Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ráz a kültéri medence vize
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Borsilieber válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 23, 2022 /
 
Ha vizes lábbal állok a medence mellett és belenyulok a vízbe megcsip, a csípő érzés megmarad de nem olyan intenzív mint a kezdeti. Teljes aramtalanitas mellett, nem lekötve de lekapcsolva az ÉV releket is ugyanúgy érezhető. Ugyanez ha a vízben vagyunk és kinyulunk a csempere. Először azt gondoltuk a fém élvédő az oka, ha ahhoz érünk hozza, de valamelyik nap tapasztaltuk hogy vizes lábbal átnyulva a peremen a vízbe is megvan az érzés. Kertünk erintesvedelmi felülvizsgálatot, gyakorlatilag a medence területen 2 tomszelence pótlásán kívül mindent rendben talált. A haz foldelese nem volt tökéletes a nagyon homokos talaj miatt, így még egy föld szondát leutottek és a meglevovel összekötve már megfelelő értéket mertek. A medence a két foldszonda közötti részen helyezkedik el az egyiktol kb 50 méterre a másiktól kb 10 méterre. A víz és a csempe között 4-5 v közötti feszultsegkülönbséget és úgy emlékszem 5-6 mA mertek. Vettünk egy fém köz elemet amit a gépészet közös csovebe beépítenek és bekotjuk az EPH-ba. Jelenleg ez van folyamatban.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2022
(#) VIM válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 23, 2022 /
 
Idézet:
„A medence a két földszonda közötti részen helyezkedik el az egyiktol kb 50 méterre a másiktól kb 10 méterre.”
Szerintem ha annyira rossz a földelési ellenállás, hogy kettő szonda is kell, hogy CSAK a ház földelési értéke megfeleljen az előírásnak akkor az a medence földeléséhez nagyon kevés ha ráadásul az a két szonda között helyezkedik el. Abból az irányból érkező földelő felől kellene plusz szondákat leütni amerről a PEN-hez közel eső földelő szonda van. A szondákat mint egy "kerítést" alkotva a medence azon oldala felől kell kialakítani amerről a PEN érkezik. A medence méretét elnézve én 4-5 szondát biztosan leütnék, hogy a medencéig minél kevesebb legyen a földelési elnállás és ne a medence szolgáljon közbenső földelésnek ill. ne legyen potenciál különbség között (10 ill. 50m).
(#) mikrodigit válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 23, 2022 /
 
Az összes odavezető cső (feltöltő, ürítő, stb.) gyanús lehet. Hiába műanyag, a víz és az üledék vezetheti az áramot kintről is. A fém közdarab jó ötlet.
(#) Borsilieber válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 23, 2022 /
 
Így akkor egy fém köz darab beépítése kevés lesz? Oda került beépítésre ahol osszecsatlakozik minden és megy a medencébe vissza a víz. Minden rendszerre (fenekulepito, sobonto, keringteto, hőszivattyú) külön köz darabot kellene beépíteni?
(#) VIM válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 23, 2022 /
 
Volt már itt (innen olvasható róla) hasonló rázós esetről szó de a közdarabról itt olvashatsz véleményt, majd később pedig itt. Ha jót akarsz magadnak akkor nem építesz be ilyet sehová de földelést azt igen amennyire szükség van. Itt lehet kicsit nevetni de nem vicces a dolog az egymás alatti hozzászólásokban a próbálkozásokon. Ezt még olvasd el, fontos!
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2022
(#) Atis57 válasza Borsilieber hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
Szia!
Ha ennyi minden van beépitve; Minden rendszerre (fenekulepito, sobonto, keringteto, hőszivattyú) külön köz darabot kellene beépíteni?

Érdemes lenne egyesével megnézni , mi növeli--csökkenti a rázás érzetet.?
A tápláló 230V-t Fázis-Nullás lekapcsolással.

Ilyen 50m esetén még a tápkábelen is keletkezhet az a "kóbor 5-6V ".
A lakásban a nagy fogyasztókat szintén lekapcsolgatva ? (bojler, Mikró ,Tűzhely )
Álltalában nem első--ötödik próbálkozás jár sikerrel.--Pedig ott van előtted ,s látod

S valamelyik szomszédtól mi (x V ? ) jön át hozzád?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2022
(#) VIM válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
Szia!
Idézet:
„A ház földelése nem volt tökéletes a nagyon homokos talaj miatt, így még egy föld szondát leütöttek és a meglévővel összekötve már megfelelő értéket mértek.”
Itt kezdődik a probléma, hogy homokos talaj és kellet egy második szonda is ....
Idézet:
„A medence a két földszonda közötti részen helyezkedik el az egyiktől kb 50 méterre a másiktól kb 10 méterre.”
Ez a "közötti részen" sehogy sem előnyös a medencére nézve, mert ha "V" alakot veszek figyelembe akkor is a közelebbi szonda nagy szétterjedési ellenállás értéke miatt alakulhat ki potenciál különbség ami kellemetlen lehet. Ha pedig vonalban nézem a felállást talán még a távoli rossz értékű szonda szétterjedési ellenállásából is esik oda valamennyi (a medencére).
(#) Borsilieber válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Teljes aramtalanitas mellett is ugyanaz a csípő érzés, mintha megy a gépészet. Semmi fel vagy lekapcsolasa nem növeli vagy csökkenti ezt a csipest.
(#) Borsilieber válasza VIM hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Medence melle is került még egy föld szonda a probléma ugyanúgy maradt
(#) Gafly válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Innentől, hogy a teljes ház és minden áramtalanítva van és még akkor is ráz, kezd érdekessé vallni a dolog.
Ha ez igaz, akkor egyedül szerintem nem tudod megoldani...
(#) erbe válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Nagyon fel vagy villanyozva.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Öntsön egy zsák sot a vizbe. Mindent megold.
(#) Ge Lee válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Vagy van ott valami kapacitív dolog, vagy galvánelem, vagy valamelyik szomszéd emeli meg ott a környék földpotenciálját amin a plusz földelések leütése sem fog segíteni.
Ha alkalomszerű volna akkor rá lehetne fogni, hogy a szomszéd 110V-tal csalogatja elő a földből a gilisztákat a horgászathoz, na de nonstop senki nem szed gilisztát.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Igen, valami oka csak van.
Nem is biztos hogy a szomszéd, lehet az akár az áramszolgáltató is.

Vannak ilyen legendák, megoldott rejtélyekről:
- Tehén (vagy ló) legelt kikötve a vasút mellett, és amikor elment a vonat megdöglött. -> Síntörés.
- Meleg víz jött a kútból. -> Testzárlatos szivattyú, és a fázis állandóan rajta volt a szivattyútesten.

Én mindenképpen mérnék feszültséget a medence vize és a nulla, valamint a védőföld között. Egyen és váltó is. Nulla és védőföld között is. Meg ha már tettek oda a medence mellé még egy földelést, akkor azt lekötve, ezzel szemben is az előzőeket. Laikusként szerintem ennyit még veszélymentesen meg tudnak tenni, és nem is kell hozzá nagy felszereltség.
(#) Ódenka hozzászólása Aug 4, 2022 / 1
 
Szerintem ez a föld kincse lesz. Mint valaha Amerikában, amikor csak úgy feltört az olaj. Meg kell zabolázni, igába fogni ezt a medence erőforrást. Aztán úgyis jövedéki adó lesz a végén.
(#) Borsilieber válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Eszembe sincs egyedül megoldani eddig is mindent villanyszerelő csinált. Csak már a második adja fel… nincs több ötlet… én viszont kétségbeesetten keresem a megoldást… ha a szomszédok felől jön szivárgó áram azt nem is lehet semmilyen megoldással kizárni?
(#) Borsilieber válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Több kiló van benne mert sóbontós a medence. És nem, nem a só csipését érezzük
(#) Borsilieber válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Nem házilag próbálkozunk, villanyszerelok csinaltak eddig is. Erintesvedelmi felülvizsgálatot is kertünk, de abból is annyi lett hogy 3-4 V és 4-5mAa feszultseg különbség a víz és csempe között. Van aki nem is érzi a csípő érzést, akinek vastagabb a kezén a bőr pl. A gyerekek és én vagy ha van egy pici seb akkor érezhető.
(#) Gafly válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Zsákutcába jutottunk.

Az a 3...4 V és 4...5 mA szerintem nagyon sok.

De ha nem te akarod házilag kivizsgálni, és az érintésvedelmi felülvizsgáló is arra jutott, hát ennyi az annyi, akkor mi mint hobbisták miben tudunk segíteni?

Mondanám hogy hívjál másik szakembert, mert ez így nem jó...
(#) Janszi válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Tudom hogy minden ötlet el van lőve,de elektromosan le lett kötve minden vezeték,ami a te hálózatodról megy a medencéhez? A védőföldelést is ide értve.Megvolt,és így is mértetek?Mert ez esetben a vízvezetéken jön feszültség,ami a talpad alatti földdel alkot potenciál különbséget.És még valami,a bojlered,gázkazánod rá van földelve a vízvezetékedre?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) elektroncso válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Vagyis ha jól értem akkor sós a víz. Készítettetek szerintem egy jó kis galvánelemet annak a potenciálkülönbsége csíp. Nem hiszem el, hogy a villanyszerelőnek (főleg az ÉV-snek) nem tűnt fel, hogy nincs kiépített EPH a gépészeti rendszerben. A hibád nem az erősáramú hálózat felől jön így ott hiába is keresgélsz. A problémád a sós víz lesz szerintem. Megoldási javaslat:
EPH hálózat kialakítása. Mivel látom, hogy műanyag csöveid vannak, sőt a szivattyúd is műanyagnak tűnik így a víz sehol nem találkozik a földdel, csak rajtad keresztül amikor belenyúlsz a "partról". Le kell földelni a vizet. Nézz utána mi az az EPH és miért kell alkalmazni.

Amúgy kb. annyit kéne csinálnotok, hogy a medencébe csatlakozó összes csőbe (ki- ill. befolyó stb) be kell építeni egy fém közdarabot (lehetőleg rozsdamentes/saválló acélból) ill. a szűrő két oldalára meg a szivattyú be és kilépj pontjaira. Ezeket csillagpontosan bekötni egy EPH gyűjtőbe legalább 6mm2-es zöld/sárgával majd az EPH gyűjtőt 10mm2-es zöld/sárgával rákötni a helyi földszondára.
(#) gyuszo válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Na pont a só fog egy nagy galvánelemet létrehozni.
Lehet, hogy már az algagátló só is túl van adagolva és az hozza létre ezt a hatást.
(#) Borsilieber hozzászólása Aug 4, 2022 /
 
Jön újabb villanyszerelő a héten, nem adom fel. Egyelőre egy cső lett bekötve az EPH-ba ami legalul van és megy vissza a medencébe.
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
De akkor legalább látni fogod, hol kerül a feszültség közelébe a viz.
(#) Borsilieber válasza Janszi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Lekotve nem tudom. A haz és medence ÉV relé lett lekapcsolva és úgy is érezni, aztán visszakapcsolva is de nem jobban és nem kevésbé érezni. Ugyanúgy mint aramtalanitas mellett. A gazkazan ráfoldelese a vízvezetékre nem tudom. Most volt teljes erintesvedelmi felülvizsgálat mindenre kiterjedően, hazon belül és az összes külső résznél is… nem értek hozza egyébként.
(#) gyuszo válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Pontosan.
(#) mikrodigit válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 4, 2022 / 1
 
Az a 3...4 V az egyen- vagy váltófeszültség? Ennyiből kiderülne, hogy galvánelem vagy kívülről jön.
(#) elektrorudi válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Lehet, hogy éppen azért ráz. A víz valóban földpotenciálon van, de a védőfölded, ami össze van kötve az utcai hálózattal, az nincs földpotenciálon. Láttam már ilyet. Meg kellene mérni a víz és a "földszonda" közötti feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) Gafly válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Ezt már én is kérdeztem, mert nem mindegy hogy mit takar a "csíp/ráz".
(#) Gafly válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Mivel tőlünk kb. 500 km, és 6 óra autóval, így marad a távtalálgatás.
A fene fog elmenni odáig, vakarni a fejét.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem