Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   199 / 199
(#) HA5AWS válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm de nem véletlenül írtam, hogy független 24V kell!
Üdv: Gábor
(#) eyess válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Tegyé-t bele egy dugasz tápot , amit átalakítasz 24v os ra , és már független lesz mindentől. Vagy DC-DC -T használj.
(#) HA5AWS válasza eyess hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm de nem ez volt a kérdés. Sok mindent lehetne, de ezzel a panellel szeretném megoldani.
Üdv: Gábor
(#) Lamprologus válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Hááát ... ez sok mindentől függ!

Menetszám: tudod-e, hogy gyárilag pl a 12V-hoz hány menet tartozik? Annak a kétszerese kéne a 24V-hoz ( persze ha a 12V most egyutsan van egyenirányítva azt figyelembe kell venni).

Szűrés: Mire akarod használni a 24V-ot? Ha pl egy izzóhoz, és nem zavarérzékeny környezetben van akkor egy kondi is elég.
(#) HA5AWS válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Köszönöm, azt hiszem marad a jól bevált módszer, feltekerem azt a pár menetet, mérek és utána lehet véglegesíteni. Egyébként egy műszerhez lesz kiegészítésként.
Üdv: Gábor
(#) vision61 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!

Kivitelezhető a plusz tekercs használatával, de a pontos menetszám (hacsak nem bontod vissza a trafót) nem ismert, próbával tudod eldönteni.
Itt inkább az lehet probléma, ha stabil 24 V kell, mert a táp általában az 5 V-os kimenetet tartja stabilan, és azt is terhelni kell ehhez.
(#) Suba53 hozzászólása Máj 27, 2022 /
 
Erről jut eszembe. Munkám során elég sok kapcsoló üzemű tápot terveztem a 80-as években, de azok egészen más struktúrák voltak, a PC tápok még nem jelentek meg akkor.

Tudja valaki, hogy a PC tápokban a trafó, és egyenirányító után lévő toroidoknak, amikre párhuzamosan van tekerve több nagy áramú kimenet is, mi pontosan a szerepe? Még a puffer kondik előtt van, vagyis impulzus áram folyik rajtuk, valamiféle csatoló transzformátorként gondolom.
(#) eyess válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Márpedig , ha teljesen független ellátást szeretnél mondjuk panelműszernek , vagy hasonló célból , akkor én pedig külön dugasztáppal csinálnám. Ugyanis mint a többiek is írták ezek a tápok a +5v os ágat figyelve működnek. És ha terhelés hatására meg meg billen a táp egy pillanatra is az pedig szépen meg fog látszani egy ilyen mérő eszközön .Mivel ugyan arra a trafóra tennéd. De mivel nem írtad mire kellene ez a 24v így csak tippelek , hogy erre, de a terhelés dolog az bármivel is terheled jelentkezni fog a 24 v os ágon is .
(#) Suba53 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
A táp dobozába simán elfér egy 24V-os kistrafó. Pár dióda, puffer, meg egy 7824-es stab, és zavar, ingadozás nélkül megvan a stabil 24V. A GND-ket közösítheted, ha nem földfüggetlen kell.
A kistrafó primerje meg a kapcsolt 230V-ra kötve.

De próbálkozhatsz a menetekkel is, csak eléggé körülményes lesz befűzni a kész trafóba. Lehet hogy ki kell forrasztani, sérülhet a nyák, ha nem megy elsőre, ezeket többször egymás után.
Sokkal macerásabb, és nem biztos a siker.
(#) JZoli válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Én most hirtelen négy PC tápot is megnéztem, de mindegyikben szinte tele van amag. Ezekre még egy menetet sem lehetne rátekerni. Azt megnézted a te tápodban van hely még tekercsnek?
(#) HA5AWS válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 27, 2022 / 1
 
Sziasztok!
Mint mondtam független táp kell. Kistrafó egyebek nem kellenek csak a helyet foglalja és nem kell elbonyolítani.
Azért nem tétlenkedtem, próbából befűztem a hét menetet, kapott egy graetzet puffer kondit. A trafót nem kellett se kiszedni se feszegetni a szigetelt vezeték gond nélkül elfért az ablakban. Teljesen jól működik, 27V jön le a kondiról, terhelve. Kb 1V a változás a terhelt és az üresjárat között. Kap még egy 78L24-et és világbajnok. Az egész elfér egy nagyon kisméretű panelen.
Jövő héten lesz időm újra foglalkozni vele, próbálom a összes kimenetet terhelve megmérni a stabilitását az egész rendszernek. Eddigi tapasztalatok nagyon jók a táppal.
Üdv: Gábor
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Ámbár 100 mA-hez nem kell igazán vastag huzal, azért vitathatatlanul életszerű felvetés.
Közben megjött a válasz a kérdezőtől. Szerintem próbálni kellene még egy/fél menetet belefűzni, ne éhezzen az a stabkocka.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2022
(#) Suba53 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szuper lett. Végül is mázli, hogy ekkora ablak van a trafón.
(#) HA5AWS válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Ez a kérdés engem is érdekelne. Ezek méretezett alkatrészek vagy terheléshez igazítják. Az impulzus szűréshez vagy inkább a hatásfok jobb kihasználásához van köze!
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza Gafly hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm, a teljes terheléses mérésnél majd kiderül kell-e az a fél menet. Nem szeretném a kis stabot nagyon fűteni. a dropoutja 1,8V abba még bőven benne vagyok. Még jó pár menetnek így is van helye főleg, hogy szigetelt vezetéket fűztem be. Zománc vagy lakkozott huzalból sokkal több is elférne.
Üdv: Gábor
(#) Suba53 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Szerintem inkább azért van, mert a szabályozás csak az egyik kimenetről van visszacsatolva. Ezzel valahogy azt érik el, hogy ha nem a szabályozott ágat terhelik, akkor is valamilyen módon hasson vissza a szabályozó körre úgy hogy ha bármelyik ág terhelődik, a kimenetek valamilyen szinten stabilak legyenek.

De a pontos működésére még nem nagyon találtam irodalmat.
(#) HA5AWS válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm, Ezt a tulajdonságot csak alátámasztani tudom. A táp mindegyik kimenete 2%-on belül marad még ha váltózó terhelés is van rajta.
Üdv: Gábor
(#) HeZ válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Igazad van: mellékeltem a PC táp kapcsolási rajzát (eredeti forrás: Hobbielektronika.hu), ahol pirossal bejelöltem a szabályzó IC TL494 1-es lábára menő feszültség visszacsatolást, mely csak a +5 V-os kimenetről indul (meg a -5 V-ról a C29 100µF-dal).
Érdekes módon a TL431C (ZIC1) feszültség referencia a +3,3 V-os ágban van és mégsem ezt a feszültséget figyeli a szabályzó IC - gondolom az áramszabályzás belengésének megelőzéseként, hiszen a +5 V-os ág a legnagyobb áramterhelhetőségű.

atxps.png
    
(#) Peter65 válasza HeZ hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Pontosabban: az R25 ellenálláson kersztül a +12V-is beleszól, azaz a +5V és a +12V-ból képzett súlyozott értékre történik a fő táprész szabályozása.
A tápegység alapvetően nyitó üzemű, és a kimeneti induktivitás van megosztva a sok tekercseléssel. A párhuzamos tekercsekkel igyekszenek biztosítani a különféle terhelések esetén is az együttfutást.
A +3,3V részben külön életet él, az L6 induktivitás mint mágneses erősítő üzemel, a Q13-mmal avatkozik be a TL431, és tartja stabilan a +3,3V-ot.
(#) Suba53 válasza HeZ hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Érdekes ez a rajz. Ez még egy korai táp lehet. A galvanikus leválasztás itt még trafókon keresztül történik. Ma meg már mindegyikben optocsatolós a visszacsatolás is.

De az említett kiegyenlítő toroid már itt is játszik.
(#) Geri86 hozzászólása Jún 25, 2022 /
 
Sziasztok. Ha átalakítok egy pc tápegységet mondjuk szimmetrikus 54V-ra a tekercsek szét válogatásával majd sorba kötésével, a kimeneti fojtótekercseket hogyan méretezzem adott feszültségre illetve áramra? Hogyan lehet kiszámolni?
Következő: »»   199 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem