Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   112 / 117
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 31, 2020 /

Igaz, erre nem gondoltam, mivel én mindig 1/10 használom, ha nem kellene akkor is.
(#) Andralin hozzászólása Jún 14, 2021 /

Sziasztok!

Több mint 3 éve vettem meg és szereltem össze a fentebb is említett DSO068 típust.

Tökéletesen működött sokáig, nagyon hasznos kis műszer volt a kis méretének és hordozhatóságának köszönhetően. Az elmúlt kb. 8 hónapban viszont nem használtam.
Ma szükségem lenne rá, megpróbáltam bekapcsolni, de nem sikerül, be sem jön a boot képernyő többé.
A NYÁK-on lévő piros LED sem villan fel. Amikor megnyomom a bekapcsoló gombot, annyi történik, hogy a kijelző felső sávjában lévő ikonok egy fél mosdpercre megjelennek majd eltűnnek. És semmit több.

Mértem a +5 V és a -5 V feszültségeket, ezek meg vannak, rendben vannak.
A leírás ajánlja az Atmega64 (U4) mérését, ennek a GND és a Vcc lábain is megvan az 5 V, illetve a RES láb szintén 5 V-on van.

Valaki találkozott már ilyen hibával, hogy álltában csak így megkukul teljesen? Van ötletetek mit lehetne még ellenőrizni rajta? Remélem nem a Atmega IC szállt el.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2021
(#) Thomas10100 hozzászólása Aug 6, 2021 /

Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írom-e, de van a neten egy nyitott forrású USB-s oszcilloszkóp(mást is tud).
Ennek a megépítése vajon reális lehet? FPGA, ADC nem annyira olcsó, de kíváncsi lennék a véleményekre.
Itt a link:
Bővebben: Link
Nem a 10000ftos kategória és igen BGA ICs

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) Ge Lee válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 6, 2021 /

Ha jól látom, készen, bedobozolva 850 dollár, az valóban nem a tízezer forintos kategória... És még kijelzője sincs, szóval egy használt asztali DSO szerintem százszor jobb vétel annál.
Sőt, már az újak is szinte a nevetségesen olcsó kategóriába léptek, csak közbejött a keletről jött dolgok megsarcolása, meg a brexit. Angliában volt egy két eladó, akinél a keleti ár plusz kb. 2000Ft környékén meg tudtad venni az új szkópot, nem volt ugye se vám se áfa, és pár nap alatt ideért.
(#) Thomas10100 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 6, 2021 /

Nem komplettre gondoltam. Alkatrészenként nem hiszem hogy 230000ft lenne.
Azt tudom hogy USBs.

DSO, vagy bármi kicsi kínai milyen lenne aminek nagy kijelzője van? 1-2Mhz körüli sávszélesseggel

Köszönöm
(#) Ge Lee válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 6, 2021 /

Az a baj, hogy olyan DSO-t amire a legtöbb amatőr vágyott volna olyat nem gyártanak. Vannak úgy 6-tól 30-35 ezerig az USB-sek vagy a 2,4 colos kijelzős játékok, amikért nem nagyon érdemes egy forintot sem adni, utána van egy nagy szünet (itt kellene lennie a nekünk való DSO-knak) és jönnek 70 ezer körül a kínai termékek.
Spanyolból tudsz venni 67-ért Hantek DSO2C10-et amire még jön 3500Ft szállítási díj, áfa meg vám az ugye nem. Most használtat sem látok hirdetve sehol, pedig szoktak lenni.
(#) Thomas10100 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 6, 2021 /

Nézegetem majd
Köszi
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 6, 2021 /

A linkelt szkópnak nagy jó a sávszélessége. Szerintem, még gyűjtők egy kicsit és beruházok egyre én is.
(#) bbatka hozzászólása Okt 8, 2021 /

Régen volt hozzászólás a topichoz. Gondoltam feldobom néhány színes képpel.
Hónapok óta írom a programot a miniscope-hoz. 2013-ban már volt egy próbálkozásom VB.net+DirectX9 használatával. Akadtak grafikus megjelenítési problémák, bőven. El is ment a kedvem tőle. Jelenleg VB.net+WPF-ben íródik a program. A felén már túl vagyok.
A CPLD-s számláló áramkör a CPLD, FPGA topicban már megtalálható. Ebben a fórumban a VHDL forrást már közzé tettem. Ugyanott megtalálható az áramkör kapcsolása és úgy emlékszem a mikrovezérlő áramköri panel is. Nagy falat lesz még nekem újraírni a mikrovezérlő Pascal nyelvű programját is. Sok még a munkám vele. Ez hónapokat jelent. A mikrovezérlő forrása nyílt lesz. A PC-s program forrását azonban nem fogom közkincsé tenni. Sajnos a hardver áramköri alkatrészek már nem vagy alig kaphatóak, de mivel a mikrovezérlő és a CPLD forrása nyílt, így ha van valakinek kedve, akkor más mikrovezérlőre és CPLD,FPGA-ra át fogja tudni ültetni.
A PC-s program sajnos gyenge gépen nem fog futni elég gyorsan a grafikai megjelenítés miatt.
Win7,Win10-en már teszteltem. Két képernyő felbontást támogat jelenleg. 1920x1080, 1280x768
Ezeken tudom tesztelni. Úgy tervezem hogy az 1920x1080 méretnél nagyobb monitoron is csak 1920x1080 méretben fog futni. A kisebb méretű felbontású monitorok esetét még át kell gondolnom. Alapvetően a program lekérdezi a képernyő felbontás méreteit és ahhoz igazítja a megjelenítendő ablak szélességét. Ennek értéke meg a grafikai megjelenítést befolyásolja.
Úgy tervezem hogy lesz folytatása a 2007-es cikkemnek, csak még sok a munka.
(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

Adatokat milyen csatornán osztod meg a PC-vel? Gondolom usb lesz?
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

USB-USART 115200 bit/sec (kezdetnek). Aztán majd próbálkozom nagyobb sebességű adatátvitellel is.
Ez a rész még nincs tesztelve. Jelenleg régebben mintavételezett fájlokkal dolgozok.
(#) pipi válasza bbatka hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

A gagyi ch340 és társai tudna 921kbaud-ot, legalábbis az arduinó ennyivel tolja az esp8266-esp32-be a programot
(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

Csak azért kérdem, mert kb ugyanakkor kísérleteztem én is hasonlóval (Khm.. szóval a cél volt valami hasonló). Lényeg, hogy a szűk átviteli csatorna miatt hasalt el a projektem. Egyszerűen nem győztem kivárni míg 64K-t áttolt a soros porton. Azóta persze sok minden fejlődött, most már lehet hogy könnyebb lenne
(#) sargarigo válasza pipi hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

És még így is, bosszantóan sokat kell várni míg beletolja mindet! Valami natív usb libet kellene ide próbálni szerintem. Nem néztem utána hogy mik vannak (ha vannak), csak belevau.
szerk.: Így elsőre Google szerint csak usb-soros portos varázslással lehet, szóval úgy tűnik nem sok minden változott a ch340 miatt...
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

Másodikra már van megoldás: MAX3421E
Ilyen panelt kell rá tenni, és akkor már mehet a dolog. Elvileg tudja a fullspeed-et is. Na majd ha előkerül teszek vele egy próbát
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 9, 2021 /

Egyelőre én nem tettem ilyen magasra a mércét. Ezzel a projektel így is pokolian sok a munka. Úgy gondolom hogy két féle mintavétel lesz. Egy 32KB-os adattal (egyszeri). És egy másik egy képernyőnyi adatmennyiséggel folyamatosan.
Valószínűleg ha minden rendben lesz, akkor majd fejlesztem tovább.
(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Okt 9, 2021 /

Kitartást!
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 9, 2021 /

Kösz!
(#) bbatka válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Szia!

Megjelenítőként egyértelműen használható. A Raspberry PI hardveres képességeit nem ismerem, bár nekem is van egy. (3B-s)
A Raspberry ilyen fajta használatáról még nem hallottam. Nyilván több hónapos fejlesztést igényel feltételezve az elektronikában és programozásban való jártasságot.
(#) Thomas10100 válasza bbatka hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Közben töröltem mert találtam pár fórumot,ahol az fpga kisebb késleltetését írták.

Én mondjuk valami SPI analóg digitális átalakítóra gondoltam, bár nem tudom milyen sebességet, mintavételezést tudna.
(#) Thomas10100 hozzászólása Nov 16, 2021 /

tutijo felhasználó által megosztott szkóp doksik megvannak valakinek?
Már nem él a link.
Csak olvasgatni, nézegetni szeretném, mi hogyan van.

Köszönöm!
(#) killbill válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Melyikre gondolsz? Volt neki tobb is.
(#) Thomas10100 válasza killbill hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Hú azt nem tudom, innét lapoztam visszafelé. Miben voltak különbségek?

Köszi
(#) killbill válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 2

Van egy szkóp, amit ketten csináltunk. Az komplett műszer, dobozban. 2x100 Msa/s, 320x240 LCD, gombok, stb. És csinált Feri egyedül is valami hasonló cuccot, az is FPGA alapú dolog volt, de az nem kész berendezés, csak egy panel.
(#) Thomas10100 válasza killbill hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Mennyire nyílt a dokumentáció róla? Az elsőről amit linkeltél.
Kapcsolasi rajz, forráskódok, egyebek?
Csak saját célra, és szerintem csak érdekességként mert nem hiszem hogy megtudnám csinálni.

Köszönöm
(#) killbill válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 4

Nem titkos, egy idoben kint is volt a neten, csak szolgaltatovaltas miatt lekerult. Most hirtelen nem tudom megcsinalni, de felteszem ide a kapcsolási rajzot.

szkop.pdf

(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Nov 17, 2021 / 1

Felteszem ide a az FPGA forrást is.

chipsrc.zip

(#) sdrlab válasza killbill hozzászólására (») Nov 17, 2021 /

Dicséretes munka összességében! Nem sok hazai próbálkozásról tudok, ami eljutott ilyen szintig legalább...
Mekkora lett az eredő analóg sávszélesség a max bemeneti érzékenységnél ezekkel az IC-kkel?
(#) Thomas10100 válasza killbill hozzászólására (») Nov 17, 2021 /

Nagyon köszönöm!
(#) killbill válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 17, 2021 /

Szia! Köszi. A sávszélességet nem tudom, sosem mértük.
Következő: »»   112 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem