Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1606 / 1670
(#) sidocious válasza NGY hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 3
 
Maradjunk annyiban, hogy ebben a történetben mindenki igen szerencsés
(#) Alkotó hozzászólása Szept 14, 2021 / 5
 
Idő közbeni módosulás miatt váloztatnom kellett egy előlapon. Nem akartam újat készíteni, ezért a meglévő potméter furatát és tájolóját bedugóztam, és az így kapott felületbe kifúrtam az új potméterhelyeket. Kicsit "spórolós" megoldás, de nekem tetszik az eredmény.Itt látszik milyen volt és milyen lett.

Előlap0.jpg
    
(#) Udvari Zsombor válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Főleg ha majd lesz valami bevonat rajta, az szépen el fogja rejteni.
(#) Alkotó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Már van rajta egy matrica, amit a linken láthatsz.
(#) Egri Frédi hozzászólása Szept 15, 2021 / 4
 
Egy kis haszontalanság az utóbbi időszakomból ...
Igazából fel se akartam tenni, de elakadtam és ugye ahogy több szem többet lát, úgy több fej többet tud(hat).
Az utóbbi pár évben ipari mennyiségű alkatrészhez jutottam hozzá ( legálisan ! - ki akarták dobni a szemétbe, de ha elviszem, vihetem ). Legalább egy szakajtóra való tápkocka is van közte. Ezek "vizsgálatára" jó ez a kis szerkezet. A 3 kiálló derót végén csatlakozóba való "hüvelyek" találhatók, abba lehet beledugni a tápkocka 3 lábát. Sárga: +30V, Fekete: GND, Piros: a szabályozott kimenet.
Eredetileg egy sima 3 és fél digites LED kijelző lett az elejére tervezve ( az előlapja el is készült ), de ilyen 2x16 Char. LCD kijelzőm is van jó pár. Akkor meg had foggyon ... Egy 328 -as Atmegával lett meghajtva, az végzi az A->D átalakítást is.

És akkor jöjjön a segítség/ötlet kérése.

Nem kell hozzá túl sok esztétikai "szép" érzék, hogy a tetőn kilógó 3 vezeték ne szúrja az ember szemét. ( Még ha funkcionálisan jól is működik. ) Valami olyan egyszerű, kis csatlakozó után érdeklődnék, amibe könnyen be lehet tenni a TO220 tokból kilógó 3 lábat. Valami rugós csatlakozó, mint némelyik WAGO, de olyasmi is jó lenne mint a PIC programozókon az IC befogó, csak kisebben. Ha némi "lakatos munka árán" lehet csak beépíteni, rászánom az időt és fáradtságot.

Minden pozitív észrevételt/javaslatot szívesen fogadok és megfontolás tárgyává teszem.
Köszönöm, hogy elolvastad !
(#) rolie válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Gondolom nem a 78XX szériás kockák ezek, mert azt könnyű beazonosítani a típusjel alapján. Egzotikusabb feliratozásnál viszont gyorsan tudsz ezzel válogatni.
Bár ez sem az esztétika csúcsa, de én egy ilyen csatlakozót ragasztanék egy nyílásba, a vezetékek meg elkalandoznak a dobozon belül.
(#) mek-elek válasza rolie hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Ha jól emlékszem, ehhez tartozik egy krimpelendő lemezke is, és valójában az a csatlakozó a házban. Szóval van vele matatás. Ez igazából panelcsatlakozó lenne.
(#) mek-elek válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Kérdésedre válaszolva, a tip top dobozodra én tennék egy csatlakozó aljat, amihez egy kábellel csatlakozva egy külső adapterpanelt tennék, akár külön dobozolva. És abban alakítanám ki a csatlakozó felületet a vizsgálódáshoz. Használaton kívül, ezt kihúzva, megmaradna a készüléked alapjellege.
(#) rolie válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Jól emlékszel, ott van a termék oldalán piros betűkkel hogy az érintkezőt nem tartalmazza, az ott van a lap alján a kapcsolódó termékeknél. Tudom ,hogy nem tökéletes megoldás, pusztán egy ötlet - legyen miből válogatni.
(#) morgo válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Sima 2,54-es tüskesor-aljzatba kényelmesen bedugható a TO220 stabilizátor.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2021
(#) Egri Frédi válasza rolie hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Igen sok a 78xx -es alkatrész, de a felirata alapján nem tudod eldönteni, hogy jó-e. Soha nem építek be úgy alkatrészt - se magamnak, se másnak - hogy ne mérnék rá. Rendeltem egyszer egy közismert helyről 5 db. 7905 -öt. Ahogy kivettem a zacsekból, úgy forrasztottam be. Nem működött a szerkezet. Sebaj, van másik ... Az se jó. Ezek után végigmértem a másik 3-at is. Mind az 5 rossz volt. Ráadásul nem is egyformán rossz. Olyan -2.3V -tól -7V -ig volt minden. Tudom, ez nem álltalános, de van ilyen is.
A javaslatodra visszatérve ez olyasmi, mint régen a kis flopy feszültség csatlakozója volt. Megnézem, köszi a tippet.
(#) Egri Frédi válasza morgo hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Ez még egyszerűbb megoldás .Utánna nézek ennek is. Csak nem valami hasonló csalafintaságot építettél te is ?
(#) NGY válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Bontásra ítélt ATX tápról levágnám a floppy tápcsatlakozót, az egyik feketét kihúznám, a helyére áttenném a pirosat (vagy a sárgát, attól függően, melyik mellől jött ki a fekete), az üresen maradt lyukat ledugóznám, és ezt ragasztanám fel a doboz tetejére/oldalára.

De egy sima ZIF foglalat is megtenné, ott is kiműteném a nem használt lábakat, és eltenném tartaléknak (mert vékonykák azok a lemezek benne, hamar elfáradnak). Magát a foglalatot meg szépen fel lehet csavarozni, ha a átfúrod átmenő csavaroknak.

-----

Látom, miközben írtam meg képet kerítettem, te is eljutottál a floppy-catlakozóig !
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2021

1.jpg
    
(#) Egri Frédi válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Tulajdon képpen a TO220 -as és a TO92 -es tokokból kiálló lábakat be lehet dugni a fentebb említett megoldásokba. Viszont egy TO3-asra már vezetéket kell forrasztani, vagy vezetékeken lévő csipeszeket használni. Megrágom a dolgokat, mindent nem lehet megoldani egyféle módszerrel.
(#) Egri Frédi válasza NGY hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Amit rolie javasolt az a csatlakozó ugyan az - szerintem -, mint amit te javallottál.
Azért köszi ...
(#) NGY válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Szerintem nem ugyanaz, de nincs jelentősége .
(#) Egri Frédi válasza NGY hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Valóban. Csak én a 2 képet néztem a Hestore lapján és ott a főkép 4 csatlakozós. Onnan ugrott be a flopy csatlakozó.
(#) morgo válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Ez egy alkatrészteszter.
(#) Egri Frédi válasza morgo hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Valami olyasmi . Tápkockákat lehet vele ellenőrizni olyan 24V -ig.
(#) morgo válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
"Csak nem valami hasonló csalafintaságot építettél te is ?"
Erre a kérdésedre válaszoltam.
(#) Egri Frédi válasza morgo hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Egy 7815 van benne. A bóti teszterek nem tudják mérni - legalábbis amit én ismerek - a tápkockákat. De ügyes a megoldásod és végtelenül egyszerű is. Nem is kell hozzá sokat farigcsálni a lemezen. Epoxi gyantával meg be lehet ragasztani jó erősen.
(#) Alkotó válasza rolie hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Szerintem is jó gondolat a csatlakozó, de van ettől stabilabb belsővel rendelkező is. pl. ez az érinkező beépítve ebbe a házba.
Én hasonlót használok, lengő vezetékre szerelve a bétaméréshez (így néz ki).
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2021
(#) ktamas66 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Gyári megoldásként is láttam már a PC ventilátor csatit erre használni.
(#) valve válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Szia,

Amennyiben megfelelőnek találod a feladatra az alábbi textool csatlakozót, akkor adok egyet.

www.3m.com/3M/en_US/p/d/b10061653

www.digikey.hu/product-detail/en/3m/203-2737-55-1102/3M10849-ND/1133248

Üdv.
(#) majkimester válasza majkimester hozzászólására (») Szept 16, 2021 / 16
 
Korábban raktam fel képeket az állványos fúrógépemről, a saját készítésű frekvenciaváltóval. Akkor néhányan megkérdőjelezték a frekvenciaváltó szükségességét, használhatóságát a fúrógépen. Most úgy adódott, hogy egy kész 1,5mm-es vaslemezből készült műszerdobozba szerettem volna egy furatot készíteni egy ventilátor számára. Gondoltam bemutatom, hogy is szuperál ez a valóságban.

A doboz U alakú részének előlapját pillanatszorítóval lerögzítettem, a hátlapot pedig alátámasztottam egy rögtönzött fa darabbal, majd a festéket óvva a felső felét még egy kombinált fogóval is fogtam. Nem a legjobb rögzítés egy ilyen labilis szerkezetnek, de a célra megfelelt.

A furat 64mm-es HSS bimetal körkivágóval készült, kb. 100 1/min-re beállítva a fordulatszámot. Ezen a kellően alacsony fordulatszámon szépen működött a dolog. Gyakorlatilag megakadás nélkül megvolt a kellő nyomaték a folyamatos forgácsolásra. Kicsit féltem amiatt, hogy az fa alátámasztás miatt a doboz felső lapjának síkja nem volt 100%-ig merőleges a fúrásra, ezért a lyukfűrész egyik része előbb átért az anyagon, de itt sem volt semmi akadás vagy probléma, szépen átment mint kés a vajon, a kis fordulat miatt pedig a fúrás mellett az eredeti festés is sértetlen maradt, nem égett meg.

Frekvenciaváltó nélkül a szíjáttétellel elérhető legkisebb fordulatszám általában valahol 450..600 1/min körül van. Ez amúgy is messze van az ekkora méretre ajánlott max 165 1/min-es fordulatszámtól, szóval frekvencia váltó nélkül ez gyakorlatilag normálisan nem kivitelezhető művelet lett volna. Elégedett vagyok az eredménnyel.
(#) sargarigo válasza majkimester hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Szép lett, gratulálok!
(#) pipi válasza majkimester hozzászólására (») Szept 16, 2021 / 2
 
Hali!
Kondis 1F, vagy 3F motor van rajta?
Én is kicseréltem a fűrógépemen a motort, egy vadi új (5évet raktárban fekvő) IMI 3F motorra, éppenhogy sikerült mechanikailag összehozni, az aliról vettem kész 1F-3F frekiváltót, nagyon jó lett. Az eredeti kondis motor 1400, az új 2800 rpm-es, így a legnagyobb áttételen is gyorsabban forog(na) az eredetitől, nagyon-nagyon lassú fordulatra levéve le tudom fogni, de ennyire lassú fordulaton soha nem kell dolgozni. feltekerve 50Hz-re még talán túl gyors is, általában 30-40Hz között használom, ritkán tekergetem, az ékszíjat azóta nem váltottam. A fúrógép önntartó relés gyári nypmógombja után van kötve a frekiváltó, és tápra aut. indulás van programozva.
Szóval 3f motor + frekiváltó szuper jó cucc, ajánlom másnak is meglépni.
(#) majkimester válasza pipi hozzászólására (») Szept 16, 2021 / 2
 
750W-os 3F 1440-es IMI motor van rajta.

És persze a legjobb, hogy szíjat nem kell cserélgetni. Rögtön a nagy furat után csak feltekertem, és jöhettek is a kis felfogató csavarhelyek.
(#) gerry hozzászólása Szept 19, 2021 / 13
 
Jó ideje nem raktam ki általam épített áramkört! Most volt időm kicsit retrózni!
MOS6523 ic helyettesítő és Commodore 1551 drive paddle utánépítése!
(#) don_peter válasza gerry hozzászólására (») Szept 19, 2021 / 1
 
Szép munka, mindig örömmel olvasom a retro cuccokat..
Következő: »»   1606 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem