Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   95 / 99
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Az asszonykámat juttatod az eszembe. Meg is mondom Neki, hogy úgy beszéljen velem, hogy ne csak recsegésnek halljam...
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) deebo válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
A digitális jel már csak ilyen. Ha bármiféle megjelenik a kimeneten, az már valami.
(#) psuser válasza deebo hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Sem az AD1895 sem a TDA1541 nem volt "hisztis" - sajna ezt megszívtam , de rendesen.

PS
(#) soskajoska hozzászólása Máj 9, 2022 /
 
Pár hete már próbálkoztam itt. Én a fordítottját keresem. Mondhatni a lánc elejét. Egy analóg-digitális konvertert, aminek a segítségével az audió jelet nagyobb távolságra (10-15m) zaj és torzítás "mentesen" tudnám továbbítani, elkerülve így a stúdiótechnikában alkalmazott 600 Ohm lezárású szimmetrikus vonal megoldást. Így az optikai kábelt közvetlenül a hangkártyához tudnám csatlakoztatni. Tulajdonképpen egy analóg RCA (jack) csetlakozóról Toslink optikai kábelre konvertáló ADC-t keresek. És most az egyszer a Google sem a barátom, mivel akárhogy is variálom a beírást szinte mindig kizárólag DAC-t ad megoldásként. Illetve jobb esetben kizárólag az ADC-t a Toslink illesztő rész nélkül. Ami megoldást eddig kaptam az gyakorlatilag külső hangkártya volt USB digitális csatlakozással. Ez azonban félő, hogy összeakad a gépben lévő hangkártyával.
Tud valaki nekem segíteni?
(Természetesen HI-FI sztereó bemenet, jó jel-zaj viszony , kis torzítás, nagy dinamikatartomány és legalább 24 Bit /96 kHz legyen)
Előre is köszönöm.
(#) sandor1632 válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Gyakorlatilag A kijövő coax SPDIF jelét akarod optikai úton továbbvinni?
(#) sandor1632 válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Már értem, a hangkártya kijövő analóg jelét szeretnéd optikai úton továbbvinni.

Ha nincs digitális kimenet a gépedben, akkor ezt csak USB külső eszközzel tudod megoldani.
PCM2706 IC-vel építettem külső hangkártyát, aminek pont ez volt a szerepe, hogy a pc audió jelét optikai kimeneten lehessen elérni.
(#) mek-elek válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Az előzőekben már írtam, hogy az USB+I2s DAC bemenet szélesebb átvitelt ad az optikánál. Illetve egy esetleg HDMI-USB konverterrel a monitor HDMI-jéről lenne a legideálisabb egy ilyen dolog.
(#) deebo válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Ennek így semmi értelme, lényegesen ésszerűbb megoldás egy olyan hangeszközt használni, amin van optikai kimenet.
Idézet:

Ami megoldást eddig kaptam az gyakorlatilag külső hangkártya volt USB digitális csatlakozással. Ez azonban félő, hogy összeakad a gépben lévő hangkártyával.”

Nem fog összeakadni, mitől olyan érdekes a "gépben lévő" hangkártya, hogy ennyire ragaszkodsz hozzá?
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Idézet:
„Az előzőekben már írtam, hogy az USB+I2s DAC bemenet szélesebb átvitelt ad az optikánál.”


Ezt hogy érted?
(#) sandor1632 válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
A lehető legegyszerűbb megoldást kifelejtettem..
PC-ről van szó, cseréld ki a hangkártyát olyanra aminek van optikai kimenete, és minden szuper..

A jelenlegihez kár ragaszkodni, azt nem fogod tudni 15-20m-re eltoldani zavarjel, torzításnövekedés stb nélkül.
(#) soskajoska válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Bocsi!
Megpróbálom még egyszer.
Adott egy hangrendszer. A RIAA korrektor jelét kellene digitalizálni és átvinni a kb. 7 méterre lévő asztali PC hangkártyájába, aminek van optikai bemenete is (nemcsak kimenete). Így az egyik lehetőség az optikai kábelen történő továbbítás, míg a másik a stúdió technikai "balanced line" analóg átvitel.
(#) soskajoska válasza deebo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Egy saját építésű RIAA korrektor sajnos nem rendelkezik optikai kimenettel. Pont egy olyat szeretnék építeni!
(#) sandor1632 válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
A helyedben inkább rendezném át a szobát és direkt rövid vezetékkel operálnék a riaa korrektor kimenő analóg jelével. A legjobb minőséget csak így tudod elérni.
Ha egy analóg jelet digitalizálsz, majd újra analóggá alakítod, ráadásul még egy pc-t is közbe iktatsz, ott aztán lesz minőség romlás rendesen.
Alapból ugye a felvétel is így készül (a legtöbb esetben), ami már alapból sokkal gyengébb mint amit a zenész a hangszeren feljátszik. Ezt te most még 2 lépcsővel rontani szándékozol.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) soskajoska válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Éppen ezért ragaszkodok ehhez a hangkártyához (ASUS Xonad DS). 100dB feletti jel/zaj viszony, 0,000..% torzítás, 96kHz/24bit (vagy 192kHz/24bit) digitalizáló. Így a bedigitalizált bakelitek veszteségmentes flac formátumban vannak elmentve CD minőségnél jobb minőségben.
Vagyis nem alakítom vissza analóg jellé, az optikai jel feldolgozását a hangkártya tesz meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) mek-elek válasza deebo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Ahogy írtam. De az előzőekben már volt erről szó. Nem szeretném elölről kezdeni. A kiemelt részben látható.
(#) Ódenka válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1
 
Én erről a problémáról ITT
kértem, kaptam tanácsokat. Ugyanígy a RIAA forrás átjátszásához eddig eszembe se jutott, hogy digitalizáljak és eztán se erőlködöm ezzel. Ezzel az illesztett, koaxon átvitt audio jellel igen alacsony impedancián nekem jó lesz minőségét tekintve...
A táp nélkül a "meghajtó" erősítő féltenyérnyi és nem is volt drága.
(#) mek-elek válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Bocsi, hogy belétek szólok! Nem megmondóként, csak elgondolkodtatónak... Nem gondolnám, hogy a jó analóg hang kellemességét a digitális idáig felülmúlta volna. Szerintem ennek fő oka a DAC maga. Vannak jobbak, meg nem olyan jók. Akik meg ezzel gyötrődnek az adatok meditálásában elfelejtik, hogy e rendszer vége az analóg fokozat zárja a sort. És a rendszerelemeket meg össze is kell kábelezni, és ezek mind befolyással vannak a hallhatókra. Persze van a dolgoknak eleje is. Írod, hogy az általad rögzített anyag, jobb, mint egy CD hangja.
Azzal kezdeném, hogy milyen kategóriájú CD-re gondolsz, és milyen lejátszási feltételekre? És mivel a digitális jeleket nem tudjuk magában értékelni, előbb-utóbb analógra kell alakítani. És ez egy jelentős bökkenő a végeredmény tekintetében. Ha csak a CD másolást veszem azonos gépen, tapasztalataim szerint, két fajta CD hordozó két hangkép, ha komolyan vesszük. De az is igaz, ahány LP, annyi hangkép gyártónként. És ezeket összegezve szerencsés kompromisszum, ha mindenki a saját "kisvackából" indul ki.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Azon töröm az agyamat, hogy mi lehet a szerepe az LM49600-ban a bemenet és kimenet közé tett 2x7 db ellenpárhuzamosan kötött diódának. Bemeneti túlfeszültségtől védene?
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Idézet:
„Ha csak a CD másolást veszem azonos gépen, tapasztalataim szerint, két fajta CD hordozó két hangkép, ha komolyan vesszük.”

Ne, ezt már megint ne kezdjük!
(#) deebo válasza soskajoska hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Eddig nem ezt írtad, így máris van értelme. Jó ADC-t találni nem egyszerű, építeni meg aztán pláne nem. Együtérzek a problémáddal, ha elkészültem volna vele, megosztottam volna az ADC megoldásomat, de a nekiállás fázisában vagyok már vagy 6 éve...
(#) deebo válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1
 
Idézet:
„Ha egy analóg jelet digitalizálsz, majd újra analóggá alakítod, ráadásul még egy pc-t is közbe iktatsz, ott aztán lesz minőség romlás rendesen.”


Ha jók a konverterek, ember nem veszi észre a különbséget, ez nem magnókazetta, hogy minden másolás után egyre rosszabb lesz. Az elképzelése nem rossz, sőt a legjobb eredményt érheti el vele, de ADC-ből nem találni 100 kínai oldalon 100 féle megoldást, DAC-ból van sokféle.
(#) mek-elek válasza deebo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
A helyedben nem dicsekednék a hallásommal, jitter ide, jitter oda....
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1
 
Nem veszek rá mérget, de:
Igen nagy a bemeneti ellenállás, így ESD védelemnek gondolom a diódákat.
Az is bemeneti túlfeszültség lehet...
(#) mek-elek válasza deebo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
És még egy, nem olvastam sehol, hogy a Te hallásod elismerten nemzetközi etalon.
Ha kimaradt volna a mérnöki sulidban, a CD lemezek jó olvashatóságának lenne egy két feltétele, mert ez a dolgok lényege. Más esetben jön a javító áramkör. És akinek megfelelő a hallása, ezek a javítások bizony érzékelhetőek, ha diszkréten is Persze autóban ki foglakozik ezzel. Azonban egy házban ennek lehet jelentősége, hasonlóan egy lemezjátszóhoz, ha kevésbé érzékelhető is. Az orsós magnóknál ilyen mondjuk nem lehetséges. Mindennek van előnye, meg hátránya is.
(#) mateatek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Idézet:
„Más esetben jön a javító áramkör.”


Régen, a mindenki számára elterjedt internet előtti időben CD lenmezeken másolgatta boldog-boldogtalan a programokat. Ha egy binárisban egy bit nem passzolt, akkor az egész program hátast dobott. Mégis működtek a századszorra másolt programok, mindenféle 5 forintos lemezről is. Akkoriban a Debian csomagtárolójáról mindent sikerült kiírni lemezre hiba nélkül, de az audio lemezek azok hibáztak?
(#) mek-elek válasza mateatek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Nem arról van szó, hogy nem szól. Meg nem mindegy az alapanyag minősége sem. De a gyári írás nem egy rezgő PC-vel csinálják. Régen is volt olyan LP ami egy átlagos kazettás magnó hangját mutatta. Egy többszörösen másolt CD egyre kevésbé hasonlít az eredeti hangképhez. Persze egy igényes rendszer, és elvárás esetén. Előnyösebb az asztali író, elméletileg, mert annál is lehetnek elavulások, de ha nincs benne vinyó, nem annyira rezeg, mint egy PC.
(#) mateatek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Akkor sem értem. Ha egy program kódot olvasok le egy hulladékkal, aminél egyetlen bit is betesz, ott soha sincsen gond. De audionál kihallani mindent? Azt is meg lehet hallani, hogy a kernelt, amin a meghajtó működik, azt I386-ra, vagy esetleg K7-re fordították? Esetleg egy audiofil azt is meghallja a szemétkosárba dobás hangján, hogy milyen lemezről lett warezolva a Win?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Szűnj már meg kérlek, miért kell ezt csinálnod? Magadat égeted azzal, hogy műszakilag teljesen inkompetens vagy, csak a netes legendákat szajkózod folyamatosan. Menj ezzel máshova légyszíves. Megint valakinek technikai megoldás kell, erre jösz az ilyen nonszensz marhaságokkal, miért? Miért kell ezt erőltetni?

mateatek.

Igen, ő mindent meghall, kivéve az egyértelmű bithibákat egy hangmintán, mert hát öreg korára már nem az igazi a hallása magas frekvencián... A digitális adathordozót a hanglemezzel hasonlítja , olyan szinten nem érti emberünk az egész működését, hogy az már kínos kategória, viszont annyira magabiztosan terjeszti az igét, mintha maga találta volna fel a digitális adattárolást és átalakítást.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Idézet:
„És még egy, nem olvastam sehol, hogy a Te hallásod elismerten nemzetközi etalon.”

Mert én sosem mondtam ilyet, sőt, én eléggé tisztában vagyok az emberi érzékelés és elvárás pszihológiájával, és nagyon jól tudom, hogy azt hallom, tapintom, látom vagy érzem jónak, amit annak akarok érezni, sajnos az ember nem képes objektíven mérni, legfeljebb vakteszten, ahol mindíg mindenki elhasal. Nekem ne jöjjön egy nyugdíjas (aki 10KHz-et sem hall már kb.), azzal, hogy ő azt is meghallja, ami műszakilag lehetetlen.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 11, 2022
 
A parttalan vitát kérjük befejezni!
Következő: »»   95 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem