Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Protonsugárzás árnyékolása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Lacházi hozzászólása Nov 8, 2021 /
 
Sziasztok,
Nagy energiájú protonsugárzást lehet Faraday kalitkával árnyékolni? Ha nem, akkor pl. sűrű szövésű fémhálóval? Hogyan lehetne kiszámolni a rácsköz távolságot?
(#) Bakman válasza Lacházi hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Idézet:
„Az alfa-sugárzás két protont és két neutront tartalmazó hélium ionokból áll, amelyek az anyagba behatolva gyorsan elvesztik energiájukat. Már az emberi bőr elhalt felszíni rétege vagy egy vékony papírlap is elnyeli, így az alfa-részecskék csak lenyelés vagy belélegzés esetén veszélyesek az emberi szervezetre. A béta-sugárzás negatív töltésű elektronokból vagy pozitív töltésű pozitronokból áll. Mivel az elektronok és a pozitronok csak egyszeres töltésűek, ezért kevésbé erős kölcsönhatásba kerülnek az anyaggal, így mélyebben hatolnak át rajta. Megállításukra képes egy vékony műanyag vagy fémréteg. Béta-sugárzó anyagok főként lenyeléskor vagy belélegzésnél veszélyesek.

A neutronsugárzás az atomok magjaiból kilökődő elektromosan semleges neutronokból áll, ezért csak gyenge kölcsönhatásba lépnek az anyaggal, s áthatolóképességük nagy. Legjobban vastag betonréteg vagy hidrogénben gazdag anyagok (víz vagy paraffin) alkalmasak az árnyékolásukra.

A gamma- és a röntgen-sugárzás a fényhez hasonló elektromágneses sugárzás. Mivel alig lépnek kölcsönhatásba az anyaggal, leghatásosabban vastag ólom- vagy más nagy sűrűségű anyagréteggel árnyékolhatók. Áthatolóképességük igen nagy, ionizáló képességük azonban kicsi, mivel csak másodlagos részecskék révén tudnak ionizálni. A neutron- és a gammasugárzás akkor is veszélyesek az emberre, ha a sugárforrás a testen kívül van.”
(#) rectamas válasza Lacházi hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Szia,
Nagy energiájú protonsugárzás gyorsítókban van, ritkán találkozik a hétköznapi ember vele.
Elvileg Faraday kalitkával (kalitkákkal) árnyékolható, főleg, ha a külső negatív, a belső árnyékolás pozitív töltésű, de kellene tudni milyen energiájú a sugárzás, mennyire kell árnyékolni.
A pontos válaszért egy fizikust kellene megkérdezni.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
(#) Gafly válasza Lacházi hozzászólására (») Nov 8, 2021 / 2
 
Jövő hétem megyünk Paksra majd megkérdezzük.
Szerintem igen, csak csak elég sűrű legyen a Faraday kalitka rácsainak a sűrűsége, hogy egy proton se tudjon átférni. És elég vastag és erős anyagból legyen, hogyha mégis agressziv lenne az a proton...
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Mint agresszív malacka az erdőben.
(#) Doky586 hozzászólása Nov 16, 2021 /
 
Egy Hidrogén-bomba sugárzásának kivédéséhez tökéletesen megfelel egy alufólia-csákó.
Aki ilyet viselt még sose jött vissza panasszal
...
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) icserny válasza Lacházi hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
A fémháló csak a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás kizárására jó.
Nagyenergiájú (több MeV) protonoknál azzal is szembe kell nézni, hogy magreakciót kelthetnek, amiből nagy áthatoló képességű sugárzás (kemény röntgen, vagy gamma) is keletkezhet, akkor jöhet az ólomtégla- vagy vasbeton fal. Ilyen nagyenergiájú protonok (vagy más ionok) részecskegyorsítókban szoktak előfordulni, melyek körül komoly sugárvédelmi rendszert kell kiépíteni.
(#) Lacházi válasza icserny hozzászólására (») Nov 20, 2021 /
 
Kritikus intenzitású napkitörésre gondoltam. Ami felér pl. egy EMI bomba káros hatásaival. Tehát a cél: Egy mikroelektronikai eszköz védelme. Persze a frekvenciát nem ismerem, és úgy tudom, itt ezt is számításba kellene venni...
(#) Bakman válasza Lacházi hozzászólására (») Nov 20, 2021 /
 
Bezárod egy ólomköpenyes (1 mm vastagság valószínűleg elég) dobozba a szerkezetet. Ha ezen is átmegy, akkor már kb. mindegy is.
(#) kaqkk válasza Lacházi hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Hová tervezed az áramkörödet ? A nemzetközi űrállomásra ?
(#) Lacházi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Nem kell odáig menni - a földön éppoly életszerű hamarosan...
(#) kaqkk válasza Lacházi hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Valamit írhatnál a céljáról ha már az áramkör titkos ...
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2021 / 1
 
Háború esetére.
(#) elektroncso válasza Lacházi hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Mi köze van a protonsugárzásnak az EMI-hez? Ráadásul amire te gondolsz az az EMP (elektromágneses impulzus) és nem az EMI (elektromágneses interferencia).
Amúgy a katonai eszközökben egyrészt árnyékolással védekeznek az EMP hatásai ellen (fémhálóba húzzák a kábeleket dupla esetleg tripla árnyékolást használnak) másrészt az áramkörök ki és bemenetein speciális védőáramkörök vannak, amik rövidrezárják a csatlakozási pontokat ha az EMP megérkezik (gyors varisztoros stb...).

A szoláris protonok nagyrésze amúgy elnyelődik a felső légkörben miközben egy csomó más részecskére bomlik. proton bomlása a légkörben Ha megnézed a linklet ábrát láthatod, hogy a protonokból rövid életű pion (és nagy hatáskeresztmetszerű neutron) azokból pedig gammasugárzás és nagy áthatolóképességű müon ill. neutrínó részecskék keletkeznek.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Sajnos nem.
De próbálom agitálni a kollégákat egy gyors múzeum látogatásra, és halászlé pótevésre. Talán akkor...
(#) kaqkk válasza Lacházi hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Ne ijesztgess , most építettem VFD órát - Nixi órát ha jön a proton mit kezdek vele ?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem