Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   176 / 234
(#) kendre256 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
A Powland SPH 3K esetén tudnak galvanikusan egy hálózatot alkotni (más típusú hibrid inverterek lehetnek másmilyenek). Ha van bejövő hálózat, akkor egy relé egy-az-egyben ráköti a kimenetre a bejövő feszültséget (mint az egyszerűbb UPS-ben). Ha nincs bejövő hálózat, akkor sziget üzem alakul ki, mint egy akkuról működő UPS esetén.
(#) Tomi20 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Szia

Bypass üzemmódban pl a 3KW-os inverteren át lehet küldeni akár 6KW-ot is folyamatosan? (ami teszt videókat láttam neten, azok letiltottak valamivel a névleges teljesítmény fölött) Ez az átkapcsolás mennyire gyors tapasztalat szerint? Egy pc kibírja az átkapcsolást?
(#) Doky586 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
De attól még oda kell vezetékezni..
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
NA pont ezért segít rá a hálózatra. Mert azon keresztül megy és nem is tölt vissza. Mit nem lehet ezen megérteni? Pont ezért hibrid inverter. Nem azért mert több helyről is kaphat áramot.

Jól tudom hogy nincs galvanikus kapcsolat Doky586

Ge Lee de bizony jól értelmeztem csak te nem amit én írtam. Ha nem rásegít akkor mi a fenét csinál megmondanád? Mert egy ilyen inverter ha rá van kötve bizony rátermel a belső hálózatra ezáltal nem kintről vételezem az áramot kemény forintokért. Igyál még egy kávét kérlek. Nem a hálózat segít rá hanem a napelem segít rá a hálózatra.
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Én a "sziget" szót értelmeztem előzőleg félre, te pedig a "rásegít" szót...
(#) antikzsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Én amit kinéztem inverter egyszerre sziget és rásegít a hálózatra is na meg aksis is. Ezért hibrid. a másik hibrid inverter az meg visszatáplál, amit az általam kinézett nem tud cserébe ha kell csak napelemről is megy aku nélkül mert opcionális. amúgy maga az inverter azért lehet rásegítősnek hívni mert mikor meg van terhelve fogyasztóval első körben a hálózatot terheli meg majd szép lassan fokozatosan ráterhel a napelemekre. Azaz rásegít a külső hálózatról jövő áramra.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2022
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Kávét nem nekem kéne innom, már csak azért sem, mivel nem kávézom... Akkor ahogy írtad, igyál meg egy kávét, utána nézd meg újra azt a képet amit magad csatoltál! Egy ilyen rendszer az úgy van kiépítve, hogy igenis, alapvetően az inverter látja el a házadat árammal, ha fordítva próbálod értelmezni akkor is! A bejövő utcai hálózat, az segít rá a saját kiépített rendszered, azaz az invertered működésére, és az is csak akkor, ha a saját rendszered már nem képes energiát adni.
Egy ilyen rendszer ha jól van felépítve akkor ez vagy soha, vagy csak nagyon ritka esetben következik be! Érthető? Tehát a bejövő hálózat soha, vagy csak nagyon ritkán fogja segíteni a házad energiaellátását, mivel a házadat alapvetően a kiépített rendszer látja el! Azaz, akár bejövő hálózat sem kell hozzá, persze nem baj ha van.
Lassan visszamegyünk az óvodába...
Szóval:
Idézet:
„Ha nem rásegít akkor mi a fenét csinál megmondanád?”
Megmondtam már csak nem érted: nem rásegít, hanem alapvetően az látja el a házadat árammal!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2022
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Lép már túl hogy van kiépítve mert most nem az a lényeg mert még a vak is látja hogy a z inverteren keresztül is megy minden.

Maga az inverter úgy van programozva hogy a hálózatot használja amikor megérkezik a terhelés majd ha van elég teljesítmény a napelemeken akkor szépen arra fog átállni. Amíg van elég teljesítmény nem kapcsol át hálózatra, az aksit meg akkor használja (beállítás függő) ha nincs hálózat se napelem és kell a teljesítmény. Azaz mint másodlagos rendszer jelenik meg a fő hálózatba mert elsődlegesen mindig arra terhel be és átmegy a napelemre/aksi részre.
De inkább feladom mert a kép mindent elmagyaráz. A kávéra visszatérve szívesen innék de sajnos a szívbetegségem miatt tiltott. Pedig rajongok a frissen darált és főzőt kávéért.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Te mit értesz az alatt, hogy "rásegít"?
Én azt, hogy van egy hálózatod, feszültség alatt, jön be a szolgáltatótól, te rácsatlakoztatod a feszültség alatt lévő hálózatodra párhuzamosan az invertert. Ekkor a megfelelő feszültség, frekvencia és fázisfeltételek esetén (!!!) az inverter kicsit emel a hálózati feszültségen, hogy az áram irány ne (csak) a hálózatról menjen a fogyasztó felé, hanem részben az inverterről (vagy csak arról). Az "erkélyre akasztható, konnektorba dugható", Magyarországon nem engedélyezett inverterek ilyesmik.
A Powland SPH 3K nem rásegít ebben az értelemben, hanem maga táplálja az utána kötött hálózatot. Ha lemerült az akku, vagy nem süt a nap, akkor átkapcsol benne egy relé, és a bejövő hálózatot ráköti az utána kötött fogyasztókra. Ha kikapcsolom a "főkapcsolóját", akkor az utána kötött fogyasztókon nem lesz feszültség (az akkut ekkor is tölti, hálózatról, vagy napelemről).
Az áramszámla kifizetésére viszont rásegít, az tény...
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Tehát ez ilyen:

napelem-6.png
    
(#) kendre256 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Valószínűleg nem lehet átküldeni nagyobb teljesítményt a hálózat felől tartósan, mert van benne egy nyomógombbal visszaállítható "biztosíték", és az közvetlenül bejövő hálózat vezetékére van kötve.
Az átkapcsolás nem tudom milyen gyors, de kíváncsiságból majd megnézem. Nekem nem érdekes, hűtő és világítás fog menni róla leginkább.
A doksiban azt írják, hogy a transfer time 10 ms UPS módban (bejövő feszültség 170-280V-ig). Ha Appliance módba van állítva (bejövő feszültség 90-280V-ig), akkor a transfer time 20 ms. Szerintem hasonló lehet, mint az egyszerű UPS-ek, azokat azért szokták bírni a PC-k.
De majd megnézem szkóppal, hogy mit csinál, csak most más elfoglaltságaim vannak.
(#) giskard hozzászólása Aug 28, 2022 / 1
 
Oldalakon keresztül megy a csócsálás.
Akinek nem lenne világos:

youtube.com/watch?v=UsaMVSIGA9c
Isolar SML II 5,5Kw 48v kicsomagolás beüzemelés
youtube.com/watch?v=3K7nQCqAwKw
Isolar SML II 5,5Kw 48v terheléses teszt

A kommentekből további kimerítő választ kapsz minden felmerülő kérdésre.
(#) zaza99 hozzászólása Aug 28, 2022 /
 
Sziasztok! Már régóta működő Growatt inverterre hogyan tudok csatlakozni a SinePhone alkalmazással hogy lássam az adatokat. Az adatgyűjtője telepítés óta wifin van.
(#) kendre256 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Most kipróbáltam a túlterhelést, már 2,4kW-nál nyafog, hogy túlterhelés veszély, 3kW terhelést valameddig elviselt (kb. 20-30 másodperc). Utána kikapcsolt, és sípolt folyamatosan, csak ki-be kapcsolással lehetett újraindítani.
Van még olyan funkciója, hogy túlterhelés esetén újraindítás. Ezt engedélyezve egyszer újraindult egy idő után, de miután továbbra is fennállt a túlterhelés, rögtön le is kapcsolt. Utána már elég hosszú idő után sem indult újra.
(#) Tomi20 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Köszönöm, hogy megnézted.
(#) Doky586 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Az előző videóból kivágva. Ez engedélyezve volt?

napelem-7.jpg
    
(#) kendre256 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Ez a funkció alighanem az akku vagy napelem üzemmód esetén érdekes. Nem tudom ez milyen állapotban volt, de én a túlterhelést már bypass állapotban csináltam. Az akku ami most rajta van különben is csak az elinduláshoz elég (2 x 12V kb. 8Ah).
Még nincs összeállítva a rendszer, csak "konyhasztalon" próbálgatom...
(#) Doky586 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Tehát nem volt.

Neve alapján ez 'csak' azt csinálja hogy amikor az inverter túlterhelés miatt kikapcsol akkor a villanyóra bemenetet rákapcsolja a kimenetre. Csak ennyit. Azért egy 20A-es relé simán be tud kapcsolni ekkor is.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2022
(#) pajesz66 hozzászólása Aug 28, 2022 /
 
Sziasztok!
Úgy látom sokakat érdekel ez a téma, főként a rátáplál/nem rátáplál/kiegészít stb része a dolognak...
Kb. 2hete szereltem fel egy szigetüzemű rendszert magamnak, így ki tudtam próbálni néhány működési módot...
Az egész azért tűnik ilyen zavarosnak, mert ahány inverter, annyi fajta megoldás létezik.
Példaképpen feltöltöm a saját inverterem manualját. A 29. oldaltól mutatja be az elérhető működési módokat, beállítástól függően, beszédes piktogramokkal ellátva.
(#) Swedhart válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Szia csak számolj utána soha nem fog megtérülni
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Valaki tudna segíteni?
(#) HeZ válasza Swedhart hozzászólására (») Aug 29, 2022 / 1
 
??? Milyen számítások alapján kialakítottad eme sarkos véleményt?
Szia, én utánaszámoltam és esetemben meg de, azaz megtérül(t) 10 év alatt sok-sok feltétel, jövőbelátó becslés alapján. Pontos számítás akkor lehetséges, ha megmondod 10 évre előre a rezsidíjakat, inflációt, fogyasztási, karbantartási, javítási, stb, stb, stb adatokat .
9 éve működik a napelem rendszerem, részleteket leírtam 2015 február 3-án ebben a fórumban.
Röviden: számomra 9 éve 3 helyen biztosít jövedelmet a napelem rendszer:
a - ~70% = lenullázza az áramszámlámat (pontosabban évi ~2500 forintra);
b - ~20% = csökkenti a gázszámlámat (évi kb 70000 forinttal, mert az átmeneti időszakban - március, április, szeptember, október - fűtő klímát <5 KW> használok);
c - ~10% = a+b = évente ~10% kamat a teljes befektetésre (napelem + hűtő-fűtő klíma).
Ezek lakossági áras tapasztalatok, az aktuális piaci árakkal nem számoltam, mert én alatta vagyok az áram ÉS a gáz átlagfogyasztásnak is a 120 m2-es családi házamban.
(#) tépapa válasza HeZ hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
A kérdés ugyan nem nekem szól, de én is gondolkodtam régebben napelemes rendszeren.

Na szóval.
Az eredmény végül egy képlet lett.
Mindig a bank nyer.
A bank meg nem én vagyok.

Ami nekem jó, azt még soha nem akarták rám tukmálni.
Ellenkezőleg.

Na meg ugye a Nap se süt állandóan.
Még az év negyed részében sem.
Ráadásul éppen télen nem, amikor fűteni kéne.
A németek a legjobb példa rá.
Semmire nem mennek a "megújuló energiával".

"Okos ember a más kárán tanul. Az ostoba meg a sajátján sem."
(#) tépapa hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Mire való a napelemes rendszer?

Klímát és kerti öntözőrendszert működtetni.
Na meg hobbinak. Annak meg drága.
(#) antikzsolt hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Hát igen sajnos maga a napelem egy normál háztartásban elég lassan térül meg. Ahol a legnagyobb luxus cikk a számítógép. de ahol klima hűtés/fűtés(rásegítés) van ott már hamarabb kihozza az árát főleg most hogy x kW felett igencsak harapós a csekk mikor kibontja az ember. Jelenleg havi 10-11 ezer forintot fizetek ki csak villanyra, a fele a bojler adja vezérelt áramról, fa fűtés lévén kb 180.000ft évente a fűtésre még amit rá lehet számolni mint rezsi. Ezt kb 35-50% ki tudom váltani villannyal az átmeneti időszakban. Palackos gáz havi 5000ft a főzés miatt. Ebbe néha belefér némi klíma is de csak ha nagyon nem bírom a forróságot már. De a munkahelyem miatt elviselném a 20-22 fokot is itthon mert bent a cégnél pára, gőz és forróság van. Aki dolgozott konzervgyárban tudja.
Azaz a napelem még nem igazán éri meg kell hozzá megfelelő fogyasztó is. Esetleg gáz kiváltás is lehetséges még vele akkor tökéletes. Mivelhogy az áram ára csökkenni nem fog sosem inkább radikálisan emelkedni fog(ne legyen igazam) hamar meg fog térülni mint a most várható számítások mutatnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
(#) antikzsolt válasza tépapa hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
Átmeneti időszakban még fűtés rásegítésnek is jó ha olyan rendszer van a házban. Főleg ha okosan van használva és lehet automatikusa/időzítve kapcsolni mi is menjen.
(#) tépapa válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
Hogyan képzeled a "fűtés rásegítést"?

Mondjuk a lakásban radiátorok vannak.

Nálunk ugyan padlófűtés van. Ott még könnyen megoldható.
(#) tépapa hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Régen valószínűleg eredményesen használtak napelemeket.
Még a kacsalábon forgó paloták idején.
Azért, mert akkor a napraforgó mintájára mindig a fény felé tudták fordítani a napelemeket a házzal együtt.

Rengeteg buktató van a napelemmel kapcsolatban.
Mindjárt ott a tárolás kérdése.
Mármint az energia eltárolása.
Meg még lehetne sorolni.
(#) antikzsolt válasza tépapa hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
"Bojlert" kell rákötni a rendszerre. Indirekt tároló ami képes elektromosan fűteni. kb 80.000ft már lehet is venni 2000w teljesítménnyel.
(#) tépapa válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 29, 2022 / 1
 
Mit kezdesz a meleg vízzel?

Mondjuk nyáron.
Mert télen nem fog összejönni. Éppen akkor, amikor kéne.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Következő: »»   176 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem