Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése
 
Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 23
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Az IRFP3710 lenne egy jó választás talán. Itt az adatlapja: Bővebben: Link, 40V-nál 10A-t mutat 10ms-ra. Nekem csak 2,8A kell 36V-nál. Veszek egyet, aztán próba. Hozok egy IRFP150-et is...
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
(#) Kovidivi válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
A 12. oldalon ott a kép, hogy magasabb feszültségen a hő nem oszlik el egyenletesen. Ahogy Skori is mondta. Akkor meg van a pontos ok, ennek nagyon örülök! Köszi nektek.
(#) majkimester válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Még EZT nézd meg, érdemes átolvasni.
4. ábra a kék vonal ahol Rdson határol. a többi részen más korát van.
Max áramot, max feszültséget és max disszipációt nem léped át, marad a thermal stability limit, azaz gyorsabban melegszik a félvezető lapka, mit ahogy a hőt le tudja adni.
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 9, 2020 / 1
 
Be kell rakni sorosan egy ellenállást, amivel megosztod az elfűtendő teljesítményt. Csak a feszültségmérés pontját kell áthelyezhetővé tenni. Nem kell spéci ellenállás, az elektronika úgyis szabályoz.
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 9, 2020 /
 
Kipróbáltam az IRF640NPBF MOSFET-et (ezzel az adatlappal: Bővebben: Link), ahogy Skori javasolta, 200V-os. Nem pukkant el, 36V 2,7A, tehát 100W-nál sem. Úgy tűnik, ez lesz a megoldás! A pici 55V-os FET-ek elpukkantak, ugyan abban az áramkörben a 200V-os nem. Szuper, örülök, hogy a probléma meg lett oldva. Köszi mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Idézet:
„Szuper, örülök, hogy a probléma meg lett oldva. Köszi mindenkinek!”
Szívesen, de ezzel nem megoldva lett, csak felismerve lett, és el lett halasztva későbbre a probléma. Megoldva akkor lenne ha 1db TO220 tokkal nem mennél 30...40W fölé, vagy 1db TO247 tokú feten 50W alatt tudnád tartani a teljesítményt. Ha ennél több kell akkor több külön áramgenerátor kell párhuzamosan.
Egy áramkör akkor tekinthető megbízhatónak, ha üzemszerű körülmények között, egyik alkatrészen levő terhelés sem lépi túl az adatlapján szereplő egyik határadatát sem (még akkor sem, ha nem megy tönkre azonnal ettől).
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2020
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Ez így igaz. Jobb lenne max. 50W/FET, tervben is van egy ilyen megoldás.
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 3, 2021 /
 
Sziasztok.
Gondolkozok azon, hogy vajon megoldható lenne-e egy olyan ellenállásos műterhelés, ahol mondjuk 6-8db 100W-os ellenállást használok fel (szükség esetén lehet több, de nem sokkal) és ezekkel 2.6Ohm-15Ohm tartományban többféle eredő ellenállású terhelést elő tudok állítani, 300W terhelhetőségben (így le tudnám fedni a 28V-67V tartományt). Tehát a 6-8 ellenállásból mindig csak a szükséges (legalább 3db) ellenállás kapcsolódik a terhelésre, ezeket Mosfet-ekkel tudnám kapcsolni. Lehetőleg maradnék a csak párhuzamos kötésnél, hogy N-csatornás FET-ekkel megoldható legyen. Teljesítmény ellenállások sorba kötésénél a mosfet gate feszültségét előállítani problémás...
Foglalkozott már ezzel valaki? Hogyan kellene meghatározni az ellenállásokat? Az ebből összerakható értékeket már tudom kalkulálni. Lehet, hogy mondjuk 4db "fő" 100W ellenállást kellene használnom, és 4db mellék" 50W-osat, esetleg ezek mellé 4db "finomhangoló" 25W-osat?
Az elektronika már nem problémás.
Azt is figyelembe kell venni, hogy készíthetnék több ellenállás csomagot, kifejezetten a megfelelő feszültségre. Ahogy számolgattam ez pl. 10S Lithium-ion akksinál mondjuk 5Ohm lenne, ami 42V-nál 350W, de 30V-nál (üres akksi) csak 180W, tehát már ennél ekkora tartományban is szükséges lenne a több lépés (5Ohm, 4.3Ohm, 3.7Ohm, 3.1Ohm, 2.5Ohm), így lenne tartható a 42V-ról 27V-ra történő merítés, a teljesítményt 280-350W között tartva.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Idézet:
„Hogyan kellene meghatározni az ellenállásokat?”
Leginkább azokkal számolva, amelyek vannak a fiókban vagy hozzájuk lehet jutni.

Ha 10 A-es terhelést akarsz, akkor a feszültséget elosztod az árammal és megvan, mekkora eredő ellenállást kell összeraknod. Ezután azt kell megnézni, milyen elenállásokhoz jutsz hozzá. Vagy nagyon nem értem a problémakört.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
A FET-tel tudsz finomhangolni, ha nem nyitod ki teljesen akkor nagyon jól szabályozható az RDS
Ha 42V-10A a feladat akkor 4,2Ω eredő ellenállásról beszélünk. 8 kör esetén 33 Ohm-nál elég jól kiadja, ugye 1/(8*1/33)=4,125. Csúcsterheléshez 33,6 Ohm eredőt kell összeraknid, 30 Ohm-ost használva (ami szerintem gyakoribb, mint a 33 Ohm, illetve a mindenféle eltérések is kezelhetők) átlag 3,6 Ohm DS-t kell összehoznod a FET-en.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Megpróbálom kicsit máshogy leírni:
nem az Ohm-törvényével van a gondom.
Próbálok tervezni egy áramkört, amivel akkumulátorokat lehetne lemeríteni, fix. 300W-tal, a bemenő feszültség pedig 28V és 67V között lenne. Teljesítmény ellenállásokat vásárolnék, 100W-os eldisszipálni képeset, az értéke szabadon választható. Szeretném kisakkozni, hány ellenállással tudnék lépcsőzetesen a feszültség csökkenéshez alkalmazkodni, hogy az eldisszipált teljesítmény 67V-nál, 48V-nál, és 28V-nál is azonos legyen (250-350W közötti). Ehhez van-e valami módszer. Mert kiszámolhatom 28V-hoz, hogy oda 3db kb. 8.3Ohm kell párhuzamosan, hogy 10.7A folyjon, ezt kiszámolhatom 2V-onként, de ennyi ellenállást nem fogok venni.
Arra gondoltam, hogy lenne mondjuk 10db 100W-os ellenállásom, különböző értékűek, és a feszültség függvényében a megfelelő darabokat kapcsolnám a terhelendő feszültségre, sima ki-be logikával.
Mosfet-et analóg üzemben nem akarok használni, mert hűtőbordát sem akarok. A 100W-os ellenállásnak elégnek kell lennie a hozzá tartozó ventivel és az alagút hűtéssel. Plusz ha már lesz egy vezérlés, akkor váltogathatom is az ellenállásokat, egyszer 2db 20ohm-osat kapcsolok párhuzamba, 10mp múlva meg egy harmadik ellenállást, 5mp-ig, ami 10ohm-os. Megoszlik a hő rajtuk.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2021 /
 
Ha MCU-ra épülő áramkör lenne akkor 1,2,4,8, 16 stb... ellenállásarányban gondolkozhatsz, így binárisan elő lehet állítani pl. 32 lépést. Ezzel sorba kell kötni a minimum feszültséghez tartozó megfelelő áramot felvevő ellenállást, az ellenállások eredője meg max feszültségnél veszi fel a kívánt áramot (a soros ellenállással együtt). Igazából a legkisebb lépcső esetén kellene csak analóg üzem, ami miatt nem kell sokat fűteni FET-tel, és akkor "szinte fokozatmentesen" lehetne szabályozni. Persze ehhez kell egy ügyes szoftver is, a szoftverbe felvehetők az ellenállások tényleges értékei, és mindig kiszámolhatná az optimális "kapcsolóállást".

Mellesleg ha a fix soros ellenállás után be lehet tenni egy nagykapacitású elkót, akkor elegendő mégegy ellenállás, ami az elkóra kapcsolódik rá, egy szem FET-en keresztül. Ha a FET-et PWM-el vezérled akkor nem fog fűteni, és mégis szabályozható lesz az áramfelvétel. Csak annyi kell hogy a puffer el tudja simítani az áramot, azaz kellően nagy pwm freki, és kellően nagy kapacitás. Lerajzoljam vagy eléggé egyértelmű?
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2021 / 1
 
Soros kapcsolásnál sem gond a FET-ek vezérlése. 2 ellenállást kötsz sorba. Egyik FET a sor alsó pontját kapcsolja, a másik a középsőt, amikor az alsót rövidre zárja. Nem rajzoltam le, ha kell megteszem. Igaz, így esetleg több ellenállás kell, mert az alsó tagokat nem tudod a felsőkkel párhuzamosítani. A digitális egyszerűbb, csak a kis ellenállásértékekhez célszerű nagyobb teljesítményűt beszerezni.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 3, 2021 / 1
 
Szimuláció... nem is olyan vészes megvalósítani. Nyilván az MCU-nak mérnie kell a feszültséget és az áramot is, ha állandó teljesítménnyel szeretnéd terhelni az akku-t, és legalább egy PI szabályzást érdemes lenne leprogramozni a pwm szabályozásához.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021

pwm1.png
    
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Okt 3, 2021 / 1
 
Mondjuk MCU nélkül is menne a dolog. Kell egy step-up konverter mondjuk 100V-ra, és ezt egy fix ellenállással 3A körülivel terhelni. Ha a step-up hatásfoka elég jó, akkor bemenő fesztől függetlenül mindig 300W körüli teljesítményt fog felvenni. Csak annyi kiegészítés kell, hogy ne merítse túl az akku-t.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Szia.
Köszi a tippeket, neked is Erbe!
Jó, hogy írod a dc-dc konvertert, korábban is próbálkoztam vele, de akkor a terhelendő feszültség tartomány sokkal alacsonyabb volt, 2-20V, és az alacsony tartomány nagy áram mellett gondot okozott, viszont most elég lenne egy bika step down (inkább lefelé konvertálnék, mondjuk 20V-ra, mint 100V-ra), lehetne a kimeneti áramot korlátozni (szabályozni), és akkor az eldisszipált teljesítmény is állítható lenne. Vannak pici Ebay-es modulok, 300W meg se kottyan neki. Ez az ötlet nagyon tetszik! Ennek van értelme, megvalósítható is, és relatív olcsó, egyszerű. Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2021
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Ez a kondis megoldás is kecsegtető, az áram hullámossága lehetne nagyobb is, szóval kevesebb kondi is elég lenne. Átgondolom, köszi!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Ezt találtam:
Buck-boost converter, aliexpress, alumínium nyákon, 98%-ra biztos, hogy TL494 a lelke a kapcsolásnak, tehát a kimeneti áram korlátozása bizonyos értékre könnyen megoldható (a CC/CV módot alapból tudja a kapcsolás). Használtam már egy ehhez nagyon hasonlító nyákot, az ha jól emlékszem 250W-ot tudott, és tényleg, alig melegedtek a kapcsolóelemek! Kivéve a 2db 6A-es SMD dióda nagy kimenő áram mellett, de ez természetes.
Egy ilyen modul 8A kimenő áramot tud, és max. 58V-ot, mondjuk 40V 8A az 320W. Erre lehetne méretezni az ellenállásokat.
Külön pozitívum a sepic felépítésnél, hogy félvezető zárlatnál a bemenet védve van.
Másik ötlet: a többfordulatú potit lecserélve, megfelelően méretezett ellenállásokkal és egy potival az eszköz terhelése állítható lenne. Mivel a kimeneti áramot állítjuk, ez pedig arányos az eldisszipált teljesítménnyel, így a poti skálája akár a Watt értékeket is tartalmazhatná. Így ki lehetne hagyni a uC-t, és lenne egy manuális műterhelésünk, nagy teljesítményre. Két ilyen párhuzamosan és meg van a 600W is, megbízhatóan, nagy feszültségre (70V-ig), nagy átfogással.
Lehet venni power meter nevezetű szerkezetet, ezek nagyon pontatlanok áram mérésben, de cserébe mér 100A-ig, ami mondjuk nekünk felesleges... Egy ilyen kombinációval máris van egy akkupakk tesztelő készülékünk, 20-70V-ig, 50-600W terheléssel.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Ezeket a modulokat nem érdemes a maximális terhelhetőségük közelében járatni, legalábbis akkor ha hosszú élettartamot szeretnél. Amúgy azért a step-up felépítést ajánlottam, mert a bemenet felől nézve annak a legkisebb az áram-hullámossága.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Keresni fogok egy (vagy több párhuzamosan) modult, ami elbírja a terhelést.
Az áram hullámossága nem lényeges, de fejbe vésem az ajánlásod! Ha az akksi, amit tesztelnék használva van, olyan rángatások érik, hogy a step down konverter neki szinte semmi. Az áram mérés pontossága elég, ha +-5%-on belül van.
(#) Josi777 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Ha rendelnél ilyen modult, megdobnád a rendelési számot +1-el a részemre? Vagy más hasonló modult, aminek legalább 70V+ a bemenője.
(#) Kovidivi válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Inkább nem, de csak azért, mert akkor el kellene neked postáznom, ami innen (Ausztria) drágább lenne mint maga a modul De az off topicban segítek megrendelni, ha akarod, meg vagyunk még ott többen is.
Ja, és ha rendelsz, akkor dobj hozzá 100W-os ellenállásokat is: Bővebben: Link, lehet, hogy van ennél olcsóbb is, nézelődni kell kicsit. Plusz esetleg egy teljesítmény mérőt, ami kapacitást is tud mérni! 60V-ig van ez: Bővebben: Link, melegedni fog a belseje 60V-on. Nekem ez kevés a 67V-os akksihoz, de ez 200V DC-ig okés: Bővebben: Link. Egy kis mechanikai munka, és kész is van a 300W-os, állítható, univerzális műterhelés.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Összedobtam egy próba erejéig az elgondolást, hogy működik-e. A step down converter egy 36-72V bemenőt tudó egyszerű kis szerkezet, 12V 10A-t ad a kimenetén, ehhez raktam 4db 100W-os ellenállást, 1Ohm eredővel. A feszültség leesik 11.5V-ra (vékony kábelek miatt), az áram 9.3A, majd beáll 8.5A-nál (melegszenek az ellenállások, változik az eredő). 100W-ot disszipál, 110-120W-ot vesz fel az egész terhelés. A DC-DC converter szinte alig melegszik, az ellenállások bőven 60fokC felett vannak, de ez nem is baj. A converter kb. 7€-ba kerül, ha akarnám, meg is lehetne mókolni, egy UC3845 dolgozik benne (8lábú), egy Mosfet egy dióda meg egy tekercs, szuperül összeválogatva. Az UC3845 egy soros ellenálláson van megtáplálva a bemenetről, aztán a kimenet egy diódán keresztül ad neki stabil tápot, így tud járni az IC magasabb feszültségről is. Ötletes. Már csak egy szép dobozolás kellene neki, szépen elrendezve, aztán mehetne is a szériagyártásba . Ebből többet is párhuzamosan lehet kapcsolni, ki lehetne vezetni egy "disable" csatlakozót, stb. Elég sok a lehetőség.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2021
(#) jucsaba hozzászólása Okt 17, 2021 /
 
Régebben én is alkottam ilyen célra műterhelést , a ventis hűtés miatt 2-3szoros teljesítményt tud , nem kell alu borda , ugy kapcsolod az ellenallatkakat ahogy akarod/szamolod. Nincs fél kiló , névlegesen 230W de tud akár 500W ot ( 4 ventivel).
Szerintem van olyan jó mint egy több fetes , bordás cucc , (sok kilós súly)ami nem tudom hogy viselkedik mondjuk hangfrekis erősítő kimenetén .
Ezzel pl hálózati trafó is tudok tesztelni ...
Ebben 47R 10W vannak.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Trafót mértem/teszteltem ( a kepen) , infraval mértem ,100 fok körüli hőmérséklet volt a felületen , hogy bírná a fetes ugyanezt ???
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) Kovidivi válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
A FET-es nem lesz soha ilyen forró, ez akár előny is, hogy nem égeti meg az ember kezét. Ha raknál egy dc-dc konvertert az ellenállásaid elé, akkor feszültségtől függetlenül (bizonyos határok között) azonos lenne a terhelésed, nekem ez volt a legfontosabb. Az állíthatóság már másodlagos, de ha van áramkorlát poti, akkor ez is könnyen megoldható. Sokkal egyszerűbbnek tartom, mint bordát keresni, bedobozolni, FET-es áramkört készíteni, stb. Az ellenállás maximum elég, sok bajt nem fog okozni. Ha pedig valaki azt mondja, hogy a dc-dc konverter zajosan terhel, arra az a válaszom, hogy valószínűleg az eredeti helyen is hasonló vagy zajosabb környezetben volt használva.
(#) jucsaba válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Igy van , dcdc konverter...
Annakidején pont ezt javasoltam neked , olvass vissza a pmben .
De akkor bukom az ac használatot , lásd trafó terhelés , a 47r kapcsolgatasaval elég széles tartomanyt tudok atfogni, jelen esetben 2 r tol 1,2 k ig .
Ha 1 2 4 sulyzasura kotnem nem lenne egyforma a terheles , Viszont ha minden ell. Sorbakotom es a kotesi pontokat kivezetem , eleg jol lehet jatszani vele.
HA csak dc lenne lehetne dcdc konverterrel jatszani...
(#) Kovidivi válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Elhiszem, hogy régen is ajánlottad, de akkor egy 2V-on 15A-t is tudó műterhelést terveztem, ami nem fogsz dc-dc konverterrel egykönnyen megoldani. A tesztjeim során nem is sikerült. Most a másik véglettel foglalkozom, 36-70V-ot kell terhelni, ami step down konverterrel egyszerű. Főleg ez a 12V 10A-es mini nyák szuper.
(#) 24bitponthu válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Igen , javasoltam segedtapot , a konverterek tapjara , ventiknek is kell , bordaknal plane .
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 22, 2021 /
 
Sziasztok.
A másik végletre (nem 70V-ra) is keresek egy egyszerű megoldást. 1db 18650-es cellát merítenék, 3-4A-rel maximum. A hőt egy teljesítmény ellenálláson fűteném el, nem számít, hogy a műterhelés lüktetve terhel, Skori korábban már adott pár tippet az áram símítására, de nem is ez a lényeg. AVR-rel szeretném a cellákat monitorozni, tehát 8db ADC-m van csak.. Arra gondoltam, hogy minden egységhez raknék egy LM358-at, ami magától beállítja a szükséges kitöltési tényezőt, hogy a megfelelő (Iref) áram folyjon, így a háromszögjel generátort felhasználhatom többször is, és nem kell 4PWM-et egyszerre szabályoznom a programból. Ez az elképzelésem (lásd kép), az időállandókat ki kell még találni. Láttok valami hibát benne, esetleg módosítani valót? Minél egyszerűbbnek, olcsóbbnak és pontosabbnak kellene lennie. Elvileg ha a shunt ellenállás 0.1%-os és nem melegszik, akkor az áramot kalibrálnom sem kell, ha ez a pontosság nekem megfelel, csak az áram ref.-nek kell pontosnak lennie...
Ebből következik, hogy az áramot sem kellene mérnem, tehát egy AVR le tudna akár 8 ilyen egységet is kezelni.

Valószínűleg az 50W-os ellenállást nem is lenne muszáj hűteni, ez a 12-16W meg se kottyan neki, viszont ugyan annyiba kerül, mint a 25W-os alumínium ellenállás...
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2021
Következő: »»   19 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem