Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Chip shortage és áremelkedések
Lapozás: OK   1 / 1
(#) klausz18 hozzászólása Szept 26, 2021 /
 
Üdv mindenkinek!

Nagyon sokat próbáltam tájékozódni a témában, és egy ideig úgy gondoltam csak a nagy autogyártókat érinti, de mostanra minket hobbi és barkács építőket is elért ez a félvezetőválság.
Szeretnék egy témát nyitni a kérdésnek, hogy naprakész infókat, linkeket bedobhassa mindenki aki találkozik friss írással a témában.
Olvastam az itt az oldalon lévő cikket nagyon részletes, de az utolsó frissítés abban áprilisi és azóta például a cikkben említett STMicroelectronics is nyilatkozott a problémáról, és egyre távolabbra teszik a probléma végét a témában érdekeltek.

A kereskedők nagyban hallgatnak a dolgokról, Farnell, Mouser, TME, stb. egyetlen egy betűt sem írnak róla, de mindegyiknek az árai az egekbe szöktek. Nem csak az IC-k már szinte minden elektronikai alkatrész ára megkétszereződött-háromszorozódott. Ahol meg van még mikrovezérlő (kína, stb), ott meg az ár a tízszerese. Az év elején a TME-től vásárolt meleglevegős állomásom 47 ezer helyett jelenleg 114 ezer forint.
Egyszerű szerszámok, alkatrészek árai is hihetetlen magasságokba jutottak mindenhol, külföldön is.

A témát a rendszerezett link - és információ megosztás céljából gondoltam létrehozni. Köszönöm szépen ha maradhat, sokat informálódhat belőle mindenki szerintem, hiszen most már bizony a hobbiból ezzel foglalkozók is nagyon megérzik a hatását.
(#) klausz18 hozzászólása Szept 26, 2021 /
 
(#) Ge Lee válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Érdekes dolgokat írsz: "megháromszorozódott". Nem tudom, lehet hogy amiatt van hogy én mikrovezérlőket nem veszek mert nem értek a programozásukhoz, de félvezetőket szoktam venni, pákahegyeket is, néha nyáktrafót és ezt azt, de ahogy nézem, ma is pont ugyanannyiba kerülnek mint amikor mondjuk másfél évvel ezelőtt vettem. A tranyó se lett drágább, a trafó se, de ahogy nézem a pákahegyek se. Mondjuk, ezek egyikébe sincs mikrovezérlő.
Ennél engem sokkal de sokkal jobban bosszant az, hogy a lakásomat amit 4 éve adtam el, most, ha akarnám két és félszer annyiért tudnám visszavásárolni.
(#) klausz18 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Érdekes amit írsz, mert még a villanyszerelési termékek árai is (műanyag dobozok, kábelek) mentek fel jócskán kis boltokban is. Mellékelek egy példát.
(#) Ge Lee válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
A TSZZ10/2x24V most 1516Ft nettó a TME-nél, én 1176Ft-ért vettem, de azóta eltelt közel 2 év (2019 10. hó). Hirtelen ezt találtam, de sok hasonló árat találnék ha előkotornám a papírjaimat. Nem látom a háromszoros árat, helyette olyan 29% körüli növekedést látok. Ellenállásban, diódában, tranzisztorban, bármiben amit vettem. Sőt, vettem akkoriban HDD-ket, most nagyjából ugyanannyi, vagy még olcsóbb mint amikor vettem.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 26, 2021
 
Trágár hozzászólás eltávolításra került.

Kérünk mindenkit, hogy se politikát, se COVID tagadást ne keverje bele a topikba. Adjuk meg az esélyt, hogy a kérdező valóban információ megosztást segítő szándéka megvalósuljon.
(#) Topi válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 26, 2021 /
 
Kétszeres ár ritka, de olyan 30-40% mindenhol tettenérhető. Ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni, a gyártók minden esetben pontos információkat adnak a nagykereskedőiknek ezekről.
Egyik olasz műszerdobozokat gyártó is talán pár héttel ezelőtt írta nekünk, hogy az ABS pellet világpiaci árának 35%-os emelkedése miatt 12%-ot emel minden ABS műanyagdobozának árán. A Prysmian is küldött tájékoztatást, hogy a PVC árának növekedése miatt X százalékot emel (pontos százalékra már nem emlékszem) a PVC burkolatú kábelein.

Szóval infók vannak, csak nem tudsz vele mit csinálni. Elfogadod és beleépíted a terméked árába.
Tény és való, hogy erős nyersanyag ár emelkedés van/volt, így láncban emelkedik a késztermékek ára.
Aki szert tudott tenni készletre például az említett STM32 prociból, az annyiért adja amennyit csak nem szégyell kérni érte. Ez volt régen is, amikor bebicsaklott kb. 8 éve talán az AVR hónapokra. Jöttek a tízszeres árú Atmegák, és a gyanúsan olcsó klónok.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2021
(#) Skori hozzászólása Szept 26, 2021 /
 
Szintén tapasztaltam, hogy sok IC hiánycikk lett, és/vagy jelentősen megemelkedett az ára. Ezen kívül sok távolkeleti termék ára is jelentősen megnövekedett (akár külföldi, akár itthoni beszerzésről van szó). Úgy gondolom, hogy ez csak részben a válság miatt van, részben pedig a kereskedők egy része megpróbál hasznot húzni a helyzetből - pl. a meglevő raktári készletek árait a "kereslethez igazították".
Sokáig kerestem pl. MP2459 IC-t (ez egy kicsi step-down konverter), mindenhol hiánycikk, és elég magas árak is szerepeltek. Aztán nemrég a ChipCAD-hez érkezett egy 1000db-os szállítmány, és kedvező/korrekt áron (gondolom hamar el is fog fogyni).
Csak apróbetűvel megjegyzem: semmi közöm a céghez, reklám,ozni sem akarom, csak tényként közöltem amit tapasztaltam.

A mikrovezérlős fejlesztőpanelek ára, és elérhetősége is tükrözi a válságot (Arduino panelek, BluePill, ESP), ez akár az itthoni webshop-ok készletén és árain is látható. Vélhetőleg érdemes bevásárolni annak aki teheti, mert szerintem ez még nem a mélypont.
(#) vargham hozzászólása Szept 27, 2021 /
 
Csatlakozókat sem kapni. De már egyes tranzisztorokból is hiány van.
(#) majkimester hozzászólása Szept 27, 2021 /
 
Sziasztok, talán nem mindenki ismeri az Octopart oldalát, ahol egyben meg lehet tekinteni a nagy disztribútorok raktárkészletét és árát egy-egy adott alkatrészre rákeresve (Az utolsó oszlop mutatja, mennyire friss az adat).

Példa kedvéért mellékeltem az atmega328pb jelenlegi kínálatot. Ami látszik, hogy a nyugati kereskedőknél mindenhol nulla a készlet. Ahol van, azok viszont kínai és hongkongi kereskedések, amelyek feltételezhetően nem eredeti példányokat árulnak. Az árak között is van szórás, pl. Distelec kis darabszámnál 2x annyiért adná, ha lenne mint a Mouser.
(#) Topi válasza majkimester hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Egy ideig mennek a kereskedők az emelkedő beszerzési árak után, de egy pont után már inkább azt mondják, hogy nincs készleten, nem beszerezhető. Kereskedője válogatja, hogy megy az ár után és próbál megoldást adni a vevőinek, vagy azt mondja, hogy nincs, oldjátok meg.

A gyártásunkhoz az nem szerencsés kereskedői hozzáállás, hogy nincs - csak azért, mert nem akar árat emelni (abszolút érthető okokból egyébként). Van olyan gyártmányunk, ahol mindegy hogy a proci 400 Ft vagy 4000 Ft, mert a terméket gyártani kell, abban a szegmensben ahova meg kerül, belefér ennyi árváltozás. (Nem tízszeres, hanem plusz X ezer forint összességében)
Ilyen esetben szerencsésebb mód, hogy van - lehet kapni, igaz 4000 Ft-ért, de Te mint vevő, döntsd el, hogy a készüléked elvisel-e ekkora áremelkedést.
Csak olyan nagyon vékony a jég, honnan nyerészkedés és meddig piaci ár követés.

Azért az sem szerencsés természetesen, hogy egy STM32F407VGT6 kínában átlagosan 50-60 USD körül van most (17 500 Ft). Eredeti, valóban a megbízható helyeken tényleg van is, de elképesztő áron a régebbi 12-14 USD (4000 Ft) helyett.

Amikor csak 1-2 hónapot kell várni valamire, az még a helyzetet figyelembe véve belefér, de amikor a gyártó 2023-at igazol vissza egy időpontra, akkor sokszor sokkal jobb ha a kereskedő azt mondja az ügyfélnek, hogy figyi... 100Ft-ért nincs most csak 2022 januárjára, de ha nagyon kell akkor van beszállítónk akitől 1000 Ft-ért el tud jönni, ha kell. Kell ennyiért is kedves vevő? Aztán a kedves vevő döntse el megér-e neki ennyit. Mi a chip shortage miatt többször kerültünk már olyan helyzetbe, hogy a vevőnek kellett eldöntenie hogy megér-e neki más helyről sokkal drágábbért az alkatrész. Eddig 10 esetből 9-szer inkább a drágábbat választotta mint a várhatóan egy év múlva lesz megoldást, mert a terméket le kellett neki gyártanunk.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2021
(#) klausz18 válasza Skori hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Én azt vettem észre egyébként, hogy Microchip gyártmányú mikrovezérlőket - IC-ket mintha kevésbé érintette volna ez a válság. Rengeteg PIC18 kapható. Áruk feljebb ment, készlet is kevesebb mindenhol, de van. Ennek mi lehet az oka? Máshol gyártják?
(#) GPeti1977 válasza klausz18 hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Nem használják sehol ezeket nagyobb sorozat gyártott termékekben, szerintem.
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Én is ilyesmit hallottam, nem tudom mennyire igaz, de többektől hallottam, hogy komolyabb munkára sem PIC, sem ATMEL procikat nem használnak már, hanem pl. STM-et.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
(#) nedudgi válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Nem lehet, hogy ennek csak anyagi okai vannak?
(#) klausz18 válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Érdekes, kollégám szinte pont ugyan ezt mondta. STM8/STM32/Nuvoton M0-t használ, mert hogy fizetős a C fordító PIC-re, és még a fizetősnek is vannak jogi megkötései, hogy hova-hogyan használhatja.

Szóval akkor gyanús, hogy valóban ez állhat a háttérben, hogy nem használják gyártásban. De tényleg nem sűrűn találkozik az ember szétszedett készülékben PIC-el.
(#) Skori válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Nem tudom, de az STM procik sem olcsók (legalábbis ha eredetit veszel). Olyan mélységben nem ismerem ezeket a procikat, hogy korrektül össze tudjam hasonlítani, de használok STM32F103-at (BluePill-t), annak böngésztem az adatlapját. Amit nekem kapásból feltűnt pl., hogy minden művelet csak 1 órajel, tehát egy 32 bites osztás vagy szorzás is (kb. 14nsec) - eddig úgy tudtam, hogy ezek a műveletek a legtöbb procin több órajel alatt futnak le. Ami meg a gyakorlatban feltűnt, hogy bár a BluePill procija, STM viszonylatban, egy kicsi processzor, kimondottan gyors.
Nekem azt mondták többen, hogy egyszerűen jobb, megbízhatóbb, de nyilván az is közrejátszik, hogy profi fejlesztőkörnyezetet is adnak hozzá - gyakorlatilag bárkinek ingyen, ami valóban visszavezethető az anyagiakra is.
(#) helektro válasza klausz18 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Én nem ezt tapasztaltam. Kellett volna 2-3 fajta PIC, a két véglet 5 és 30db. Volt amiből már az 5db-ot sem tudták szállítani, a 30db-os tételből meg csak a chipcad raktáron lévő 7db-ot tudták volna adni, a többire több, mint 1 év szállítást mondtak. De ugyanígy kellett volna 25 db analóg erősítő. Minden tétel helyett olyat kellett (rosszabb paraméterekkel) választanom, ami volt a Chipcad-nél raktáron. Ilyenkor mindig megnézem a Microchipdirect-et, mert ott látszik, ha valamiből van raktáron a Microchipnél, de ott is a legtöbb terméknél fél-egy évet írnak szállítási határidőre (legalábbis amiket én néztem, azoknál egytől egyig). Szerintem az a korlátozott mennyiség, ami van, azt az autógyárak felszívják, a többiek meg így jártak (főleg a hobbisták).
(#) helektro válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 2, 2021 /
 
Ez nem egészen fedi a valóságot. Pl. autóiparban egy csomó helyen használják. A PIC-eket nyilván nem motorvezérlő, ABS, meg kritikus helyeken, de egyszerűbb vezérléseknél (rádió, ülésfűtés, stb.) helyeken igen. 2020-ban a Microchip 36milliárd darab microcontroller-t értékesített. Azokat csak belerakták valamibe.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
(#) Massawa válasza helektro hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Mi már 1986 körül PIC-kes modult fejlesztettünk a Rolls-Royce motorok vezérlésére. Át is vették a fejlesztést.
(#) vargham válasza Skori hozzászólására (») Okt 11, 2021 / 1
 
Ez itt már OFF, de érdekes téma.
Amit én látok: Egy projekt során az egyik legdrágább erőforrás az emberi munka, legfőképp a programozás. Minél kisebb darabszámban gyártják a végterméket, annál kevesebb felé oszlik ez a költség. Egy 32 bites ARM és egy 8 bites egyéb mikrokontroller ára között nincs is olyan nagy különbség. Viszont egy ARM-ra sokkal könnyebb magas szinten programot írni, már-már olyan, mint desktopra. Minél kevesebb regisztert kell piszkálni közvetlenül, minél magasabb az absztrakció, minél jobban támogatott a C/C++ nyelv, annál könnyebben lehet hosszú távon, akár különböző fejlesztők által is karbantartható kódot írni. Egy terméket nagyon nagy példányszámban kell gyártani, hogy megérje a funkcionalitást assemblyben írni, és több idő alatt egy adott, olcsó mikrokontrollerre optimalizálni.
A másik: DIY, mint kapudrog. Az STM kifejezetten olcsón adja a debuggerrel összeépített fejelsztőkiteket. Némelyiken LCD is van, meg szenzorok, ethernet, USB, stb. Ezekhez ingyen adja a grafikus konfigurátort, a fejlesztőeszközt, miegymást. Ugyanígy volt egy felfutása az Atmega mikrokontrollereknek, amikor felfutott az Arduino népszerűsége. Ha egy fejlesztőt a hobbiján keresztül megfogják, akkor az valószínűleg a munkájához is ugyanazt a mikrokontroller családot fogja választani.
Nem tudom, mások hogy vannak vele, nekem az STM32 eszközök sokkal jobban kézre állnak, mint a Microchipesek. Az Atmel cuccai nálam a tűrhető kategóriába tartoztak. De ez már ízlés kérdése.
(#) pajesz66 válasza vargham hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
" Ha egy fejlesztőt a hobbiján keresztül megfogják, akkor az valószínűleg a munkájához is ugyanazt a mikrokontroller családot fogja választani."
Ebben teljesen egyetértek a saját példám is ezt mutatja. Arduinon tanultam programozni, most meg kisszériás autóipari vezérléseket programozok atmel chipekre....
(#) tcs52 válasza vargham hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 3
 

A mai világban nem lehet tudni, hogy ez is OFF-e:
" legdrágább erőforrás az emberi munka"

A topiknyitásnál említett nagybani hallgatást én is látom, ám ennek a témának nem gazdasági, nem politikai, sőt nem is kórokozóbéli (bár a cikk említi) az oka, hanem egy sokkal emberibb, ahogyan vargham erre ösztönösen ráérzett.
Az emberi erőforrás nem csak drága, hanem - és ezt kell észrevenni - egyre kevesebb van belőle. A szakemberek fogyatkozóban az élet mind nagyobb területein. Valójában az utánpótlásuk megoldatlan, s ez - az elemzések szerint - hosszú távon így lesz még (kb. 20-30 év). Nem kívánok belemélyedni (sőt itt mindenkit óvok is tőle) abba, hogy mennyiben van ez összefüggésben azzal a nagy lélekszámú generációval, akik a békeidő beköszöntését követően, kb. 50 év alatt létrehozták mindazt az infrastruktúrát és fejlesztéseket, amely jelenleg kiszolgálna minket, s amely fokozatosan gazdátlanul marad, ahogyan megöregedvén eltávoznak mellőlünk, és abba sem, hogy miként okozta ugyanennek a generációnak az életmódváltása azt a népességfogyást a nyugati civilizációnkban, amelyet (kulturális szakadék okán) képtelen kompenzálni a jól ismert, s fenyegető túlnépesedés. S bár minden erről szóló valós elemzés nagyon hamar "leejtené a tantuszt", ám mindezek annyira OFF-nak minősülnének, hogy - akár kényszerűen, és kelletlen de - törlést indukálnának.
Inkább arra hívnám fel a figyelmet e történelmi időszakban, hogy mindenki gondoljon a saját, és utódai jövőjére, azaz arra, hogy egy kultúra csak akkor marad fönn, ha az elegendő szakértőt is ki tud magának termelni, ám ehhez elegendő utód, s azokból elegendő számú - a kultúra csínját-bínját jól ismerő - fiatal kerül ki, akik az iskolázottságuk révén hosszú, fárasztó évek alatt végül jól használható szakismeretekkel felruházottan, s lelkesedéssel állnak majd bele a civilizációnk forgatagába. Most ez a civilizáció hanyatlik, ám általuk újra felvirágozhat pár évtizeden belül.


Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem