Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szalagfűrészlap forrasztó
Lapozás: OK   2 / 5
(#) feri949 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 16, 2008 / 1
 
Köszi a választ, de hagyományost már csináltam nem egyet. Superül müködik mind. Csupán a kisérletezés kedvéért tettem föl a kérdést hátha lehetséges, ez a fajta érintés nélküli hegesztés. No meg hallottam hogy lapforrasztó is van ilyen.
Szóval még mindig érdekel a téma, ha nem micróból, akkor valami másból?
(#) feri949 válasza feri949 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /
 
És engem is érdekelne a szénrudas hegesztés!!!
(#) frank tibor válasza feri949 hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Helló
Erre a gépre gondolsz?[/quote]indukciós hegesztő!?? Ez a technika éngem is érdekelne.

bsg kép.jpg
    
(#) feri949 válasza frank tibor hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Igen azt hiszem ez az. De az igazsághoz hozzátartozik hogy nem láttam még. Valószinu hogy ez, mert középen nem látom az össze szorító kart.
A mikróra azért gondoltam mert abban is felizzonak a fémek. És az indukciós hegesztő is nagyfrekvenciával dolgozik.
(#) feri949 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Ahha
Kicsit tisztul a kép. De gondolom a lapforrasztóbol kilehet hagyni a vizhűtést, mert rövid ideig működik.
Más: hamarosan kiprobálom a lapforrasztót ipari ezüsttel, hátha jobb mint a réz.
(#) cln hozzászólása Júl 18, 2008 /
 
Szóval a szalagfűrész szalag végtelenítése:
A dolog kétirányú lehet:
1. Ha a végtelenített szalaggal fémet (vasat) akarunk fűrészelni, elvágni, akkor tompahegesztő szükségeltetik a szalagok végeinek összehegesztéséhez, ez a ritkább eset, ami csak szermszámgyártó üzemekben fordul elő.
2. Általában fát kellene elvágni szalagfűrésszel. Ilyen esetben van egy adott szalagfűrészelő szerkezet, amin van egy körbefutó szalag. Ennek a maximális szalaghosszát érdemes jól fejbe vésni, mert a többszöri forrasztás mindig ennek a rövidülését eredényezi, mivel a következő szakadás az esetek 99%-ában a forrasztásnál történik meg. Persze ez a körbefutó szalag több helyen is forrasztható, de ez már kényelmetlenséget okoz.
A (kemény)forrasztás alapanyaga a sárgaréz. A fűrészlap két végét hogy forrasztás után a fában egyenletesen fusson, meg kell gyengíteni, mégpedig kb. 1cm hosszon lejtősen köszörüléssel, hogy a két végződés egymásba illeszkedjen és a forrasztás után a vastagsága közel azonos legyen az eredeti lemezzel. Ezen illeszkedő felület közé kell elhelyezni a vékony sárgaréz forrasztó anyagot. Minél vékonyabb, annál jobb.
A forrasztás ugye azzal jár hogy a felületeket meg kell tisztítani hogy az olvadt sárgaréz fém az acélra tapadjon és ehhez kell a bórax, ami egy folyasztó szer az ilyen esetekre. Nyilvánvaló hogy ehhez a művelethez valamilyen módszerrel fel kell hevíteni a forrasztásban résztvevő elemeket. Nem feltétlenül szükséges elektromosság. Akinek pl. van lánghegesztője, azzal is megoldható.
Az elektromos forrasztás lényege az hogy legyen egy készülék amibe a két véget befogjuk egymással szemben átlapolva kb. 1cm -et, és a sárgaréz lemezkét a két befogott (leköszörült) szalag vége közé illesztjük, majd rászórunk egy kis bórax-ot. (A bórax olyan állapotú mint a konyhasó) . Ez az egész ketyere a szalaghegesztő. Az áram által a szalagot meggyvörös izzásig hevítendő, a sárgaréz megfolyik, és a bórax segíti ezt.
Aki nem próbálkozott még ilyen művelettel, annak gyakorlásra van szüksége, előbb-utóbb rájön a nyitjára.
Azt hogy kijelentsük hogy a szalag használatra kész, még néhány műveletre van szükség:
Ellenőrizni kell hogy a szalag fizikailag mennyire forrott össze.
Simára, (azonos vastagságúra) kell köszörölni a forrasztási helyet a szalag eredeti vastagságával.
Problémát okozhat még az hogy a hevített (kékes színű) szakasz és az eredeti szalag hirtelen edzettségi átmenet miatt eltörhet. Ilyenkor az a javaslat hogy ezeket az átmeneti szakaszokat kissé ki kell lágyítani ugyanezzel a forrasztó eszközzel, kicsit felmelegítve.

Nem egyszerű dolog ez, de próbálkozni kell!
(#) cln válasza cln hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Elfelejtettem valamit:
Kihagytam a legfontosabbat: Milyen hegesztő trafó kell ehhez a forrasztóhoz házilagos kivitelben?
Egy 2 kW trafó kell hozzá, aminek van 6 menet 60 mm2 vörösréz tekercse.
(#) feri949 válasza cln hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Kipróbálom már hogy co-val összehegesztem. Aztán leköszörülöm, megeresztem.
Amúgy a forrasztó álvány vagy befogó szerkezet elkészítése is rendkívüli pontosságot igényel. Mert akár az elektromos rész vagy szerkezet kialakítása hibádzik, nem ér semmit az egész.
(#) Pixi hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Hali!

Ha netán érdekel valakit van egy eladó fűrészlap forrasztóm!!!

üdv
(#) mlinko válasza Pixi hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
üzenet ment
(#) Pixi válasza mlinko hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Már a válasz is!
(#) Yshteee válasza cln hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Hellosztok

cln válasza teljesen kielégítő, szerintem a leg pontosabb. Én csak annyit tennék hozzá, hogy ahol én anno dolgoztam (fürészüzem) ott a lapok forraszásához olyan hegeszető trafót használtak, aminek grafit pofái voltak, és amikor megforrasztották a lapot abban hagyták egyszerűen kihűlni, így nem kellett visszalágyítani. És még annyit hogy egy szalagot addig lehet forrasztani amig rámegy a fűrészgépre, de max 3 forrasztás lehet rajta, ajánlott a 2.
(#) frank tibor hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
Fűrészlap hegesztő kapcsolási rajza.
(#) zoltabencsik hozzászólása Okt 14, 2009 /
 
Sziasztok!Én sajnos igen messziről jelentkezek.Oroszországban melózok és egy fűrészlap hegesztő gépet kellene megjavítanom.A típusa KFF-40.KÁTISZ gyártmány. Ha valaki tudna kapcsolási rajzoz vagy működési leírást küldeni nagy segítség lenne. előre is köszi a segítség.Ha tudtok a mail címemre is válaszolhattok. bencsik13@freemail.hu
(#) zolika60 válasza zoltabencsik hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Szerintem egyszerűen olvass vissza egy kicsit. A te hozzászólásod előtt van fönt egy kapcsolási rajz ami ugyan egy más típusú gépé, de szerintem kiindulásnak jó lehet. A működés pedig részletesen le van írva egy kicsivel előrébb. Email címet nem szokás kitenni a topicba. Ha valaki oda akar írni egyszerűen megnézi az adatlapod.
(#) hapro válasza zoltabencsik hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Szia!

A legelső oldalon van egy kapcsolási rajz állítólag ehhez a géphez, ugyanebben a topicban..
Bővebben: Link
Sok sikert a javításához!
(#) zoltabencsik válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Köszönöm a felvilágosítást.Az email címet nem tudtam, hogy nem szokás kitenni.
(#) trabi007 hozzászólása Aug 17, 2010 /
 
Sziasztok!! Tanácsot szeretnék kérni tőlletek , mégpedig abban hogy elkészitetem egy transzformátort a fürészlap forrasztóhoz , adatai 25négyzetcentis mag 232 menet primer és még +15 menet ebből 200menet 1.2mm es rézhuzalból van duplán a többi meg 1.8mm es rézből de az szimplán tekerve a szekunder 2 menet sodrott müanyagszigetelésü rézkábel a réz átmérője 10 mm er és ez is duplán van rajta , namármost azt szeretném megkérdezni hogy normális e az a jelenség hogy kb 2 perc üzem után meleg a primer tekercs , azt tudom hogy sokáigy nem lehet használni csak arra lennék kiváncsi hogy nem e azért meleg mert elrontottam a tekercselést vagy ilyesmi , segitségeteket előre is köszönöm
(#) trabi007 válasza VIM hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia!! köszi a gyors választ , de azt énis tudom hogy kétszer enyi drót kellene rá , de csak akkor ha hoszu ideig akarom üzemeltetni , namármost akkor ugye csak 320w os lenne a trafó de az meg nem kevés forrasztani?
(#) kadarist válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Bocs, hogy beleszólok, de ugye hegeszteni akarsz.
(#) VIM válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Még időben visszavettem a hsz.-t, mert nem igazán értem, hogy miért kell a primert a felére csökkenteni, mikor a vasmag amúgy is kevésnek bizonyul.
(#) trabi007 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
forrasztani akarok vele szallagfürész lapokat
(#) trabi007 válasza VIM hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Azért számoltam igy ki hogy legyen elég teljesitménye a fürészlap forasztáshoz , de mivel nem vagyok ebben az a kimondott profi ezért lehet hogy elszurtam , ha tudnátok segiteni hogy akkor milyen menetszám kellene aannak nagyon örülnék , nameg a huzalátmérővel is gondban vagyok mert ha több menet kell a primernek azt csak 1.2mm es drótból tudom szimplán megtekerni
(#) VIM válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Nem tudom, hogy hogyan számoltad ki. Azt sem értem miért csak a fele menetszámot akarod és dupla keresztmetszettel a hálózatra csatlakoztatni. Ha trafó méretezési ismeret kell, azt találni itt a fórumon. Talán jó példa szemléltetésként a pillanatforrasztó páka. Ott sincs a primer menetszám a hálózati feszültséghez képest a felére csökkentve, mégis kialakul a megfelelő nagyságú áram a szekunder oldalon az ón megolvadásához. A hiba ott szokott lenni és csak a szekunder oldalon, hogy a 1.5-s rézből készült hegyet nem az előírt hosszúságúra szabják le (rövidebbre), így nem tud a szekunder áram érvényesülni a kisebb ellenállás miatt és az ón nehezen, vagy egyáltalán nem olvad meg. Azzal, hogy a primer menetszámot csökkentetted és a huzalkeresztmetszetet megnövelted, csak a hálózatodat terheled feleslegesen és még a szekundert be sem kapcsoltad. Ez a trafó csak 320W. Ehhez a primerre 230V-s hálózatra 415menet kell és 0.65mm2 (átmérőben 0.9) huzal kell és így lesz a legjobban a hatásfok kihasználva (legerősebb fokozat). Ha lágyítási funkciót is akarsz, akkor 5-10 voltonként csinálni kell csapolásokat, az az növelve a menetszámot 10-20 menetenként legyenek a leágazások. Persze jobb volna a helyzet, ha kettő ilyen vasmagod volna, vagy hiperszil volna, mint a régi orosz TV hálózatija.
(#) trabi007 válasza VIM hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
köszönöm ezt a kimeritő választ , de lenne egy kérdésem , mégpedig az hogy az általad leirt menetszámal lessz e elég teljesitménye a trafónak a fürészlap forrasztáshoz? sajnos csak ez az egy vasam van amiből el tudom késziteni a trafót .
(#) Freedomocska válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Szia trabi . Az is kérdés milyen széles ill. vastag lapot akarsz forrasztani ? Milyen méretű lapot használsz általában a fűrészgépeden ?
(#) trabi007 válasza Freedomocska hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Általában 40mm széles és 0.8 mm vastag lapot kellene forasztani a gépel
(#) Freedomocska válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Így én is csak azt tudom mondani , hogy a vasmag keresztmetszeted nagyon kevés . Még a primer menetszámot is hiába fogod növelni a 25 cm2-es vasmaghoz megfelelőre . A 40mm-es laphoz inkább én is egy kb. 40cm2 vasmagú trafót ajánlanák forrasztani . Hegeszteni meg még több ... 6-7 kW teljesítmény kellene ehhez a laphoz szerintem .
(#) Alkotó válasza trabi007 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Ezen a fórumon nem illik ilyet javasolni, de annyira szembe mész a célszerűségnek, hogy én mégis megteszem.
Kicsit olyan a házi lapforrasztó, mintha kenyérdagasztó gépet akarnál csinálni, aminek árából életed végéig megveheted a szükséges kenyeret is.
Nekem saját tervezésű és kivitelezésű minden faipari gépem, így a szalagfűrészem is, amit csak azért említek, mert ezzel próbálom alátámasztani, hogy kimondottan pártolom a "maszek" megoldásokat.
De a fűrészlap nem része ennek. Szinte felsorolhatatlan mi mindent kipróbáltam, mielőtt be kellett látnom két alapvető tényt. A forrasztás sosem érhet a heggesztés nyomába, illetve ha már hegesztés, akkor azt bízzuk arra, aki tudja mivel, és hogyan kell azt csinálni. Évekig kinlódtam karosszériásokkal, akik AWI-val nagyon szépen meg tudják hegeszteni, de ezzel a dolog egyáltalán nincs kész.
Tehát profira kell az ilyet bízni, aki meghegeszti, feszültségmentesíti, visszaedzi, és tökéletesen összecsiszolja (nagyon nehéz megtalálni hol a hegesztés a lapon). Pl itt http://a-lapkft.hu/ megpróbálhatod, nekem ők csinálják, és talán a legolcsóbbak is, de valójában itt nagyon kis összegekről van szó, mert pár száz forint egy végtelenítés. Ma már nem is viszek semmiféle kicit-kacat lapokat hegeszgetni, hanem tőlük veszek vágáskészen, komplett szalagot.
Abból az energiából, amiből összehoznál egy -ma már vitatható műszaki megoldásnak számító- forrasztó eszközt, rengeteg gyönyörű és hasznos famunkát lehet megcsinálni a profi lapot választva.
(#) Freedomocska válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Mivel "hobbi" oldalon vagyunk valaki egyszer itt is biztosan hozzáfog egy forrasztó vagy egy hegesztő gép összeállításához anélkül ,hogy valamilyen pénzügyi számításokat végezne el . A hegesztésnek egyik előnye pld. hogy a hegesztési varratot jól tudod a foghátra pozicionálni így a fáradásos törés (ami szinte mindig a fogtőből indul ki ill a hegesztés mellett ) később következik be azaz az üzemórája hosszabb lehet a fűrészlapnak . A forrasztó előnye pedig az , hogy a gép elkészítése "házilag" sokkal egyszerűbb .
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem