Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   199 / 199
(#) HA5AWS válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm de nem véletlenül írtam, hogy független 24V kell!
Üdv: Gábor
(#) eyess válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Tegyé-t bele egy dugasz tápot , amit átalakítasz 24v os ra , és már független lesz mindentől. Vagy DC-DC -T használj.
(#) HA5AWS válasza eyess hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm de nem ez volt a kérdés. Sok mindent lehetne, de ezzel a panellel szeretném megoldani.
Üdv: Gábor
(#) Lamprologus válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Hááát ... ez sok mindentől függ!

Menetszám: tudod-e, hogy gyárilag pl a 12V-hoz hány menet tartozik? Annak a kétszerese kéne a 24V-hoz ( persze ha a 12V most egyutsan van egyenirányítva azt figyelembe kell venni).

Szűrés: Mire akarod használni a 24V-ot? Ha pl egy izzóhoz, és nem zavarérzékeny környezetben van akkor egy kondi is elég.
(#) HA5AWS válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Köszönöm, azt hiszem marad a jól bevált módszer, feltekerem azt a pár menetet, mérek és utána lehet véglegesíteni. Egyébként egy műszerhez lesz kiegészítésként.
Üdv: Gábor
(#) vision61 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!

Kivitelezhető a plusz tekercs használatával, de a pontos menetszám (hacsak nem bontod vissza a trafót) nem ismert, próbával tudod eldönteni.
Itt inkább az lehet probléma, ha stabil 24 V kell, mert a táp általában az 5 V-os kimenetet tartja stabilan, és azt is terhelni kell ehhez.
(#) Suba53 hozzászólása Máj 27, 2022 /
 
Erről jut eszembe. Munkám során elég sok kapcsoló üzemű tápot terveztem a 80-as években, de azok egészen más struktúrák voltak, a PC tápok még nem jelentek meg akkor.

Tudja valaki, hogy a PC tápokban a trafó, és egyenirányító után lévő toroidoknak, amikre párhuzamosan van tekerve több nagy áramú kimenet is, mi pontosan a szerepe? Még a puffer kondik előtt van, vagyis impulzus áram folyik rajtuk, valamiféle csatoló transzformátorként gondolom.
(#) eyess válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Márpedig , ha teljesen független ellátást szeretnél mondjuk panelműszernek , vagy hasonló célból , akkor én pedig külön dugasztáppal csinálnám. Ugyanis mint a többiek is írták ezek a tápok a +5v os ágat figyelve működnek. És ha terhelés hatására meg meg billen a táp egy pillanatra is az pedig szépen meg fog látszani egy ilyen mérő eszközön .Mivel ugyan arra a trafóra tennéd. De mivel nem írtad mire kellene ez a 24v így csak tippelek , hogy erre, de a terhelés dolog az bármivel is terheled jelentkezni fog a 24 v os ágon is .
(#) Suba53 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
A táp dobozába simán elfér egy 24V-os kistrafó. Pár dióda, puffer, meg egy 7824-es stab, és zavar, ingadozás nélkül megvan a stabil 24V. A GND-ket közösítheted, ha nem földfüggetlen kell.
A kistrafó primerje meg a kapcsolt 230V-ra kötve.

De próbálkozhatsz a menetekkel is, csak eléggé körülményes lesz befűzni a kész trafóba. Lehet hogy ki kell forrasztani, sérülhet a nyák, ha nem megy elsőre, ezeket többször egymás után.
Sokkal macerásabb, és nem biztos a siker.
(#) JZoli válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Én most hirtelen négy PC tápot is megnéztem, de mindegyikben szinte tele van amag. Ezekre még egy menetet sem lehetne rátekerni. Azt megnézted a te tápodban van hely még tekercsnek?
(#) HA5AWS válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 27, 2022 / 1
 
Sziasztok!
Mint mondtam független táp kell. Kistrafó egyebek nem kellenek csak a helyet foglalja és nem kell elbonyolítani.
Azért nem tétlenkedtem, próbából befűztem a hét menetet, kapott egy graetzet puffer kondit. A trafót nem kellett se kiszedni se feszegetni a szigetelt vezeték gond nélkül elfért az ablakban. Teljesen jól működik, 27V jön le a kondiról, terhelve. Kb 1V a változás a terhelt és az üresjárat között. Kap még egy 78L24-et és világbajnok. Az egész elfér egy nagyon kisméretű panelen.
Jövő héten lesz időm újra foglalkozni vele, próbálom a összes kimenetet terhelve megmérni a stabilitását az egész rendszernek. Eddigi tapasztalatok nagyon jók a táppal.
Üdv: Gábor
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Ámbár 100 mA-hez nem kell igazán vastag huzal, azért vitathatatlanul életszerű felvetés.
Közben megjött a válasz a kérdezőtől. Szerintem próbálni kellene még egy/fél menetet belefűzni, ne éhezzen az a stabkocka.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2022
(#) Suba53 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szuper lett. Végül is mázli, hogy ekkora ablak van a trafón.
(#) HA5AWS válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Ez a kérdés engem is érdekelne. Ezek méretezett alkatrészek vagy terheléshez igazítják. Az impulzus szűréshez vagy inkább a hatásfok jobb kihasználásához van köze!
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza Gafly hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm, a teljes terheléses mérésnél majd kiderül kell-e az a fél menet. Nem szeretném a kis stabot nagyon fűteni. a dropoutja 1,8V abba még bőven benne vagyok. Még jó pár menetnek így is van helye főleg, hogy szigetelt vezetéket fűztem be. Zománc vagy lakkozott huzalból sokkal több is elférne.
Üdv: Gábor
(#) Suba53 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Szerintem inkább azért van, mert a szabályozás csak az egyik kimenetről van visszacsatolva. Ezzel valahogy azt érik el, hogy ha nem a szabályozott ágat terhelik, akkor is valamilyen módon hasson vissza a szabályozó körre úgy hogy ha bármelyik ág terhelődik, a kimenetek valamilyen szinten stabilak legyenek.

De a pontos működésére még nem nagyon találtam irodalmat.
(#) HA5AWS válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm, Ezt a tulajdonságot csak alátámasztani tudom. A táp mindegyik kimenete 2%-on belül marad még ha váltózó terhelés is van rajta.
Üdv: Gábor
(#) HeZ válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Igazad van: mellékeltem a PC táp kapcsolási rajzát (eredeti forrás: Hobbielektronika.hu), ahol pirossal bejelöltem a szabályzó IC TL494 1-es lábára menő feszültség visszacsatolást, mely csak a +5 V-os kimenetről indul (meg a -5 V-ról a C29 100µF-dal).
Érdekes módon a TL431C (ZIC1) feszültség referencia a +3,3 V-os ágban van és mégsem ezt a feszültséget figyeli a szabályzó IC - gondolom az áramszabályzás belengésének megelőzéseként, hiszen a +5 V-os ág a legnagyobb áramterhelhetőségű.

atxps.png
    
(#) Peter65 válasza HeZ hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Pontosabban: az R25 ellenálláson kersztül a +12V-is beleszól, azaz a +5V és a +12V-ból képzett súlyozott értékre történik a fő táprész szabályozása.
A tápegység alapvetően nyitó üzemű, és a kimeneti induktivitás van megosztva a sok tekercseléssel. A párhuzamos tekercsekkel igyekszenek biztosítani a különféle terhelések esetén is az együttfutást.
A +3,3V részben külön életet él, az L6 induktivitás mint mágneses erősítő üzemel, a Q13-mmal avatkozik be a TL431, és tartja stabilan a +3,3V-ot.
(#) Suba53 válasza HeZ hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Érdekes ez a rajz. Ez még egy korai táp lehet. A galvanikus leválasztás itt még trafókon keresztül történik. Ma meg már mindegyikben optocsatolós a visszacsatolás is.

De az említett kiegyenlítő toroid már itt is játszik.
(#) Geri86 hozzászólása Jún 25, 2022 /
 
Sziasztok. Ha átalakítok egy pc tápegységet mondjuk szimmetrikus 54V-ra a tekercsek szét válogatásával majd sorba kötésével, a kimeneti fojtótekercseket hogyan méretezzem adott feszültségre illetve áramra? Hogyan lehet kiszámolni?
(#) passenger78 hozzászólása Szept 11, 2022 /
 
Sziasztok!
Előre is elnézést a dilettáns kérdésért, gondoltam rá, hogy a kezdők topic-jába írok, de gondoltam a kínom jobban illeszkedik ehhez a topic-hoz: szükségem lenne egy olyan tápegységre, ami egyenáramon viszonylag nagy teljesítményű, és már régóta akartam csinálni egy ilyen számítógépes ATX tápot asztali táppá alakítós projektkét, amivel tele van az Internet. Elfekvőben volt egy LPG12-550W tápom, és a "nagykönyv" szerint meg is csináltam: összekötögettem a 3.3/5/12V/föld kábeleket, kapott bekapcs gombot, a standby/powerOK kábeleken LED-eket, egy-egy 12V és 5V kábelen lévő műterhelést (10W10Ohm az 5V-on, 20W15Ohm a 12V-on). A táp mindkettőt igényli, először azzal próbálkoztam, hogy csak az 5V-ra teszek egy ellenállást, de úgy nem indult el.

A problémám az, hogy pont arra nem jó, amire szeretném (pontosabban csak mérsékelten alkalmas). Pl. egy 45W-os 12V-os autós izzóval teszteltem, és amikor csatlakoztatom, akkor a táp leáll. Ha eleve csatlakoztatom és úgy kapcsolom be, akkor úgy világít a lámpa. És úgy általában is, ha valami nagyobb fogyasztású dolgot hajtanék vele meg, akkor leáll. Vagyis van benne valami túlfeszültség, vagy méginkább túláram védelem. A neten nézegettem erről videókat, de a legtöbb megoldás az arról szól, hogy "keresd meg az optocsatoló megfelelő lábait és zárd rövidre", meg "forrassz egy ellenállás ennek a chip-nek ehhez a lábához, meg valami másik lábhoz". Tudtok erre valami univerzális megoldást? Esetleg olyat, amihez nem kell a nyáklapot berhelni?
Köszi előre is!
(#) proli007 válasza passenger78 hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Hello! A kérdésedet itt kellett volna feltenni. Én ugyan nem ismerem a tápodat, de általánosságban..
- Az természetes, hogy ha rákapcsolod az izzót, leáll a táp. Az oka, az izzó hidegellenállása, vagy is hidegen majd egy nagységrenddel nagyobb áramot kér az izzó és a védelem letilt.
- Ha ráteszed és úgy indítod, akkor a táp lágyindítással indul és így nem alakul ki a túláram.
- Egy tápra hiába van ráírva hogy 12V/20A, nem fogja tudni ezt az áramot. A tápot úgy tervezik, hogy minden táprész terhelve van. Ha egyik tápot terheled, a másik felemelkedik, és a védelem letiltja a tápot.
- Általános univerzális megoldás aligha van, mert minden táp felépítése más lehet. Így a védelem "átjátszása/hatástalanítása" más-más lehet.
(Kérd át a kérdést a belinkelt topikba a modiktól, hátha ott kapsz választ attól, aki ismeri a tápodat. Mert ez a téma nem ide való!)
Következő: »»   199 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem