Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   132 / 144
(#) mek-elek válasza tbarath hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Nem könnyű e dolgokban kommunikálni, hogy az ember elkerülje, hogy orákulumi babérokra vágyik titokban. Nos a csövesek tekintetében a tapasztalataim nullások. Azonban fiatal korom óta építek félvezetősöket. Mint írtam is, célszerű a rendszerben gondolkodás. Azaz a téma szerint az utolsó elem az egyéni elvárás. Így meg az egész tanácsadás könnyen lehet afféle délibábhatás. Karesz felfedezése tapasztalataim szerint erőteljesen hallgató az EVAmp-ME esetében. Már arról is írtam, hogy ez fontos kritérium, ha kijelentünk valamit, hogy az a kijelentés milyensége arra a bizonyos háttérre igaz egészében. Ha a dinamikáról beszélünk, meg egyébként is az erősítő lelke a tápjában rejlik. Így az is elmondható, hogy ez az erősítő egyik, vagy egészében legdrágább eleme az egésznek. Ezt az építő elképzelése dönti el. És ez jellemezni is fogja a készülék dinamikai képességeit. És a dinamikánál maradva, tapasztalataim szerint, a dinamika jelentősen hozzájárul a tértextúrához is. Mint afféle harmadik dimenziós elem. Úgy is mondhatnám, hogy pontosítja a hangzást mélységben is.
De ez nem ingyen van. Jobb híján, én is PC-n lógok nagyjából. CD-ket is ezen hallgatok fülessel. Azonban nem a hangkártyán át. Saját DAC-al az USB portról. És a DAC-nak is profi tápja van. De analógban is ütős a dinamikája az EVAmp-ME-nak. A most épülő HC-TB300-ME is ilyen struktúrával készül.
Egy szó a TB300-ról, a sima "A" osztályúak, Hedd Canamp, KT féle FH6, EVAmp, kisohmos impedanciára jó, úgy 50 ohmig az igazi. Azért kértem meg Bélát kétszer is (FH6, EVAmp) a 300 ohmos átalakításra, hogy 300 ohmig lehessen közel lineáris a kimenetük.
Magam blablának tartom, hogy ez a kapcsolás, ahogy van, alkalmas széles tartományban, audiofil kategóriában, füleseket meghajtani.

HC.docx
    
(#) Bassmester válasza tbarath hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Szia!
Nem építetted még meg a képen látható verziót?
(#) tbarath válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Meg biztosan nem építettem, de a NYÁK ismerősnek tűnik, a napokban pakolásztam és a kezembe akadt egy nagyon hasonló
(#) Bassmester válasza tbarath hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Ez két verzióban készült. Ha van ilyened építsd meg, érdemes.
Canamp kapcsolás, csak a tápjában tér el és persze más a nyák.
(#) tbarath válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Hát banyek, már majdnem megírtam, hogy nincs ilyenem, csak egy "SDS Labs headphone amp" nevű, oldalanként tranyó+2 FET-es alkatrésztemető, de valami gyanús lett, kicsit tovább túrtam és megtaláltam.
Szóval van ilyen Canamp klón nyákom Tőled. Dupla opampos, szerencsére, mert van itthon sokféle belőle. NE5532 teszthez, az, OPA2604, OPA2134, JRC2068, LM45562, megjátjuk melyik lesz jobb. De amilyen süket vagyok lehet, hogy marad benne az 5532

Holnap ha lesz időm, akkor megnézem, hogy a TPA-s kis borzalom (Bővebben: Link, ilyesmi) mit tol egy celláról. Hordozhatónak remélem jó lesz.
(#) Bassmester válasza tbarath hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Ez kb 2 éve pihenhet nálad, 2020-ban ment ez a széria.
Rakd össze, nem fogod megbánni. A gyárit nagyon kenterbe vágja, pláne kicsit jobb alkatrészekkel.
A felsorolt opák közül, nekem a 2068D tetszett a legjobban, aztán az OPA 2134, bár ez totál más karakter. Egy kicsit jobb volt a JRC2043DD, de LM833 is mehet bele, ebben nagyon jól tud szólni.
A kicsit magasabbra árazottak közül az AD823, AD712 szerepeltek jól benne, bár az utóbbi inkább invertáló kapcsolásban hozza a legjobban.
(#) tbarath válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Jaja, privát alapján kb. 2020 végén vettem. Csak aztán elkallódott a project, sok más mellett, nem volt egyszerű az elmúlt 2 évem.
Ha lesz kis időm először a TPA modult nézem meg egy celláról, aztán majd nekilátok ennek is, remélem...
(#) Bassmester válasza tbarath hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
A TPA -tól ne várj sokat. Tisztán szól, jól hajt, de kb ennyi. Szépen zenélni nem nagyon tud. Legutóbb egy kölcsönkapott Composite Amp nevű (igényesen szerelt, de DIY jellegű) dac/erősítőt próbáltam ki amiben TPA6120 volt. Egy gányolt canamp klónnál sokkal jobb, de egy rendestől elmarad.
(#) tbarath válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Ha tisztán szól és jól hajt, az nekem már kb. elég is. Hordozhatót (is) akarok, ez meg egy körömnyi kis vacak (kb. 2x2 cm), mellérakok egy akksit (most bontottam egyet egy eldobott elf bar-ból, 1400 mAh van ráírva), mellé egy töltőáramkör és kb. kész is jóidő. Ha valahova megyek, akkor jó lesz. Vagy nem
(#) mek-elek hozzászólása Nov 23, 2022 / 1
 
Már minden nehezebben megy...
Végre a tápok elkészültek. (1.Kép)
Ha valakit érdekelnének ennek részletei, megtalálhatja a hasonlóan készült EVAmp-ME-nél, a témában, a 122. oldalon. Mivel beszűkültek a lehetőségeim, komoly dolgot jelentenek a mechanikai dolgok kivitelezései. Ami most az első, a hangerőszabályzó tengely homlokcsapágy fészkének felesztergálása 16-ról 19 mm-re, mivel kisebb csapágyhoz készült eredetileg. (2. Kép)
Közben eldőlt a visszacsatolás kondijának rövidzár története. Eredetileg FET-es kapcsoló lett volna a ki-be kapcsoláshoz kialakítva. Azonban az eltelt idő zenehallgatásai során, az EVAmp-ME esetében, szerencsésebbnek tartom a rövidzár használatát a jövőre nézve, mint alapállás. Ezért a választási lehetőségnél jelfogós megoldást alkalmazok, hogy a rövidzár a jelfogó nyugalmi érintkezőjén menjen át. Az is lehet, ha idővel megváltozna a véleményem, hogy jumperelhetővé teszem az alapállást. Megjegyezném, hogy a rövidzár kialakításának lehetősége nálam, még egy "segéd" tápot jelent, ami kihatással lesz a majdani készülékházra nézve.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Villanyszerelésben használatos sorkapcsot (csoki) látok a képen. Ez nem idegen a végletekig kiélezett építési koncepcióddal? Ha már forrasztások sokasága van a készülékben, talán célszerű lenne ezeket a vezetékeket is forrasztással bekötni.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Nem mintha tanácsot szeretnék adni, de a magam részéről biztos hogy nem tennék relét sehova a jel útjába, visszacsatolásba se, akkor se ha csak a nyugvó érintkezőjén megy a jel, akkor se ha a legnevesebb gyártó reléje, és akkor se ha a létező legspécibb gázzal van megtöltve. Annál még az is korrektebb ha veszel aranyozott tüskesort, letörsz róla 2 tüskét és teszel rá aranyozott jumpert.
Persze azt nem lehet feszültséggel húzatni hanem kézzel kell mozgatni.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Köszi a javaslatodat! De, hogy ne ellenkezést láss válaszomban, egy két dolog....
Ez egy olyan "csoki", ami lemezt nyom a vezetékre. A táp bejövő oldalán, és a relé aktíválásához valóban kötőelem, de a többi kontaktusnál csak tehermentesítő feladata van, azaz nem kontaktus.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Ha tanácsot akarnál adni, azt is megköszönném. Ha láttad a harmadik képet, az a válasz az utolsó sorodra. Nem mintha elégedett lennék azzal a Kínai kapcsolóval, dehát örültem, hogy egy boltban megkaptam ami kellett ehhez az egységhez. A két morsét párhuzamosan fogom kötni. Ennyi részemről. Örülnék, ha meglenne, és hallgathatnám végre....
Lemaradt, a váltogatás lényege, az adott felvételhez való alkalmazkodás. Ebből adódóan lehetséges az oda-vissza üzemmód, egy felvételen belül, hogy hogy jobb. És, ha tennék bele jumpert az csakis az alapállást módosítaná, mivel nehézkes lesz a hozzáférése.
(#) mek-elek hozzászólása Dec 2, 2022 / 1
 
Apróságok
A periférián vacakoltam. A kapcsolók ideiglenes konzoljainak készítése sem könnyű feladat már nekem. Egy ideje nem férek már műhelyhez, így maradt a csaposfúró pótlására a gányolás. Nevezhetjük barbarizmusnak is, kinek-kinek hogy tetszik. Emlékszem a fiatal koromra, amikor a műanyagdobozok kifúrására egy papírvágó olló volt a fúrókészletem. Most meg a képeken látható módon vagyok kénytelen a nagyobb furatokat létrehozni. E munkálatokban nem árt a belső hallás, hogy az ember hallani véli, hogy milyen jól fog szólni a készüléke, ha elkészül. Ha valaki ilyenre kényszerülne, kijejölés, egy kis furat a subler furatmérőjének, körkijelölés, körbefúrás, a fúró megemelése, és a fúrószár tövénél a furatokban X irányba mozgatása a fúrónak. Ezt én szabadkézből szoktam csinálni érzéssel, hogyha kell, elengedhető legyen a munkadarab. És persze mindezt kellően alacsony fordulaton. A póklábakon csüngő maradékot középen egy reszelő nyélékével, a nagyobb felület felől, gond nélkül ki lehet fordítani. és máris a reszelőké a terep. Innentől szemmérték, és türelem. A kapcsolók pozicionálása az alsó önzáró, és a sík alsó felületéhez méréssel történik. A türelmem már nem a régi, de azért szorosan illeszkednek a kapcsolók a furatokban.
A FH6-TB300-ME-ből a fokozatkapcsolóról lekerültek a HESTOR-ban vásárólt 0,1%-os MO ellenállások, és Dale CPF 1%-ok kerültek a helyükre.
Egyenlőre ennyi...
(#) mek-elek hozzászólása Dec 3, 2022 /
 
És megint közjáték...
Aki olvasta a témát, ismerheti, hogy a közelmúltban nálam sláger Karesz50 visszacsatolás rövidzárja volt. Nekem Béla hívta fel a figyelmemet erre, és ez ügyben a tapasztalataira. Ki is alakult ennek a rövidzárnak a zenei felvételekhez idomuló kapcsolgatási lehetősége. Nekem ezzel nagyon jó tapasztalataim vannak. Meg is kértem Király Tibit, hogy nézze már meg, hogy nála milyen hozadékot jelent ez a megoldás. Nem rég ez meg is történt, és elhűlve olvastam, hogy nála ez nem működött, sőt... Mondhatnám, engem ez nem érint, de mégis... Szóval, mi van azokkal az építőkkel, akik csak lemásolták Tibor fejlesztését, és esetleg Karesz találmányát is szeretnék élvezni vele? Ha magamból indulok ki, szűkebben az EVAmp-ból, és annak részleges módosításából, ehhez Tibor segítségét kértem, ez a tápfesz módosítása volt. Mivel is ez nálam +-14 helyett +-18,5 volt. A többi csak építési változtatás, amiért az EVAmp az EVAmp-ME nevet kapta. Mint írtam is, az ME a végén a hangzásazonosítója a készüléknek. Na de a többire nem tudok magyarázatot adni. A tápfeszváltoztatáson, és a dual-monó kialakításon kívül más elvi változtatást nem tartalmaz az EVAmp-ME. Beleértve a visszacsatolás alkatrész adatait is.
E probléma megoldásához, ennek elvi dolgaihoz jómagam zsenge vagyok. Ugyan a lehetőségeim függvényében, ha az időm is engedi, készülök némi gyakorlati tapogatódzásra. De nem tudom, hogy ez fog e megoldást adni e dologra....
Szívesen olvasnék idevonatkozó ötleteket fórumtársaimtól e probléma megoldásához, amennyiben....
Jómagam a régebbi építésű Heed Canampomat szánom kísérleti nyúlnak ez ügyben.
-Elsőre, a rövidzár hallhatóan működik rajta. (1. Kép)
Még régebben vásároltam egy Grado SR125-öt. Ezt a KT féle FH4 nem tudta kellően meghajtani. A FH4-ből négyet is építettem akkoriban. Amit a fiam csöveséhez készítettem, annak a be, és kimeneti csatlakozója is hátul volt. És ezt az akkoriban vásárolt U.S. OFC hangfalkábellel a panelen a fóliacsíkokat végighuzaloztam. Ebben ezüstözött bandázsok is voltak. És mivel hallható pozitív változásokat mutatott, a Heed Canampra is átvittem ezt a megoldást. (2. Kép)
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2022
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 3, 2022 / 1
 
Szeretnélek kijavítani. Vannak AC és vannak DC csatolt erősítők (áramkörök). Ezeket nem én találtam ki, mindig is voltak és mindig is lesznek. Ha egy erősítő ki- vagy bemenetén nincs feszültség drift (egyenszint eltolódás/vándorlás) akkor a csatolásmentesítő kondenzátor - kellő körültekintés mellett - minden további nélkül elhagyható. Tehát nincs itt semmilyen "találmányról" szó, csak egy teljesen felesleges alkatrész kimarad(-hat) a jelútból.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 3, 2022 /
 
Károly, most a visszacsatolás hidegítő kondijának a rövidzárjáról írtam, amit tudtommal hozzád lehet kötni.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 4, 2022 /
 
Elek, én is arról írtam. Ez létezik. Van. Mint a levegő... vagy a fejhallgató.

AC-DC.JPG
    
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 4, 2022 /
 
Először is köszi az információt! A többi meg azért érdekes, mert nálam a becsatoló kondi benne volt az EVAmp-ME-be, és így alkalmaztam visszacsatolás kondi rövidzárját. És működött a dolog. És KT-nál is ez az Ö tapasztalatának a háttere.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
A három kondiból bármelyik 1, vagy 2 kihagyható, tetszés szerint. Ha egy sincs a jelútban akkor lesz DC csatolású. Ha a visszacsatolókör kondijának kihagyása jó hatással volt a hangképre, akkor már csak a bemeneti csatolókondi rövidre zárása marad hátra. Majd ha KT kipróbálta és Te is, jelezd.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Megemlíteném, KT esetében egyáltalán nem volt hatásos a visszacsatolás kodijának a rövidzárja, mint írtam is. Ezért kértem ebben elvi tanácsot, ha lehetséges ilyen. Vajon mi lehet ennek az oka, az Ő esetében.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1
 
Lehet hogy a fülével van baj, de ezt nem gondolnám. Jómagam is eljátszottam ezekkel a kondi dolgokkal akkoriban amikor fel fel kapták hogy azt mindenhonnan száműzni kell. Az eredmény meg kb. az lett amit vártam, volt ahol hallottam valamit, volt ahol semmit, volt ahol meg rosszabb lett ha kivettem. Na erre varrjál gombot. Nem lehet általánosítani. Ha gondot okozna a jelútban, akkor azt kivétel nélkül minden esetben kellene hogy tegye, de mint tudjuk egyáltalán nem így van.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Értem én a viccest, de én a zenében, mert abban nem szeretek tréfálkozni. Pláne, ha az anyagi oldalát nézem a dolognak. Az általánosítást mellébeszélésnek gondolnám e témában. Azt is már többször jeleztem, hogy nem a becsatoló kondiról van szó! Azért kicsit fájó e dologban, hogy az aláhúzott szöveg sem volt érthető számodra. Azt is írtam, hogy az EVAmp-ME készülékem esetében a visszacsatolás kondi rövidzárja jól érzékelhető változást okozott, vagyis nem sejtelmes a hatása, hanem a basszust dübörgővé képes tenni. Azt is írtam, hogy a kapcsolhatósága ajánlott, mert az említett hatás felvételfüggő!
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1
 
Azt nem tudom elképzelni, hogy valami egyik felvétellel jobban szól, a másikkal meg rosszabbul. Akkor ott valami "egyéb" gond van aminek az okát meg kell keresni. Százharmincnegyedjére is leírom, hogy hidald már át azt a retek csatolókondit a bemeneten. Meddig tart? 10 perc?
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Minden tiszteletem a tiéd! De több ezer bejáratási óra van mögöttem. Így rengeteg tapasztalatom van a felvételek különbözőségéből. Vettem egy stúdió CD-t is tájékozódási okokból. 8000-ben fájt, de nem bántam meg, mivel tájékozódhattam a rendszerem hátterével, hogy mennyi a különbség a 16/44, és a nagyobb bontás tekintetében. De most nem erről van szó. Jelenleg az EVAmp-ME az egyetlen, minden tekintetben használható készülékem. Már írtam, hogy milyen nehézkes a becsatoló kondikhoz a hozzáférés. Az biztos, hogy nem tíz perc. Nem beszélve az asszonykámról, ha meglátná, hogy már megint tele az asztal, vége lenne a karácsonyomnak. De mért is kellene ez amikor minden rendben! És amit Te rosszabbnak neveztél, az úgy nem fedi a valóságot. Az érthetőség miatt, a "jó felvételeknél" sok lesz a dinamika, és csak ennyi. És ehhez a bemeneti kondinak semmi köze.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1
 
Teljesen mindegy! Mondanám hogy nagyon kíváncsi vagyok rá (de ez nem igaz), ezért ha netán leírod akkor elolvasom, hogy vajon mit hoz/nem hoz a konyhára akár a vcs akár a bementi csatoló megpatkolása egy drótdarabbal. Ha forrasztottál volna oda tüsit ahogy régebben írtam, akkor most csak rá kéne nyomni a lábaira a jumpert egy csipesszel az meg fél perc sincs. Lehúzni meg még annyi idő sem kell.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Idézet:
„És ehhez a bemeneti kondinak semmi köze.”

Ezt Te csak hiszed Értem én, hogy szép meg jó meg drága az a Jantzen (vagy mi) és nagy pofon lenne ha kiderülne, hogy meg sem kellett volna venni mert a "semmi" még a csodakondiknál is kevesebbet torzít (pontosan nullát).
Ugye az Alps potiról is hetekig győzködtelek mire beadtad a derekadat - és persze van az Alps-nál is sokszorta jobb, de már az is előrelépés volt egy gagyihoz képest. Most sem akarok veled kitolni és ne kend rá az asszonyra, hogy miatta nem lehet : )
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Ha hallottad volna, nem biztos, hogy hitetlenkednél... Az alps potit már leírtam nyilvánosan, hogy Neked köszönhetem. Leírhatom még párszor.... A mellékletben az a drága vacak, ami mindennek a megrontója. Igaz kértem segítséget a KT készülékével kapcsolatban, de véleményem szerint, idáig kézzelfogható választ nem láttam. Lehet, hogy így nincs is... Azonban a többi szerintem nem visz előre e dologban. Azonban van ezzel a rövidzárral (visszacsatolás) más probléma is. Most épp ezzel foglalkozok az említett Heed Canamp-al. Ja, és ne akarj már Lucifer lenni, hogy rábeszélsz, hogy vesszek össze az asszonnyal olyan dolgon, ami e téma szerint nem elsődleges dolog. A Canampon lehet hogy megnézem, mert az lényegesen könnyebben megoldható.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
(#) compozit válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Hát, azért Lucifer több mint bajkeverő. Az igaz, hogy rábeszélte az első emberpárt a tiltott fa gyümölcsére, de ennek azért sok minden köszönhető... vagy nem édes az a kín, mire megcsinálsz valamit? Egyébként Lucifer a Fényhozó. Tőle ered minden kételkedés, hogy biztos jó amit csinálunk? Ez adja a hajtóerőt...
Következő: »»   132 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem