Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   182 / 199
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 28, 2023 /
 
A Dacai HMI-kre gondolsz?
Illetve az nem jött át nekem, hogy mit szerettél volna kérdezni.
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Jan 28, 2023 /
 
Igen. Konkrétan csak ötletelgettem, hogy könnyedén meg lehetne vele oldani cnc és 3D nyomtató vezérlését, távvezérlését. Kínlódott valaki már ilyesmivel? Most egy fan-coil vezérlőt készítek éppen, amivel bármilyen típusú fan-coil beintegrálható a vezetékes okosotthon rendszerekbe modbus-on keresztül. Konkrét feladatokat sajnos azért nem tudok ide feltenni amit csináltam, mert nagy részük magánházakba kerül és titoktartás alá esik.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2023
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Áh, értelek. Igen, épp ezzel foglalkozom, hogy csináljak egy új képernyőt a nyomtatónak hobbiból, mert annak nem adta ki a Creality a forrását, így nyílt is: https://github.com/Pethical/Ender-3-S1-Pro-Screen
Ez 48800M043-ra van, mert az van a nyomtatóhoz és mondjuk XGus protokollt használ, nem modbust. Nekem nagyon bejönnek ezek a kijelzők. Szörnyen olcsó, nagyon okos. A VisualTft-t nyúzom, mert az angol A VisualHMI lehet többet tudna, de az kínai.
Nagyon örülök, hogy van valaki más is itt aki találkozott ezzel a képernyővel.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2023
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
Én is ezen a vonalon indultam el. a VisualTFT elég használható, bár rá kell hangolódni rendesen. Mindennek megvan a helye, de a kínai leírásokkal sokat sínylődtem. Viszont a forgalmazó sokat segített Kínából. A Lua és C script is idegen volt elsőre, mert elég hardverspecifikus, de már abba is kezdek belerázódni. Én a MODBUS vonalon indultam el, mert sok segítséget ad maga a HMI. Legyen master, vagy slave.
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 / 1
 
Én ez a doksi alapján dolgoztam vele, a Google fordításban már használható.

Azért kellett nekem xGus, mert a nyomtató (Ender 3 S1 Pro) ezt a protokollt használja ehhez a képernyőhöz, ugyanis régen Dwin képernyő volt rajta és így újra tudták hasznosítani a kódjukat (a Dwin firmware konvertálható Dacai képernyőre), a nyomtatóban lévő firmwaret meg nem volt kedvem átírni, így az alapján implementálom a képernyő működését.

Egy dolog zavar nagyon, hogy van ami csak C-ben, más meg csak LUA-ban érhető el. Ez megőrít.

Gondoltam rá, hogy, ha megjönnek a kijelzőim Kínából, utána lehet összedobok egy cikket, leírást róla. Egyébként tényleg nagyon olcsó és nem csak HMI-k vannak, hanem pl. HDMI-s érintőképernyő is és azok is elég megfizethetők. Kifejezetten megkedveltem ezt a márkát, nem is értem miért nem ismert.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2023
(#) helektro válasza Pethical hozzászólására (») Jan 31, 2023 / 1
 
A cikk jó ötlet. Szerintem sokan lennének, akik szívesen olvasnának egy ilyet, mert ezek a HMI kijelzők sok helyen használhatóak.
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
A cikk tényleg jó ötlet. Gondolom az xGus miatt akkor a te változatod puritánabb, tokozatlan változat. Nekem kellett a műanyag burkolat és a rajta lévő elektronika is. Azonban rájöttem, hogy a kínaiak sok mindent okosabban oldanak meg. Például rendeltem fan-coilokat, amibe passzol ez a HMI és kiválthatom vele a gyári vezérlést. Így sokkal könnyebben integrálható okosotthonba. Ránéztem a linkelt github oldalra, valamilyen csomagban elérhető esetleg, ami kész van? vagy video esetleg? Szívesen ránéztem volna.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2023
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
Az xGus csak a protokoll, az összes ismeri az Dacai, xGus, Modbus, Mitsubishi protokollokat tokozástól függetlenül.

Én a nyomtató gyári képernyőjét piszkálom jelenleg, ami ugye adott, egyébként egy customizált DC48800M043 rezisztív érintős HMI. Ebben az esetben a burkolat a nyomtatóé, ezen nincs audió kimenet, se RTC, se wifi, csak buzzer és SD kártya. Mondjuk a burkolattal én úgy vagyok, hogy nyomtatok magamnak, ha kell.

Az eredeti érintőképernyő funkcionalitását képezem le a projektben, nincs benne semmi extra igazából, annyi, hogy tettem rá egy hőmérséklet grafikont pluszba és itt ott egyszerűsítettem és persze a design más, mert az szerzői jog védett, szóval nem használhatom újra az eredetit. Azért csinálom, mert bár a firmware forrását közzétette a Creality, de a képernyőjét nem, így ahhoz nem lehet nyúlni. Ezt szeretném megkerülni és újabb funkciókat hozzáadni később, csak először működjön az eredeti funkciókészlet.

Hűha, nem tudom milyen csomagra gondolsz. Letöldöd, felflasheled, rádugod egy Ender 3 S1 Pro nyomtatóra és megy, már az amennyi eddig elkészült belőle, de úgy is ki lehet próbálni, hogy letöltöd, megnyitod VisualTFT-ben, usb-soroson rákötöd a nyomtató képernyő portját a számítógépre (pl. FT232RL átalakítóval), elindítod emulátorban és bekapcsolod a nyomtatót. De egy Ender 3 S1 Pro mindenképp kell hozzá, mással is menne, de ahhoz át kellene integárálni a képernyőkezelést a stock marlinba, azt meg még senki se csinálta meg, nekem se volt hozzá kedvem.

Ha jól értem, akkor te a 86-os szériát használtad. Én, mivel a nyomtatóban is M (medical grade) szériás kijelző van és az elég jó ár/értékarányúnak tűnt, így azzal kezdtem el foglalkozni. Egy DC10600M070_2111_0C és egy DC80480M043_1111_0C kijelzőt rendeltem pluszba, most várom, hogy jöjjön. A második hasonló ahhoz, mint ami a nyomtatóhoz van, csak ennek van audió kimenete és van rajta RTC is. Az első meg ugye egy 7 colos IPS, picit nagyobb.
(#) SzilCsong hozzászólása Feb 10, 2023 /
 
Sziasztok

Ti milyen illesztési hézagot szoktatok tervezéskor számolni?
1. ha azt akarom, hogy pl egy tengelyen kottyanásmentesen, de ne szorulva fusson?
2. golyóscsapágy esetén?
(#) Pethical válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Nekem 0,1mm, de a múltkor 0,2 kellett.
Függ a filamenttől meg sok mindentől, ezért mindig nyomtatok egy próbát kicsiben.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
(#) Sinike hozzászólása Feb 13, 2023 / 2
 
Elkezdett egyre jobban csíkozni a nyomat a Z tengelyen. Most már zavart és időm is volt, mondom kipucolom a trapézorsót - első gondolatom az volt, hogy a zsír felszedte a piszkot, port. Azt kivettem, s ahogy emelgettem az X tengelyt úgy komplett, érezhetően akadt. Ezért leszedtem az egészet, és kiderült, hogy a görgők közül többen is beállt a műanyag (hiszen van, hogy hetekig nem nyomtatok). Igaz, már nem mai gyerek, 2019-től üzemel.
A hiba látszik a gombákon, a görgőn nem annyira - nagyítós fotót nem tudtam csinálni... A bal oldalin van egy lapos rész.
Görgők rendelve, holnap csere..
Nos, ezt azért írtam le, hátha valakinek szintén ilyen hibajelensége van és nem sejti az okát.

A kérdésem pedig az, hogy a trapézorsót mivel lehet letisztítani (öreg zsír, vagy mi van rajta) és mivel célszerű kenni? A hagyományos gépzsír is jó, vagy az nagyon szedi a port?
(#) Régi motoros válasza Sinike hozzászólására (») Feb 13, 2023 / 1
 
Sajna a zsírnak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy ragad, ha beleszáll valami, az ott is marad.
Az olaj ugyanez, legfeljebb abban leülepszik, ha le tud, de egy menetes orsón nyilván nem fog.
Max szép lassan lecsordogál róla, de a szöszt nem nagyon viszi magával.
Személy szerint piszoktaszító kenőanyagról nemigen hallottam még.
(#) kameleon2 válasza Sinike hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Anno biztosítóberendezéseket tanultam, ami tiszta mechanikából állt. Ott "lekvár"-t használtunk. Azaz gépzsír és olaj keverékét. Én használtam már szilikonzsírt és grafitos zsírt is. tökéletes anyag soha nem lesz, mert a levegőben lévő por mindegyikbe beleszáll. A nagyon vékony szilikon, ami csak filmszerűen kenődik, vagy valamilyen teflonos motoradalék, amit letörölsz szintén jó megoldás lehet, mert törlés után nem lesz mibe beleragadjon a por. A teflon meg csúszik, mint a zsírozott villám.
(#) SzilCsong válasza Sinike hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Nekem is 2019-es a gépem, még sose szedtem szét a z-t, szilikonolajjal szoktam kenni.
Eddig még nem volt gondom, illetve volt olyan, hogy néha a két oldal elmászott egymáshoz képest, picit emeltem az A4988 -ak áramán, azóta nincs gondom velük.
(#) Sinike válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Biztos gyakrabban használod. Volt, hogy hónapokig kint voltam németben, addig a gép állt. De nem gondoltam volna, hogy az a műanyag görgő így be tud nyomódni - ez esetben alátámasztotam volna az X-et.
Nekem is csak azért kellett szétszedni, mert már nagyon csúnya lett a nyomat. Bár én arra gyanakodtam, hogy az orsón van piszok. Aztán kiderült a görgő..
Az A4988-at én már rég kicseéltem TMC-re. Sokkal csendesebb, szebb, pontosabb.
(#) SzilCsong válasza Sinike hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Golyós vezetőket használok. Ezek a görgők milyen műanyagból vannak?
A z hajtásnál nincs jelentősége a hangnak, viszont, úgy tudom, a A4988 pontosabban lép.
(#) bbb hozzászólása Feb 15, 2023 /
 
Sziasztok!

Az Artillery Hornet 3D nyomtatóval van tapasztalatotok? Most 132$ körül meg lehet kapni, viszonylag nagy munkaterülete van (220*200*250mm). Nekem egyelőre pár adapter, fitting, kinyomtatásához kellene, s nem okoz gondot, ha utómunkát kell végezni a munkadarabon (csiszolás, festés). Úgy láttam PETG, ABS megy neki, én zömmel PETG anyaggal nyomtatnék.
(#) Pethical válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
POM. Kopik is módjával. A legjobb benne, hogy néha, ha vesz az ember, akkor alapból olyat kap, ami nem teljesen kerek, csere előtt érdemes az új darabot ellenőrízni.
(#) SzilCsong hozzászólása Feb 15, 2023 /
 
Sziasztok

Még a múltkor írtam, hogy elintéztem a Ultrabase lapomat, mint kiderült az üveg pattant le, nem a bevonattal volt a gond, vélhetően a hőtől és az alacsony 1. réteg nyomtatási sebességtől
Már egy ideje sima üveglapot használok, pet-g-vel tökéletes.
229/85 fokkal
és 9 mm/sec-re vettem fel az első réteg nyomtatási sebességét.
Most megint tapasztaltam, hogy egy körömnyi darabon kipattant az üvegből.
Normál kihűléskor vettem le a tárgyat, mindenféle erőlködés nélkül.
Más is tapasztalt ilyen problémát?
(#) Mrscottt21 válasza Sinike hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Szia!

Szabad kérdeznem hogy honnan rendelted?
Ugyan ez a problémám van nekem is.

Köszi!

Üdv, Laci
(#) Régi motoros válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Az üveg sérült? Az érdekes, pedig nem egy gyenge anyag. Nekem a gyári üveglapom van még mindig AnetA8+ gépemen, jópárat nyomtattam már, de még karcmentes.
Az asztalt 55°C -on használom PLA -val, és tökéletesen tapad mindenféle csalás
(hajlakk maszkolószalag meg még ki tudja mit szoktak vele csinálni, hogy rendesen tapadjon)
nélkül.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2023
(#) SzilCsong válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Igen, mellékeltem a képét.
Nem ér hozzá a fej, jól van beállítva a hézag.
Most azt nem tudom, hogy a nyomtatási sebesség túl lassú, ezért kap pontszerű hőterhelést.
Vagy a fagyasztóspray nem tetszik neki, amit néha használok, hogy elengedje (most pl nem használtam)
Neked mennyi a sebesség az első rétegnél?
(#) bbb hozzászólása Feb 16, 2023 /
 
Sziasztok!

Pár évre visszamenőleg visszaolvastam a témában, de nem találtam választ arra a kérdésre, hogy honnan és melyik filamentet szoktátok beszerezni, melyik vált be? Alapvetően PETG lenne a cél, nem PLA (nagyobb hőtűrés és fizikai stabilitás fontosabb, mint a felületi minőség).
(#) SzilCsong válasza bbb hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Szia

Én főleg pet-g-t használok, mivel nem dísztárgy gyártás a cél.
Mindig a lehető legolcsóbbat rendelem, made in china, eu-s raktárból.
És semmi negatív észrevételem nem volt az itthon vásárolt 2x-be kerülö és az olcsó között.
(#) JZoli válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Tudnál erről az EU raktáros beszerzésről egy linket küldeni?
Köszi!
(#) SzilCsong válasza JZoli hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Hiába küldenék, mert filamenteknél tudni kell, hogy hetente változnak, tűnnek el, ez sincs már fent.
Jayo, német raktárból, 7500ft-ért, itt volt 1 hét alatt. Aliexpress.
(#) bbb válasza JZoli hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Valóban nem lenne rossz, mert alin nézegetem és egyelőre nem találtam olcsóbbat, mint amit itthon is lehet kapni. Itthon az alzánál találtam kilós kiszerelésben 5890-ért, alin a legolcsóbb eddig 6560...
(#) Pethical válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Nem egyedi a problémád. A PETG nagyon ragaszkodik az üveghez, aztán ezért kiszedeget részeket belőle. A megoldás aránylag egyszerű, nem szabad közvetlen üvegre PETG-t nyomtatni, kell rá valami védőréteg ami ezt meggátolja, ki kell kísérletezni mi jó neked, kapton szalag, ilyesmi, vagy üveg helyett nyomtass PEI lapra.
(#) SzilCsong válasza Pethical hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Idézet:
„PETG nagyon ragaszkodik az üveghez”

Ez a másik ok, amiért dobtam a PLA-t, nagyon örülök is neki, végre nem kell aggódnom, hogy megtapad, vagy nem .
Nem szeretném ezt a jó tulajdonságát lebutítani. inkább vágatok üveget és cserélgetem időnként.
(#) Pethical válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Én PEI-re nyomtatok, ahhoz is jól tapad (csak tisztán kell tartani), de nem bántja.
Következő: »»   182 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem