Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   183 / 199
(#) pipi válasza Pethical hozzászólására (») Feb 16, 2023 / 1
 
Én is a PEI-re szavazok, az asztalra egy vékony öntapis mágneslap van ragasztva, erre cuppan rá a vékony fémlemez, amire a PEI van ragasztva. A nyomtatás végén a fémlapot lekapva a cuccal, kicsit kihűlt állapotban a fémlemezt meggörbítve a cucc lepattan róla. Nem bántam meg, hogy az ismerősöm rádumált. A szeletelőben meg a tárgyat hol ide, hol oda mozgatom, hogy a PEI "egyenletesebben" legyen terhelve
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2023
(#) Pethical válasza pipi hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Idézet:
„A szeletelőben meg a tárgyat hol ide, hol oda mozgatom, hogy a PEI "egyenletesebben" legyen terhelve”

Hú de jó, hogy ezt leírtad, ez nekem eddig nem is jutott eszembe, pedig nagyon jó. Köszönöm szépen, a jövőben én is ezt fogom alkalmazni.
(#) kameleon2 válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Engem mindig lehordtak a fórumokon, hogy minek használok hajlakkot, hiszen jól tapad az üvegre a matéria. Hát pont ezért. Mert leválasztáskor nekem a lakk jön fel, nem az üveg. Penny 5-ös faktorú hajlakk.
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2023 / 1
 
Azért vicces ez hogy meglett férfiak vagyunk és hajlakkot használunk, körömlakklemosót és van egy műkörmös lámpám is kisebb nyákok levilágításához.
(#) SzilCsong válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
4 év nyomtatás után még mindig ott tartok, hogy örülök ha egyáltalán megtapad, nem, hogy azon gondolkozzak, hogy tapadjon jevésbé.
Például most, kicseréltem a bekráteresedett üveget, úgy döntött, hogy az istennek nem tapad, gőzöm nincs, miért, de rá is hagyom mára
(#) Régi motoros válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Ha otthon leszek majd megnézem. De szerintem a fagyasztó sprét nem biztos, hogy jó ötlet egy rideg anyagon (üveg) használni. A hőtágulás (szűkülés) a ráfujt területen okozhat mikro repedéseket, ami előbb utóbb kitörhet, nem biztos, hogy épp akkor, mikor használod.
Én sose kezdem el nyomtatás után lefeszegetni a tárgyat. Megvárom míg magától szoba hőmérsékletűre hűl, lehet is hallani közben halk pattogásokat, ahogy elválik.

Nem tudom milyen üveged van, de talán érdemes lenne temperáltat használni.
(#) Pethical válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Tényleg próbáld ki egyszer a PEI-t, ha lesz rá lehetőséged. Annyit kell vele tennem, hogy nyomtatás előtt áttörlöm alkohollal, hogy ne legyen poros. PETG-t, TPU-t és PLA-t szoktam nyomtatni, mind simán tapad, minden gond nélkül, nem hajlik, nem jön fel.
A tárgy simán lejön róla amunt, meg se várom, hogy teljesen kihűljön, leveszem a lapot, meghajtom picit és már csúszik is lefelé. Visszateszem, kész. Nem kell kaparni, nem sérül, az érdes nagyon szép felületet alkot a tárgyon, a sima meg persze normált.
Csak sajnos nem olyan olcsó, 8 000 Ft-ért láttam utoljára, de inkább 10-12 körül van, viszont egyszer kell megvenni, lehet olcsóbb, mint folyamatosan üvegeket venni és bosszankodni.
(#) pipi válasza Pethical hozzászólására (») Feb 16, 2023 / 1
 
A bosszankodás a legdrágább szerintem, utána jön a kidobott filament, meg az idő
(#) kameleon2 válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 21, 2023 / 1
 
Én OBI-s tükörcsempét tettem a nyomtatóra. PLA-val, PETG-vel sosem volt tapadási gondom a hajlakkal. Egyszer felfűtöm a bedet, melegen nedves papírtörlővel letörlöm, az az összes hajlakkmaradványt is szépen leszedi. Ha netán mégis koszolódna, egy kis cleannel is áttörlöm. Aztán jön egy kis fújásnyi hajlakk, amitől kicsit márványossá válik az üveglap és mehet rá a nyomtatás. Soha nem hagyott cserben és nem kellett feszegetnem. Igaz, kivárom, amíg lehül, mert akkor mindenféle erőfeszítés nélkül lejöttek a nyomatok. Ha túl nagy volt a nyomat felülete, akkor maximum kapott egy kis vizet, ami a hajlakkot feloldotta és megintcsak simán lejött. Ugyanazt a tükörcsempét használom vagy 4. éve.
(#) Pethical válasza pipi hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Tök igazad van. És mindig élvezettel olvasom neten, hogy az emberek:
- Mindenféle dolgot kipróbálnak
- Hajlakkot fújkálnak
- Ragasztóstifteket kenegetnek
- Kólával kenik be az asztalt (ilyet is láttam)
- Az égvilágon mindent rákennek az asztalra
- Átkot mondanak rá és tapadási táncot járnak
- Szitkozódnak, amiért nem tapad
- Átkozódnak, amiért túlságosan tapad

Mindeközben odamamegyek a géphez, letörlöm egy kendővel, elindítom a nyomtatást, ha befejeződött visszamegyek, ha már 60 fok alatt van leveszem lapot, meghajtom, leugrik róla a tárgy, visszateszem és használom a végterméket.
(#) SzilCsong válasza Pethical hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Ha jól emlékszem az ultrabase lapra is azt mondták, csak 1x kell megvenni, 3 hónapot bírt
(#) SzilCsong válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Jó ez az üveglap nekem, ami feltűnt, de ez lehet, hogy hibás ok okozat következtetés:
Acetonnal szoktam letisztítani az üveget, feltűnt, ha melegen tisztítom le, akkor nem tapad.
Ha hidegen, akkor igen.
Ebből arra következtetek, hogy meleg állapotba a papírtörlőből kiválnak olyan anyagok, amik gátolják a megtapadást.
Érdekes dolog...
(#) Pethical válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Meg azt is mondják rá, hogy a PETG tönkreteszi
(#) KBal76 válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 23, 2023 / 2
 
Én arra következtetnék ami logikusabb, hogy felfűtött asztal és az aceton nem barátok. Az aceton forráspontja 56'C-on van, tehát mikor várod hogy bármit eloldjon, éppen elpárolog a kosz/zsír oldása helyett. Hidegen pucold acetonnal, vagy használj más tisztítószert.
(#) kameleon2 válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Clin és vagy IPA. ezekben nem csalódtam még üvegen.
(#) zenetom válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 24, 2023 / 1
 

IPA?
Ui.: tudom, izopropil.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2023
(#) Pethical válasza zenetom hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Az is jó, belsőleg alkalmazva szebbnek tűnik tőle a végeredmény és kevésbé zavarnak a tapadási gondok.
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Nem gondolom, hogy 98%-os alkohollal kellene orálisan próbálkoznod... A szomszéd csak beleszagolt a frissen fözött, meleg 86%-os házipálinkába és megroggyant a térde... Az IPA, meg nem igazán emberi fogyasztásra alkalmas.
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Rákattintottál a linkre? Ugye
(#) Sinike válasza Mrscottt21 hozzászólására (») Feb 25, 2023 / 1
 
Szia. Igen, szabad
Teknőséktől. Csak így hívom őket. Gyorsak, segítőkészek, és persze tudnak magyarul. Kerék (görgő, csapágyazott)
(#) Sinike válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Hja, én is vettem jó drága lapot, és 2 hónap után úgy dobtam le a gépről, hogy... BuildTak A kínai 3D feliratos kék lap az több, mint egy évet is bírt, pedig csak 3-4 ezer volt.
Most is ezerrel keresek valami lapot, itt valaki a Pei-t ajánlotta - és már épp meg is vettem volna, mikor láttam a facebukon egy 7 órás hajgubancot Pei lapon...ról...
Ott most az Energetic és LDO lapok-at javasolták. Tapasztalat?
(#) pipi válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Én Energetic "csomagot" vettem, mágneslap + pei fólia fémlapon
(#) Pethical válasza pipi hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Szerintem félreértetted a srácokat. Ha jól értelmezem a helyzetet, akkor most Sinike, akinek nem sikerül jól nyomtatni kérdezi SzilCsong-ot, akinek ugyancsak nem sikerül jól nyomtatni, hogy mit vásároljon ahelyett amivel mi ketten jól tudunk nyomtatni.
(#) Sinike válasza Pethical hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Nem, a kérdés mindenkinek szólt igazából
És valójában pei-t még nem próbáltam, csak elijesztett az a kép.
(#) Pethical válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Szerintem mindenről lehet találni jót is, rosszat is. Na meg ahogy látom az se mindegy ki gyártja, van rossz is, jó is, sőt ugyanazon gyártó lapjait is van aki agyon dícséri, van aki szidja. Nehéz ügy.
(#) Sinike hozzászólása Feb 25, 2023 /
 
Hallottatok már a Klipper framewear-ról? Most botlottam bele, sok videó van, hogy sokkal jobb a minősége.
Tapasztalat?
(#) Pethical válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Marlinhoz képest sokkal primitívebb, ezért tud gyorsabb/jobb (is) lenni. Míg a Marlin ő maga feldolgozza a gcode-okat, számolgat mindent, a Klipper kb. annyit tud, hogy vezérli a motorokat meg az elektronikát az összes számítást pedig a vezérlő számítógép végzi el helyette. Emiatt ő nem is gcode-okat eszik. A legtöbb esetben úgy használják, hogy egy Raspberry pi hajtja meg (pl. OctoPivel), így ugye a Pi számol, ami gyorsabb és pontosabb, mint egy mikrokontroller. Elméletben sokkal gyorsabban lehet vele nyomtatni és nagyobb részletességgel a nagyobb számítási teljesítmény miatt, de a gyorsabb nyomtatáshoz hardver is kell (megfelelő extruder, hűtés, stb). Cserébe a nyomtató SD kártya olvasóját és a kijelzőjét elveszted, innentől a nyomtatód nem képes önálló életre, csak külső vezérlésre csinál bármit is.

Mivel nekem az STM32-n a Marlin teljesen jó, szeretem, hogy van kijelzőm, sd kártyáról nyomtatok, nem kell a nyomtatóhoz plusz egy számítógép, így maradtam a Marlinnál.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) Sinike válasza Pethical hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Nekem elsősorban a minőség lenne a fontos, ha jobb lenne; a gyorsaság számomra lényegtelen - bár volt már olyan, hogy az idő miatt nem küldtem nyomtatásba. Igaz, egyenesen arányos a filament mennyiséggel...
Az ívek, a rétegek sokkal szebbek a videókon. Azért kérdezek, mert ugye nem mindig lehet elhinni, ami az interneten van paranoiás vagyok, mindig mindennek utána járok - lásd: PEI
A videókon az összes réteg ugyanott "törik" egy hajlatnál, szépek az ívek. Nincs különösebb gondom a gépemmel, de ha tudom tuningolni, szebbé tenni a minőséget, hajlandó vagyok rá áldozni. Ezért cseréltem a driver-eket is TMC-re.
A nyomtatóm kijelzője meg szinte úgysem jó semmire. Jobban szerettem a gépről indítani a nyomtatást közvetlen kábelen keresztül, de néha fagyott, így most kínlódok az SD kártyával...
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) Pethical válasza Sinike hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Minden kockázat nélkül ki tudod próbálni, van visszaút. Adj neki egy esélyt, aztán hátha bejön. Ha nem, akkor vissza tudsz állni.
Ez amit látsz pont emiatt van, pontosabban számol íveket a gép, mint a Marlin.
(#) zenetom hozzászólása Feb 26, 2023 /
 
Sziasztok,
Festéssel kapcsolatos kérdésem lenne. 3D nyomtatott (PETG) tárgy, megcsiszolva ahogyan kell, most tartok itt: Finishing 3D Prints 101: How to Paint 3D Printed Parts -> 2:10 környéke
Vagyis az alapozó felvitele után vagyok. Ezt használtam, 2 rétegben, a 2 réteg között 1 nap száradási időt hagytam, radiátortól nem messze (25°C körül lehetett). Alapozás előtt még nedvesen megcsiszoltam, leöblítettem és hagytam megszáradni.
Most a 2. réteg alapozó felvitele után eltelt egy nap, de azt vettem észre, hogy sötét kesztyűben (még arra is figyelek, hogy a kezemmel ne zsírozzam össze festés előtt) ha finoman elhúzom az ujjam a felületen, akkor azt befogja kicsit, mintha poros lenne.
Tehát fog/kopik az alapozó. Amitől rosszullét kerülget, mert ugyanezt a kört már eljátszottam másik fajta (olcsóbb) alapozó + festékkel, és ugyanez volt a helyzet.
Ugyanis gondolom ha már az alapozóval se kaptam jó felületet, akkor a festék réteg is le fog róla kopni ha végighúzom rajta az ujjam.
Még egyvalamit nem próbáltam, hogy az alapozás után majd 1000-es papírral megcsiszoljam.
Szóval ezzel kapcsolatban kérném a tapasztaltak segítségét/javaslatát.
Előre is köszönöm!
Következő: »»   183 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem