Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   197 / 207
(#) Udvari Zsombor válasza Sasaki hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Mi lenne, ha elhagynád a föld, +5 volt lábakat és összekötnéd a két egység között a digit. jel, digit jel föld lábakat egyszerű kábellel? Talán fele ennyi vacakolással meglenne...
(#) Sasaki válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Mivel egy 25 éves rendszerről van szó valószínűnek tartom, hogy valaki más a világban már felfedezte volna, ha egyszerűen csak össze lehetne kötni egy sima/koax vezetékkel a ki- és bemenetet, nem kellene ez a sok hókuszpókusz.
Én is jobban örülnék neki! Arról sincs leírás sajnos, milyen logika alapján aktiválja pontosan a digitális dolgokat (ki-be kapcsoló gomb nincs), de én erősen gyanakszom, hogy eredetileg az optikai kábel csatolásával automatikusan megtörtént, azaz az adó oldalára is csinálnom kellene egy hasonló áramkört mint a vevőére ( ami működik). Összekötni nem kell a kettőt fizikailag, mert a fejegység egy 9 pines csatin (nem a "C bus!) keresztül kommunikál a procival (menü, beállítások) gondolom ezáltal történik a digit. jel aktiválása is.
A vevőre így rá tudom csatolni a telefont egy usb- s/pdif koax átalakítóval, koax kábellel.
Próbálkozni meg félek annyiban, hogy sajnálom ezt a régi sz.rt!
Van újabb fejegységem is, mindent IS tud, de annak nem tetszik alapból a hangja, pedig nem vagyok audiofil.
(#) Sasaki hozzászólása Dec 8, 2021 /
 
Annyi fejlemény van, hogy írtam annak az orosz bloggernek, aki a vevőáramkört tervezte/ tesztelte.
Azt írta, hogy a képen látható dolog kell nekem.
Ezt viszont már inkább megcsináltatom valakivel, mert 3 alkatrésznél több van benne, nem bénáznék inkább.

SPDIF-2.gif
    
(#) Inhouse válasza Sasaki hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Szerintem félreértettétek egymást, ez éppen a fordítottja annak ami neked kéne.
Te S/PDIF jelet akarsz beküldeni egy optikai bemenetre. Tehát a kapcsolás elején kéne egy S/PDIF bemenet és ne a kimenete legyen az.
Ha már úgyis beszélgetsz vele, akkor rákérdezhetnél arra is, hogy egy koax-al összekötve a 2 egység 3-as pontjait és a testet lenne-e kapcsolat...
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) Sasaki válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Nem, szerintem stimmel.
A fejegységből kijön a jel TTL- ben. Ez itt feljebb átkonvertálja nekem-> koax kimenet->koax kábel->Koax bemenet-> SN75176 vevő->TTL a hangprocesszornak.
(#) Sasaki válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Megkérdezhetem, csak a google fordítóval ez egy kicsit bonyolultabb lesz, tekintve, hogy körbe kellene neki írnom az egészet. Ráadásul oda nem lehet mellékletet/képet beszúrni.
(#) Inhouse válasza Sasaki hozzászólására (») Dec 9, 2021 /
 
Ööö...itt 2 jelet keversz össze? Azt mondta, hogy ez így működőképes? Van a hangprocesszorodon 2 bemenet.
(#) Sasaki válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 9, 2021 /
 
Két bemenet van, igen, de csak az egyik lesz használva.
Egyébként a segítségkérésemre (SN75176 adó kapcsolási rajz) ezt írta:
"Nincs szükség SN75176-ra az adóhoz. Használja a 74HCU04 szabványos áramkörét.
https://radiopages.ru/wp-content/uploads/2012/09/SPDIF-2.gif”;
Meglátjuk.
(#) Inhouse válasza Sasaki hozzászólására (») Dec 9, 2021 /
 
Igen, írja, hogy működik 74HCU04-el is, csak a nagyobb mintavételi frekvenciák miatt jobb az SN75176.
Elég sokszor elbeszélünk egymás mellett. Te most egy átalakítóval a fej kimenetéből csinálsz S/PDIF jelet, ide bekötöd pluszban a telefonod kimenetét???, majd visszaalakítod TTL-re. Hogy kötöd össze a fej utáni konverter és a telefonos konverter kimenetét?
(#) Sasaki válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 9, 2021 /
 
Igen, elbeszélünk egymás mellett.
A fej kimenetéből S/PDIF jelet csinálok.
A processzorba pedig az SN- féle, S/PDIF->TTLvevő kerül.
Mindkettő kap egy RCA aljzatot.
Tegyük, fel, hogy működik a dolog és átkapcsol digitális üzemmódra.
NEM a fejegységet kötöm össze a processzorral koax kábellal, hanem a telefonommal, egy usb->S/PDIF konverteren keresztül (készen kapható, nem drága).
Gyakorlatilag a processzoromból egy külső DAC-ot csinálok.
A fejegység kell a processzor vezérlése miatt, illetve ha rádiót szeretnék hallgatni, ez ugyanis -még a Clarion optikai kábellel sem-csak analóg .
A mintavételi freki miatt azért nem aggódok, mert a fejegység CD részéből érkező jel is "csak" a szokásos 44/16.
A hanprocesszor DAC-ja sem mai gyerek, max 18bit, úgyhogy marad a CD minőségű felbontás. Viszont kikerülök így egy felesleges D/A-A/D konverziót.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2021
(#) Inhouse válasza Sasaki hozzászólására (») Dec 9, 2021 / 1
 
Ahha, hogy átkapcsolod, vagy ez, vagy az? De akkor már lehetne kapcsolni a másik bemenetre és nem kéne dugdosni/kapcsolni.
Valamelyik linkeden a hozzászólásoknál írták is talán, hogy csak a CD jele jön ki digitálisan, meg a blokkvázlat is ezt mutatja. Na, kíváncsi leszek, hajrá! Majd megmutatod, csak sikerüljön!
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2021
(#) Uviktor hozzászólása Dec 9, 2021 /
 
Sziasztok,
Bevallom őszintén hogy csak pislogok.
Ahhoz képest hogy Sasaki azzal kezdte hogy "kezdő vagyok",akkor milyen a haladó szint?
Elismerésem.
Ugyanakkor nem értem hogy egy aranykorban készült Clarion csúcs fejegységet gyári DSP-vel miért szeretnénk mp3 vagy telefonos forrással hallgatni,hiszen Sasaki is gyakorlatilag azért vágott bele ebbe a nem kicsi kihívásba,mert bizony a mai modern kacatoknak nem a "olyan" a hangjuk...
Az én telefonomnak forrásként kutyaütő a hangja,pedig nem két pálcás volt a céllövöldében...nekem eszembe nem jutna pl.egyARX9170-en Youtube-ról letöltött zenét hallgatni.
És ott van még a legnagyobb fejtörő hogy a logikai résznek ki fogja megmondani hogy milyen forrásra kell váltani hogy a bemenet választó továbbítsa az elő-és végfokozatra...még ha az audio vonal már át is lett alakítva...
Szép kihívás,és minden tiszteletem a kitartásért és a szakmai tartalomért,de nekem ez egy kicsit olyan mintha egy valaki azért venne Steinway&Sons zongorát hogy boci-boci tarkát játsszon

Üdv!
(#) Inhouse válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Jogos.
A bemenet választással lehet szerencséje, mert az idézett linkeken a rengeteg hozzászólás között írta valaki, hogy a digitális előnyt élvez...
(#) Sasaki válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Természetesen a minőségre hajtok. Azaz igyekszem veszteségmentes, de legalábbis nagyon jó minőségű mp3 formátumot használni.
A megfelelő applikációval pedig megoldható, hogy se az android rendszer, se a telefonba épített DAC ne módosítsa a jelet. Ám a lényeg az, hogy a zenéket sokkal kényelmesebben magammal vihetem, használhatom.
Az elismerést köszönöm, de ez max. elméleti, a különböző ic-k, logikai szintek, kondik, kapcsolási rajzok szintjén esetlen vagyok. A forrasztópákával való kapcsolatom se intim.
Azt még én sem tudom mi lesz az eredmény, de majd eldől.
Ez most az ünnepek közeledte miatt kicsit eltolódhat, de rajta vagyok.
(#) bubuszoft hozzászólása Dec 12, 2021 /
 
Sziasztok.

Suzuki swift 2005 ben egy siemens navigator fejegység van. A rádiója nem tudom miért, de kezd nagyon haldoklani. A Retrot ami 103.3 kell hog jöjjön, most 105,7 hozza, ahol biztosan nem ad a Retro. Teljesen elmászott értékeket produkál ujrakerestettem, de nem javult. Mi lehet a gond szerintetek?
(#) Uviktor válasza bubuszoft hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Szia,
Szerintem első lepésben kapcsold ki az AF funkciót,esetleg ellenőrizd hogy a PTY funkció nincs-e bekapcsolva és ilyenkor gyengülő vételnél hasonló tematikájú adót keres és azért irányít számodra érdektelen frekvenciára.
Üdv!
(#) villanyipi hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
Üdv!
Szükségem volna egy jvc DXZ948RMP fejegység bekötési, értem ez alatt a csatlakozóban lévő vezetékek rajzára, szeretném kipróbálni a jó meleg szobában hogy ad-e életjelet mielőtt ki mennék a jó meleg udvarra fölöslegesen kicserélni
Hagyaték cucc nem ismerem a múltját, és nekem az is fura hogy rca csatik lógnak ki belőle hátul, valamint valami sok tűs aljzat, gondolom cd tár.
Köszönök előre is minden segítséget!
ipi
(#) oregtamas0202 válasza villanyipi hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Üdv ! Biztos hogy jó a típusszám ? Egy fotó a gépről és a csatlakozóról.
(#) vargaf válasza villanyipi hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Az a JVC fejegység a típusszám alapján Clarion! A sok tűs aljzat az a táp és hangszóró csatlakozó. ISO csatlakozóra átalakító is van hozzá,
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2021
(#) villanyipi válasza vargaf hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Bocsánat a neten kerestem az egyikhez alkatrészt a másikhoz rajzot és született egy fél vér fejegység Köszönöm a képet
(#) Inhouse hozzászólása Dec 17, 2021 / 2
 
Egy barátom talált meg egy Akai CA-2DIN2217-es fejegységgel, hogy olcsón vette, de nincs meg a gyári kábele. Nem, nem lopott, a doboza is meg volt, meg a távirányító, meg a keret is, csak az előző tulaj feledékeny volt és nem jó helyről húzta ki, mielőtt eladta az autót. Nagy hiba volt, ilyen kábel nem kapható. Illetve ilyen csatlakozóval szerelt igen, de ilyen bekötésű az nem. Szereztek hozzá egyet, ami hasonló, de persze nem működött vele. Illetve ennek a 20 pines csatlakozónak is van 2 verziója, az egyiknél középen alul a 2 tüske vastagabb (test és B+). Ez pont nem ilyen volt, de kis ügyeskedéssel az érintkezők átrakása után össze tudtam dugni. Végigtekertem az internetet és tényleg, még képen sem látszik a kábel. A hangszóró kimeneteket meg lehet találni, egyébként TDA7388 van benne. A biztosíték ugyanebbe a csatlakozóba van építve, tehát a B+ is meg van, meg persze a házhoz képest kimérhető a test pin. Innentől aztán lutri, főleg egy ilyen sok kivezetésesnél. Aztán egyszer csak szembe jött a rádió elvi rajza egy PDF-ben. Számozott kivezetésekkel ott voltak a megfeleltetések. Számok mondjuk a csatlakozón nincsenek, de az ismert kivezetések alapján beazonosítható volt a szisztéma. A rádió tetején és a user manual-ban szerepelnek a színek, de a számok nem. Az egyetlen eltérés, ami nem egyezik, a kormány távirányító/CAN vezetékek, de ez szerencsére nem is kellett. Ebbe az oldalba szerkesztettem bele a kiosztást és a kész kábelről egy képet, hogy egyértelmű legyen. Használjátok egészséggel! A schematic az Elektro tanyára került feltöltésre. Itt pedig a lényeg 1 képen. Jobb gomb, megnyitás új lapon, úgy teljes méretben adja fel és olvasható.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2021
(#) Sasaki válasza Sasaki hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Megígértem, beszámolok a fejleményekről.
Így újév első napján sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy a low budget projektem (digitális jel a Clarion DPH9300 processzornak) nem kivitelezhető olyan egyszerűen.
Az átalakítót megépítettem rajz szerint (koax->TTL), ezt összekötöttem a telefonommal egy interface-n keresztül, illetve a hangprocesszorral.
Nem vált át digitális üzemmódba.
Nagyon valószínűnek tartom, hogy kellenének hozzá legalább az eredeti Hosiden optikai kábelnek a csatlakozói. Mivel ezekben is valamiféle mikroáramkörök vannak, melyek "engedélyezik" a digitális formátum lejátszását. Találtam róluk képet, de hogy pontosan milyen alkatrészek vannak bennük, azt a részét jótékony homály fedi.
Találtam ilyen eredeti kábelt 25 dollárért, csak az a baj, mire ideérne Amerikából, lenne 90, plusz áfa.
Ennyit viszont nem ér meg az egész.
Azért mindenkinek köszönöm a segítséget!
(#) Inhouse válasza Sasaki hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Több hiba is lehet. Azt sem tudod ellenőrizni, hogy jó lett-e a megépített áramkör.
(#) Sasaki válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Igen, az is igaz. Nincsen logikai teszterem sem a kimenő TTL jel ellenőrzéséhez. Az sem olcsó, ráadásul nem lenne rá szükségem, csak max. ebből az alkalomból.
Egyenlőre jegelem a dolgot. Amennyiben valahogy sikerül szert tennem egy ilyen nyomorult Hosiden optikai kábelre, biztosan szétkapom, a kapcsolási rajzát meg feltöltöm!
Nem is értem, ennyi év(tized) után senkinek sem jutott még ez eszébe? Szerintem a kulcs az egészhez a csatikban lévő elektronika!
(#) Tommyboy200 hozzászólása Jan 5, 2022 /
 
Üdv kedves fórum lakók!
Valakinek nincs véletlen Wondefoo 4gb ram 64gb belső tárhely és dsp-vel ellátott fejegysége aminek eredeti firmware van rajta? Szeretném meg tudni az android rendszer verzióját es az MCU típusat. Sajna én mar frissítettem mind2-őt de sajna az MCU-t nem kellett volna. Sajnos a SUB vezerlesem ill. a BT modul nem megy rajta. Előre is köszönöm a választ.
Üdv: Tamás
(#) Sasaki hozzászólása Feb 5, 2022 / 1
 
Na, megérkezett ez a kütyü. Úgyis csak én vagyok olyan bolond, hogy egy idejétmúlt rendszerrel vacakoljak.
Első ránézésre a csatlakozók tüskéje a Jack dugóhoz hasonlít.
Holnap kipróbálom mi-mit-mikor aktivál. Aztán szétkapom a műanyag házát megnézni, miféle titkokat rejt (az optikai átalakítón kívül).
(#) Inhouse válasza Sasaki hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Kíváncsi vagyok. Csak óvatosan!
(#) Sasaki hozzászólása Feb 6, 2022 /
 
Az eredeti optikai kábel csatlakoztatásával ezen következtetéseket vontam le:
- megéri tovább foglalkoznom a digitális jelátvitel-problémával, mert így, az audiojel felesleges D/A->A/D konvertálása nélkül ég és föld a különbség hangzásban! Mondom ez úgy, hogy nem tartom magam audiofilnek, illetve a rendszerem többi része is szolíd.
- csak akkor jelenik meg a kijelzőn a "DIGITAL" felirat, amennyiben mindkét vége csatlakoztatva van a kábelnak ÉS lejátszás van folyamatban! Pause (mute) esetén lekapcsol digitálisról! A jelfolyam hatására vált át!
Ezen teóriámat sikerült megerősítenem: az optikai kábel roncsolás nélkül elválasztható a dugótól. Kipróbáltam így is, nem kapcsolt át.
Sajnos a csatit csak ennyire (képek) tudtam szétszedni, a NYÁK-ot belerögzítették valahogy, nem akartam szétcseszni, pedig kíváncsi lettem volna a másik felére is!
A tervem pedig az, hogy az optikai kábelt eltávolítom mindkét fejről és a processzort összekötöm a telefonnal a korábbi hozzászólásaimban említett "interface-n"
keresztül. Így már működnie kell. Csak találnom kell valakit, aki összeforrasztja a dolgokat, mert ha én csinálom, akkor a kukában végzi.
(#) Udvari Zsombor válasza Sasaki hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Érdekes, úgy tűnik, mint ha az egyik dugóban az optikai adó, a másikban pedig az optikai vevő lenne. Rá kellene jönni, hogy egy- vagy kétoldalas nyák van-e a dugókban... Valahogyan nyilván ki lehetne váltani a felesleges optikai konverziót, nem?
(#) Sasaki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Igen, egyirányú. A szürke az adó. A NYÁK- ot nem akarom piszkálni, mert jól belerakták, szétbarmolni meg nem akarom. Meg drága is volt.
Következő: »»   197 / 207
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem