Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 117
(#) Kaszagabor hozzászólása Jan 28, 2022 /
 
Bosszant a dolog.
Az lett a megoldás, hogy egy Hurco szervizestől vettünk 500€ ért egy felújított tápegységet. Úgy, hogy a rosszat elkérte. 2-kor építettem be, azóta a gép megy.

Sajnos a régi tápegységet nem tudtam tovább tesztelni, mérni.
Ez előtt ezeket követtem el:
-Kondik ESR mérővel, kiforrasztás nélkül le lettek tesztelve: ez nem mutatott hibát.
-Diódák, Egyenirányító híd átnézve: nincs gyanús elem.

5V-ot figyelte a feedback. egy PC123-as optocsatolón keresztül és a katód oldalon volt még egy AZ431-es feszültség referencia. Az AZ431 Ref. és Anód-al párhuzamosan volt egy 1K Ohm ellenállás és vele sorban egy 220nF kondi.
A PWM jelet egy SK8060 generálja.

1. kicseréltem Az AZ431-et egy TL431-re (ez volt raktáron).
Erre úgy reagált a táp, hogy el se indult csak kattogott és nem volt feszültség a kimeneten.
2. Visszatettem a régit. Ismét működött, de a hiba nem szűnt meg. Terhelésre leesett a feszültség 4,7V-ra
3. Kicseréltem a 220nF kondit egy frissre. Ekkor viszont megörültem, mert terhelésre elkezdett kompenzálni és tartotta az 5V-ot. Terhelésre felpörgött a ventilátor is.
Gyorsan beleraktam a gépbe kipróbálni.
De a hiba még mindig ott volt. A feszültség ugyanúgy leesett 4,7V-ra és a gép rengeteg hibával megállt.
(#) tufatofu válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
A Sokol rádiót rákötöttem az előbb, és egy rádiósmagnót is kipróbáltam FM-en, egyiket sem zavarta, más RF dolog nincs itthon sajnos. Oszcilloszkópon sincs semmi zavar a kimeneten, persze ettől még lehet, hogy igényesebb RF eszközökben zavart kelt, ezt nem tudom. 6A folyamatos terhelés felett célszerű egy ventillátorral hűteni, de nekem bevált.
(#) erbe válasza Kaszagabor hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Ismert a dolog. Egy ismerős cégnél, igaz kicsit nagyobb tápegységet 850 e.-Ft-ért építettek be. Hollandiában felújítva. Új ára 1,5 M.-. A gép hazai javításával foglalkozó cég ilyen javításnak nem áll neki. Igaz, amit láttam a szerelőtől, amíg ott téblábolt, inkább nem írom ide a véleményem.
Viszont egy elmozdulás mérőt (út jeladó) hazai cég elfogadható áron újított fel nekik.
(#) bodnar00 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Szia! Köszi a választ, igazad van ! Ránéztem c48ra is, elég zavarosnak tűnik, ez a kondi is volt már cserélve pedig, hogy ez okozza-e azt nem tudom, de most már egyértelmű, hogy a visszacsatolástól ugrál a jel - IC Comp lábat és IC kimenetet egyszerre nézve ez elég világos lett. Nem tudom ezt így tervezték-e, Normális -e?, de valami nem oké, az a kis hűtőborda nem lehetne ennyire forró, a szkóp mérőfejbe meg beleolvadt az R169-es ellenállás (persze terhelt mérésnél , nem üres járatban!) Arra gondoltam megtáplálom az opto bemenetét valami stabil feszültségről, és megnézem úgy a jelalakot az IC kimeneten. Így kizárnám a Primer oldali hibát teljesen. Majd holnap nekiesek.
(#) Peter65 válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Szia!
Én nem merném az optó bemenetét külön forrásról megtáplálni, mert ezzel szétvágod a szabályzó kört, és nem lesz visszacsatolás a kimenetről. Inkább cseréld ki a C48-t, vagy tegyél vele párhuzamosan még egy kondit egy próba erejéig.
(#) deebo válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
A jelek normálisak, a kitöltési tényező változása is normális, így szabályozza a táp a kimenő feszültséget.
(#) bodnar00 válasza deebo hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Igen már én is arra gyanakszom, hogy nem létező hibát keresek , egyszerűen csak alul van méretezve a hűtőborda és üzemszerű a kb85 fok és lehet az ellenálláson is normális a magas hőfok (csak multival tudtam mérni). Mondjuk a trafója az elég hangosan cicereg, de tulajdonképpen működik.
(#) PEXESO hozzászólása Jan 29, 2022 /
 
Sziasztok!
Remélem a kérdésemet jó helyen teszem fel,ha nem akkor elnézést kérek.Jó régen rendeltem Kínából 10db mini buck konvertert LM2596S IC-vel.Most kipróbáltam 2 darabot,működnek rendesen csak 150kHz helyett kb.51 kHz-en.Az összes adatlapom,amit megnéztem mindenhol 150 kHz van írva.Valaki esetleg találkozott már ezzel,mert nekem ez nem tűnik logikusnak.
(#) majkimester válasza PEXESO hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Esetleg LM2596 helyett átcimkézett LM2576 van rajtuk. Az 52 kHz-en megy. (Szokásos kinai hamisítási módszer.)
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) david87 hozzászólása Jan 30, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy pár kapcsoló üzemű tápom mindegyik működik.
A kérdésem hogy a kimeneti Dc mellet mért lehet Ac mérni.
a mini pc tápon Dc12,3V mértem Ac 26 V ot mértem ezt nem értem hogy mért.
Egy másik tápon meg a Dc 12V Ac 27V mértem.
(#) PEXESO válasza david87 hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Köszi a választ, legalább most már tudom,mi az ábra.A datasheeteket összehasonlítva a frekin kívül elég hasonlóak a paraméterek,ez talán még kevésbé káros hamisítás mint amikor teljesen hasznáhatatlan alkatrészeket küldenek,sajnos elég sokszor ezzel is találkoztam,pl.Tl 071-sek.
(#) PEXESO válasza majkimester hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Sajnos rossz helyre küldtem a választ,majkimesternek szántam,neki köszönöm.
(#) gabor1566 hozzászólása Feb 5, 2022 /
 
Sziasztok! kérdésem a következő lenne felétek! Találtam a neten ezt a programot mellyel ugye a kapcsoló üzemű tápok transzformátorát tudom ki kalkulálni. Használja itt még valaki ezt a programot? Arra lennék kíváncsi mennyire megbízható.
(#) fekemil hozzászólása Feb 6, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy 12V2A ipari táp fél nap után tönkrement, nem világít a LED, nincs semmi a kimeneten. Az IC-n van egy hajszálrepedés, talán az szállt el. Tudnátok ajánlani helyette valamit, mert ilyen számon nem találok semmit? Köszönöm!
(#) erbe válasza fekemil hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
CSC7225
Kapni lehet. 50 db 6000, 100 db 9500.-.
Integrált táp IC beépített nagyfeszültségű FET-tel. Mint pl. Top..., TNY..., Viper, LNK.... Akad bőven, csak meg kell találni a pontos helyettesítőjét. Sajnos, annyira új lehet, hogy az adatlapgyűjtők (Alldatasheet, stb) még nem jutottak hozzá. Tucatnyival találkoztam ilyennel, hogy egyesével nem lehet vagy nem érdemes megrendelni, mert többe kerül, mint a vele készült tápegység.
(#) majkimester válasza fekemil hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Ez az iparinak titulált tápegység a tápegységek legalja. 2000Ft-ért megkapod, és azt kapod a pénzedért, amit fizettél. Az abszolút minimumot, amiből egy ilyen tápegység összerakható. A beépített alkatrészek minősége egy dolog, a másik dolog meg amit nem is építenek be. A primer oldali védelem egy db fuseable ellenállás. Nincs rendes biztosíték, nincs EMC szűrés (X kondi, common mode choke), nincs túlfeszültségvédelem (varisztor.), nincs soros NTC. Szekunder oldalon sincs a két puffer között egy induktivitás a kimenő feszültség szűrésére. A primer-szekunder oldal között nincs meg a 6,5mm érintésvédelmi kúszóút, stb.

Én nem javítanám, hanem vennék egy rendesebb tápot, pl. Mean Well RS-35-12, ami mondjuk 3x annyiba kerül, de cserébe nem spóroltak ki mindent amit csak lehet. Ezt sem ismerem közelebbről, de a képek alapján a Mean Well tápok legalább igényesebben össze vannak rakva.
(#) fekemil válasza erbe hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Köszönöm, én nem néztem körül az Alin Akkor megy a fiókba a többi kínai kacat mellé.
(#) fekemil válasza majkimester hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Neked is köszönöm az elemzést, kicsit körülnézek a drágább tápok között!
(#) mraulajos hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Hali!
Ez milyen alkatrész topikból jöttem át a témával. Az előzőekben említett tápegység, az itt látott panelhez kapcsolódik. P1 a táp, P2 az akku. Az akkut, ráköthetem direktbe a tápra, hogy úgy mit csinál? Az 5,1Mohm os ellenállást kicseréltem 2Mohm ra, de semmi változás.
Egyébként, feltöltött akkuval, tökéletesen működik a berendezés.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2022
(#) erbe válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Nem látok 5,1 MOhm-os ellenállást. P1-ről P2-re megy egy M7-es jelű dióda. Az jó?
(#) mraulajos válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Az említett ellenállás nem itt van. A dióda jó.
(#) erbe válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Amit a panelen látni, a táp és az akku testje közös, a kettő között csak a dióda van. A tápot is mérhetnéd és arról is tehetnél ide valamit.
(#) mraulajos válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Köszönöm a segítő szándékot. Elnézést hogy így mondom, új vagy, aki beléptél a témába. Ez milyen alkatrész topikban indítottam a problémámat, aztán át tettük ide. Kérlek, olvas vissza abban a topikban a mraulajos hozzászólásokból. Köszönöm!!!
(#) erbe válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Végigolvastam azt is. Látom, egész oldalt összehoztatok. Ha megkéred a modit, az egész társalgást is át tudja hozni. Könnyebb áttekinteni.
Kapcsolási rajzot is kaptál, így már nekem sincs ötletem. Talán ha az MJE-ből találnál jobb erősítésűt. Ugyan kapcsoló üzemben dolgozik, de hátha nagyon a határon.
(#) kadarist válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Azt nem tudom, hogy a tranzisztorokat cserélted-e? Ez a táp ugye úgy működik, hogy ha a segédtekercs feszültsége eléri a Zener letörési feszültségét, akkor az blokkolja az oszcillációt. Egyszerű, de hatékony szabályzás.
(#) Scenic hozzászólása Feb 28, 2022 /
 
Sziasztok! Van egy ilyen ilyen tápegységem. Egy Arduino Nano-t szeretnék táplálni vele. Ha rákapcsolom az Arduinora az analóg mérések megzavarodnak, állandó érték helyett nagy ingadozással mérnek. Korábban akkumulátorról használtam, úgy jó volt a mérés. Lehet ezzel kezdeni valamit vagy keresni kell másikat?
(#) Régi motoros válasza Scenic hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Tegyél a CPU táplábaira pufferkondenzátort, én 100µF -ot szoktam használni,
valamint zavarszűrésnek ugyan ide 100nF -ot is párhuzamosan.
Eztán minden analóg bemenetre zavarszűrésnek szintén 100nF -ot külön külön...
(#) Scenic válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 1, 2022 /
 
Köszönöm! A bemenet szűrése segített.
(#) PEXESO hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
Sziasztok!
Az a kérdésem,hogy tudna-e valaki segíteni V 50117 jelzésű ,7W-os impulzus transformátorral kapcsolatban,konkrétan a tekecsek közötti szigetelési feszültségek,mekkora feszültségre vannak hitelesítve?
(#) Peter65 válasza PEXESO hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Szia!
Az adatlap a DIN EN 61 558 és DIN EN 60 950 szabványoknak való megfelelőséget írja. Ahogy tudom, ez 230V-os transzformátor esetén 2,5kV-os próbafeszültséget ír elő a primer és a szekunderek között.
Következő: »»   106 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem