Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2334 / 2484
(#) Alkotó válasza csezoli21 hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
(#) csezoli21 hozzászólása Szept 18, 2021 /
 
Sziasztok.

Vagy ha az előzőre kérdésemre nincs válasz, akkor esetleg tudnátok ajánlani egy olyan 80-100 Watt körüli fetes erősítőt 4 Ohm os terheléshez?

Köszi
(#) Ge Lee válasza csezoli21 hozzászólására (») Szept 19, 2021 /
 
Kaptál választ a kérdésedre, meg hát meg is építetted mint írod, akkor most mi a kérdés? Biztos oka van annak (még ha én nem is értem) ha fetes erősítőt akarsz építeni. Itt az a lényegi kérdés, hogy a fetek nem éppen jó hangzásvilága tetszik-e neked vagy sem. Ha nem tetszik, akkor nem feteset kell építeni, vagy ha mégis, akkor amit megépítettél a KD VF2 modja a legjobb választás, mivel abból hallani ki legkevésbé a fetek hangját. Ha viszont tetszik, akkor vagy az a baji féle fetes végfok amit itt páran építgettek, vagy a Karesz földelt kimenetűje, mert ezekből hallani ki leginkább a fetek saját hangját. Egy kis szemelvény Ágoston Lajos bácsi Audiofil könyvéből, egy számomra nagyon lényeges szót pirossal is aláhúztam benne.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 19, 2021 /
 
Kedves Gee Lee,
az említett Lacibácsi óta sokat fejlődött a technika. Főleg alkatrészek terén. És bizonyos rendszerelemek "fejlődése" is megváltoztatta adott rendszer hangját. És bizonyos építési elméletek, szokások is kihatással vannak a kinyerhető hangminőségre.
Természetesen nem vitatva az általad említett hangzáskülönbségeket kategóriánként!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 19, 2021 /
 
Nem szégyenlem, de szomorú tény, hogy sokat romlott a látásom, de az is lehet, hogy a szemüvegcsere segíthetne.
Szóval tiszteletem, utólag Lajosbácsinak! Könnyen ilyen lehet a kiemelkedő tudású férfiak sorsa.
És magam is úgy látom, hogy sok építőnek nagy hasznára lehetett.
A többi a Mi dolgunk....
(#) mintegyhegy hozzászólása Szept 19, 2021 /
 
Sziasztok segítségét szeretnék kérni adott egy Harman Kardon
Avr 11 típusú erősítő probléma a következő áram alá helyezve. bekepcsolo gomb pirosan világít amint meg nyomok egy gombot pl:aux, CD vagy bármi átvált zöldre ezt kíséri egy katttanó hang és kivilagit minden 3mp múlva mégegy kattanás és kialszik minden ismét piros a bekepcsolo gomb előre köszi a válaszokat.+ infó tegnap videó alapján szetszedtem megnyomtam a relayt és működött ma reggelre megint nem jó
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2021
(#) Ge Lee válasza mintegyhegy hozzászólására (») Szept 19, 2021 /
 
Ilyen jellegű hibákat a gyengeáramú táp részekben kiszáradt elkók szoktak produkálni.
(#) mintegyhegy hozzászólása Szept 19, 2021 /
 
Erről a panelrol olvasztottam ki ezeket szmre jónak tűnnek.
(#) Ge Lee válasza mintegyhegy hozzászólására (») Szept 19, 2021 /
 
Szemre a zárlatos félvezető is jónak tűnik.
(#) mintegyhegy hozzászólása Szept 19, 2021 /
 
Ezek cseréjével próbálkoznak első körben?
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Idézet:
„Ha viszont tetszik, akkor vagy az a baji féle fetes végfok amit itt páran építgettek, vagy a Karesz földelt kimenetűje, mert ezekből hallani ki leginkább a fetek saját hangját.”

Illene hozzátenned, hogy ez csak a te saját szubjektív véleményed, amit - ha valaki veszi a fádságot és végig olvassa a " földelt kimenetűs" topikot - nem biztos, hogy komolyan kell venni.
A tőled megszokott módon, nem tettél ki egyetlen fotót sem az általad megépített komplett végfokról, így joggal feltételezhetjük, hogy annak sem az építés műszaki színvonalában, sem hangzásában nincs köze az eredeti "földelt kimenetűhöz". Nem is értem honnan veszed a bátorságot ahhoz, hogy mások szellemi termékét (és itt nem csak magamról beszélek) folyamatosan és gátlástalanul lejárasd, miközben te még semmi kézzelfoghatót "nem tettél le az asztalra" az emlúlt tizenvalahány évben.
(#) Ge Lee válasza mintegyhegy hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Ugye, fogalmunk sincs hogy honnan vetted ki, ahogy arról sem, hogy jók vagy rosszak. A javítás a hibás alkatrészek cseréjéről szól, nem az alkatrészek vaktában történő csereberéjéről. A topikjába tettem fel egy egyszerű és olcsó ESR mérőt, építsd meg és használd, már ha mond valamit a dolog.
(#) krapulax6 hozzászólása Szept 21, 2021 /
 
Sziasztok.Jvc AX220 neman,eletjel nelkul kerult a birtokomba.
A trafo primer koreben a hobiztositek faradt el.
Hany fokosat erdemes betennem?
Athidalva a hibasat megszolalt…
Koszonom elore is.
(#) zsoltee82 hozzászólása Szept 24, 2021 /
 
Sziasztok!
Próbáltam neten keresgélni de nem találtam rá eddig megoldást. Szeretnék erősítőt és Mp3-as bluetooth modult úgy összerakni hogy a modullal ki-be tudjam kapcsolni az erőstő tápját. Többször használtam már ezeket a kb. 1000Ft-os kínai bluetooth modulokat, eddig meg voltam velük elégedve. Mivel infrás távszabályzójuk van így egyszerű lenne ha ő kapcsolná az erőstőt is ki-be, nem kellene külön odamenni és manuálisan bekapcsolni. Kétféle projektben is használom ezeket. Egyik egy hordozható bluetoothos hangszóró (inkább hangláda), a másik egy átalaktott Genius 5.1 mélyláda. Méregettem a panelon és mindenhol fix 3,3V fesz-t mérek a táviránytóval kikapcsolt állapotában is. Egyedül a kijelző kivezetésein vannak kis feszültségváltozások, talán ott tudnék levenni róla valami használható feszültséget. Valakinek van ötlete rá, vagy találkozott már ezzel az igénnyel?
(#) Hifista válasza mintegyhegy hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Szia!
Nagyon nem mindegy, hogy a kikapcsolt készülék visszajelző fénye piros, vagy narancssárga.
A narancssárga a jó, a piros viszont az egyenfesz. a kimeneten miatti védelmi aktivitásra utal.
Ha ki akarod nyírni a hangfalat is, nyomkodd csak azt a relét bátran.
Hifista.
(#) Suba53 hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
Ezek is erősítők ........ voltak.
Panasonic hibrid modulok. Gyönyörűek így holtukban is.

Hibrid.jpg
    
(#) GNKING hozzászólása Okt 14, 2021 /
 
Sziasztok.

Sony TA 515 erősítő javításában szeretnék tanácsot kérni.
Tönkrement az egyik oldal, negatív tápfesz a kimeneten és tilt a védelem.
Végtranzisztorok mérés alapján jónak tűnek.
Meghajtó ic-t (cx171) hogyan tudom ellenőrizni, hogy jó-e?
(#) Trivium93 válasza GNKING hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Üdv!
Mérj rá az ic kimenetelére -35V és +35V-ot kell mérned.
Valamint diódákat is mérd ki meg a 100ohmos bázis, bázis-emiter 470ohm, kollektor 0.22ohmos ellenállásokat.
(#) Beringer 600 hozzászólása Okt 14, 2021 /
 
Ha az íc kimenetèn -35v vagy + 35v ot mèr akkor annak az íc-nek règen rossz
A kimeneten 0 V nak kell lenmie.
(#) Trivium93 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Tranzisztort meghajtó fokozatra gondoltam. Azon + - 35V nak kell lennie. Nem vagy szót írtam, hanem "-35V és +35V", azaz amik a transztorok bázisára mennek.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2021
(#) Davidd hozzászólása Okt 16, 2021 /
 
Sziasztok! Lenne egy apro kerdesem, biztos sokan ismeritek a super ocl erositot. Nekem nagyon bevalt, egyszeru, tudom-tudom, nincs hokompenzalas, aramkorlat es tarsai..(biztos ami biztos, mellekeltem is). Szeretnem hid uzemben hasznalni. Persze tudom, muveleti erosito fazisforditas es kesz, de ezzel az erositovel veletlenul nem lehet hogy, a rendes bemenetet letestelem es a tr2 bazisara adom a jelet egy becsatolo kondin keresztul, es kesz is a hid uzemhez valo fazisforditas?
Tisztelettel:TDS
(#) Trivium93 válasza Davidd hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Üdv!
Talán 560ohm és a csatoló kondival működhet, de lehet nem fog mert az áramtükör nem szimmetrikus. Ha nem működne akkor ki kell egészíteni az előfokot a R6 ellenállással (2.kép)

Egyszerűbb a műveleti erősítős fázísfordítás (eredeti felállassal bármikor vissza csinálható).
(#) Davidd válasza Trivium93 hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Nagyon szepen koszonom, akkor jol indultam el, de nem az igazi. Jobban jarok akkor egy muveleti erositos fazisforditoval. Eleg szukos a hely, ezert gondoltam hatha tudok sporolni piciket, de semmi gond...apropo ha mar ennyire targyaljuk, szerintetek +-60Vdc rol, hidban 8 ohmon nagyon szukos egy par vegtranzisztor (2sc5200-2sa1943)?
(#) bereczk.jans válasza Davidd hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Szia! A mellékelt kapcsolásod szerint 4 pár végtranzisztor dolgozik emittereikkel 0,5R-es ellenállásokkal közös kimenetre. Kérdezed nagyon szűkös -e 8 ohmon 1 pár végtranzisztor. Az ábrán 2db 500W-os hangsugárzó van feltüntetve. Ha csak 1 lenne akkor is kellene legalább 2 pár.
A hidalással kapcsolatban pedig nem feltétlenül szükséges a műveleti erősítős fázisfordítás pl. lásd az Esp féle tranzisztoros erősítőnél szemléltetett megoldást: https://sound-au.com/project20.htm
Tudod -e mérni a kimeneti teljesítményt? (Pl. úgy amennyire hiteles kivezérlésmérő. Ugyanis nincs védelem az erősítődben!) Az előerősítőd meg tudja -e oldani a teljes kivezérlést?
2 szeres teljesítmény növekedés hangnyomásban alig érezhető, a dobhártya károsodásban viszont igen.
A D4, D5 diódákat szilikonnal a hűtésre lehetne ragasztani a nagyobb nyugalmiáram stabilitás céljából. https://sound-au.com/project20.htm
(#) Davidd válasza bereczk.jans hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Szia, igen a mellekelt kapcsolasi rajz ugy van, de a "gyari" panelterv ami van hozza egy par vegtranzisztorral van szerelve. Egy darab 8 ohmos 18" hangszoro lenne rakotve. (sal pa50100) Mivel csak melysugarzonak lesz hasznalva ezert szeretnem minel jobban kihasznalni a "kicsi" tapfeszultseget. Ugyebar van 4 V maradek feszultseg a vegtranyokon, akkor az mar csak +-56V meg esik is vissza legyen az hogy 50V rms tud kijonni a kimenetre. 8 ohmon kb 300W rms legjobb esetben is.. ezert gondoltam a hidalasra. Az erosito keverobol kapna a jelet, egy aktiv subfilteren keresztul, ami a hobbielektronikas cikkben talalhato. Igen tisztaban vagyok a diodas dologgal, sot volt amelyikben atalakitottam superdiodasra. Mukodott de volt hogy megszaladtak velem a vegtranyok.. tudom tudom aramkorlat.. kozretett a hamis vegtranyo, de ez mar mas sztori.
(#) Davidd válasza bereczk.jans hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Szia! Igen tudom, de a "gyari panel" csak egy par vegtranzisztorral van szerelve, lehet lemondok a hid uzemrol, clip detektort szeretnek ratenni (reloop fele). Inkabb akkor teszek 2 par vegtranyot, a hangszorom ugy is kevesebb mint 8 ohm dc ben. Az uzembiztossag is fontos. Az erosito egy sal pa 5100 at fog hajtani, activ subfilterrel, ami a cikkek kozt megtalalhato. A bejovo jelet egy kevero fogja biztositani, ugyhogy jelszint problemam szerintem nem lesz. Mivel meg a hutes is passziv lesz...Maga ez az erosito modul, tartalmaz egy transformatort, aminek van 2x18 2x28 es 2x40.5V kimenete. a 2x18 filtereknek, a 2x28 Vac egy ket csatornas kinai D osztalyu modul ami hajtja majd a topokat, es a 2x40.5VAc fogja hajtani az oclt. En abbol a kinai modulbol +-36VDC mellett mertem 300W rms 8 ohmon. (2.1 es felallas). Emiatt eroltettem eloszor a hid funkciot. Koszonom a hozzaszolasokat, kiprobalom hid uzem nelkul es ha nem kielegito akkor majd meg kap valamit. (Most ugyan ez a passiv sub, egy t.amp ta2400 asrol siman megy clipig orakon at.. )
(#) metabo123 hozzászólása Okt 18, 2021 /
 
Sziasztok! Egy Pioneer SX-702RDS erősítőt javítok. A hibajelenség az volt, hogy az erősítő bekapcsolásakor a védelem letiltott. Nyilván tönkre ment a végfok.
Mérés után kiderült a bal csatorna tranzisztorai zárlatba mentek és még pusztult ez-az (a rajzon jelöltem a meghibásodott alkatrészeket). Kiforrasztottam és kimértem a tranzisztorokat. A diódákat és ellenállásokat a helyükön tudtam csak kimérni. Kicseréltem a tönkrement alkatrészeket. A végtranzisztorokat csak helyettesíteni tudtam BD245C és BD246C példányokkal.
Ott tartok most, hogy bekapcsol a berendezés és már nem tilt a védelem. A kimeneten 2-3 mV egyenfeszültség mérhető, ez jó!
Viszont a bal csatorna hangja „kásás” torz (a jobb hibátlan). Fejhallgatót dugtam a fejhallgató kimenetre és ott nem torz a hang, mind addig, míg nem kötök rá hangszórót. Ha rákötöm, akkor a füles hangja is betorzul.
Szeretnék segítséget kérni a további hibakeresésben. Műszereim vannak, csak kérném, valaki vezesse a kezem.
A Service Manual-ból próbáltam összeollózni a teljes kapcsolási rajzot egy ábrába, de csatolom a végfok kinagyított rajzát is.
Köszönöm!
(#) Gafly válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 18, 2021 / 1
 
Én a leirásod alapján azt gondolnám, hogy van ott meg hibás alkatrész.
Gondolom a meghajtó fokozat sem örült a nyaggatásnak.
Szerintem pont ezeket a jelenségeket kell tapasztalni, ha valamelyik előző fokozat küszködik. A nulla feszültséget még be tudja húzni, fülest is még csak-csak, de nagyobb áramot már nem tudja biztositani. Van ott sok különböző áramút, amin ezt el lehet képzelni...
(#) metabo123 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Siker!
Ahogy mondtad, találtam még egy hibás ellenállást a meghajtó fokozatban a Q551 tranzisztor bázisán lévő R551 pozició számú 100 ohmos szakadt meg. Nem tudom hogyan kerülte el a figyelmem, erre nem mértem rá korábban.

Igen, én is gondoltam hogy még valahol lapul hibás alkatrész, csak a megtalálásában szerettem volna segítséget kérni, hogy a tünetek alapján merre lehetne szűkíteni a problémakört.
Sajnos nagyon nehezen szerelhető a berendezés, nincsenek bontható kábelcsatlakozók, a végfok panel felett trónol egy másik panel, stb. Így nagyon nehéz hozzáférni az alsó panelhoz, hogy méregetni tudjak, bekapcsolt állapotban pedig szinte lehetetlen mérni benne.

Lényeg, hogy most már működik, köszi!
(#) Baxi hozzászólása Okt 19, 2021 /
 
Hi Mesterek!
Több csatornás házi mozi végerősítő építése van terveben/folyamatban.
Lenne két kérdésem, az egyik hogy adott 33euf/63V kondi. Mennyire mehetek el a feszültség határig, 60V már meredek?
Másik hogy eddig két darab végerősìtő találtam, egyik a Sajti féle illetve a st151 kapcsolást. Ezeket akarom meg építeni és meg hallgatni. A általam megítélt győztesből készülne majd több darabb. A vegtranyok mjl-ek lesznek, szerintem jobb a hangjuk mint az 2sc-nek. Szóval ha valakinek lenne még ötlete hogy milyen kapcsolast lenne érdemes e kettő kapcsolas mellé beállitani a versenybe azt szivesen fogadom. Válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   2334 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem