Fórum témák
» Több friss téma |
Annó mi nagyon szerettük, mert kézi szerelésnél csak úgy "becuppant" a helyére, nem kellett a lábakat hajlítgatni. Jól is nézett ki a panelen, meg hozta a paramétereket.
Ellene két dolgot tudnék felhozni: - Volt hogy leesett a lába feszegetéskor, és ha visszaforrasztotta az ember, akkor az "gányolás". - Volt főnököm csinált gombapincébe időzítőt. Azt meglehetősen alaposan átitatta lakkal, biztos, ami biztos... Audiofilitás szempontjából nem tudom minősíteni.
Köszönöm mindenkinek. Ezek kérem korhű kondenzátorok, aztán, hogy milyen hangja lesz, nem érdekel, mert nincs erősítőm, a vitrinbe terveztem. Jó volt, mint kihívás/feladat. Amúgy, csináltunk ilyen kondival előerősítőt, de nem vettem észre, hogy rossz. Bosszúból, megcsináltam a másikat is.
Sajnos semmilyen kokrét mérési eredményt nem tudok felmutatni. Még a '80-as évek közepén/végén használtunk nagy mennyiségben ilyen REMIX gyártmányú kondenzátorokat, professzionális készülékekben. (Ha jól emlékszem, talán SIEMENS liszenc alapján gyártották.) Csakhogy a készülékek sokszor nem úgy működtek, ahogy kellett volna. Alapos laboros méréssorozat után derült ki, hogy ezekkel a kondenzátorokkal van a baj. Persze otthonra is jutott belőle, barkácsolási célra. Az eredmény ugyan az volt: nem jó semmire. Annyira nem mentünk bele a dologba, hogy mi okozza a problémát, mitől ilyen? A dielektrikum? Lehet. Már sosem derül ki. Arra kellett koncentrálni, hogy miként és mivel váltsuk ki? (ne feledjük, a '80-as éveket írtuk, nem a netről rendeltük távol keletről az alkatrészeket ) Még ma is van a picében pár darabom belőle, 1nF és 2,2µF között. Nem dobom ki. Szép emlék.
Le a kalappal!
Köszi. Mi is nagyon sokat használtunk anno. Vegyesen, Siemens meg Remix is volt. De nem botlottunk bele olyan problémába, hogy ezek miatt működött volna másképp az áramkörünk. Lehet hogy áramkör függő.
Nekünk inkább az okozott problémát, hogy tényleg könnyen levált a lába. Főleg akkor volt bosszantó, amikor beültetés után történt, és csak a hibakeresés során derült ki, hogy a látszólag ép kondinak nem érintkezik a lába.
És kin, min álltál bosszút ezzel?
Szépen dolgozol. A LÓRION erősítőt is hasonlóra tervezed? A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2022
Mindenkin, az összes Földlakón.
Igen, ilyen régiesre csinálom.
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Sikerült megjavítani az erősítőt, jobban szól a BD911-912-vel. Viszont valamiért, ha a loudness gomb be van nyomva akkor nagyon rosszul szól, ha pedig ki van engedve akkor jobban szól mint a másik végfok (ami még gyári állapotú). Mi lehet a hiba? Köszönöm.
Mit értesz rosszul szól alatt? Ha a bemenő jelet lepárhuzamopsítod vagy megcseréled a végfokok bemenetén, akkor mi van, a másik oldal mit csinál?
Párhuzamosítsd le a két bemenetet vagy jobb, ha megcseréled mondjuk a végfokhoz menő csatlakozón, akkor tudod összevetni. Nem kéne máshogy szólnia. Milyen kondikat piszkaltá le és egesz pontosan mit mire cseréltél? Nem a végtranyó okozza ezt amúgy.
Nem lehet, hogy a potméter okozza a problémát?
Rakj fel egy képet és jelöld be pontosan miket , mert ez nem egyértelmű. De mondtam a védelem ellenállásait is mérd ki. Illetve az eredeti huzalelelnállásnak közel nem volt 0.47 ohm ellenálláas, eg yrossz védelemmel együtt az okozhat ilyesmit.
A potméter miiatt írtam, hogy kösd össze a két bemenetet vagy cseréld meg. A hangerő panelról elmenő csatlakozón könnyű összecserélni vagy összekötni. De a listán amit írtál baromira nem látok végmeghajtó tranyót, azt ki sem cserélted? Mivel működik így is, van esélye megúszta, de azt többször írtam cseréld, mérés nélkül örülhetsz nem robbant rád az új végtranyó.
Jelenleg még nem vagyok otthon, majd otthon megprobálom. Ha a végtranyó alatt a BD809-910-et érted akkor azokat kicseréltem (csak 911-912 van a helyén)
Inkább, végmeghajtót mondott.
Meghajtó, mondom. A két közepesen nagy szögletes. Írtam vegyél MJE párt helyette. Elképzelhető sérült az, illetve nem cserélted ki a védelem ellenállásait, a növelt emitterellenállás a védelem bázisosztójának sérülése meg egyéb dolgok kombinációja tud ilyet okozni, de a korábbi jelutat kizárva párhuzamosítsd a két bemenetet a hangerő panelről eljövő csatlakozón, ami a végfokokhoz megy.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2022
Üdv, bocsánat, tévedetem! Ki lettek a meghajtók is cserélve! Még nem kedvezett nekem az idő sajnos, de lassan hozzákezdek. Egyébként van egy makulátlan állapotú ugyanilyen erősítőm, na annak a hangerőszabályzó modulját fogom belerakni az erősítőbe, csak úgy próbaképp.
Ok.
Ne,kösd össze inkább. Azzal minden egyebet kizársz a végfok előtt.
Ha valakinek szükséges, mellékeltem a munkafájlokat altiumban. Kezdő altiumosoknak jó lehet gyakorolni. Esetleg át lehet tervezni, saját alkatrészhez.
Üdv! Kicseréltem a két erősítőben a modult. A loudness problémája helyreállt, viszont a két csatorna közötti hangzás különbség óriási. Jóval kevesebb magas, főleg közép hangok eltűntek. Lehetséges, hogy az új végtranzisztor okozza (BD911-912)? Lehet ez rosszabb minőségű mint az eredeti (BD809-810)?
Össze van kötve a két végfok bemenete? Lehet ócska a tranzisztor, de ilyen szinten nem kéne beleszóljon a hangzásba ebben a kapcsolásban. Inkább a cserélt kondikat nézd át, szerintem ott lett valami nem megfelelő berakva. Pozíciószám szerint írd le az összes tranyót a végfokban, mi eredeti és ami cserélt mi lett.
Bárhogy probálom nem jó sajnos. A végfokon kondenzátorból maximum a fóliákat cseréltem. (VC29, VC24)
Na azokat sem kellett volna. De ha nem írod le az összes tranzisztort pontosan, sehogy nem fogjuk tudni. Illetve bemenetek össze vannak kötve már? 26 és 27 a védelem,.azt kiveheted ideiglenesen, hátha az szól bele, de nem hinném, valami nem ok és távolról nem fogjuk tudni.
Bocsánat csak igen kevés időm van, de amint ráérek írok! Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Most javítottam meg egy Kleopátrát és az lenne a kérdés, hogy a 22k-s tekerentyűt, meddig tekerjem? Mit kell látnom/mérnem és hol?
A végfokpanelen? Azt úgy kell állítani, hogy a kimeneti kondi előtt féltápfesz legyen. Érdemes cserélni, ha piszkálod kontaktos lesz.
Köszönöm, azt kicseréltem, mert nyomkodásra ugrált az értéke. Gondolom, örömében ugrált, hogy megnyomkodtam.
Érdekes, hogy a tápfesz, ahol írja, hogy 54/42V, ott nekem 58V van. Ez így jó? Ráadásul a jó végfoknál is 24.4V-ot mérek, az Ut/2 lábon. Hangszóróval, 57.5V a tápfesz, az Ut/2 pediglen 24.1V. Akkor azt is utána kell állítani?
Mivel 230V van, nem 220, így simán lehet, a mértnek felére állítsd. Ez így már elég közel van hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |