Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   824 / 839
(#) feeling hozzászólása Aug 14, 2022 /
 
Helló Mindenki! Szintén labortáp készítésben egy DC/DC Step-Down Konverterrel (SZBK007 300W 20A). Ugyebár épületvillamossági szakképzésem csak alapelméleteket konstruált elektrotechnikából ezért a kérdése(i)m a következőek:
-A mellékletben csatolt kapcsolási rajz megállja a helyét?? (SZBK007) áramkörrel+/- ahol kapacitív feszültségosztóval alakítom ki a Földet/GND/0V ?????
-A Primer/Szekunder oldalakon mit tegyek Amperben biztosítéknak? Reális a rajzom??
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
(#) Lacika válasza feeling hozzászólására (») Aug 14, 2022 /
 
Nem, a föld állandóan el fog mászni. Így nem lehet megfelezni a kimenő feszültséget...
Kapacitív feszültség osztó váltó áramhoz való...
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
(#) zamatőr hozzászólása Aug 25, 2022 /
 
Üdv!
Megépítettem ezt a labortápot, tökéletesen működött, 2 hónap után újra elővettem én nem működött . Mindkét 10k 10 fordulatú potenciométer szakadt lett.Gyári hibás lenne és kifogtam mindkettőt -áramkör tervezési hiba nemigen lehet ,sokan megépítették ? Az áram állító a minimum közelében a feszültség állító a maximum közelében szakadt meg. Vaterán vettem ismét -remélem tovább fog tartani.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) Alkotó válasza zamatőr hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Mit jelent a "nem működik" (mi van vagy mi nincs a be és kimeneten)?
Mit jelent a potmétereknél a "szakadt lett" (mi szakadt meg)? Felfigyeltél arra, hogy a kép alapján nem a középső láb a csúszka?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) zamatőr válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
A "nem működik" feszültség állító max állásnál 31.25V 90%-nál 0V, áram állító min állás közelében piros led világít (áramhatár 10% fölött max áram amit a táp tud. A 10k két végpontja között a szakadás. A bekötését ismerem ,élesztéskor próbán jó volt annó.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) tompower válasza zamatőr hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Szia,
Nekem is pont ugyan ilyen potikkal van megépítve a táp, és kb már legalább 2 éve jól üzemel. Tény, hogy elég gyér minőségűek ezek a potik, nekem nem szakadnak, hanem széthullani szoktak, de kínából vannak.
(#) Alkotó hozzászólása Aug 25, 2022 /
 
A helyesen bekötött potmétereken nem folyik akkora áram, ami károsíthatná őket. Ha ennek ellenére tönkre mentek, akkor cserélni kell őket (javaslom először normál potmétert használni), és ismét ellenőrizni a helyes bekötést.
Azért rugózok a bekötés helyességén, mert ha ez elkeveredik, akkor a feszültségnél előállhat az általad felvázolt hiba (áramnál akkor se a soros 120 kR miatt).
(#) zamatőr válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Mint írtam jó volt ,-már kicseréltem mindkettőt és tökéletesen lehet állítani 0-3A és 0-30V között. Csak azért írtam le az esetet mert nem tudom mi okozhatta.
(#) ha7az válasza fifadani hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Sziasztok!

A -5V előállításnál nálam a 3k3 az sok volt. Rá kellett raknom párhuzamosan még egyet.

Szerintem az IC tápjánál nem árt egy kondi a tápra.
(#) DRAWS hozzászólása Okt 25, 2022 /
 
Üdv! Az Alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot építettem meg, duplán. A kérdésem az lenne, hogy lehet -e közös földel rendelkező trafót használni egyszerre két panelhoz? ...avagy egymástól független 26v~ szekunder-el rendelkező trafó kell hozzá?
Szeretném majd a két oldalt összekötni ,hogy legyen +, föld és - feszültségem, mondjuk erősítő indításhoz.
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022

beköt.jpg
    
(#) Alkotó válasza DRAWS hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 3
 
Ha az egyik tápegység negatív pontját a másik tápegység pozitív pontjához akarod kötni, akkor a táplálásnak függetlennek kell lennie. Vagy két külön trafó, vagy egy trafón külön szekunderek.
Sőt, ha olyan mérés is van a tápegységeken, aminek van tápfeszültség igénye, akkor ezeknek a tápfeszültségeknek is függetlennek kell lenni egymástól.
(#) DRAWS válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Üdv! Rendben köszönöm. Végül is szétválasztottam a transzformátoron a szekundereket. Össze is raktam a labortápot. Sajnos az egyik oldalon világít az áramkorlát led. 1,5 amper felett lehet is szabályozni az áramot, de nem értem,hogy miért. Lehetséges hogy az egyik 2n3055 hibás lenne? Régebben működött rendesen.
(#) Massawa válasza DRAWS hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Semilyen galvanikus kapcsolat nem lehet a két tápegység között!
(#) DRAWS válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Nincsen. A két szekunder egymástól független.
(#) DRAWS válasza DRAWS hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Átnéztem a tranzisztorokat (kiforrasztva). Mind jó. Viszont azt nem írtam le, hogy akkor is világít az áramkorlát led, amikor a kimenet ki van kapcsolva. ( DC OFF kapcsoló ) Érdekes, hogy a feszültséget minden további nélkül tudom állítani, de az áramot, csak 1,5 ampernél nem tudom lejjebb korlátozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
(#) Massawa válasza DRAWS hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Biztos minden szigetelve van. Egy tápbol fogyasztás nélkül, aligha tudsz 1,5 A-t kihozni. Annak az áramnak valahova el kell folynia. Akár melegednie is kell valaminek.
Nem ismerem a kapcsolást, de ez általában könnyen kiderithetö.
(#) DRAWS válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Mind két oldal ugyan úgy van szigetelve. Holnap bekapcsolva hagyom, hátha lesz melegedés és kiderül, mi a gubanc.
(#) kameleon2 válasza DRAWS hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Szerencsés helyzetben vagy, mert össze tudod mérni egymáshoz képest a két oldalt. Tranzisztor béták is ugyanolyanok? Mert az kívülről nem nagyon látszik... érdemes talán berajzolni egy szimulátorba az áramkört és picit játszani a paraméterekkel.
(#) kameleon2 válasza zamatőr hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Nem igazán terheltek a potik, de sajnos ezek nagyon gagyi minőségűek. Pusztán a tekeréstől tönkremennek. Valami jobb helikális változatot keresnék, az finomabban is állítható.
(#) DRAWS hozzászólása Nov 1, 2022 / 1
 
Végül csak megoldódott! Egy 2n3055-ös tranyó áteresztett. Meg még egy potméter is rossz volt ,ami az áramot szabályozza.
Így meg jártam vele. Most már rendben működik.
(#) HA5AWS hozzászólása Dec 5, 2022 /
 
Sziasztok!
Miképpen oldható meg, hogy két szeparált egymástól független tápegységet egy szabályzóval tudjak állítani. Alapnak az Alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot használnám. Természetesen 2 db-ot. Szimmetrikus +- tápfeszültséget szeretnék létrehozni, illetve szükség esetén párhuzamosan kapcsolva. A sztereó potméter nem megoldás nagyon rossz az együtt-futásuk. Valamilyen elektronikus megoldás lenne jó. Az egyik oldal másolná a másik oldal feszültségét. Áramkorlát nem annyira lényeges de az se baj ha tudja. Természetesen kapcsolóval szét lehessen választani egymástól független tápokra.
Üdv: Gábor
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Lehet, hogy megoldhato, hogy ugyanaz a referencia kezeli mindkét tápot. ( nem ismerem a felépitését. Azaz csak egy kapcsolo kell, ami összeköti a két táp referencia jelét ( amit az egyik potival kezelsz).
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
(#) tothtechnika2 válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
A tap felepitesehez kepest csak irrealisan bonyolult aramkorrel lehetne ezt precizen megoldani, legalabbis szerintem. Marmint egy sztereo potihoz képest
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
(#) Ge Lee válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
A dolog ki van már rég találva, de ahhoz eleve olyan tápot kell építeni.

E-LPS1.gif
    
(#) majkimester válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Az nem jó megoldás, hogy az egyik oldalnál az állítható feszültség referenciát egy műveleti erősítővel és egy FET-tel árammá konvertáljuk, a másik oldalon meg egy ellenállás és egy buffer erősítő segítségével vissza?
Ugyan ez az áramkorlát referenciájára is. 2db dupla műveleti erősítő + 2 FET és pár passzív.

A pontosság nyilván az alkalmazott alkatrészektől függ, meg kérdéses tranziens esetén a viselkedés, mert nem a föld lenne közös a két tápegység félnél, ezért az áramgenerátorra is rákerül a tranziens feszültség.

Kétségtelen, hogy a dupla potméter egyszerűbb, én is azt használtam a kis segédtápomnál, csak nem sima, hanem 3 fordulatú Megatron helipotot, aminek az linearitása 0,25%
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
(#) csongore hozzászólása Dec 5, 2022 /
 
Érdekes táp kiváncsi lennék IGBT vel menne e? Már elég olcsok nagy a diszipálo képessegük és DC karakterisztikájuk is van....
(#) HA5AWS hozzászólása Dec 5, 2022 /
 
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, át kell gondolni mégegyszer a feladatot.
Üdv: Gábor
(#) CHZ válasza csongore hozzászólására (») Dec 14, 2022 /
 
Hasznàlhatod, jól fog működni.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2022 / 16
 
Az SMPS-II. labortápegységhez rajzoltam egy olyan változatot, ahol a hűtendő félvezetők lábait nem kell a panelen átdugni, hanem csak ráfekszenek egy fogadó felületre (illetve a kimeneti határokat és néhány egyéb dolgot is próbáltam módosítani Skori javaslatai alapján).
Azért lehet előnyös ez a megfontolás, mert így ha bármilyen okból cserélni kell valamelyiket, akkor részben nem kell darabokra szedni a hűtőtönköt, illetve a panel sérülése nélkül, kényelmesen végezhetjük el a cserét. Ezen kívül egy más irányú elhelyezés valósul meg, ahol a hűtőborda és a labortápegység egyetlen stabil egységet képez. Nem próbáltam ki, de korábbi melegedési tapasztalataim alapján akár el is hagyhatjuk a hűtőbordát, ha pl. a dobozolás egyik lemezéhez fogatjuk az egységet, ami képes lehet az elvárt hűtési intenzitást biztosítani.
(#) riddler17 hozzászólása Jan 7, 2023 /
 
Sziasztok!
Szeretném én is megépíteni a tápegységet. Az volna a kérdésem, hogyha a transzformátorom szekunder tekercsén egyenirányítás után 30V-ot mérek, én viszont ~24V-ot szeretnék, akkor a legegyszerűbb megoldás egy ~5V-os zénerdióda sorbakötése?
Üdvözlettel
Következő: »»   824 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem