Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
A C4 helyére tettem be egy 4,7nF igazából elkellene vele is indulnia nem?
Mögötte lévő kondi az úgy van ahogy kiegészitettem a rajzot az az. A CY1 ezen egy szűrke fólia kondi.(A harmadik képen) Csatolok pár képet. Méregettem már igazából én mindent jónak látok egyedül azt furcsáltam hogy rajta van a trafón fixen a 320V DC de akkor az normális dolog? 100-250V van rá irva. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
A meghajtó ic S-L lábai között mérek zárlatot. Az normális állapot vagy kuka?
Nem attól indul el, az a rész ( snuvver ) védi a túlfesztől.
Ha a trafón 320 V van mindkét végén, akkor nem megy a TOP. Lehet, hogy nem zárlatos, hanem megszakadt a belső fet. Az L lábról indul: +320 V> 2 M > L. Az X lábon van elvileg a max áram beállítva. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
egyik vége a +320-on, a másik a drainen.
Ha nem megy és nincs zárlat, akkor a levegőben van, de nyilván rajta keresztül méred a 320-at.
Most mértem az egyiken ott a D kivül mindegyik lábon ott a 300V.
Ezt mégegyszer és pontosabban..
![]() Az X lábon vagy egy leosztott fesz van, nézd a kapcsolást, vagy gnd-re van kötve.
Hát ez az.. Mindegyik lábon a pozitivhoz képest 300V van. Ebben a pilanattban egyet életre tudtam kellteni amihez még nem nyúltam. Ebbe is szét van pukkanva a kondi de tökéletesen működik. Kijön belőle a 12V is.
Lenne értelme a jóbol kivenni a vezérlőt és a többibe bele próbálni?
Ha mazochista vagy?
![]() A panel se sokáig bírja.. Szétpukkant kondival ne nagyon járasd, mert még mindig nem pontos az infód. A snubber rész totál ép legyen. Ha minden lábon +300 van, a gnd kör is el lehet égve: S, X és F a levegőben vannak ( vagy belül? ). A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
Meg várom az ujjat.
![]() Nem járattam csak egy 10mp ig még rá mértem. Viszont van ugye egy harmadik amin semmi az ég világon nem látszik, annyit sikerült kimérni hogy van 6 volt feedback körön amit az 5 lábon mérek.
Sziasztok!
Hogy lehet meghatározni hogy egy adott ferrit magnak mekkora a max. teljesítménye? Van egy ETD29 ferritmag N67, Al 125nH. Ennek szeretném kiszámolni hogy mekkora lehet a max teljesítménye. Ehhez a számításhoz kellene valami képlet vagy leírás, amit előre is köszönök. Vagy egy adott teljesítményhez hogy kell kiszámolni hogy mekkora ferritmag kell. Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok! olyan problémával fordulok hozzátok hogy vettem egy digitális erősítőt melynek a kapcsoló üzemű tápja nem jó. A kapcsolás félhidas LLC rezonáns, SG3525 a fő vezérlő és UC3854 a PFC vezérlő. mellékelek rajzokat hogy néz ki kapcsolás illetve a PFC ic belsejéről mivel ott van a probléma. Tudtom szerint vagyis ahogy megállapítottam a kapcsolás működését mikor az SG3525 kimeneti megjelenik a 125KHZ jel azt két diódán és ellenállásokon keresztül rávezetik az UC3854 ENA. na az UC3854 adatlapján az ENA lábra ez van írva (A 2,65 V feletti névleges feszültség ezen a tűn lehetővé teszi a készülék működésének megkezdését. Egyszer üzemel,
a készülék kikapcsol, ha ez a tű 2,15 V névleges feszültség alá esik.), tehát én megmértem és arra a lábra 11V megy. És ahogy én értelmeztem az ic belső felépítését mikor az ENA lábra megjön a fesz akkor a REFERENCIA és az OSCILLÁTOR tagoknak el kell indulniuk. Egyszer eldurrantottam a PFC, vettem bele új ict UC3854BN ami gyárilag is írnak, na ennél a referencia elindul de az oszcillátor nem, akkor kapott UC3854AN annál semelyik se indul el. Szóval ha tudtok segíteni hogy az ic működése valójában hogy is van, vagy hol keressem a hibát akkor azt előre is megköszönöm!
Szia !
Én ezt használom: 4*f*a*a= p f =rfekvencia hz a = keresztmetszet négyzetcentiméterben p = mVA ! Tehát a frekvenciával lehet játszani, ekkor nagyobb frekvencián több lesz a teljesítmény ,de a veszteségek is nőnek... üdv.: Foxi
Szia!
Az AN nél minimum indulási fesz 16V a BN nél 10.5V ezért indult el az egyik. Még akkor is letilt az IC, ha a referencia feszültség 7.1V alá esik. Esetleg szakadt áramfigyelő ellenállás ???
A trafóknál már néhányszor megtárgyaltuk, hogy ez a számítási módszer nagyjából annyit ér, mint a madárbélből jóslás.
![]()
Szia !
Talán válaszolhatnál akkor a kérdezőnek érdemben is! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2021
Szia! Ez az egész egy külön 20 pines nyáklapon van rajta ami kivehető a táp panelból. Ezen van rajta az egész vezérlés. Külső 15V adok neki labortápról hogy elinduljon, minden elindul kivéve az UC3854BN, mert ahogy én értelmeztem gate driver előtt van egy 4 bemenetű AND kapu, amihez csatlakozik az oszcillátor a referencia meg a még két szál gondolom a szabályzó körök. És ha mind a négy bemenet logikai 1 van akkor lesz valami a 16 lábon, kimeneten. Megnéztem adatlapon hogy arra a 10 lábra 2.65V feletti feszt kell kötni hogy az ott elinduljon és az ic belsejében a referencia és az oszcillátor elinduljon. Ebből csak a 9 lábon van kin a 7.5V referencia, a CT 12 lábon az órajelet nem látom, 14 lábon RSET azon meg a PWM jelet nem. Nem értem miért nem indul el.
Látom, te tudod a tutit. Bár szerintem akadnak hibák a leírásban, több tényezőt meg kihagy a számításból.
Idézet: „...a toroid vasmag az előnyösebb, mivel annak hatásfoka megközelíti a 95 %-ot. A hagyományos lemezes transzformátorok hatásfoka csak 75-85 % között van.” Ez így ahogy van, ostobaság. Tény, hogy a toroid hatásfoka jobb, mint a hagyományos lemezeseké (EI, M) de pl. az LL, UU kialakítások nem sokkal rosszabbak, mint a toroid. Hogy az egyik 95%-os, a másik csak 75%, az csak egy bizonyos mérettartományra igaz. Úgy 250 W (50 Hz) felett már a lemezelt magokra is inkább a 90% feletti hatásfok jellemző. Elosztó hálózat üzemeltetésben meg kétségbeesnének, ha a leírt hatásfokú trafóik lennének. ![]() Kihagyta az üzemeltetés körülményeit, mint pl. környezeti hőmérséklet, hűtés módja, bekapcsolási idő. Kirívó példa a hegesztő transzformátor, ahol azonos méretű vasmaggal 4-10-szeres teljesítményt visznek át mondjuk a biztonsági transzformátorhoz képest. Fontos tényező a jelalak is, hiszen négyszögjellel üzemelő kapcsolóüzemű tápegységekhez képest a rezonáns tápnál azonos méretből ~ kétszeres teljesítményt lehet kivenni. A vasmag minőségétől is sok függ. Ezért aztán nem létezik minden esetben egységesen használható egyszerű képlet. De ezt már sokszor leírták mások is a "Transzformátor méretezésnél" és itt is. Ezért használják legtöbben a gyártó által megadott táblázatokat. Ők jobban tudják. De meg lehet itt is, ott is találni a részletes, több tényezővel számoló képleteket, leírásokat.
Szia,
Talán ez segít: A nagy légrés miatt a felhasználás korlátozott.
Sziasztok!
Kapcsolóüzemű táp javításában jártas emberek segítségét szeretném kérni. Adott egy italhűtő tápegysége, amiben a primer oldalon folyamatosan kiment a biztosíték Találtam 2 db MJE13005-ös tranzisztort, amik zárlatosak voltak,pár ellenállást megnyúlva illetve meg szakadva, rossz kondikat,néhány diódát. Ezeket kicserélve elindult a táp, viszont hülye sípoló,ciripelő hangot ad. Ez mitől lehet? Hiába fülelek, az egész táp környékéről hallom a hangot. Valami ötlet? Csináltam róla egy kis videót. Bővebben: Link
Terhelés nélkül ezen nem kell csodálkozni, de még terhelés alatt sem, ha egyébként rendesen üzemel.
Tehát ha vissza építem a helyére,vagy teszek rá valami terhelést, akkor ezek szerint halkul,vagy meg is szűnhet a hang? Holnap kipróbálom. Köszi.
Sziasztok
Van egy 24/5V-os tápegység, ami a következő érdekes hibajelenséget produkálja: Élesztéskor egy pár másodpercre megvan a 24/5v, majd eltűnik a fesz, a táp ilyenkor sziszegős hangot ad. Majd amikor lekapcsolom a 220-at, ismét pár másodpercre megjelenik a kimeneteken a fesz, amíg az elkók kimerülnek. Az a gáz, hogy ezt a hibát csak nagyon ritkán csinálja, nincs összefüggésbe hőmérséklettel, próbáltam hűteni, fűteni, semmi.. Valamint kontakthiba sincs, csavargattam is a panelt. Mire utalhat ez a jelenség?
Általában a vezérlő IC hibájára, de sokminden lehet.
Üdv! Építettem régebb egy modulokból álló tápot, amelyben a képen látható panel (ilyen csak 36V-os) szolgáltatja a 36Vot egy step-down konverternek. Az lenne a problémám, hogy világít a fázis ceruza a pozitiv és negativ kimenetein, valamint multival AC állásban mérve földeléshez képest kb. 80Vot mérek.
Ez rendben van így, vagy van e rá megoldás? Kapcsolási rajz csak ez 12V kimenettel.
Ha a testponton is világít a fázisceruza akkor is rendben van. Csak földeléses dugaljból használható.
A fázisceruza nem műszer, csak a hálózati feszültségmentes állapot ellenőrzésére "alkalmas".
Ez normális.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |