Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 27
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ha nem tudod növelni a párhuzamosan kötött ágak számát, a 20-as cső is elég. Nagyobb átmérőjűt csak akkor tegyél oda, ha pár éven belül elképzelhető bővítés, és a csődarabokat nem tudod elhasználni. 20-as cső elméletileg 1,8-2 m3/h vízmennyiségre elég. A vastagabb csövön lassabban folyik át a víz, így jobban hűl - ennek napon nincs jelentősége, csak árnyékban.
Az utolsó helyre csak akkor tegyél T idomot, ha lehetséges a bővítés, egyébként könyök elég.
Az idomok számát érdemes alacsonyan tartani, nehezítik a szivattyú dolgát.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) Rencee válasza iamrob hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Nem kell nekem számítás semmire, viszont akkor már nem értem, hogyan kellene kiviteleznem Nedudgi által megosztott linken nekem így jött le a dolog. Gyakorlatban valahogy így fog kinézni. Akkor tudnál úgy segíteni hogy ebben a felállásban, hova és hogyan tegyem a gerincet és a spirálokat? Máshova nem tudom tenni a csöveket, így ezen kell megoldani. A művészi rajzért elnézést
(#) Rencee válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
A kérdés az, hogy szerinted ennyi csőmennyisége, egy ekkora medencéhez elég lesz e? Nem 40 fokos vizet szeretnénk, de pár nap rossz idő, vagy hidegebb éjszakák esetén, napokig nem lehet használni a medencét, mert annyira lehűl és rengeteg idő, mire magától újra melegszik. Mivel világos szürke színe van, nagy melegedést az sem okoz napközben sem. Árnyékban egyáltalán nem lesz semmilyen része, maximum a fűben fekvő pár méter. Illetve akkor maradok a 20as csőnél minden részen.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) iamrob válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ugyanazt mondjuk, nincs ezzel semmi gond. Annyi a lényeg, hogy a medencétől elmenő ág az ábrán legtávolabbi csigához menjen, a visszajövő pedig úgy, ahogy rajzoltad. A csigák pedig a két pont között párhuzamosan felfűzve.
Én kiegészítettem az enyémet elektronikával, ami a visszajövő hőmérséklet alapján vezérli a szivattyút, illetve wifin monitorozhatóvá teszi az egész folyamatot. Így nálam magára van hagyva a rendszer egész nyáron. A napközbeni időjárás függvényében ritkán tudnám kézzel kapcsolgatni - és amikor tudnám sem mindig lenne kedvem szaladgálni
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ökölszabály: 66-80(100) méter csövön óránként 300 litert délben átküldve körülbelül 3-6 fokkal melegebb vizet kapunk, ha süti a csövet a Nap. A szórás elég nagy, de tizenévvel ezelőtt, az akkori lehetőségeimmel mértem. A lényeg, hogy a mérések alapján nem találtam a mérési hibát meghaladó eltérést ezekkel a csőhosszméretekkel.
A tükröződő víz is melegedik, ne aggódj a szürke miatt.
(#) Rencee hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
Akkor nagyjából így? Vagy ezzel a felállással a csövek feltekerési irányát is meg kell fordítanom?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) Rencee válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Akkor ha jól értelmezem, a 300 méter csövön egy óra alatt egy köbméter víz melegszik értékelhető mennyiséget, mert azért 5 fok már értékelhető. És a 20as cső, még elbírna 2-3 plusz spirált. Hely lenne feltenni, de idén megpróbáljuk ezt a felállást, aztán kiderül, hogy elég e. A plusz költséget inkább a szigetelésre szánom most.
(#) iamrob válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ez így jó lesz, nem kell ennél bonyolultabbra. Ha a csövek bárhol a vízszintnél magasabbra emelkednek, akkor a visszajövő cső vége lógjon bele a vízbe, mert szabad kifolyás esetén a levegősödés veszélye áll fenn.
(#) Rencee válasza iamrob hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
nem fognak valószínűleg, de ha igen, akkor is max 20 centire, de bele tervezem lógatni mindenképp. Ha jól működik a rendszer, akkor bele fogjuk kötni a medencébe direkt, egy intexes fali átvezetővel. Köszönöm a segítséget, ha valahol elakadnék jelentkezem.
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Jól érted. De egy szakasz ne legyen hosszabb 60-80-100 méternél hosszabb. Ennél hosszabb csőben már lehelletnyivel lassaban melegedik a víz. (Alacsonyabb hőmérsékletű anyag jobban melegedik, majd célhőmérséklet közelében egyre lassul a hőmérséklet emelkedése.) Ezek a méretek úgy kerültek a képbe, hogy a gyártók 200-300 méteres tekercsben is árulják, a kisboltok meg jobban szeretik a 100 méteres hosszat.
(#) Rencee hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
300 méteres tekercset veszek, és 4 db 75 m-es spirált teszünk fel.
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Remek választás, keveseknek adatik meg ez a lehetőség.
(#) Rencee válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Köszi, bár ez mindenki számára elérhető a webáruházban, és annyiért mint máshol 200 m.
(#) Atesz999 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Szia! Írtad, hogy KPE cső hatása kisebb mint az LPE csövé. Jelentősen kisebb vagy minimálisan?
Azért kérdezem, mert rendeltem 100 m LPE csövet ami ha jól tudom rugalmas és könnyen hajlítható, viszont küldtek nekem merev falú nehezen hajlítható KPE csövet. Vesződjek a visszaküldéssel vagy annyira nem vészes a hatásfok különbség?
(#) nedudgi válasza Atesz999 hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Szia! Én inkább a fittingek árában fennálló lülönbség miatt aggódnék. A befektetett munka is jelentősen nagyobb telepítéskor.
(#) Atesz999 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Köszönöm a válaszod!
(#) Horvath65 válasza Atesz999 hozzászólására (») Júl 15, 2023 /
 
Helló! Küld vissza! A hő áteresztése is lényegesen rosszabb és ami a lényeg nem fogod tudni feltekerni, ha csaknem 5-6m átmérőben nem(még akkor is kérdéses).
(#) betty-g válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Sziasztok!
Elnézést a belekotyogásért, még nem teljesen értem AZ oldal felhasználását.
Szintén segitséget kérek, szintén medencefûtés...
Amit nem értek:
"Feltekerés", "körök","csigák", igaz, én nem olvastam, hogy ezen megoldások egyikét milyen medencéhez gondolta AZ illetô...
"Vizforgató", "szivattyú" szintén fogalmam sincs, milyen medencéhez ...
(Pancsolóhoz is jár manapság "sóbontó", Ezt a vizet pedig nem Minden "szivattyú" fogja több éven keresztül szippantani...)
AZT sem értem, miért 20-as minicsôbe Kell küldeni a vizet, amikor még a felállitható pancsolók összekötô idomai is 5/4"-ak(?)

Véletlenségbôl talán 10 évvel ezelôtt én is rájöttem, hogy a betonlapokon álló 50m locsolásra feltekert slagban a kútból felszivott 15fokos viz a napon (mindegy, milyen meleg Van, csak nap legyen) már 11kor felmelegszik olyannyira, hogy égést is okozhat... A fekete locsolócsövekben, amiket a virágokhoz használok Meg pláne...

Amit azonban nem értek, hogy miért Pont 20-as csôvel, miért nem 32 vagy 50-es csôvel? (A légpumpákon is ekkora méretû csöveket Kell kötni)

Egy "vitában" olvastam ugyazon "szolárcsöves berendezésrôl", Amit Mi is vettünk a medencéhez ... A gond ennél a berendezésnél nem a hatékonyság télen is mûködik, a viz benne nálunk 75 fokos Volt és nem Kell hozzá felhômentes napsütés, hanem "hatékony átfolyós rendszerként" nem lehet használni (tartályban melegit, a tartály pedig relative kicsi) +
Ami még nagyobb gond(!!!) egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ennek a tartálybak idôvel a sós vizzel nem lesz gondja....

"Absorber szônyeg"-et 2008-ban próbáltuk... A viz negmelegszik benne, AZ igaz, de Mi sajnos olyan "szônyeget" (felállitva, nem földön fektetve) fogtu k ki, Amibôl 2 hónap alatt szinte mindenhol folyt a viz...

Utána próbáltuk a hôszivattyút, Ami szerintem átverés... "KW", "COP"... Meg tudom is én, milyen labori adatok... Nekem úgy tûnt, hogy ezeket inkább hûtésre (Aki hûsölésre hidegzuhany helyett hideg vizes medencébe ugrik) ninthigy fûtésre találták ki... ("Turbofûtés" verôfényes napsütésben, 33 fokban nem Volt képes 29 fokos vizet felmelegiteni 1 fokjal, holott egész nap brümmögött... A szolár-tartályt 3szor fel lehet 50 fokra melegiteni ilyen idôjárásban...

Amihez én kérek megoldási javaslatot, segitséget (elsôsorban nem AZ ár a lényeg, hanem hogy gyorsan legyen hatékony)
Medence: "partysátor" alatt, azaz direkten se UV, se nap, fòleg, ha be Van csukva ... (na de kosz sincs benne, egy-két légy néha) nagyon jól tartja a meleget, a 32 fokos melegben becsukva szauna...
Részben süllyesztett, mert anno a gyerekek miatt a medence falat "kiengedtük lógni" a földbôl, (3kerekûvel ne tudjon belepottyanni) "baba-barát" medenceként készült, a belépônél (3,5m átmérôjû félkör) pancsolóban a viz csak 30cm, "lépcsôzetesen mélyül, 2 méterenként, a legmélyebb rész (4x5m) is csak 1,3m mély. Összesen 36m3 sózott viz Van benne.
Nem betontestekbôl, hanem "nikecell-zsaluzóelemek"bôl készült. (Vagyis kivûl/belül 5cm szigetelés+belül vastag geotextilia a fal fóliája alatt)
AZ aljzatbetonra geotextilia, arra 3 rétegben "habszivacsos szigetelés (Amit a parketták alá is tesznek) igy elég puha és kényelmes is AZ alján, akár csücsörögni is lehet rajta.
Vizforgató Speck, 20m3/h, ezen fut a Zodiac sóbontója és az UVC is, ezek dobnak egy picit a nyomáson, WIFI-s, naponta 4-6 órát dolgoznak a Bayrol üvegszálas filterével (ennék több nem Kell a Bayrol és Zodiac szerint, alga nincs, viz kristálytiszta)

"Pumpa 2" (" Poolstar UConnect") a Hôszivattyú ugyan visszament, de a vizszivattyú maradt... Erre mindent rá lehet kötni, akár szolárberendezést is, független a medenceforgatótól (régebben a Zodiac "Easy Connect" Volt ilyen, de az pár éve megszûnt) viz "sebessége" állitható elvileg, de erre még nem jöttem rá, hogyan, 6,72m3/h EZ még mindig kevesebb, Mint a medencéjé... Valószinû, hogy AZ UVC-t fogom ide átkötni, AZ vesz le valamennyit...
A be/ki csôméret 38-as.
AZT olvastam, hogy 20 vagy 15m hosszú 20-as csô Kell /m3-ént...
Miért Pont 20-as?
Miért nem lehet 32 vagy 50(Mint a medence többi összekötôje, szkimmer, fuvókák, mind 50-es csôvel vannak a medenceforgatóval összekötve...

Miért Kell feltekerni? Nem lehet a medence falára Tenni párhuzamosan, ráadásul igy a sátorban (aminek a viztiszta ponyvája UV szûrôs, védett helyen Lenne?
Elképzekés:
Alulemezek a medencefalra rögzitve, erre a medence hosszában (Ami 10m) teljesen déli oldal, 32 csöveket egymás nellé rögziteni, amennyi elfér (lejtése Van, kezdetben 80cm magas, a végén 140cm)
"Elején/végén elosztó/gyûjtô. (Összekapcsolva a "uconnect"-tel, nem a medenceforgatóval)
"Hômérsékletszabályzó" Van ugyan, de minek(?) Eleinte Meg Kell figyelni, mennyire melegszik fel a viz, illetve hány órára (de. 10-kor már veri a nap du 3ig , utána már csak meleg Van, de a napnak már fogy az ereje) ezalatt AZ idô alatt (akár WIFI kapcsolóval) lehet a vizet gajtani a csövekben...

Vagy rosszul látom?

Segitséget kérek ..
(#) furko válasza betty-g hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Szia!

Idézet:
„Miért Kell feltekerni?”
Nem kötelező.
Idézet:
„Miért nem lehet 32 vagy 50”
Lehet.
Idézet:
„elsôsorban nem AZ ár a lényeg”
Sok embernél az ár a lényeg.

Azért 20-as vagy 25-ös mert könnyebb feltekerni és talán az ára is kedvezőbb. Azért kell feltekerni mert kisebb helyet foglal és fel lehet tenni pl. a tetőre. Páran itt számolgattak és kísérleteztek, így alakult ki egy viszonylag jó ár/érték arányú megoldás.
Idézet:
„Alulemezek a medencefalra rögzitve, erre a medence hosszában (Ami 10m) teljesen déli oldal, 32 csöveket egymás nellé rögziteni, amennyi elfér (lejtése Van, kezdetben 80cm magas, a végén 140cm)
"Elején/végén elosztó/gyûjtô. (Összekapcsolva a "uconnect"-tel, nem a medenceforgatóval)”
Jó az elképzelés de itt a legtöbbünk a "low budget" megoldásokat keresi.
Alulemez, osztó/gyűjtő ezek nem olcsóak. Ha lenne elég pénzem a projectre nem kisérleteznék házi megoldásokkal. Gyári napkollektor hőcserélővel.
(#) compozit válasza betty-g hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Nem sokat tudok hozzászólni, mert még csak most kezdem a medencézést, de azért lenne kérdésem:
Írtad, hogy épített medencétek van, porocellből, vagy thermo-blokból. Ez a hungarocell zsaluzás mennyire nedvszívó? Hiszen ez a földben van, mennyi lehet a vízfelvétele? Attól, hogy ez házak oldalfalaira lett kitalálva, nem biztos, hogy a földben is jó. A földbe az XPS való, ez zárt cellás, nem expandált ( EPS ), mint a falra való, hanem extrudált. Az EPS-nek nagyon nagy a vízfelvétele, az biztosan nem jó a földbe. Az a furcsa, hogy a cégek kínálatában zárt cellás EPS-ről beszélnek. Az egyik helyen azt is leírják, hogy valami BASF anyagból van. Vízfelvételről ott sincs szó. Hogy van ez? Ha komolyabb vízfelvétel van, akkor csökken a hőszigetelése a föld felé... Van erről valami tapasztalatod?
A másik, hogy nekem azt mondta a medenceépítő, hogy csinálnak egy szerelőbetont, arra tesznek egy jól megvasalt 15 cm-es betont és arra építik ezt a porocell zsaluköves falat. A két betonréteg közé nem tesznek ( ugye a föld felé ) hőszigetelést, mert télen akkor sokkal könnyebben befagy a víz. Alulról jön a föld melege és ez elég lehet "fűtésnek", hogy ne fagyjon be a víz. Nálad ez hogy van? Mik a téli tapasztalataid?
(#) betty-g válasza furko hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Nagyon szépen köszönöm a váladzidat, megnyugtattál (nem vagyok gépészmérnök, de viz/fûtésszerelô se)

Napkollektor (tartályos, Ami sajnos gyárilag mind pici, akármilyen "turbo") nekünk is Van, szerintem ebbòl a ni nedencébjhez kéne 10... na ennyiér engem is érdekel AZ ára....
"Hôcserélô, soha többet(!!!!) Örülök, hogy végre a padlófûtéstôl is eltûnt.... Egy katasztrófa.... Felvinni azért 80 fokra a vizet, hogy a hôcserélô dolgozni és 35 fokos vizet tudjon elôállitani 20 fokról) Az ehhez elòállitandò 80 fokit azonban a gáznak ki Kell fizetni.... Ennél még AZ is olcsóbb, ha egy 1000literes puffert töltögetsz 80 fokos vizzel, Amit beleengedsz naponta a medencébe, vagy egybôl a gázkazánról 30fokkal töltöd fel .. Gázzal 80fok a hôcserélô miatt.... Nem Volt normális, Aki Ezt kitalálta.... (Van elôremenô, hideg, visszatérô... Erre találták ki a "keverôszelepet", amibôl még 10fokot is ki lehet ebgedni, nem csak 45-öt)
A hajlitgatáson gondolkodtam én is, de 2m átmérô hely nincs.... Ha nincs elég felület, kénytelen vagyok nagyobb csövel "szerelni".... (fele hely -> dupla átmérô, hogy KB ugyannyi vizet tudják használni. Vagy nem?)
(#) furko válasza betty-g hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
A felület legyen minél nagyobb, amit a nap süt. Lehet akármilyen átmérőjű cső, akár hordó is. A lényeg hogy áramoltatni kell benne a medence vizét amikor süt a nap. Minél hidegebb a víz a csőben, annál több hőt tud felvenni. Azért előnyösebb az LPE cső mert vékonyabb a fala mint a KPE csőnek, olcsóbb, és kisebb átmérőben hajlítható Viszont az LPE cső ha nagy átmérőjű, könnyebben megroppan hajlításkor. A csövet azért tekerjük spirálba, mert így hézagmentesen kapunk nagy felületet, és nem kell hozzá sok csatlakozóidom.
ezt nem igazán értettem:
Idézet:
„Egy katasztrófa.... Felvinni azért 80 fokra a vizet, hogy a hôcserélô dolgozni és 35 fokos vizet tudjon elôállitani 20 fokról) Az ehhez elòállitandò 80 fokit azonban a gáznak ki Kell fizetni”


Mellékeltem példaképet. Nagyon sok megoldás jó lehet. Lehet feketére festett radiátor is. Vagy egy nagy fémlemezre forrasztott rézcső hálózat szintén feketére festve. Vagy egy medence mellé telepített fatüzelésű kazán. Vagy akár elektromos fűtés.
(#) betty-g válasza compozit hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Szia!
Nem kezdtem azzal, hogy épitóiparral foglalkozunk 1992 óta, Mert 1. "Nem akartam nagunkat reklámozni", 2. Rengeteg embernek Van már "tapasztalata" (rossz)

Gyorsan "googliztam" neked, sajnos német, de biztos leforditja neked ... https://pooldoktor.at/pool-selber-bauen-mit-styroporsteinen.html?gc...vD_BwE
Ilyesnit keress itthon...
Ôszintén szólva, nem Magyarországon vettem a ",zsaluzóelemeket", hanem Ausztriában (2007-ben), de ha jól tudom, itthon is kapható nár, igaz, AZT nem, hogy itthon mit...

Beton:
Nálunk NK nagyon agyagos a föld... (EZ jó és rossz)
Miután kiásta a markoló és nielôtt az alzat zsaluzása elkezdôdött, 10cm "szárazbeton" került a csupasz agyagos földre ...
Utána 20cm vastagságban a "bevasalt" (10-es vasháló) boritottam a betont a Mixer, de EZ is Ausztriából.... Itthon, a helyi betonkeverônél AZT sem tudta, milyen betont kérek. Kinn, Ausztriában, a számokat sem Kell ismerni, csak annyit mondasz, hogy "medencealjzathoz" és ôk tudják, hogy Mi Kell (a gyorskötés, AZ szó szerint gyors kötéd, fél órán belül sétáltam rajta a slaggal, locsolni) nem nedszivó, STB.... Man Kor AZ aljzatbeton El kezd kötni, Kell beleszurálni a már elôre levágott vasakat, amikre majd, mintha legóznál kerülnek a "zsaluzóelemek"...

Miután kedvedre kilegóztad a falakat, kivûl/belül és AZ aljazatot is kencölheted.... Ugyanis 1. Mint a zsaluzókövet, Ezt is bei Kell hálózni, és spaklizni, IGEN!!! olyan anyaggal (keresd: "SIKA") Amit a viztározókban is használnak (vizálló/vizzáró) 2. A betonaljzat a pihenés és kötés után "levegôt engedi ki" (ha nagyitóval megnézed a friss betont, apró lukakat látsz) ezeket ugyanúgy, Mint a falat be Kell spaklizni (ide nem Kell háló, de Kell a "mozgáshoz a szigetelôcsik, Ami nindkét szélén hálós, fürdôben csempézéshez is használják) utána befested, vagy "keményited gyantával" (eleinte miénk is ilyen Volt, sokáig, csak nekem nem tetszert a kemény padló és érdes lépcsô, ezért jött a fólia)
"Összehasonlitani" csak annyira tudom, hogy fólia alatt lévô 3 rétegben szigetelôréteg (egy réteg vastagsága 6mm) kellemesen puha... A viz az aljzaton hidegebb, Mint a vizfelületen, mindegy, Mi Van a fólia alatt, vagy a Betonon... Sokan AZT mondják, hogy egy medence a fóliázástól lesz viztartó... Mi mindig úgy tartottunk, hogy ha a Beton nem jól készült, átengedi a vizet, ABBA giába Test valaki fóliát, Mert elôbb-utóbb akár El is csúszhat majd fóliával együtt... Vagyis fontos, hogy jó legyen a betonozás.... Nálunk 1,40 magasan kilóg a betonfal a földbôl, Ami sokáig nem Volt belülrôl fóliázva, , a többi a földben. Anno hidegebbek voltak a telek, Mint mostanávan, a gyerekek korcsolyázrak a medence befagyott vizén... Mióta fólia Van, eleinte csak be Volt "csomagolva", aztán jött felé a "partysátor"...
Szerintem 30-40m3 viznél, vagy ennél többnél nem a Beton, vagy nikecell melegit/hût.... A Beton t 80cm mélyre Kell Tenni, "fagypont alá"... A falak a "nikecelles", vagy fene tudja milyen anyagból készült "zsaluzó", Mint a ház fala is szigetelt... Hogy mennyire "fagy fel/Meg", EZ inkább a takarás dolga...
(#) betty-g válasza furko hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Köszönöm a gyors választ. Igen.... Ahogyan egy szoba/lakás fûtése... Elôbb szellôztetni, a friss (hûvös) levegô gyorsabban melegszik...

Nálunk "hely-gond" Van.... Van pavilon-tetô, (medence mellett) de férjem sem "Mai gyerek", nem csak a felszereléssel Lenne gond, hanem karbantartási "szemlével" is... Vagyis tetô kizárva.... Medence fala 10 m hosszú... Erre rá...

Nade mennyit? Ha 32-es csôbôl?

A kerti locsoló is ilyen csôbôl Van, de AZ 25-ös, a Gardenától, Ami birja a csòszivattyú 9,6 bar nyomását....
EZ a csô, Amit Te ajánlasz, max nyomás 3,2... Nálunk, a Vacsi Viz rendszerében a nyomás 4,3 bar... Vagyis EZ a csô tényleg nagyon gyenge...
Igen, a feltekergetéstôl aggódom.... Esetleg, "kúp formában"... Mint a "Steinach cube" a napelemes "szigetek..
(#) compozit válasza betty-g hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Azért mifelénk egész jól tudják, hogy mi a C16, vagy C20-as beton. Takarás meg lesz, mert lesz fedés polikarbonátból. Azt mondják, ha van fedés, akkor már nem fagy meg a víz télen sem. Jövőre kiderül, mert az idén már nem töltjük fel.
A betont némi adalékanyaggal meg lehet csinálni vízzáróra, különben a 20 éve csinált teraszom már eláztatta volna az alatta levő teraszt. Már nem emlékszem az anyag nevére, de a beton olyan krémes lett tőle. Elteríteni, meg simítani is könnyebb volt.
Szerintem, pont a fóliától lesz vízzáró. Egy rendesebb fólia ott kezdődik, hogy 3 rétegű és 1,5 mm vastag. A falak persze hálózva lesznek, kétszer glettelve. Az aljára geotextília, aztán jön a fólia. Valamilyen alkorplan gyártmány. Persze van még jobb is, egy vagyonért.
(#) betty-g válasza compozit hozzászólására (») Aug 30, 2023 /
 
Nem szeretnék vitatkozunk.... Nem vagyok kômûves (Aki egyfolytában vitatkozunk) vettem ki már ezközt ID kômûves kezébôl...

Terasz, AZ Terasz.... Medence, AZ medence...
Fólia, ahogy a pénzed birja.... 1,5mm-es(?) Ha kész, felállitható "vázas medencébe" veszel "bélést", a legtöbb pótfólia 0,4-0,8(!!!!) vastag....
Poly (jégesô sajnos AZT is tönkrevágja) Nálunk mivel a medence "kilóg" a földból nem Volt megoldható... Sinezést Meg nem IS akartunk soha...Egy kocsibejáróhoz hasonló fedett részt Meg pláne nem.... Igy lett a sátor, Amit akármikor szét lehet szedni...

A poly alatt is Kell "csomagolni", kivéve, ha U formában a medencét szigetelt fallal véded, és egy oldalról,+alacsony a teteje (kevés levegô tud benne maradni... Na de AZ alacsony tetô alatt a medencét nem tudod használni, csak ha kinyitod..
A "sós vizzel+egyéb adalékokkal állitólag ki lehet "kutyulni", hogy ne fagyjon Meg a viz (a csövekben fontosabb, Mint a medencében, AZ pedig valahol kijön a földbôl a forgatóhoz)
(#) betty-g válasza compozit hozzászólására (») Aug 30, 2023 /
 
Jut eszembe.... "Geotextilia" AZ aljára???? Minek? Mert Pista AZT mondta????
Pára lezáró Kell a betonra a fólia alá... Nem halastavat épitesz, ahol a vékony fekete épitési fólia alá több rétegben azért tesznek sûrû szövésû textiliát, hogy a fóliát a növények gyökereitôl védjék...

Amit én irtam, több rétegû "szivacsos szigetelô" is csak Oda Kell, ahol Beton Van... A föld mozog, ergo a betonréteg is dolgozik (hideg/meleg) a fóliabélést pedig nyomja a viz... Ha a falakat betonból/zsalukôbôl falazod, Oda is Kell ilyen szigetelés... Nem geotextilia...
Elôszôr spaklizás, utána, vagy akár már "bele spaklizva" Alkorplan (kék szinû, pára lezáró), vagy SIKA (szürke) utána több rétegben Beton "szigetelés" (Amit sokan 2,5cm-es XPS lapokkal raknak ki (rózsaszin, Ami birja a vizet, nem vezeti, nem puhul Meg tôle, 5-10cm-ig Beton zsaluzásra is használják, redônytokok szigetelésére, nyilástárók áthidalásánál, STB ..
(#) Historia 71 hozzászólása Szept 1, 2023 /
 
Üdvözlöm aTagokat! Új tag vagyok! Kérdésem a következő: A következő 1 vagy 2 évben tervezek építeni egy medencét kb. 25 köbméteres, fedett, egész évben használható medencében gondolkozunk, a földbe mélyített rész mellé 15 centis hőszigetelést teszek majd, valamint magát az épület falait SZALMABÁLÁBÓL! készítem majd el a tervek szerint ( kb. 50 cm vastag+vakolat). Kérdésem a következő: hogyan tudom majd melegíteni ennek a medencének a vízét kb. 30-32 fokosra télen is, anélkül, hog több millió Ft-ot elköltenék napelemrendszerre, földhőre stb...dolgokra. Ha a tagok közül lenne valakinek jó, kivitelezhető ötlete, amit nagyfokú műszaki tudás nélkül meg lehetne valósítani nagyon megköszönném!
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Hát jo kérdés, még az emlitett, de nem akart, berendezésekkel sem egyszerö 25000 liter vizet télen is 32 fokra melegiteni.
Nem irod, hogy kinti vagy házon belüli a medence. Ha házon belül van dupla vagy tripla vákuum üvegtetövel még télen is elegendö napmeleget tudsz összeszedni a beltérbe, de nem a vizbe, azaz talán nem hülik ki a viz a hosszu éjjeleken.
A szomszédunk már vagy 5 éve küzd egy külsö, de fedett 12 x 6 méteres medencével. Már telerakták a duplagarázs tetejét napkollektorral meg földhöpumpa is van. Télre egyszerüen nem elég.
Szoval nem lesz egyszerü, és már maga a medence karbantartása sem leányálom, én egy kisebbet vagy 15 éve betemettem, mert csak gond volt vele, és nyáron is csak párszor használtuk.
(#) Historia 71 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Épületen belüli medencét szeretnénk építeni. Az épület fala szalmabálából lenne. A beltér fűtése az nem vészes, mivel a víz is melegít, valamint a szalmabála falnak kimagasló a hőszigetelése. Az egész alapterülete nem nagy kb. 30 nm környéke. Tehát egy nagyobb szoba.
Köszönöm a hozzászólást!
Következő: »»   25 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem