Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   554 / 580
(#) rapido válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Most úgy néz ki, hogy legkorábban csak január második felében tudja megnézni az ismerősöm a gépet. Előzetesen szeretnék érdeklődni tőletek, hogy tapasztalataitok szerint mekkora költséget jelent (anyag+munkadíj) az általad felsorolt hibák* javítása.
(*tápegység csere, diódák cseréje, vezetősávok pótlása)
Azt szeretném látni, hogy mennyire érheti meg a javítás egy új gyári elektronika beszerzése helyett, piaci körülmények között.
Piaci körülmények = háztartási gépszerelőtől megrendelt javítás esetén.

Nem tudom, hogy mennyire korrekt ismeretlenül egy ilyen fórum nyilvános felületén költséginformációkat kérni. Számomra az is segítség lenne, ha privát üzeneteben válaszolna, akinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata. Előre is köszönöm.
(#) Kela60 hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Sziasztok
Van egy bauknecht típusú inverteres mosógépünk, ami nem hajlandó működni, ha a hálózati feszültség 234 V fölött van. Álltalában 245 V-ot mérek. Elektromos fűtővel és hajszárítóval tudom a mosógép által kívánt értékre lecsökkenteni. Így tökéletesen működik. Ha valaki tud segíteni, megköszönöm.
(#) palko0125 válasza rapido hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Anya és munkadíj kb 10-15ezer forint, de ezt embere válogatja.
Ha van hozzáértő szakember szerintem érdemes javítani, mint sem új panelt venni. Egy új panel ára 40-50eft.
(#) palko0125 válasza MBM hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Sok minden lehet az oka: szénkefepor lerakódás a morot csatin, víz/pára a csatlakozókon, egyszerű alkatrész meghibásodás és még sorolhatnám.
Cseréld a triakot, ellenőrizd a motort, vezetékeket, csatlakozókat.
Üdv, Palkó.
(#) Josi777 válasza MBM hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Bármikor, minden különösebb ok nélkül is meghibásodhatnak alkatrészek. Cseréld ki azt a triakot, pát száz forint, az sem biztos, hogy az a baja, de legalább leellenőrizted, hogy az biztosan jó. Aztán ha továbbra is adja a hibát, akkor lehet tovább menni.
(#) Josi777 válasza Kela60 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Nem látom egyszerűnek a feladatot. Nem hinném, hogy vissza lehetne követni, hogy a processzor honnan veszi a hálózati feszültség nagyságát. Talán a legegyszerűbb megoldás egy kb. 100VA-es 12V-os transzformátorral csökkenteni a feszültséget. Így is lesz veszteség, de mégsem akkora, mint a mostani módszered.
Vagy cseréld el valakivel, akinek van egy rendes gépe
(#) tomszojer válasza csehattila2 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Köszi szépen.
Megoldódott a probléma.
Csak az elkót kellett kicserélni.
Üdv: Tom
(#) csapo1002 hozzászólása Jan 5, 2022 /
 
Sziasztok. Adott egy Samsung WW65AA626AE/LE típusú mosógép. Gyakorlatilag vadonat új, csak furcsa dolgot tapasztaltam: programindítás után ugye beindul a szivattyú. Majd elkezdi a vizet magába szívni, majd forog párat, és olyan, mintha leengedné a vizet (látszik, hogy csökken a hab szintje), hallani a szivattyú hangját. Ezt követően a szivattyú hangja folyamatosan hallható pár percig, viszont olyan, mintha a víz nem fogyna belőle (tudom, elég hülyén hangzik). Egyszer csak leáll a szivattyú, (a mosás megy) majd kb. 2 perc múlva újra hallani. Az lenne a kérdésem, hogy ez normális jelenség-e?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2022
(#) MBM válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Csere után jó lett!
(#) tibec válasza MBM hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Szia!
Van olyan mosógép, amelyik indulás előtt teszteli magát. Ezalatt azt értem, hogy bekapcsolást követően elindítja a szivattyút, forgat párat a dobon, majd elkezdi beengedni a vizet. Nem szívja be a vizet, hanem a hálózati víznyomás nyomja egy szelepen keresztül. Mindenesetre az már nem természetes, hogyha a lúgszivattyút a víz beeresztést követően indítja el. Mivel gondolom garanciás, a szervizt hívd fel.
(#) tibec válasza tibec hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Nem tudom módosítani amit írtam, de megnéztem a gépet. Visszavonom a leírtakat. Igen, normális jelenség, hogy működik a szivattyú, mivel mosás közben keringeti a vizet. )))
(#) uniman válasza tibec hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Az nem teszt, hanem a mosógépben (esetlegesen) visszamaradó (büdösödő) pangó vizet nyomja ki az ürítő szivattyú, mielőtt beeresztené a frisset. Ezt a legtöbb mosógép elvégzi, de vannak kivételek...
A keringetés pedig egy másik szivattyú végzi, a "circulation"... A 2 szivattyús gépek eléggé ritkák.
A "beszívás"-nak nevezni a "beeresztést" engem is mindig felháborít !
(#) még1MbR válasza uniman hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
És mindezt sok háziasszony nem tudja, szépen beleteszi a folyékony mosószert a dobba... amit aztán a szivattyú rögtön az elején eltávolít! .D
(#) tibec válasza uniman hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Legyen igazad, nem vitatkozni akarok. Csak megjegyzem, hogy, ha a centrizés alatt nem tudja kinyomni a "büdösödő" vizet, akkor azt az új program megkezdése előtt sem fogja tudni kinyomni, mivel az a mennyiség már kevés ahhoz, hogy a csőből ki tudja nyomni. Azt pedig nem írtam, hogy melyik szivattyú működése "normális", mert nem tartottam fontosnak magyarázni, hogy amit hall, az nem az ürítő szivattyú hangja. De, köszi a tájékoztatást. Megjegyzem még, hogy engem nem háborít fel, ha beszívásnak mondják a víz beeresztését, mivel nem szakemberek mondják. Aki pedig nem ért hozzá, miért kellene ezt tudnia?
(#) csapo1002 válasza tibec hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Én kérdeztem. Köszönöm szépen a választ! Ezek szerint nem csak egy szivattyú van ebben a típusban?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
(#) Josi777 válasza tibec hozzászólására (») Jan 8, 2022 / 2
 
Egy apró, nem túl fontos hozzászólás a témához.
Ha egy ügyfél mondja úgy, hogy beszívja a vizet, azzal semmi gond, ilyen a hétköznapi nyelvezet. De amikor szakmai dologról van szó - és itt most nincs különbség szakmák között, lehet az kőműves, vagy autószerelő - megvannak a maguk szakkifejezései, amik roppant zavaróak, ha nem úgy használják őket. De itt, ahol valaki saját maga szeretné megjavítani a készülékét, azaz valamennyire szakmai a dolog, legalább annyira, hogy értse a működését, tudja, hogy a burkolat alatt áramütés érheti, ... stb., akkor valamennyire elvárható, hogy ezt is tudja, hogy a víz a hálózati víznyomástól kerül a gépbe.
Idézet:
„Aki pedig nem ért hozzá, miért kellene ezt tudnia?”

Ezzel a kérdéssel az a probléma, hogy aki nem ért hozzá, az ne akarjon belenyúlni, mert lehet, hogy kárt tesz benne vagy saját magában.
De hangsúlyozom, ez a hozzáállás csak ízlés kérdése, nincs nagy jelentősége és nem vitaindítónak szántam
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
(#) uniman válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Szia! Ez igaz...azonban mivel ez a hobbielektronika fóruma, ahol hobbi-ból (vagy "kényszerből" - pénzhiány) is javítgatnak a tagok.
Viszont, ha nem "igazítjuk" helyre az efféle melléfogalmazásokat, akkor félő, hogy a későbbiekben idetévedő olvasók, már esküdni fognak, hogy a mosógépek szívják a vizet...pont úgy ahogy azt a kerti locsolótömők (slagok) is teszik!

Nem számoltam meg, hogy már hányszor lett leírva: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
(#) zolika60 válasza uniman hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Az igaz, hogy sok hozzászólásban benne van a "beszívja" szó, de az esetek többségében helyesen egyáltalán nem a mosógép vízbeeresztésével kapcsolatban.
(#) uniman válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
A HE keresőjét nem tudom használni... Igaz, így is írhattam volna: Nem számoltam meg, hogy ez már hányszor lett leírva mosógéppel kapcsolatban...
(#) Josi777 válasza uniman hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Mondjuk pont erről beszéltem, hogy szerintem hétköznapi társalgáskor elmegy a "beszívja a vizet", de itt, ahol törekedni kéne valamennyire a szakmaiságra, akkor már nem. De ha valaki mégis így használja, hát nem fogom leharapni a fejét, csak normálisan kiigazítom De hozzáteszem, ezt nem követendő példának hoztam fel, ez egyéntől függ.
(#) tibec válasza csapo1002 hozzászólására (») Jan 11, 2022 / 1
 
Valóban nem. Kettő van, az egyik a lúgszivattyú, ami kiszívja a vizet, a másik pedig mosás közben (nem minden programnál) keringeti a vizet.
(#) tibec hozzászólása Jan 11, 2022 /
 
Szép napot mindenkinek!
A "beszívja a vizet" témához annyit akarok mondani, hogy valóban "fülsértő", amikor ezt a kifejezést használja valaki. De! Ha már egyszer ide írta a kérdését, (és tudok rá válaszolni) akkor szívesen megteszem, nem érdekel, hogy mennyit ért a géphez. Ha tudok segíteni, inkább teszem, mert, azzal talán meg lehet előzni, hogy olyan dolgot tegyen, amiből baj lesz. Mindenki a saját felelősségére kezd bele a "javításba". A fontos nem az, hogy beszívja a vizet, vagy beereszti a vizet. Ha valaki "csak" ennyit nem tud, az még nem nagy baj. Viszont, amikor már a kérésből, kérdésből egyértelműen kitűnik, hogy a kérdezőnek fogalma nincs arról, amit "javítani" akar, vagy akkora butaságot kérdez, ami arra enged következtetni, hogy, ha hozzá nyúl a géphez, akkor baj lesz belőle, arra már azt mondom, hogy inkább forduljon szerelőhöz, ne nyúljon hozzá.
(#) Kela60 válasza Kela60 hozzászólására (») Jan 12, 2022 /
 
Köszönöm a segítséget. vennem kellett egy újat.
(#) Moderátor hozzászólása Zoli 2021 hozzászólására (») Jan 13, 2022
 
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
(#) rapido válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Egy ilyen vezérlőpanel önmagában, a mosógép többi alkatrésze nélkül is megjavítható?
Működhet az, hogy csak a panelt viszem el egy hozzáértő szakemberhez és ő úgy javítja meg?
(#) uniman válasza rapido hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Ha ismersz olyan szakembert...
Az a fekete szennyeződés nem csupán a szénkefepor sztatikus lerakódása? Bár ez egyik smd-ből, mintha kijött volna a füst...
Bontottakat is be lehet szerezni, akár olcsóbban, mint a javítása...
(#) rapido válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Úgy volt, hogy egy ismerősöm megnézi és ha tudja megjavítja. Vártunk rá, de a héten családostul visszament Németországba, mert néhány hónap kihagyás után újra lett munkája.
Ezután egy mosógépszerelővel is beszéltem telefonon, de annyira erőltette, hogy "kiszállás, meg stb. ...", hogy elment tőle a bizodalmam. Mindenáron jönni akart sok ezer Ft-os kiszállással, hiába mondtam, hogy munka miatt viszonylag gyakran járok a környékükön és olcsóbb lenne számomra a dolog, ha elvihetném hozzá a panelt. Olyan érzésem volt, hogy ő valójában a gép elektromos részével nem is foglalkozik, hanem azt tovább adja másnak.
Számomra evidensnek tűnik, hogy egy ilyen panel a gép nélkül is javítható; hogy az elfüstölt alkatrészek és áramkörök gép nélkül is cserélhetők és a javított áramkör működése elektronikai oldalról önmagában is diagnosztizálható.
Na de mindegy is, nem azért írtam ide a fórumra, hogy az aggodalmaimmal és a dilemmáimmal untassalak benneteket.


Köszönöm szépen a linkeket.
Megnézem, hogy van-e olyan szakember, szerviz, aki az utamba esik és egyszer magammal viszem a panelt. Hátha élőben, látva a javítandó eszközt más lesz a hozzáállás.
A panel cseréjére is gondoltam, de ezt is csak szerviztől venném, garanciával, mert magam nem tudnám ellenőrizni, hogy jó, működőképes-e az , amit veszek.
(#) rapido válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
"Az a fekete szennyeződés nem csupán a szénkefepor sztatikus lerakódása? Bár ez egyik smd-ből, mintha kijött volna a füst..."

Biztos, hogy nem sztatikus lerakódás. Amikor a témában először kérdeztem, említettem is, hogy a gép bekapcsolása közben éppen a bekapcsológombhoz hajoltam és közelről nagyon-nagyon kicsit érezhetően égés szag csapta meg az orromat. Nagyon rövid ideig.
Tettem is fel képet a meghibásodottnak gondolt panelrészről és palko0125 vázolta is, hogy vélhetően melyik alkatrészek mentek tönkre.

"Bontottakat is be lehet szerezni, akár olcsóbban, mint a javítása..."
Elsőre nagyon megörültem a linked látványának, mert magam is próbáltam bontott alkatrészeket keresni belföldi oldalakon, de nem jártam sikerrel. Sajnos a linkeddel sem jutottam közelebb a megoldáshoz, mert mögötte csak egy panelkupacot ábrázoló kép van. Ha esetleg a birtokodban van egy ilyen nekem kellős bontott, de hibátlan panel, kérlek ne fogd vissza magad és tedd meg az ajánlatodat!
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2022
(#) rapido válasza rapido hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Egy kép a mosógép kezelőfelületéről.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2022
(#) szepi003 válasza rapido hozzászólására (») Jan 15, 2022 / 1
 
Szia Előkerestem ami nekem van ilyen ,de 1az 1ben cserélhető a csatlakozók azonosak.Több program erősseb centrifuga kijelző.
Következő: »»   554 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem