Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2424 / 2484
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Közben egy lengyel oldalon találtam egy rajzot, ami szerint nem ártana a T6-ot és T7-et is kimérnem?

kapcs.jpg
    
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Szia! Az R20 és a pöttyös alkatrészek mind ellenőrizendők! Végzetes hibájuk kiforrasztás nélkül is kimutatkozik.
Ekkora zárlat után így járj el!
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Szia!
Rémálom ez a kínai csoda! Mintha csak rászórták volna az alkatrészeket és ahova estek ott fúrtak volna nekik lyukakat és aztán tervezték volna meg a huzalozást... Persze pozíciószámozás sincs.
Ide-oda forgatva a panelt, azt hiszem sikerült kimérnem a ponttal jelölt alkatrészeket, jóknak tűnnek, a tranzisztorokat kisilabizálni most már nem volt türelmem, talán holnap... A T6-ot ésT7-et feltétlen kiveszem és kimérem. Furcsállom hogy biztosítékok nélkül hogy megy ki 2,8V DC a kimenetre. Van a panelen 12V DC segédtáp a protektornak, nem lehet hogy az "ludas"?
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Kösd le a segédtápot, mindjárt kiderül
(#) Tomi20 hozzászólása Nov 20, 2022 /
 
Sziasztok

Szeretnék építeni autóba erősítőt TDA8563Q IC-vel, a kérdésem az lenne, hogy a tápra tegyek-e induktivitást? Autó fejegységekben, erősítőkben van gyárilag, sajnos az IC adatlapja nem tér ki erre. 100uH van a fejegységben, jó lenne ez az érték ide is?
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2022 /
 
Szia!
Bocs, elírtam, nem protektor hanem clip indikátor van benne. Egy korábbi clipes hozzászólásodban
írtad hogy dióda zárlat esetén az is tönkrevághatja a végfokot.
(#) Ge Lee válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 21, 2022 / 1
 
Nem biztos hogy szükséges de tehetsz bele, azért tesznek oda LC szűrőt hogy a generátor és egyéb zajok ne jussanak be az erősítőbe. A 100uH szerintem sok, ha van a tápon nagyobb puffer akkor 10uH is bőven elég.
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Nov 21, 2022 /
 
Sziasztok!
Főleg Szia reloop!
Megint hozzáfogtam a kínai bosszú elhárításához! Lehúztam a "Clip indikáror" csatlakozóját (lila karika) és mértem. A mellékelt kép ne tévesszen meg senkit, a bal csatornában sem volt biztosíték!
Régebbi képet tettem fel (bocs!). Tehát az indikátor nélkül a " fantom feszültségek" duplájukra nőttek. A jó csatornán biztosíték nélkül a pozitív ágban 37,2V-ot, a bizti másik felén 0,02V-ot mértem. Negatív ágban 37,4V-ot és 0V-ot, ami jó lehet. A rossz csatornán pozitív ágban 37,0V-ot
a bizti másik felén viszont 6,1V-ot mértem. A negatív ágban 37,8V a bizti másik felén 7,2V-ot mértem. A jó csatorna kimenetén 0V DC, a rossz csatorna kimenetén most már dupla 6V DC van!
A Zölddel karikázott Tranzisztorokat kivettem és mid jó! Tehát a Clip indikátor nélkül megduplázódott minden hibafeszültség. Mi ez? Huang-Ti átka?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2022

legújabb.jpg
    
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Nov 21, 2022 /
 
Forraszd le a hibás oldal hangszóróra menő vezetékét! A korábbi fotó alapján zöldes árnyalatúnak nézem. Ha nem innen jut be a parazita feszültség, akkor csak panel szennyezettségére tudok gondolni.
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Jó Reggelt!
Le fogom forrasztani az összes vezetéket, aztán lecsipkedem az összes hosszúra hagyott alkatrészlábat. Visszarakom a kivett tranzisztorokat aztán lemosom alkohollal a gyanta nyomokat és reménykedem... Majd délután. Ja, még a kondikat nem mértem, azok sem ússzák meg!
(#) morgo válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Szia!
Lenne még egy problémám, talán tudsz segíteni.
Egy Samson S62 erősítőben az összes végtranzisztor zárlatos. Ami nagyobb gond, hogy egy 2-3 W-os ellenállás is meg van égve, nem tudom az értékét. Rajzot nem sikerül találnom hozzá, ezért elkezdtem visszarajzolni, igaz csak nyák szinten, de így is jól kivehető a pozíciója. Úgy sejtem, 220 - 270 ohm lehetett. A rajzon középen, kérdőjellel jelölt ellenállásról van szó. A kérdésem, hogy mennyire kritikus az értéke, nagyot tévedek, ha a fenti értékekkel próbálkozok?
A rajzon feltüntetett tápfeszültségek csak megközelítő értékek, a +-40 V AC alapján.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2022

Samson.JPG
    
(#) reloop válasza morgo hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Szia! A kérdőjeles ellenállás a végtranzisztorokat meghajtó komplementer pár munkaellenállása. Tipikusan 1,1 V esik rajta (ez a végtranzisztor-párok nyugalmi áramhoz tartozó bázis-emitter feszültsége). A rajta folyó áramot 5-10 mA körülire választjuk, tehát 100-220 Ω lehetett a keresett ellenállás értéke.
A végtranzisztorzárlat többnyire viszi ezt az ellenállást és a végtranzisztorok meghajtóját. Valószínűleg lesz zárlatos/szakadt alkatrész az áramkorlátozóban is.
A végtranyókat egyelőre nem ültetném be, ezt az eljárást ajánlom.
(#) morgo válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Köszönöm!
(#) alienco hozzászólása Nov 24, 2022 /
 
Sziasztok! Autóba készítenék modulokból egy 4 csatornás erősítőt TPA3116D2 IC-kkel, és egy 20A-es DC-DC átalakítóval. Ma teszteltem, minden rendben lenne, ha nem lennének ordenáré zajok. Amíg nincs bemenet kötve az erősítőre, teljesen rendben van, vagyis kizárólag a bemenő jelben jelenhetnek meg a zajok elvileg, ami a fejegységről jön.
Pl. ha önindítózok, hallom a hangszórókon. Van egy folyamatos alapzaj is, de még a belső világítás elhalványulását is kíséri egy hang.
Kipróbáltam külső akkus áramforrásról is, amíg nem adom rá a fejegység jelét, zajmentes, amint ráadom, ugyanolyan, mint az autó akkujára kötve.
Ha a hangerőt növelem, valamelyest elnyomja az alapzajt.
Mi okozhatja ezt a problémát? Ugyanezt a bemenetet kötve gyári erősítőre semmi zavaró hang nem hallható.
(#) pucuka válasza alienco hozzászólására (») Nov 24, 2022 / 1
 
Földhurkod van, legtöbbször kábelezési hiba. Két, vagy több helyről kap testet, amit csak egy helyről lehetne.
(#) reloop válasza alienco hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Szia! Az autós erősítőd bementi jeltestét egy ellenállással le kell választanod és egy ahhoz hidegített feszültség-áramátalakítót kell a bemenetre kötnöd. Ez lehet akár egy egytranzisztoros fázisfordító, mondjuk P-s tranyóval. A fázisfordító kollektor ellenállása, ami az áramot feszültséggé visszaalakítja, már mehet az erősítőd testpontjára.
Ennek tothbela fórumtárs a nagymestere, rákereshetsz a rajzaira.
(#) alienco válasza pucuka hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
A fejegység line out kimenetére van egy az egyben dugva. A fejegységben lehet földhurok, a kimeneteinél is sok GND van. Az az érdekes, hogy gyári autós erősítővel nincsenek zajok ugyanazon vezetékeket használva.
(#) alienco válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Köszönöm! Arra esetleg van javaslatod, hogy keressem? Végignéztem az összes fázisfordítós találat környékét, de csak hídba kötéssel kapcsolatos infókat találtam.
(#) alienco válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
BA3121-el szerelt paneleket találtam. Ez jó lehet a problémámra szintúgy?
Bővebben: Link
(#) reloop válasza alienco hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
A kolléga hozzászólása itt található.
(#) alienco válasza alienco hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Ha ez megfelelő lenne, egy ilyen kapcsolás után kötött, az erősítő bemeneti impedanciája és a hozzá illesztett bemeneti kondenzátor által létrejött high-pass filter működését ez ugye nem befolyásolja?
(#) reloop válasza alienco hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
A linkelt KIT-ről nem tudok semmit. Az ára viszont olyan, hogy megér egy próbát.
(#) alienco válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Hálás köszönetem a megkeresésért is!
(#) alienco válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
A BA3121 adatlapja szerint ez egy ground isolation amplifier for car audio sytems. Elvileg leválasztja a földhurkot, ha jól gondolom.
(#) Krisztoszteron hozzászólása Nov 25, 2022 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki jól bevált hangszínszabályzó kapcsolási rajzot, esetleg nyáktervet is küldeni mellé?
Elkészült a quad 405 végfokpárom, az elé tenném.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Ge Lee válasza Krisztoszteron hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Ha PC alapú jelforrásról hallgatsz zenét akkor ennél jobb nem nagyon van, nem kell semmiféle plusz jelrontó áramkört beépítened a forrás és a végfok közé. Egyébként meg van hangszínszabályozós topik tele rajzokkal, illetve vannak gyári erősítők rajzai a neten amiből szintén lehet ollózni.

dsp.jpg
    
(#) misi67 hozzászólása Nov 25, 2022 /
 
Tiszteletem !
Friss vagyok a fórumon,hála az internet világának hogy vannak ilyen fórumok.
Ha esetleg nem jó helyre írok nézzétek el .
Hozzá jutottam 2éve egy agota dsx1300 -as erősítőnek, nem tul sok használat után pár hete bekapcsoláskor -szószerint- eldurrant a tápja.
Az lenne a kérésem hogy ha valakinek esetleg lenne kapcsolási rajza ossza meg velem,mivel az apró alkatrészek égések miatt beazonosíthatatlanok lettek.Gyártót már nem tudtam elérni...
Segítségeteket előre is köszönöm.!
(#) reloop válasza misi67 hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Üdv! Megmaradtak az erősítő rész biztosítékai? Kizárható, hogy az erősítő áramkör miatt romlott el a táp?
Magát a tápot ide is felteheted. Dokumentáció hiányában a tápban lévő integrált áramkör adatlapi ajánlott kapcsolásából indulhatunk ki. Készíts minél részletesebb fotókat a panel alkatrész és forrasztási oldaláról!
(#) misi67 válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Hűű.Szóval nem Én vizsgáltam.Ahogy ismerem hozzáértő műszerész itt Gyöngyösön az Árpi.
Azt mondta vizsgálat után hogy tuti csak a táp ,kiforrasztott 4db (3lábú,nagyméretű tranzisztort,ha az...ne nevessetek ki) GK169VW ,talán ez a tipusa mind a 4nek.Illetve a tápnál 1db bizti ment ki. a 4db tranzisztor közül 1 át van égve.Az baj hogy az alkatrészek a nyák alján van,kiforgatni majd holnap megpróbálom.
A többire aztmondta hogy apróságok,pár száz ft max és jó az erősítő ,de nem tudja beazonosítani..
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2022
(#) Tomi20 hozzászólása Nov 26, 2022 /
 
Sziasztok

Vásároltam magyar kiskertől 3db Tda8563Q Ic-t, de gyanús, hogy hamis lehet. Amit küldtek, annak a típusa TDA8563QCu amiről google nem ad ki adatlapot, csak egy két aliexpress, ebay hirdetés az eredmény. Szerintetek érdemes egyáltalán panelt készítenem ezeknek, vagy mehet is egyből a kukába? Van kettő eredeti ilyen IC-m, csatolom a képet mindkettőről.
Következő: »»   2424 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem