Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-játék
 
Témaindító: sanyike, idő: Jan 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 7
(#) delspam válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Attól tartok, hogy egy építés az az én képességeimet magasan meghaladja
(#) kalmi.kalmi válasza delspam hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Az első pongokat tranzisztorokból építették fel. Az ütők és a labda mérete labilis volt változhatott a készülék használata során. Sokszor "behangolást" igényelt. Régebben áttanulmányoztam egy ilyet, meg lehet építeni pusztán tranyókból ellenállásokból és kondenzátorokból. Sokadik verzió után jöttek az AY XXXX sorozatú IC-k.
(#) pipi válasza delspam hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Hali!
A tipusszám is lényeges, lehet nem is tranzisztor.
Különböző lábkiosztású tranzisztorok léteznek, ami azt jelenti minden lábhoz mérve a tobbit (fordított mérőzsinórral is) illik megfigyelni a mérési eredményt, ezután lehet következtetést levonni.
A mérést simán meg is hamisíthatják a környékén lévő tobbi alkatrész, inkább forraszd ki, nem olyan nagy munka, ha lábas cuccról van szó(csak ne melegítsd nagyon sokáig).
(#) Auf válasza delspam hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Szia!

Az általad keresett alkatrész a linkelt oldalról leolvasható T11 megjelöléssel.
BC108B
És még beszerezhető, egyébként helyettesíteni is lehetne.
Itt beszerezhető.

pong.jpg
    
(#) delspam hozzászólása Aug 7, 2019 /
 
Köszönöm az infókat, igyekszem mihamarabb megpróbálni megcsinálni, és remélem csak ennyi volt a baja.
(#) delspam hozzászólása Aug 7, 2019 /
 
Jajj lenne még kérdésem ha már alkatrészt rendelek, van 2 gondom, ígérem majd csak szépen sorban próbálkozom vele, mert igazából nagyon félek, hogy elrontom

1.
A DC táp apa csatlakozója a gépben el van rozsdásodva valószínűleg párás helyen tartották, az elem felől érkező áramot nem is vezette már át, próbáltam tisztítani de nem sikerült.
Vennék azt is ehhez csak az lenne e kérdésem, hogy olyat kell vegyek amihez az van írva hogy "kikapcsolóval" az tudja azt, hogy ha nincs bedugva a táp akkor átkapcsol az elem ágra?

2.
A neten említett leírásban egy Graetz híd beépítését javasolják az fordított polaritás kiküszöbölésére. Ha jól értelmezem ezt az tápellátás utáni kábelre közbeiktatom akkor meg is teszi a hatását. A kérdés, hogy milyet kell vegyek pontosan (meg majd az lesz a kérdés, hogy melyik lábat hova kell forrasszam)
(#) pipi válasza delspam hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
1. a nyákbaültetős pl 5.5/2.1 vagy 5.5/2.5-ös aljzatok többsége kapcsolós, de a külső palást érintkezőt szakítják, ez általában a negatív ág
2. fordított polaritás ellen mit szeretnél védeni? Én nem tennék graetz-et, túl nagy feszültség esik rajta (ugye 2 diódányi vagyis akár 1-2V is lehet), elemes megoldásnál ez sok...
Inkább valami 1A körüli schottky dióda a pozitív ágba egy sorba a külső táppal, és egy sorba az elemmel pl 1n5819
Ha igaz a fentebbi rajz, és jól értelmezem, akkor a táp csatiban a "szokásostól" eltérően a külső a pozitív, a belső a negatív, így bedugáskor az elem pozitív ágat szakítja.
A külső tápokkal vigyázz, a mezei trafós fali adapter tápokból sokkal nagyobb fesz is kijön, mint ami rá van írva, nem stabilizáltak.
(#) delspam válasza pipi hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
(megj.: nagyon amatőr vagyok)

2. Ponthoz
A készülék tipikus hibája a neten talált leírások szerint, hogy vagy tápról, vagy elemről fordított polaritású áramot kap így a tranzisztor megadja magát (meg is adta) ez ellen szeretném védeni. most megnéztem mi az a schottky dióda, ha jól értelmezem gyakorlatilag csak akkor enged át ha + jön rajta vagyis megvédem vele az összes további elemet, ez jónak tűnik nekem. Ezt jelenti?

A külső táppal gondom van mert rámértem és valóban elképesztően nagy feszültséget ad ki magából. Első körben már az is jó ha elemről megy. Akkor már boldog vagyok
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2019
(#) pipi válasza delspam hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
2. igen
Külső táp után tegyél be egy 7809-et, a be és kimenetére a föld felé 2*100nF kondit
így kell bekötni: Bővebben: Link . A készülék + bementére meg a diódát a táphoz, és egy diódát az elemhez.
(#) levente507 hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Sziasztok én is szert tetem egy videoton pong ra. (Zöld).
T11-et cseréltem (találtam egy tesla kc 508 at) most nemiképp jobb de továbbra sem működik .B-n 0.9 Volt és E-n 2.9 Volt. C-n megvan a 9 Volt. Vajon ha a zénert cserélem megoldódik? C13 kondi jónak tűnik. Holnap veszek alkatrészt mi lehet még hibás?

Más: vettem egy szovjet VL100 kistévét hogy majd azon pongozom... Sajnos az sem 100as. Azt melyik topicban érdemes "megfuttatnom" ?

Köszönöm.
(#) szebee hozzászólása Nov 3, 2021 /
 
Sziasztok.

Szeretetném megkérdezni, hogy van egy Videoton TV játékom, és sok google képen láttam hogy zöld a háttérkép. Azt hogy lehet elérni?
(#) sany hozzászólása Máj 20, 2022 /
 
Hozzájutottam egy ping-pong konzol TV játékhoz, ami a Radofin Telesports (1977) nevet viseli. A TV játék szíve és agya a jól ismert AY-3-8500 IC, ami még teljesen az eredeti. A TV játék előéletéről nem tudok semmit, de azt most már tudom, hogy valószínűleg fordított tápfeszültséget kapott,nem mutatott életjelet. Már lemondtam róla. De azonban a napokban eszembe jutott, mi lenne, ha feléleszteném.

Sajnos gyári kapcsolást nem találok hozzá a neten. Kapcsolása hasonlít az "alap" kapcsolásokhoz. Az AY-3-8500 IC 2 MHz-es órajelet kap. A videojeleket és a szinkronjelet egy CD4072-es "közösíti" és egy 2 tranzisztoros (2SC9018 típusúak) RF modulátoron keresztül a TV antenna bemenetére juttatja.
A tápfokozatban szinte minden alkatrész hibás volt. A bemeneti 9 V DC tápfeszültség stabilizálást Zenner-diódás kapcsolással oldották meg, védelemnek egy ( MCL066-os) tranzisztort alkalmaztak. Maga az IC itt 6,2V-on működik és a többi fokozat is. Az órajel előállítása 2 db ismeretlen típusú tranzisztorral, LC taggal történik.

És most kérném a segítségeteket majd.

A tápfokozatban az összes alkatrész kicserélése után, megvan a stabil 6,2 V-os tápfeszültség. Nagy szerencsémre a AY-3-8500-ös IC működik. A beépített, és egy tranzisztoros erősítővel ellátott hangszórón csipogás hallatszik. Az órajel megvan a fő IC 17. lábán, 1999.85 MHz-et mérek, az oszcilloszkópon is megjelenik a szinusz jel. Sajnos a szinkronjelet (sync), 16. lábon nem sikerül mérnem. A TV játékot egy fekete-fehér kis TV-n jeleníteném meg. A kis TV megtalálja a TV játék RF jelét. Azonban sajnos a játék képe, nem "áll meg" a kis TV képernyőjén. Sajnos a csatolt kép elég rosszul sikerült, nem adja vissza a valóságot. A kép fut, a pong játék számai látszanak, hangszóró csipog. A kis TV V-HOLD gombján tekertem, ami megállítaná képet, de sajnos nem használ most semmit. Próbaként megpróbáltam egy ajánlott kapcsolást is,a CD4072 helyett, hogy kicsikarjam a kompozit videojelet. A jel elő is jön, de ugyan az, mintha RF jelet kapcsolnék a kis TV-re. A kis TV-n van RCA videobemenet.
Esetleg lenne ötletetek, hogy mit kellene lemérnem, illetve állítanom?

Kicsit hosszú lett az írás, bocsánat.
(#) pipi válasza sany hozzászólására (») Máj 20, 2022 /
 
kipróbálnm másik tv-vel...
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Máj 20, 2022 /
 
Kipróbálnám , ha lenne. Az kimaradt az előző hozzászólásomból, hogy a CD4072-es IC is tönkre volt menve, most cseréltem. A szikronjel aggaszt engem, hogy nem tudom mérni.
(#) kalmi.kalmi válasza sany hozzászólására (») Máj 21, 2022 / 1
 
Amit leírtál az a szinkronjel hiányára utal. Nézd át a 4072 lábait, nem-e összeér 2 láb. Mi az a diódás panel ?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
(#) sany válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Az éjszakán átnyúló keresés soran találtam egy kompozit videó átalakítást. Sajnos a linkétjét később tudom megadni. A lényege, hogy az Atari 2600-hoz készült konvertert csatlakoztatják hozzá. Utánna néztem a konverteknek, meg is csináltam. Bekötöttem, működik is a kompozit videóbemenet a kistévén. A kép is megjelenik, igaz világosabb, mint a modulátor jele. Szalad a kép itt is, de van.

A diódás áramkör is elvileg a CD4027-et hívatott kiváltani, VAGY kaput alkot. Azt hittem ott a videó kimeneten kompozit jel lesz, de nem. Találtam a neten, gondolom kipróbálom.

Rendben megnézem a lábakat.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
(#) kalmi.kalmi válasza sany hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Ugye...., a 4027 kellene bele ! Ha nem stimmelnek a feszültség szintek akkor elcsúszik a videojel szintje is. Jól kell összerakni(összekapuzni) a videojelet.
(#) sany válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Bocs elírtam. CD4072 kell. De van.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
(#) kalmi.kalmi válasza sany hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Nekem is volt ilyen hibám, 4072 csere után jó lett.
(#) sany válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Hú, ez nehéz menet volt. Igaz szemcsés, de sikerült, RF-n. A NYÁK nagyon rossz minőségű, a rajzolat szintén átgondolatlan, alkatrész lábák nincsenek levágva. De sikerült! Aki fordított tápot, illetve túlfeszt adott, annak üzenem kegközelebb jobban vigyázon. Az RF modulátorban is meghalhatak a tranzisztorok, a mostani kínai 2SC9018-osok nem tudom olyan paraméterrekkel rendelkeznek-e , mint akkor. Lehet a kép már nem is lesz jobb.
Ja igen, 5 db CD4072-esből elsőre sikerükt beleraknom egy teljesen új rosszat. Pedig nem ebayről jött.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
(#) kalmi.kalmi válasza sany hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Ügyes vagy !

Nekem is van ilyen pong-om (saját építés), + egy AY3-8500.
(#) sany hozzászólása Máj 21, 2022 / 2
 
Csak sikerült élesebb képet kicsikarnom. Az RF modulátor alkatrészeinek kicseréjével.
Tudtam, hogy a kerámia kondik már öregek.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
(#) sany hozzászólása Máj 21, 2022 /
 
Hátha valakit érdekel, a Radofin tele-sports TV játék kompozit kimenetének megvalósítása.
(#) Laci66 hozzászólása Aug 27, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy Körting TV játékhoz keresnék kapcsolás rajzot. Egy elszabadult vezeték van amit sejtek is hogy hova kellene forrasztani, de nem akarok kockáztatni. A játék választó kapcsolókra menő vezetékek is már forrasztgatva vannak jó lenne tudni hogy a helyükre kerültek-e. A kimeneti vezeték is hiányzik, de gondolom oda egy sima RCA-RCA átjátszó kábel kell.
(#) kalmi.kalmi válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 27, 2022 /
 
Gondolom az a fehér vezeték az ami elszabadult. Hova megy a másik vége ? Az ic hanyas lábával "sípol" ?
(#) Laci66 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 27, 2022 /
 
Szerintem a bekapcs gombra a másik vége az elemtartóra megy.
Nem is ez a probléma, hanem a rengeteg gányolt forrasztás. Több vezetéket újra forrasztottak, de jó helyre -e. Ezért örülnék rajznak.

madzag.jpg
    
(#) kalmi.kalmi válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 27, 2022 /
 
Meg kell próbálnod beüzemelni.
(#) JZoli válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
Rajz szinte esélytelen. Marad a próba, ha rendben működik akkor esetleg szebben meg kell forrasztani.
(#) Medve válasza Laci66 hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
Szia, Ezeknél nincs új a nap alatt, igen valószínű, hogy ez is olyan, mint a többi, így az AY3-8500 adatlapja szerint van bekötve, vagy egy bármely másik példány szerint.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
(#) Laci66 válasza Medve hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
Szia!
OK megpróbálom kipróbálni. Azt még elárulhatná valaki hogy egy sima RCA-RCA-val ráköthetem-e a TV Video bemenetére? (3. képen RCA aljzat van a kis panelen)
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem