Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő
 
Témaindító: Bukall, idő: Feb 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 72
(#) segítő hozzászólása Jan 30, 2022 1 /
 
Előerősítő a címe a topicnak. Van benne az utóbbi pár oldalon tudományos eszmefuttatás, doktori disszertáció, IC verseny, sok blabla, csapongás, ötletelés, alkatrész fetisizálás.
Csak még mindig nem egyértelmű, mit is és miért is előerősítünk, kinek, meg minek.
(#) segítő hozzászólása Jan 30, 2022 /
 
Idézet:
„Attól tartok, bele kell törõdnie - mondta Mr. Prosser, miközben kis szõrmekalapját markolászta, és körbe-körbe gyûrögette a feje búbján. - A gyorsforgalmi utat meg kell építeni, és meg is építik.

- Most hallok errõl elõször - mondta Arthur -, már miért kellene megépíteni?

Mr. Prosser fenyegette egy darabig Arthurt az ujjával, aztán abbahagyta.

- Hogyhogy miért kell megépíteni? - mondta. - Ez gyorsforgalmi út lesz. A gyorsforgalmi utakat pedig építeni kell.”

(#) Karesz 50 válasza segítő hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Kényszerít valaki, hogy olvasd?
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Nem értem a kérdést. Ha valami üzleti dologba nyúltam bele, bocs. Ez elvileg egy FÓRUM.. Amatőr. Nyilvános. Igazán nem akarok beleszólni a háttérben zajló levelezésbe, intrikákba. Eddig sem tettem, ezek után sem fogok. Max tudásgyarapítás érdekel, de itt (is) már régen nem erről szól a dolog.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2022
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
És ez így van jól. Nem árt ha tágulnak a buksik a sok okosságtól, és nem csak az unalomig ismert kapcsolások pörögnek forognak.
Én kifejezetten szeretem, ha egy topik nem steril, akkor van benne élet.
(#) segítő hozzászólása Jan 30, 2022 /
 
Ok. Eladó 20 db eredeti TU P421..
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2022
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
És ebből mit lehet tanulni?
(#) segítő válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Mit? Mint mindenhol a világban a kapcsolati hálók működnek. Ez hívják/hívták maffiának...
(#) gordonfreemN válasza segítő hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 1
 
Akkor hogy nyugodtság legyen és béke:
Előfokozat.
Használható bementválasztásra, ha sok eszközöd van és nem szeretnéd dugdosni azokat ki-be.
Tartalmazhat hangerőszabályzót.
Tartalmazhat hangerőszabályzóhoz impedanciaillesztő fokozatot.
Tartalmazhat némi erősítést, ha nem csak buffer (x1), ez a TAPE, AUX stb bemenetektől függ, illetve hogy mit kíván a kimenet nominális jelszintként, de ehhez inkább ajánlom ezt: jelszintek
Tartalmazhat RIAA fokozatot (korrekció és erősítés)
Tartalmazhat hangszínszabályzást
Tartalmazhat balance-ot
Kijelzéseket nem említem a funkciók közé.
Én ennyit tudtam az elmúlt időben összeszedni ezzel kapcsolatban, a többiek kijavítanak ha lemaradt valami.
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 1
 
Ne ragadj le a kapcsolati háló legnegatívabb értelmezésénél. Kérdezz fiatalokat. A kapcsolati háló szerves része az életüknek, a lehetőségeiknek, pályafutásuknak. És nem maffiózók.

A tanulságok kapcsán egy példa, amit én tanultam mostanság. Az erősítő topikban nemrég valaki mutatott egy kapcsolást, ahol a visszacsatolásnál volt egy műveleti erősítős integrátor. Én elég sok erősítő topológiát, kapcsolást bogarásztam át életem során, de ez ismeretlen volt. Mondták a srácok, hogy ez DC szervó. Jól van, bár nekem a szervóról más fogalmaim voltak.

Aztán a minap a szakkönyv topikban valaki kereste Douglas Self: Audio Power Amplifier Design Handbook című könyvet. Gondoltam ránézek, és megtaláltam torrenten. Le is töltöttem, és ha már megvan át is néztem. Baromi jó könyv, örülök, hogy megtaláltam.
Aztán mi jön szembe a kiegészítő áramkörök fejezetben? A DC servo, mint egyenáramú munkapont stabilizáló megoldás.

Nincs mese, tényleg holtig kell tanulni. És ennek a Douglas gyereknek van még pár könyve nagy örömömre.
(#) tothbela válasza segítő hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 2
 
Az ember természetes igénye a fejlődés, de ez a fejlődés gyakorta megreked valami miatt. A többség belenyugszik hogy ennyi volt, de pár különc fáradságot nem sajnálva elbogarászik egy darab dróttal, mert úgy véli az is okozhatja hogy nem tökéletes a dolog. Amikor rájön valamire hosszú hónapok után, örömmel próbálja megosztani a közösséggel, hát nehogy már bűn legyen hogy ha egy kicsit jobban érzi magát.
A rák kutatói közül is sokan semmit sem tudtak felmutatni, de ha mára tízből csak kilenc ember hal bele, már az eredmény, mert ha a tizedik pont valamelyikünk, akkor számára a túlélési arány 100%.
(#) Karesz 50 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 2
 
Kezdem az elejétől, mert nem mindenkinek világos miről van szó.
Még az ősz elején eldöntöttem, hogy tervezek/építek magamnak egy új előerősítőt - egyszerűen azért mert kíváncsi vagyok arra, hogy összefüggenek-e paraméterek és a mérési eredmények a hangminőséggel. Az új előfok 200-szor gyorsabb és tízszer kisebb torzítású a mostani PWM előerősítőmnél, tehát szerintem érdekes kísérlet lesz. Megjegyzem, hogy ennek PWM-nek nagyon szeretem a hangját és komoly ellenfélnek tartom, olyannak, amihez már lehet és érdemes viszonyítani bármit. Azaz, nálam most ez az "etalon".

Már többször megosztottam kapcsolásaimat ezen a fórumon, az alapötlettől a kivitelezésig. Ennek sokan örülnek, mert tanulhattak belőle - miközben magam is tanultam - de sok ellenséget is szereztem. Az utóbbinak nem örülök, de tudom kezelni. Úgy gondoltam senkinek sem ártok azzal, ha most is megosztok lépésről-lépésre mindent, mindenkivel.

December elején kitettem a kapcsolási rajzot és megvívtam a "szokásos" csatát a kétkedőkkel. Röviddel ezután leírtam az elképzelésem lényegét és, hogy nem szempont mennyi alkatrészt használok a kapcsolásban - emiatt is döntöttem a Reed-relés hangerő szabályzás mellett. December végén elkészültem a nyáktervekkel és ezt is közzétettem.

Múlt héten beültettem az előfok nyákjait és megvívtam a "szokásos" csatát. Ismételten ki lettem oktatva, hogy bóvli és gagyi amit csinálok.

Most folyamatosan méricskélem azokat a dolgokat amiket fontosnak tartok, meg tudok mérni és ezeket is közzé teszem. Első mérés volt a hullámimpedancia és az a probléma, hogy mennyire alakhű az impulzusátvitele az összekötő kábeleknek. A második mérés, hogy mekkora zavarokat kell elszenvednie a jelnek amíg átküzdi magát a relés feszültségosztón, a nyák kapacitásain és a fólia induktivitásokon.

A mostani mérés a generátor kimenetétől az előerősítő kimenetéig mutatja az átvitelt a magasabb frekvenciákon. A kapcsolás, a nyákterv és maga a félkész előerősítő is idáig - gyakorlatilag hibapont nélkül működik.

Erősítése: 12 dB (4-szeres)
A relék feszültségosztása: 0 - (-)60 dB, 40 lépésben, 1,6 dB-es (+/- 0.1 dB) osztásközökkel
Frekvencia átvitel: DC - 500 kHz, -16dB alatt DC - 15 MHz
Kimeneti offset szint: 0 mV +/- 2 mV, 8 - 50 C fokos hőmérséklet tartományban (megmértem)
Ha a kimeneti DC szint túllépi a +/- 35 mV-ot a védelem letiltja a kimenetet.

Ha még lesz valami érdekesebb mérés, azt is közzéteszem és a legvégén meghallgatás szubjektív eredményét és a leszűrt következtetéseket/tanulságokat is.
A "segítőknek" ismét kihangsúlyoznám, hogy ez projekt saját magamnak készül, saját pénzemből, saját műhelyemben, saját szerszámaimmal.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
A csatolt fájlokat benyelte a szerver, pótolom...
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Jöhetnek a részletek. Ha néha felteszek egy kérdést, az nem kritika, csak kíváncsiság.

Úgy hogy még egyszer: A reedeket azért használod, mert a többi hasonló megoldással már rossz tapasztalataid vannak, vagy csak egyszerűen új utakat keresel?
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Már egyszer (tömören) megválaszoltam ezt a kérdést, de újra nekifutok. Kénytelen vagyok az elején leszögezni, hogy amit írok az saját szubjektív véleményem.
A "kommersz" 200 Ft-os szénpályás poti alkalmatlan hifire. A "kék" Alps már minőségi ugrás. Vannak ennél sokkal jobbak fél használt autó áráért, de ilyen még nem került a kezeim közé.
A CMOS-os kellemes hangúak, de összemosnak mindent. Nem akarom belekeverni a csöves erősítőket, de engem leginkább ezeknek a hangszínére emlékeztetnek.
Próbálkoztam mikro jelfogókkal, olyan kis apró izékkel, de ezek sem az igaziak. Valamiért mintha torzítanának. Lehet, a nyákrajz volt rossz, vagy valami mást csesztem el, de az sem tetszett.
Reed-reléket több, mint 20 éve használok erre a célra - akkor ha nagyon jót akarok csinálni. Mindig bejön. Viszont nem olcsó játék, ez az egy hátulütője van.
Ja... a Yaxley-t is kipróbáltam. Ott valószínűleg az ellenállások minősége volt a korlátozó tényező ami miatt nem tetszett. Mondhatnám ezt. De ugyanezekkel az ellenállásokkal a Reed mégis jól szól.
Ennél többet nem tudok mesélni erről neked.

De a DC szervókról eszembe jutott, hogy létezik ilyen kapcsolás is.
A "saját hajánál fogva" nullázza ki a bemenetet.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Amiket én végigjártam hangerőszabályozásban, időrendi sorrendben:
1, Filléres poti
2, Olcsó ALPS
3, 24 állású forgókapcsoló Yageó ellenállásokkal
4, Reed relés lépcsős
5, Kék ALPS
6, Khozmo shunt szabályzó
7, TKD poti
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Ez a minőségi sorrend is?
Te most használsz külön, önálló, csak is, előerősítőt?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2022
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Többé kevésbé igen, bár a Khozmo talán jobb a TKD-nál. Mondjuk 300USD-ért legyen is jobb.
Van előerősítőm, de szimpla felépítésű.

IMG_2333.JPG
    
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Köszönöm. Nem olvastam végig tüzetesen a topik minden bejegyzését, ezért még csak azt sem mondhatom, hogy elkerülte a figyelmemet.

Ennek a DC servonak így nem sok teteje van. Ha az a cél, hogy a kimeneten ne legyen DC komponens, akkor onnan kell a servot szabályozni, nem önmagáról.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2022
(#) gordonfreemN válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 1
 
Köszi, így már tényleg érthető minden.

Az előfokozatos részt végig olvastam. Kíváncsi leszek a véleményedre is.
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Ennek a szervónak az a lényege, hogy a bemeneten ne legyen DC.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Idézet:
„A "saját hajánál fogva" nullázza ki a bemenetet.”

Ezt írtam én is. Felesleges kommunikálnunk ha ez csak egyoldalú.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Látok mindent a fotón, (azt is, hogy megnézted/meghallgattad hogyan szűr az RC tag) köszönöm!
Nem akarok okostojás lenni, de kipróbálnék egy bemenetet fixen a poti kötve.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Bocs főnök, akkor nem kommunikálunk.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Nem jó. Erőtlen dinamikátlan érdektelen, nyamvadt hangot ad.
(#) gordonfreemN hozzászólása Jan 31, 2022 /
 
tehát a kérdés: DC szervo vagy kondi? Vagy mire megy ki a játék?
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Az RC szűrés, vagy a fixen potira kötött bemenet?
(#) Karesz 50 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Suba ismerkedik a DC szervóval, ő hozta szóba. Én nem szeretem, de néha használom ha nagyon muszáj, de akkor sem a hagyományos módon hanem hibajel-erősítőként.
Néha kell a csatolókondi, de most erről sem volt szó, hogy mikor, hova és minek.
Kapcsolás- és alkalmazásfüggő, hogy mikor melyik a kisebbik rossz.
(#) majkimester válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
Idézet:
„Megmutatom mit mértem, hol és mivel, nehogy később le tudjam tagadni. A mérés nem hiteles, csak úgy "van".”

Esetleg meg tudnád ugyanezt mérni, úgy hogy a mérővezeték GND vezetékét leveszed, és helyette a kis rugós érintkezőt használod, hogy a hurok minimális legyen?

Ahogy később, egy másik mérésnél irtad magad is, a GND vezeték mozgatására változott az ábra. Ekkora frekvencián a GND hurok antennaként meghamisítja a mérést. Én azt várnám, hogy sokkal kisebb lengéseket mutat ez a fajta mérés.

Alternatív megoldás az eredeti 1:10-es szkóp kábel helyett sima 50 ohm-os koax a szkóp felénél 50 ohm-mal lezárva, a mérési oldalon meg soros kondival (100nF) AC csatolva, közvetlen beforrasztva nagyon röviden.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2022 /
 
A potira kötött kimenet. Ahhoz, hogy normálisan szóljon, 1:10-es aránynak kéne lenni a terhelés és kimenő impedancia között. Ez az én 22kohmos végfokomnál 2.2kohmot jelent, amit 8.8kohmos potit jelentene.
Következő: »»   61 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem