Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorvezérlés H-híddal
Lapozás: OK   18 / 18
(#) Shance válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Bocs nem voltam egyértelmű, én az utolsó ferritre értettem, hogy maradok annál. Vettem is belőle kettőt meg az alatta lévőből is. Ilyesmire gondoltam.
(#) Peter65 válasza Shance hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Ez teljesen jó. A tekercselési irány fontos, hogy a kettő kimenet között legyen a legnagyobb induktivitás.
(#) Josi777 válasza Shance hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Minden különösebb gond nélkül párhuzamosíthatóak. Miután FET kimenetűek és maguk a nagyteljesítményű FET-ek is sok sok kis párhuzamosan kapcsolt FET-ből vannak létrehozva. Azon kívül az azonos típusú kapcsoló üzemű bipoláris tranzisztorok is emitter ellenállás nélkül párhuzamosíthatóak. Olyannyira, hogy pl. az L298-as adatlapján példa is van a párhuzamos kapcsolásukra.
Az emitter ellenállás használata párhuzamosításnál a lineáris munkapontban használt tranzisztoroknál szükséges az eltérő áramerősítésük miatt, kapcsoló üzemben erre nincs szükség.
(#) Peter65 válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Néhány észrevétel, ahhoz, amit írtál:
Az egy chip-en létrehozott kapcsoló elemek együtt futása jobban garantálható, mint a külön tokban lévő, ki tudja mikor gyártott áramköröké.
Az L298-as adatlapjában sem találtam olyan kapcsolást, hogy kettő külön tok párhuzamosítását javasolná.
A korábbi beszélgetésben nem emitter ellenállást javasoltam, hanem olyan induktivitást, ami az esetlegesen eltérő kapcsolási idők miatt kialakuló feszültség különbségek alatt az áramot korlátozza. Ez nem a bekapcsolt állapotban, hanem a kapcsolási folyamat alatt juthat szerephez.
(#) Josi777 válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 1, 2021 /
 
Az L298-nál egy tokon belüli 2 híd párhuzamosításáról van szó. De azonos topológia alapján gyártott alkatrészeknél nincs akkora paraméter szórás, hogy ne férjen bele a tűrésbe (de természetesen nem kizárható, főleg, ha más gyártótól származik).
Úgy gondolom, hogy felesleges az az induktivitás (az emitter ellenállást azért említettem, mert hasonló a szerepe, áramkiegyenlítést végez), mert azonos típusnál nincs akkora be és kikapcsolási idő eltérés, hogy az az alatti idő alatt meghaladná a kapcsoló elem csúcsáram paraméterét. Azaz még ha valamennyivel előbb is nyit ki az egyik kapcsoló, mire elérné a csúcsáram értéket a rajta átfolyó áram, addigra kinyit a másik kapcsoló is. Ha mégis nagyobb biztonságra szeretnéd méretezni az áramkört, akkor az induktivitást nem kapcsoló áramkörönként kell elhelyezni, hanem egy nagy áramú légmagos tekercset sorban a terheléssel. Ez biztosítja azt az időt, hogy a két vagy több nyitási/zárási időkülönbség alatt az áramerősség ne tudjon túl gyorsan változni. Ha mindegyik kapcsoló ágát késlelteted, akkor csak időben tolod el a különbségeket, egyformán mind a kettőnél (és egyben lassítod is az áram meredekségét, - dI/dt - de erre alkalmas az egyetlen tekercs is).
(#) Peter65 válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Lerajzolnád, hogy hogyan képzeled a terheléssel sorba kötött egy darab tekercset, ami az eltérő kapcsolási idők miatt kialakuló áramnak a meredekségét korlátozná?
(#) Kovidivi válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Én sem raknék be semmit a két meghajtó kimenetére.
(#) Shance válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Nekem onnan jött a bogár, hogy nem találtam konkrét megoldást azon a rajzon kívül amit az előző oldalon mutattam. Nem hinném, hogy csak nekem lenne igényem pár plusz amperre. Annál a rajznál írta is a szerző, hogy nem próbálta ki csak lerajzolta. Ha megjön minden majd kipróbálom így is, úgy is, valószínűleg észre veszem ha valami nem oké.
(#) Shance hozzászólása Ápr 18, 2021 /
 
Sziasztok!
Végre eljutottam odáig, hogy összeállt a mechanika, és ki tudtam próbálni a fentebb tárgyalt párhuzamos kötést. Hestore-ban vásárolt modulokat használtam amik egyformák ugyan, de nem egy alomból valók, mert a panel színében van egy kis eltérés. Nem dolgoznak együtt, az egyik felmegy 60 fok fölé a másik 40-en malmozik. Az induktivitás sem segített, bár nem tudom egyáltalán jól készítettem-e el. Még korábban Ebay-en vásárolt modulom volt itthon ami egy kicsit tér el a Hestore-s változattól. Kivettem a nem dolgozó modult, és betettem a helyére az Ebay-est a így már egész jó, 5 fokos eltéréssel dolgoznak. A gyári hűtés édes kevés, ezért kaptak egy közös hűtőblokkot.
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Jan 21, 2022 /
 
Sziasztok!

H-híddal kellene meghajtanom ultrahang piezót (kicsi, a teljesítménye sem nagy). Több dolog is jó lenne amiben segítségeteket kérném.

A jel amit rá kell engednem a piezóra 38-42 KHz Chirp jel lesz. Ehhez kellene VCO, de neem találtam olyat, ami 50, vagy max 100 KHz-ig menne, minden MHz-ben van. Ez azért nem jó, mert a vezérlőveszültség igen kis tartományban kellene ebben az esetben. Ezért 555 timerrel készítem el a VCO-t, de ha valaki ismer ilyen kis frekitartományú VCO-t, azt szívesen venném.

A másik gond a H-híd. FET-el nem szeretném megoldani, mert ahhoz driver is kellne, nem olcsó. Sima PNP, NPN tranzisztorokkal kapcsolnám, az 555-ből kijövő jellel. Az egyik párt természetesen az 555-ből kijövő jel logikai negáltjával. A gondom az, hogy nem tudom milyen típusú tranzsztorok kellenek. Mármint melyik az ami ekkora tempót bír. Darlingtonos szerintem nem kell ekkora kis teljesítményre, de nem ismerem a gyártókat, milyen nevű kellene.

Itthon 2n7000 u3 MOSFET-em van, nem tudom, hogy kell-e driver ha ebből építeném meg.

PNP 45V -0.8A ONSEMI BC327BU

NPN 45V 500MA BC337

tranzistoraim vannak. Rendelnem kell 555-t, de addig nem, míg nem tudom, hogy ezek jók-e. Ha nem, rendelnem kell ezeket is, de milyet?

Köszönöm!
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 21, 2022 / 1
 
Hello! A CD4046 nem jó számodra? VCO
kalkulátor
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Helló!

Azt gondolom igen, nem is rossz ez. Benéztem, a PLL áramköröket nem néztem.

Most már csak ki kell derítenem a frekvencia függését a vezérlő feszültséggel, illetve azt, hogy tudom-e használni, mert 10-20ms alatt kell változnia a frekinek 4KHz-et. De ez még változhat.

Keresem az atatlpban a pontos összefüggést, de eddig csak a függvényeket ábrázolva láttam, de jónak tűnik!
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A kalkulátor link nem jó szerintem. Újra el tudnád küldeni? Köszi!
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 21, 2022 / 1
 
Elküldhetem, de nekem be jön. Bár azt írja, hogy "nem biztonságos"
Kalkulátor
(#) mateatek válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 22, 2022 / 1
 
Ilyesmit szoktam használni hangfrekis dolgokhoz. De megy magasabbra is. Az 5-ös láb az az engedélyező. Mikrokontroller DAC-ról hajtva nagyon széles tartományban dolgozik. Persze az R-C tagot módosítani kell. Nekem a hangfrekvenciás tartományban 1 nF és 1 Mohm kellett, de IC-je is válogatja.

VCO.jpg
    
(#) KoblogPerGyok válasza mateatek hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Helló!

Köszönöm,igen ilyesmire gondoltam. Nem tudtam még megnézni alaposan, mert elfoglalt a többi elektronika.Szerintem ez lesz a jó, de kell még pár nap mire odaérek, hogy ezzel tudjak foglalkozni. Nem gondoltam volna, hogy a H-híd ennyire nem akar összeállni..

Köszi mégegyszer, jelentkezem!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2022
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Sziasztok!

A meghajtás is menni látszik a kapcsolásban a tranzisztor típust kellett megváltoztatni.
Megpróbálom még FET-ekkel és driverekkel is, mert jobbnak látszik, de azt még nem raktam össze a szimulációban. Rendelés előtt még leelleneőrzöm ott is.

A PLL-lt rendelem a többi tranzisztorral együtt, még a FET-esmegoldást is össze kell állítaom a szimulcióban, hogy tnyleg jó alkaatrészeket rendeljek meg.

Sokat segítettetek, köszönöm!

Jövök még, hátha továábra is segítetek!
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Én biztos hogy egy ilyesmi FET Gate meghajtóval próbálkoznék, bár semmi tapasztalatom nincs vele/benne. Bár semmit nem tudni a hangszóróról, teljesítményről stb. Bár engem ez nem biztos hogy előbbre vinne.
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem