Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   274 / 281
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
100% hatásfokkal számolva 2másodpercenkénti impulzusszám esetén jöhetne létre az a "7.2 J" energia. Vagyis mese kategória.
(#) deak francis hozzászólása Szept 6, 2021 /
 
Aki ilyen gépeket gyárt(unk) ,az tudja(uk) mi is az a 7,2J....az nagyjából 50u kondi 600V körül feltöltve ...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
(#) Swedhart válasza Beki76 hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Szia már hoztak ilyet javítani de táp hibás lett a hűtőborda kispórolva jó hogy tönkre megy és még garanciális.Nekem ez a tapasztalatom vele.
(#) Bakman válasza mex hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Mennyi a gép periódusideje?
(#) mex válasza Bakman hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
A forgalmazónál letölthető a manuál, aszerint 1sec az ismétlési idő.
Valaki nem mond igazat, Vagy kínai szabványú a specifikáció.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
A mi cégünk, gyors, pontos, olcsó! Ön ebből két opciót választhat.
(#) Beki76 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Ha jól számoltam, és a veszteségektől eltekintve, akkor a bemeneti oldalon max a 3,6 J jön ki. Elvileg így a kimeneten sem lehet több. Mert gondolom másodpercenként ad impulzust, vagyis annyi a feltöltési idő is. Ugye? Vagy nem jól gondolom?
(#) Stage hozzászólása Szept 14, 2021 /
 
Üdv,
Villanypásztor vezetőknek a 1.5mm2 réz vezeték megpucolva alkalmas?
Köszi a segítséget.
(#) Remci válasza Stage hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Szia!
Én rezet nem tennék,oxidálódik,meg ha megfeszíted, akkor egy idő után kinyúlik. Én horganyzott 1,2-1,6mm-es venyige kötő drótot szoktam javasolni. 1000Ft-ért elég sokat lehet kapni. Nem méterre,hanem kilóra lehet kapni.
(#) Stage válasza Remci hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Köszi. Az oldman féle kapcsolást építeném meg. Esetleg van tapasztalatod a témában?
(#) Remci válasza Stage hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Azt a kapcsolást nem építettem meg, két fajta inverterest szoktam néha készíteni.
(#) Krisztián93 hozzászólása Okt 25, 2021 /
 
Sziasztok van egy villanypásztorom és csak sípol és nem süt ki.
Szerintetek mi lehet a baja?
A segítséget előre is köszönöm
(#) erdgab válasza Krisztián93 hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Az autótrafót Te kötötted le? Tudsz e mérni feszültséget azon a nagy fehér kondenzátoron olyan 500V körül?Ehhez vissza kell kötni az autótrafót,de előtte ellenőrizd,hogy nem szakadt e valamelyik tekercse.Ha nem akkor szakadt vagy zárlatos a ferrittrafó szekunder tekercse vagy rossz a triak esetleg a mellette lévő put (2N6027) adta meg magát.
(#) Krisztián93 hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Az autótrafót én kötöttem le meg mérem amiket irtál. triakom elvileg van itthon. Köszönöm a segítséget
(#) jdani hozzászólása Okt 31, 2021 /
 
Üdv. Egyáltalán nem vagyok otthon villanypásztor témában. Viszont eljött az ideje, mivel a kutyám megállíthatatlannak érzi magát. Már mindent elkövettem, és már unom, úgyhogy úgy gondolom eljött egy kis barátságtalanabb megoldás. Házi készítésűben gondolkodtam, láttam egyszerű pásztorokat, amik motor-autó gyujtótrafójából készültek, és egy tranzisztor kapcsolta rá a feszültséget, kimenete meg már a ,,sokkoló,,
Ezek tényleg jó hatásfokúak? A terület 15x50m kb.
Amit én elképzelek, ahogy működik:
A földelést leszúrom egy ponton, ahol van az egység, és a másik elektródát húzom végig a kerítés mentén lent?
(#) Gafly válasza jdani hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Szia Dani,
én sem vagyok otthon a villanypásztor témában, de pont nemrégen pontosan hasonló problémával szembesültem. Hátha hasznát veszed.
Ami a kapcsolást és elektromos részt illeti, vannak itt többen akik "iparszerűen" foglalkoznak vele, meg sokszor leirták már a topic-ban. Tipikusan feltöltenek egy kondenzátort, majd tirisztorral kisütik egy trafóra, ami akár légmagos is lehet. De mindenképpen jól szigetelt.
Nemrégen linkeltem a vonatkozó EU előirást, ha jól emlékszem legfeljebb másodpercenként egy impulzust adhat, legfeljebb 6 Joule energiával.
Nos akkor a "nem elektromos részével" kapcsolatban:
Földelés: Nekem horganyzott drótkerités van, horganyzott vas oszlopokkal, végigbetonozva alul, és köztes helyeken a betonba a vezérdrót lekötözve. Igy külön földeléstől nemes egyszerűséggel eltekintettem. EPH-n elgondolkoztam, de végül attól is eltekintettem.
Alulra, vagy felülre kell-e tenni: Esetemben mindig alul kibontotta a keritésfonatot. A fonatot bontotta szét, nem aláásott a betonnak, nem a vezérdrótot szedte fel...
Erre végülis tökéletes megoldás lett a horganyzott 19 mm osztású, ponthegesztett, 1.4 mm-es háló. Nem is próbálkozott többet a kerités aljával. Valami hasonló.
De annyira massziv, hogy simán lépcsőként használva átmászott. Amikor a szomszéd egyre vörösebb fejjel hazahozta, és mire becsuktam a kaput, akkor már megint ott röhögött náluk.
A villanypásztor vezetékét én zsigerből alulra tettem volna, de granpa végül lebeszélt róla, és végül tökéletesen igaza lett. Alul a háló miatt úgysem próbálkozik, és nem nő bele rögtön a gyom. Ha meg megpróbál átmászni, akkor megkapja a magáét...
Nagy meglepetés volt, hogy nálunk lovas boltban lehet kapni mindent villanypásztorhoz. Minden van, meg lehet nézni, tapogatni, csinos fiatal hölgy ad tanácsot, stb...
Szalag az 200 méteres kiszerelésben kapható csak, nem vágnak belőle.
Én 4 cm-es szalagot vettem, szerintem jó választás volt.
Szigetelő meg 25 db-os egységcsomagban van, pont elég volt egy zacskó. Ennek a házi elkészitésel sem vacakolnék.
Ebet meg ivartalanitani kellene (nekünk is azt kellett volna).
Már nem is próbálkozik, szerintem simán ki is kapcsolhatnám.
Két hátránya van a dolognak:
- Kutya azóta meglehetősen unatkozik/apatikussá lett.
- Valami hülye énekesmadár megtanulta utánozni az áthúzó villanypásztor hangját. Sokáig kerestem hogy hol van még belógó bokor, amig végre megláttam, hogy ott fogja a hasát a röhögéstől a fán.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
(#) jdani válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Az én oldalamon a kerítés csak szedett-vedett volt. Ha nem is a kutya, amúgy is akartam volna cserélni. Sávalapot végigástam, vagy 50cm mélyen beton alap, arra rá 2 sor zsalukő, és abba vannak beletéve az oszlopok, és beöntve betonnal. Az oszlopok között masszív panel kerítés, 2m magas az egész, így az én oldalamon a kutyának lehetetlen az átjutás. Szomszéd is csinált ,, új,, kerítést, de neki a hagyományos 1-1 oszlop lebetonozva, és közé a tekercsben kapható ponthegesztett kerítést tett, amit a kutya a mancsával is szét tud szedni.
De ami tényleg történt, hogy n volt mélyre rakva a kerítés, szinte a földdel szinelt az alja. A kutya mindig átásta magát alatta. Mindig befoloztam, vagy én, vagy a szomszéd. Befoloztam itt, ásott amott. Tényleg, ha ez 15x nem történt meg, akkor egyszer se. A szomszéd végül fém lemezeket tett végig a kerítés alján, így már nem tudott átbujni. Ez a hátsó kerti részben volt. A kutya rájott Hog, hátul már nem tud mit kezdeni, ment előre a kapura. Frankón ráugrik a kapura, és karmával fogával húzza fel magát a tetejére, míg át nem dobja magát valahogy. Nem az a hűdenagy kutya, de ezt a másfél méteres kaput csipcsap megmássza.
Erre rá tettem vagy +40centi magasítást a tetejére.
Ezt már csak kétszeres csipcsap idő alatt mászta meg
Rájottem hogy a kapu mintájába van a gond, könnyen bele tud kapaszkodni, tettem rá OSB lapot, de nem végig. Egy helyre nem tettem, mert úgy véltem, itt úgyse tud átmászni...
Még szép hogy ott is átrepült valahogy.
Kínomban már csináltam egy olyat elől a kapura, hogy végig kifeszítettem egy drótot, amit ha megmozgat, meghúz, megpróbálna mászni a kapun, a drót meghúz egy kapcsolót, ami sípoló hangot ad. Ilyenkor mint akit meglőnek, csak úgy repeszt el az autó alá sunyítani.
Ezt kB már megtanulta híg, elől nem mászunk.
De természetesen keresi a bajt.
Apropó, már nem egyszer, nem kétszer volt hogy faluba szökdösés után hazatérve, sérülten, elkalapáltan jött haza.
Ekkor mindig állatorvos, bele a pénz, stb.
Most azt vette fel, hogy visszatért hátra a kertbe, és mivel lent bujni már nem tud, így a szomszéd kerítését rágta szét, és ott szökik. Elég volt!
Kiheréltettem két hete kB. Oké hogy nincs hatása rögtön, de eddig semmit nem vettem észre. A ki rágott kerítés helyét feleslegesnek láttam befoltozni, mert kirágja 1meterrel tovább. Így csak kézzel összehúztam, hogy lássam, reggelre lyuk lesz-e rajta, újra szökik e. És persze igen.
Mondanám azt hogy csajozni megy, azért szökik este, de mikor párommal napkozbe sétálni megyünk, akkor miért szökik utánunk? Annak nincs köze hozzá hogy szuka után menne.
Sokszor már, de egyszer utoljára utánunk szökött, na mondom elég! Hazacipeltem, megkötöttem, na legyél magadnak. Fél faluba hallani lehetett a nyüszítését.
Másnap megsajnáltam, na mondom elengedem, tanult az esetből hogy miért van megkötve. Reggel nézem a kerítést, megint lyuk van benne....
Reménytelen..
Bánatomban már villanypásztoron gondolkodom.

Szóval, se kondim, se megfelelő trafóm nincs. Úgyhogy lehet veszek egy gyárit. Láttam hogy vannak szalagok, és csak vezetékek. Melyik, miért jobb?
(#) Gafly válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Az enyém igy néz ki.
Szerintem itt nézz körül ötletet meriteni, gondolom ugyanezeket (vagy hasonlót) nálatok is lehet kapni (vagy jobbat/olcsóbbat).
Szalag/vezeték ügyben én azért szalagot választottam, mert látom.
Gyújtótrafóból is lehet szerintem "jeladót" épiteni, kollégák majd elmondják. Nekem hirtelen nagyon sürgős lett, igy vettem "boltit".
(#) jdani válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Földelést hogy kell megoldani?
Látom vannak földelő rudak, szép áron..
Lenyomok egy félméteres acél rudat, és kész..
Vagy nem?
(#) Gafly válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Nálam maga a gyári villanypásztor kettős szigetelésű.
Viszont kb. 80 méter összefüggő drót és fémkerités van, betonozott fém oszlopokkal, ráadásul a kapunyitó miatt a védőfölddel is össze van kötve, igy külön földelőnyárssal nem foglalkoztam.
(#) jdani válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Mi a kettős szigetelés?
Amit árulnak egy sima egyszerű fém rúd.
Viszont valami 10euro körül van..
Vasbetonba használt acél rúd is megtenné?
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Idézet:
„Vasbetonba használt acél rúd is megtenné?”

Bármilyen fém rúd vagy cső (akár valami vékonyabb profil is),csak ne legyen festett,legjobb a horganyzott anyag.
(#) Chipmunk1960 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 10, 2021 /
 
Szia, Mennyi annak a trafónak a primer ellenállása? Hoztak 2 pásztort is javítani, de nincsen nagyfesz, viszont kattog, tehát a kör töltögeti a kondit. A trafó 1Ω, vagy alatta, nekem gyanús, hogy magát megadta..
(#) erdgab válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 10, 2021 /
 
Szia!
Ha olyasmiket vittek mint amire mutattál,elég nehézkes javítani.A trafó primerje 50 menet 0,8CuZ huzalból ami valahol 1 ohm vagy kicsit kevesebb lehet,nem tudtam megmérni multival.A szekundere kb. 550 menet (1:11) lehet 0,28-0,3mm CuZ és olyan 35-40 ohm.A beöntött részben mi lehet pontosan én sem tudom,szinte lehetetlen kibontani.Ha csak kattog akkor nagy valószínűséggel zárlatos a nagyfesz tekercs,de mutathat valamit,ha a kimenetre teszel egy 0,5mm szikraközt,talán még ott átüt.A nagyfesz trafó helyére tegyél egy autó gy. trafót próbára,a kimenetére 7mm szikraközzel,aztán meglátod mit mutat.
(#) oregharcos válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 10, 2021 /
 
Szia Mraulajos! Nálam is van egy ilyen pásztor, igaz, hogy ez a 6-os. Gondolom sok különbség nincs. Ennek az a baja, hogy gyors pattogás hallatszik a trafóról. Próbálgatom a diacot, hogy lassítsam a pattogást, de semmi. Ha kiveszem a 10mikros kondit, akkor sincs változás. Valószínű, hogy ennek is a trafója beteg. Egyébként életvédelmi szempontból nem felel meg az előírásnak, mert a nagyfeszt előállító trafó az ami a 230V-ról biztosítja a védelmet. Ott viszont 10e Voltos impulzusok vannak, aminek elég egy jó párás levegő és kimegy a hálózati feszültség. Hogyan oldódott meg a probléma?
(#) mraulajos válasza oregharcos hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Hali!
Nálam más jellegű probléma volt. A trafót, és a diódákat kellet cserélni.
(#) fleta válasza oregharcos hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Ha gyors pattogás van, a tirisztort és a diakot cseréld ki. A tirisztor legyen 1200 Voltos.
(#) Chipmunk1960 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Köszi, A primer ott körül van, próbáltam visszafele váltóval megtáplálni, de úgy sem tudtam a/z eredeti primeren/ feszt mérni, ezért gondoltam én is, hogy csak az lehet zárlatos. Kerytek valahol egy régi gytrafót, nekem már nincsen, csak az újabb.
(#) oregharcos hozzászólása Nov 11, 2021 /
 
Sziasztok Mraulajos és Fleta! Köszönöm a tippeket! A diacot kicseréltem, tirisztort majd hoznak. Annyit tennék hozzá, hogy én nem mernék kiadni a kezemből ilyen készüléket. Köszönettel!
(#) jdani hozzászólása Nov 12, 2021 /
 
Van egy Villanypásztorom, aminek a kimenetén visszajelzőnek egy ívlámpa van. Ez 1-1 ellenálláson keresztül van kötve a trafóra. A gond az, hogy néha a szikra keresztül csap az ellenálláson. Nekem nem fontos bele a visszajelzés. Kivehetem ezt belőle, vagy kell hogy legyen a kimenetén fogyasztó?
Következő: »»   274 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem