Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3441 / 3550
(#) lelkes amatőr hozzászólása Okt 16, 2022 /
 
Ezek már megint próbálkoznak: kép
Gondolom, itt mindenki elég dörzsölt, de azért rá ne kattintson senki.

haha.jpg
    
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Mint fentebb írtam is: alapvetően sehogy, -ha igazán hajléktalan. A "hajléktalanszállón" megtalálhatót kikérdezik, ha épp tényleg megtalálható. Ha nem kapott levelet a "megszokott tartózkodási hely"-re, akkor nemigen -viszont így bírságolni sem lehet.
(#) Suba53 válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Ezt értik félre sokan. Nem az számít, hogy hova vannak bejelentve, hanem az, hogy életvitel szerűen hol tartózkodnak a népszámláláskor.
Tehát ha valaki a mamájánál van bejelentve Békéscsabán, de a barátjánál lakik Szegeden, akkor a szegedi címre érkezett kóddal ott kell felvenni a listára, illetve ha nem digitálisan töltötték ki, akkor a szegedi címre látogató kérdező biztos fogja a szegedi címen rögzíteni.
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Idézet:
„Ezt értik félre sokan. Nem az számít, hogy hova vannak bejelentve, hanem az, hogy életvitel szerűen hol tartózkodnak a népszámláláskor.”

Mint te is. Hiszen a levelet (benne a kóddal) valóban oda küldik, ahol (életvitelszerűen) élsz. Az pedig a bejelentett címed lehet, -hiszen ők azt látják, oda küldik. Nem tudják máshová, hiszen te jelentkeztél be oda, "életvitelszerű tartózkodás"-ra, azaz lakóhelyként.
Ha bármikor bejelented, hogy máshol élsz, tudomásul veszik. De az is lesz a lakóhelyed, oda küldik az ilyesmiket.
(Lakóhely=állandó lakcím. Egyik a mai elnevezés, a másik a régi elnevezés.
Van még "tartózkodási hely" régebben ideiglenes lakcímként tartották számon, -azt is csak akkor veszik figyelembe, ha bejelentkeztél))
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2022
(#) Suba53 válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Idézet:
„Hiszen a levelet (benne a kóddal) valóban oda küldik, ahol (életvitelszerűen) élsz.”

Ez nem így van. Hiszen sok olyan helyre is küldtek levelet, ahol nincs bejelentve senki, semmilyen formában. Például édesanyám lakása. Megérkezett a levél a kóddal, miközben édesanyám már több mint egy éve egy idősotthonba van bejelentve állandóra, és a lakásba nincs se állandó, se tartózkodási helyként bejelentve senki.

Az adatlapot mégis ki kell tölteni olyan opcióval, hogy a lakásban lakók száma 0.
Ki is töltöttem, el is küldtem, el is fogadták, vissza is igazolták.

A levelet nem személynek küldik, hanem lakcímekre, függetlenül attól, hogy ott van-e az adott időszakban bejelentett lakó. Pont ez a lényege, hogy abban az időablakban, amíg a népszámlálás tart ki hol tartózkodik, és az illető ott töltse ki a személyes kérdéseket.

Két párhuzamos adatcsoportra kíváncsiak. Az ország lakásállománya, annak minősége, és a lakosság létszáma, eloszlása mindenféle szempontból, és nem releváns, hogy éppen ki hol tartózkodik.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2022
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Ja, és az "életvitelszerű tartózkodás"-ról (bár lehet. a vicces-mókásba illene...
Nálunk ez ugye a bejelentett lakcím. Angolszász helyeken nem, ezért a bankok stb. mindenféle telefon és villanyszámlákkal igazoltatják a kliens, a kincsaft lakóhelyét -és ezt áthozták ide is.
Ez azért érdekes, mert az első tanyánkon nem volt villany. Mikor meguntuk az áramfejlesztőzést, hát nekiálltunk utánajárni a bekötésnek. A készpénzümk kevésnek bizonyult, tehát a nejem bement a bankjához. Ott meg kértek lakcímigazoláshoz - VILLANYSZÁMLÁT....
(#) Suba53 válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Ez jó.
(#) mnyugger válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Most is.
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Idézet:
„A levelet nem személynek küldik, hanem lakcímekre, függetlenül attól, hogy ott van-e az adott időszakban bejelentett lakó. Pont ez a lényege, hogy abban az időablakban, amíg a népszámlálás tart ki hol tartózkodik, és az illető ott töltse ki a személyes kérdéseket.

Akkor te is láthatod, hogy nem nyomozzák az életvitelszerű tartózkodást. Kiküldték ugyan, de inkább tévedésből -ha tényleg máshol él "életvitelszerűen", és oda be is van jelentve.
(#) Suba53 válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Erről van szó, nem nyomozzák, mert nem érdekli őket, hogy hova vagy bejelentve, csak az, hogy minél pontosabban megkapják az adatokat. És az ember a saját adatait tudja, ezért kell ott kitölteni ahol éppen vagy. ( Mondjuk nem vendégségben. ) Mert azt senkitől nem lehet elvárni, hogy ha a lakásba bármilyen okból be vannak jelentve mondjuk nyolcan, akkor az ott egyedül lakó Mariska néni mindnek a komplett adatsorát tudja.
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Nagy sikerre való tekintettel kitolták a határidőt.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Jól tették.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Idézet:
„Nagy sikerre való tekintettel”

Vagy épp ellenkezőleg, mert látták, hogy egy csomóan -mint én is- vasárnap töltögették, tehát elképzelhetó, hogy elmaradás van, kevesen töltötték ki interneten?
Nem állítom, csak kérdezem -bennem ez is felmerült...(még az is lehet, pont erre céloztál)

Ui: ó, igen, most elolvastam a linkelt cikket is (mert rájöttem, hogy link az, amit írtál ) és abból ez derült ki...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2022
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Nálam a link csak egy "kacsoljak ki ezt-azt" felületre visz, és nem enged tovább (mert ugye eszembe sincs kikapcsolni az ezt-azt).
(#) kameleon2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Én évek óta az Xnview programot használom az egyszerű képkezelésre, manipulációkra. Tökéletesen tudok a twain driverrel szkennelni, aztán mehet akármilyen formátumba. Akár pdf-be is. Több oldal pedig összefűzhető az online pdf fűző programok segítségével. Például sejda.
(#) Villanymozdony hozzászólása Okt 19, 2022 /
 
Sziasztok!
Ha nagyon nem ide való, modik nyugodtan töröljétek.
Mennyibe kerülne egy klímás képzést elvégezni, hogy a végén F-gáz vizsgát szerezzek?
Nem fő állásban szeretnék klímát szerelni, de munka mellett időnként felszerelnék párat itt-ott, természetesen legálisan, ehhez kellene az F-gáz vizsga. Maga a vizsga pikk-pakk megoldható, legalábbis a kérdések alapján. A kérdés az, hogy ehhez milyen előképzettség kell, hogy jelentkezni tudjak?
Meglévő műszaki irányú végzettség pl. beszámítható?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2022
(#) vrbr hozzászólása Okt 20, 2022 / 1
 
Golyóálló mellényeket felvenni tessék!!!
Bármelyik fiókunkban BOMBA ROBBANHAT !!!
Litium akku
(#) nedudgi válasza vrbr hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Ez néhány évenként bejárja a Youtube, és a hasonló "mértékadó", szenzációhajhász forrásokat.
Normális töltővel kell használni, óvni kell a rövidzártól.
(#) Udvari Zsombor válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Nem kell túlgondolni, a "Not Another PDF Scanner 2" program jól teszi a dolgát nálam, már hosszú évek óta, az is "twain" rendszerrel kezeli a nyomtatóm szkennerét. Kizárólag forgatni meg egyenesen levágni tudja a beolvasott képeket mentés előtt, de ennyi elég is, úgyis a "RealWorld Paint" képszerkesztőben végzem el az egyéb módosításokat, ha kell.
(#) Udvari Zsombor válasza vrbr hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Normális töltővel kell tölteni az akkukat, védeni kell őket a rövidzártól, és akkor nem lesz gond. Még sosem láttam fiókban tárolt akkut magától felpuffadni.
(Nem szabad válogatás nélkül mindent elhinni, ami a neten megjelenik!)
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Vicces hogy bő három óra után saját okosságként előadod amit nedudgi leírt.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Ismétlés nem árt.
(#) Topi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 21, 2022 / 10
 
Idézet:
„Normális töltővel kell tölteni az akkukat, védeni kell őket a rövidzártól, és akkor nem lesz gond.”


Remélem, hogy egyszer majd megismered a Li-Ion és Li-Polymer akkumulátorok gyártásának módját, a velük kapcsolatos problémákat, és akkor megbánással fogod olvasni saját soraidat.
A lítium akkumulátorok (legfőképpen a Li-Polymer) felpuffadásának az oka, csak nagyon kismértékben van töltési / rövidzárási okokból. Gyakorlati adatok alapján kijelenthető, hogy tömeges probléma esetén nem töltési probléma van, hanem Li-Polymer gyártási/szerelési hiba történt.

Idézet:
„Még sosem láttam fiókban tárolt akkut magától felpuffadni.”

Ennek is az az oka, hogy egészen egyszerűen nem rendelkezel elégséges tapasztalattal a témában. Az, hogy nem láttál még ilyet, nem azt jelenti, hogy nem létezik olyan, egész egyszerűen csak nem láttál még olyat. Szóval remélem, hogy a fentebbi mondatod inkább csak eddigi kevés tapasztalatodról információ, és nem saját véleményed tényként való ábrázolása, mert a kettő között nagy különbség van, és utóbbi gyanútlan olvasót teljesen félrevezeti.

Saját termékünkbe többezer - több tízezer darab Li-Poly akkumulátort szerelünk és gyártatunk (több gyártóval is, több eltérő technológiával is). Ezek nem consumer termékek, nem telefonok, stb.
Ezek alapján kijelenthető, hogy az esetek nagyon-nagyon kis százalékában a töltő hiba miatt történik ilyen. Sok eset valóban az akkumulátor pihenése közben történik, amikor se töltve, se fogyasztó rákapcsolva sincs.

Az, hogy hosszú idejű tárolás közben elindul az akkumulátor cella puffadása, egy teljesen más probléma eredménye, mint amikor töltés közben puffad fel, vagy túlterhelés hatására puffad fel. Ezek teljesen elkülönülő problémák.
Hosszú idejű tárolás esetén például olyanok is közrejátszanak a puffadásban, hogy a termék szerelésekor (pl. telefon esetében) helytelen lépés / tervezési hiba következtében az akkumulátort nyomja egy alkatrész. Ez nem okoz problémát, csak a sok ciklus után az egyébként mechanikai sérülésre visszavezethető fólia sérülés. Akár a lítium anód maga, akár a grafit elektróda réteg bárhol sérül, elindítja a folyamatot.

Mi a folyamat?
Közérthetően talán úgy tudnám nagyon leegyszerűsíteni, hogy a folyamat során maga az elektrolit kezd alkotórészeire bomlani. Azaz lítium-oxid és például oxigénre, de az a legfőbb probléma, hogy a mondjuk úgy burkolat alatt felhalmozódó felesleges oxigén találkozik az elektródát alkotó szénréteggel (/grafit) ami következtében a folyamat csak tovább gyorsul (CO2 és CO gáz). Egyes esetekben már megállapították, hogy a gyártáskori légnedvességből a cellába ragadt hidrogén is (ugye mint víz alkotórész) is reakcióba tud lépni a szénréteg elektródával amiből további gázképződés indul el (jelen esetben metán - CH4).
Vannak gázképződések üzemszerűen, meghibásodás nélkül is egyébként, csak a mértéke nem mindegy.

Érthető, hogyha egy akkumulátorban az elektrolit elkezdett lebomlani, ezáltal oxigén és egyes esetekben metán is keletkezik, akkor az egyenes út a tűzveszély felé.
Ennek elsődleges oka az, hogy a túlnyomás következtében az akkumulátor fizikai alakja is elkezd megváltozni, ezáltal a rétegek elcsúszni egymástól, ami létrehozhat olyan rövidzárakat cellán belül ami egy szempillantás alatt begyújtja a felesleges oxigén / metán kombinációt, és ráadásul egyéb alkotórészei is az akkumulátornak gyakorlatilag egytől egyik táplálják az égést, adott esetben pedig saját égésének fenntartásához szükséges oxigént is saját maga termeli. De erről bővebben egy vegyészetben sokkal több tapasztalattal rendelkező biztosan tud mesélni, nekem nem szakmám.

Fontos tudni, hogy a halmozódó gáz is gyorsítja a folyamatot, illetve mint majdnem minden kémiai folyamatot, a magasabb hőmérséklet is.

Hogy függ össze ez a töltéssel?
Nagyon egyszerűen úgy tudnám ezt szemléltetni, hogy a fentebbit ha elolvasod, láthatod, hogy a töltés nem a probléma okozója, hanem a kirobbantója általában (szó szerint).
Az egyébként létező például mechanikai sérülés hatására elinduló kémiai folyamatot a töltés közbeni hőtermelés csak gyorsítja.
Természetesen ha 100V-al kezdesz tölteni egy 3.7V-os cellát akkor más a folyamat.

Égő lion/lipo videók
Nagyon fontos forráskritikával élni természetesen, amit mindenkinek gyakorolnia kellene, de...
Nagyon fontos azt is látni, hogy a legtöbb ilyen videóban repülős akksik, hooverboard akkumulátorok és mindenféle borzasztó vacak termékek akkumulátorai szerepelnek.
Ha elolvastad a fentebbit, akkor már látod is, hogy azért van ez így, mert szinte az összes ilyet, egy mechanikai sérülés indította el. Repülős akksiknál a folyamatos vibrációtól kezdve a lezuhanáskori rögzítőpánt belevág az akku burkolatába ügytől, a hooverboard-ok egyéb akkumulátor rögzítési problémáján át, a vacak termék akku mellé becsípett vezeték / akku mellett menő épp hozzáér csavaron át mindegyik ide tartozik.

Amennyiben valamelyik nagy gyártó esetében van akkumulátor gyulladás / puffadási probléma, azok esetében is vagy megállapítást nyert már, hogy összeszereléskori hiba történt, vagy maga az akkumulátor cellában történt gyártáskori hiba. Nagyon ritka az, amikor a többlépcsős védelmek egyike sem lép üzembe és a töltőáramkör önmagában a hiba okozója. Természetesen volt már rá példa, de elképesztően elhanyagolható az esetszám.

Egy szó mint száz. Az lipo akku igen is, fel tud puffadni polcon helyesen tárolva is, töltés és kisütés nélkül.
És igen, az is igaz, hogy magárahagyott akkumulátorok is önálló életet élnek, miután lecserélted a telefonodat és beraktad a fiókba. Akkor is megtörténik, ha teljesen lemerített állapotba tetted a fiókba, mert ha védelemmel rendelkezik az akku, akkor nem engedi teljesen lemeríteni úgysem, ha pedig nem rendelkezik védelemmel, akkor csak hosszú idejű, és helyes merítési módszerrel lehet teljesen lemeríteni, de kémiailag ekkor sem passzív.

Ismételten kérlek Zsombor, hogy saját véleményedet ne közöld tényként. Tudod használni az internetet, téged terhel a felelősség, hogy gyanútlan olvasók ténynek és készpénznek veszik az általad leírt csacsiságokat, és ezt nem magadnak köszönheted, hanem annak, hogy a legtöbb ember megbízható és hiteles információkhoz tud jutni a HE fórumán, és azt hiszik, hogy Tőled is megbízható információt olvasnak.
(#) Suba53 válasza Topi hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Na végre egy olyan hozzáértő véleményt olvastam, ami normálisan elmagyarázta a lehetséges folyamatokat.

Köszönet érte Topi.
(#) zenetom hozzászólása Okt 21, 2022 /
 
Sziasztok!
Le szeretném cserélni a jelenlegi székemet, de olyanra, ami megbízható, és lehetőleg nem töltődik fel elektrosztatikusan, ha forgolódok benne (ez gondolom érthető).
Vásárolt mostanában valaki ilyen irodai (forgó)széket, vagy tud olyanról ami bevált és minőségi? Ja és nem árt ha megfizethető.
Előre is köszönöm!
(#) SzervízMacska válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Nálam márkás kamera, és Apple laptop akkuja is puffadt fel álltában. Előbbi pont a fiókban, a kamerából kivéve. A laptop az asztalon volt, s véletlenül vettem észre, hogy már nem érnek le a lábai. Billegett, mint a kejlfeljancsi…
(#) bbb válasza zenetom hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
1-2 éve a möbelixben vettem meg a "Claudia" fantázianevűt. Ugyan én padlószőnyegen használom, feltölteni még nem sikerült
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Okt 22, 2022 / 1
 
Ne műanyag legyen az ülőkéje, ami a párnája alatt van. Nekem már három műanyag tört szét 90 kilóm alatt, gyatra. Visszatértem a hagyományos merev faszékhez. Az is zavart, hogy forog össze vissza. Előrehajolok róla utána vissza, ezalatt elfordul, mindig forgatni kell vissza.
(#) bbb válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Ennél kellemetlenebb, ha fel tudod dönteni, mikor kihajolsz belőle. Egyébként meg be kell menni a boltokba végigülni és próbálni, nem feltétlenül egyforma, ami neked, vagy nekem kényelmes...
Pl. gaming székek között olyat nem találtam, ami ne lenne túl keskeny nekem. A főnöki székek között találtam a mostanit. Ennek is van hibája, nem elég egyenes a háttámlája nekem, de általában jó és kényelmes.
(#) nagym6 válasza bbb hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Még az öt lába közül egy-kettő mindig nagyon útban van.
Következő: »»   3441 / 3550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem