Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1058 / 1165
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Idézet:
„miért nem lehet normálisan megcsinálni egy ilyen programot, hogy ne kelljen egy napig túrni a netet, meg konfig fájlokban túrni, hogy működjön.”

Mert sajnos nem egészen legális a dolog, sem jogi sem müszaki szempontbol. Dehát ugye ez a Digi.
(#) vision61 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Idézet:
„Mert sajnos nem egészen legális a dolog, sem jogi sem müszaki szempontbol. Dehát ugye ez a Digi.”

Ha van előfizetése a kábelszolgáltatóhoz, miért ne nézhetné két készüléken is az elérhető csatornákat. A gyerekek nemrég költöztek, "vitték" az új házba a Digi előfizetést. Ott is optikai kábelen megy be a jel a Digi router(?)be, a szaki a TV kimenetre kérés nélkül rákötött egy hármas elosztót.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2023
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Ugyan miért nem? Kifejtenéd bővebben? Na erre én is kíváncsi vagyok.
(#) lelkes amatőr válasza Skori hozzászólására (») Márc 11, 2023 / 1

Szia,
Én az Alt-DVB programot használom, legális, ingyenes és még működik is Win7 környezetben. Remélem, Nálad is be fog válni. Ha nem, akkor bocs.

ALT_DBV.jpg

(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Több oka van.
A jogi okok. A kábelhálozat egy müsorsugárzo vállalat, amire több jogi szabály is van.

A müszaki.
A kábelhálozatban nem lett szabványositva a DVBT rendszer, csak az analog meg a DVBC. Igy a vevökészülékek alapbol nem keresik DVBT komponenseket. A DVBC rendszerben ksmeretlen a frekvencia keresés (COFDM), azt a rendszer maga határozza meg mikor hol vannak a sugárzott müsorok komponensei. A használt digitális modulácios eljárások sem egyformák, csak hasonloak. Pl a DVBT csak 8 MHzes sávokat használ a csomagokra és alacsonyabb rendü moduláciot használ mig a DVBC, akár 64-256 bites QAM modulácio valamelyik formáját ( és ez menetközben változhat).
Ezért a DVBT a kábelszolgáltato szempontjábol elég nagy pocsékolás, mert a 8 MHzes sávba DVBT szabvány szerint kevesebb müsor fér el, és a központban több berendezés kell. Ezért maradt ki a CATV szabványbol a DVBT sugárzási forma. A DVBC nincs korlátozva 8 MHzes sávra, mint a DVBT, ezért akár 192 MHzes sávban is szétrakhatják a müsorcsomagokat. Itt nincsenek reflexio veszélyek mint a földfelszini sugárzásnál, ezért a modulácio sokkal nagyobb sürüségü lehet.
Stb.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Helyesbités.
“ 64-256 bites QAM”
a DVBC2 szabványban 4096bites QAM modulacio is elöfordul.
(#) Tomi20 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Köszönjük egy laikusnak semmit mondó technikai részleteket, de miért lenne illegális az, hogy egy címen van előfizetés, ott bejön optikán a TV, és internet, egy ketyere átalakítja ezt koax hálózatra, majd azt számítógépen szeretnénk nézni egy USB-s DVB-C TV tuner eszközzel?
(#) Epu2 válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Olyan szolgáltatót nem fogsz találni, aki engedélyezi a több felhasználót egy helyen. önnön érdeke ellen való.
(#) Massawa válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Azt a jogászoktol, meg a jogvédóktöl kérdezd.
(#) Pethical válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Ez csak magánvélemény, lehet, hogy problémás bizonyos szempontokból, de:
Szerintem, ha én egyszerre 10 TV-n szeretek tévézni, attól én még egy felhasználó vagyok. Akkor is, ha a hálószobában és a nappaliban is van TV-m. Akkor is, ha egy TV készülékem van és mindig viszem magammal abba a szobába ahol vagyok. Ha 10 fős család néz egy TV készüléket, az egy felhasználó, ha egyedül élek, de két TV-m van, az kettő? Ez nem áll nekem össze.
(#) proba válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Nálunk a szolgáltató a kódkártya nélkül fogható csatornákat ( több mint a mindigtv-ben az ingyenes adó) hozzáférhetővé tette bármilyen DVBC képes TV használata esetén.( bár koaxon jön az adás, és a net is..) Az önös érdek az eléggé relatív. Ki hogyan viszonyul a kérdéshez.
(#) Tomi20 válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Bár sosem olvastam el az ÁSZF-et, nem hinném, hogy meg van határozva, hogy egy ilyen szolgáltatásnál csak egy TV-n nézheted az adást. Más a helyzet a műholdas szolgáltatóknál, ott a külön beltéri egység/ kártya után fizeted a plusz díjat, illetve ahol IpTV-van, ott is a box miatt fizetsz plusz díjat, bár ezt sem tudom pontosan, csak így gondolom.
(#) Régi motoros hozzászólása Márc 11, 2023 /

A vodafonnál hol vannak a CI+ kártyák ha azt akarok box helyett tudja valaki? Én nem látom.
(#) mikrodigit válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Volt nekik (nekem is van), de nemrég azt hallottam, hogy kifogyott. (Egyébként az enyémen Vodafone felirat van, de UPC-ként jelentkezik be.)
(#) Skori válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Köszönöm kipróbálom!
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Azt, hogy a szoftver hibás, egyik felvetésed sem indokolja. Egyszerűen rosszak az alap beállításai. Azon kívül nem kellene kiakadnia a csatorna nevében előforduló egy-egy extra karaktertől...

Ezen kívül szerintem teljesen jogtiszta az, ha valaki a saját előfizetését a saját készülékén használja. Konkrétabban: Anyámnak nincs TV-je, csak a PC-van, és ezen néz tévéműsorokat is időnként. Nem hiszem hogy ezt bármilyen jogszabály korlátozná.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

A világ szinte valamennyi szoftware kiakad a nem ASCII karaktereken. Ez nem ujdonság. Egyszerüen nem lehet elvárni a fejlesztöktöl Shanghaitol San Franciscoig, hogy ismerjék a világ minden országának a betüit és ezeket kezelni is tudják. És ez teljesen mindegy, hogy egy ingyenes kütyüben gond vagy egy több tiz millios autoban. Sajnos ez van.

Az meg, hogy mi jogtiszta meg mi nem sajnos ma már kideriteni sem igen lehet. Ahogy pl az autodban bárhol a világon hallgathatod ingyenesen a rádiot, vagy a zsebrádiodon az éterben elöfordulo müsorokat, az étteremben vagy talponálloban ezért már fizetnie kell a tuljadonosnak, ha szol a rádio (vagy más zene vagy megy a TV).
Ugyanigy van a kábel- meg internetszolgáltatoval is. Senki sem vizsgálhatja, hogy van-e elöfizetésed, az adott müsorra vagy nincs, igy nekik kell rendezniük ( fizetniük ) azért, hogy a jeleket eljuttatják a saját hálozatukon keresztül hozzád. Van amit minden gond nélkül ingyen megtehetnek, van amit korlátozva ( pl sport müsorokat) s van amit meg nem, vagy csak védve ( kodolva).
Sajnos a hajdani broadcast (müsorszolgàltatást) ideát pontosan a jogi okoskodások és pénzhiénák tették szinte teljesen tönkre.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Folyt.

Azonkivül miért várod el, hogy egy kütyü amit DVBT-re fejlesztettek müködjön DVBC környezetben és forditva?
Sokszor még a gyártok is átvernek, amikor azt irják valamelyik modern készülékben 3 tuner van, de csak otthon derül ki, hogy egyszerre csak 2 tunert lehet használni, mert csak 2 bemenet van, vagy ami még rosszabb, hogy a programozáshoz választanod kell, hogy a földfelszini digitális jeleket akarod fogni vagy a kábelböl jövöt. Mert a két tuner egy közös processzort használ, de más-más algoritmussal. Azaz vagy nézed a müholdas (DVBS) és a földfelszini (DVBT) jeleket vagy a DVBS ès a DVBC jeleket, de olyan készülék nagyon kevés van, ami egyszerre képes használni mind a 3 rendszert. A DVBT és DVBC közötti átkapcsolás általában uj “hangolással, programozással” jár, azaz ujra kell keresni és beállitani a vételi rendszert (és a korábbit elveszti).
Amikor a szabványt csinálták alapbol nem volt feltétel, hogy olyan környezetben ahol van kábelhálozat ott valaki az éterben elöfordulo jeleket is fogni akarja, hiszen a kábel kapacitása sokszorosa az éternek. Nos ezt kerülik meg a mi vidékeinken a kisebb kábelszolgáltatok, hogy egyszerüen bedugják a kábelhálozatba a DVBT jelet minden változás nélkül.
Ez nem teljesen koser megoldás és szerintem erre nem igen vállalnak garanciát sem, hogy ez mindig müködik.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Idézet:
„A világ szinte valamennyi szoftware kiakad a nem ASCII karaktereken. Ez nem ujdonság. Egyszerüen nem lehet elvárni a fejlesztöktöl Shanghaitol San Franciscoig, hogy ismerjék a világ minden országának a betüit és ezeket kezelni is tudják.”
Nem várja el senki, hogy ismerjék a betűket, csak annyit, hogy használjanak UNICODE betűtáblát, mondjuk sima UTF-8 kódolással és onnantól el lehet felejteni a kiakadásos problémákat. Már rég meghaladta a kor a 852-es kódlapot. A legelső mondatod egyébként elég nagy általánosítás és blődség Legfeljebb a kezdő programozók kis vackai akadnak ki ilyeneken, meg azok, amiket hasonló kaliberűek írnak. A most talált program is azért akad ki, mert fogtak egy valószínűleg jól megírt SDK-t és rittyentettek köré valami körítést mindenféle gondolkozás nélkül, kezdők egy tutorial alapján.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Nem voltál ott amikor koreai mérnököket kellett hetekre idehozni, hogy megbirkozzanak a magyar betükkel mert a teletext olvashatatlan volt. Stb.
És nézd meg a Windowst, hogy mit kezd egy alfabetikus listával, ahol nem ASCII betük vannak. Pedig ugye már évtizedek ota közismert a probléma. Pl keresd meg az országok között Ausztriát ha németül van a listán, mint Österreich. Ahány SW annyi helyen lesz. De ugyanez van a légiforgalomban is.
Annak idején az egyik világcég ahelyett, hogy kezelte volna az ilyen karaktereket, egy szüröt épitett a berendezéseibe, hogy be se lehessen irni ilyen karaktert.
S ugyanez van modern digitális videojelekben. Az informácio fejlécben ( header ) csak 8 bit áll a rendelkezésre, abba csak az ASCII fér bele.
(#) Macsek71 válasza Skori hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Egy gonosz kérdés : Hobbiból akarod a tunert beüzemelni, vagy van valami cél is vele ?

Ha Digi fogyasztó vagy, náluk van előfizetésed, a digionline oldalon három kattintással nézheted az előfizetéseddel fogyasztható műsorokat

Kérdés a hozzáértőkhöz :

Digi fogyasztó vagyok, optikai kábelen szolgáltatnak. A fent említett oldalon a kiválasztott "adás" gyakran szemcsésen, homályosan indul, majd pár 10 másodperc múlva kitisztul. Ez milyen trükk - vagy hiba következménye lehet ?
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Ha optikán jön és IPTV formatumban, akkor az adás kiválasztása utan az adorész meg vevö között elindul egy optimalizácios folyamat amikor megkeresik az optimális adatátviteli paramétereket. A Youtube is hasonloan müködik.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Idézet:
„Azonkivül miért várod el, hogy egy kütyü amit DVBT-re fejlesztettek müködjön DVBC környezetben és forditva?”
Ha tényleg elolvastad volna amit írtam... Az eszköz DVB-T/T2/C tehát a DVB-C adásokat is tudja, erre van fejlesztve. A hardver gyakorlatilag 50MHz-től - 860MHz-ig mindent tud venni, a szoftvernek gyakorlatilag a vételi paramétereket kell megfelelően beállítani, és fogadni/megjeleníteni a stream-et. Az említett hiba ráadásul nem is ezeket érinti, egyszerűen a kezelő felület, és az adást kísérő adatok (csatornanév) feldogozása van elb.va.

Idézet:
„A világ szinte valamennyi szoftware kiakad a nem ASCII karaktereken. Ez nem ujdonság.”
Egyrészt ez nem így van szerencsére, ami kiakad az mind ócska. Annak idején amikor programozni tanultam, a tanár azzal kezdte a beadott programok tesztelését, hogy belekönyökölt a billenytűzetbe. Ha a program ettől kiakadt, akkor automatikusan bukta. Alapvető volt, hogy semmilyen bemenő adattal ne lehessen kiakasztani a programot, a legrosszabb ami még belefér, hogy ha nem tud a hibás adattal mit kezdeni, akkor küld egy hibaüzenetet (és eldobja a hibás adatot). A nem ASCII karakter csupán annyit jelent, hogy a kilóg az ASCII táblából (1-127), tehát kódja 127 feletti (de ugyanúgy elfér egy bájton). Azt még talán értem, hogy ezt esetleg hibásan jeleníti meg (vagy sehogy sem) egy erre fel nem készített szoftver, de az elfogadhatatlan, hogy ettől egy programnak más funkciói is megőrüljenek.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Akkor szerintetek a légiforgalomtoi kezdve az e-mail szolgáltatokig mindenki a legocskább szoftwareket veszi és a leghülyébb fejlesztöket alkalmazza, mert ott is csak többnyire az ASCII karakterek müködnek..

Egy egész friss hir.
A barátom a mult héten volt kénytelen megváltoztatni a gmailos email cimét, mert a nevében volt egy ö betü is. A még ugyanazon szolgáltaton belül sem ment rendesen a kommunikácio, arrol nem is beszélve, hogy külföldröl nem tudtak egy ö betüt elövarázsolni a gépen.a nekem küldött mailjei sem jöttek meg mindig, pedig a gépem támogatja az ö betüt, sokszor a betü hiányzott és a SPAMban kötött ki.

( a DVB-T/T2/C problémát meg leirtam).
(#) Skori válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

IP alapon jóval kevesebb csatorna van, és sokkal rosszabb a kép minősége. Egy mobiltelefonra elegendő, de egy nagyobb PC-s monitoron már elég nagy a különbség. Ezzel a kis tunerrel viszont legalább ugyanolyan a kép mint egy normális TV-n, és van 160 elérhető csatrona. Én nem nézek TV-t egyáltalán, de a szüleim igen, ezek a szoftverek meg fel is tudják venni a műsort, és nem szívatnak mindenféle egyedi lemez formázással, mely olyanokkal mint a TV-k általában, hogy csak azon az eszközön játszható le a műsor amelyiken felvetted. Ezen kívül caak rákattint az ikonra és működik, vagy a csatornalistában a kívánt adásra. Egy olyan felhasználó akinek pl. gondot okoz ha egy parancsikon máshová kerül a képernyőn, mert mondjuk már 85 éves, annak ez sokkal könnyebb. (Más nem is él ennyi idős koráig, vagy már elhülyül, összeszarja magát, stb. anyám meg PC-t használ, facebook-ot, stb.. persze a saját szintjén. Sosem lesz már profi felhasználó, csak egy sima "júzer". Ezért ez a megoldás sok szempontból jobb)
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

E-mail - követni kell a szabványokat, amik viszont 50 évesek. Gmail, ami by design nem ismeri a pontokat se az e-mail címekben (náluk email@gmail.com = e.m.a.i.l@gmail.com). Nagyon jó példa

Légiforgalom, ahol mind a mai napig floppy lemezen viszik fel a térképet a repülőgépre, mert a homologizáció olyan tetemes költség, hogy inkább nem vállalják azt be.
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Az én Gmail címemben is van egy darab pont, de minden a lehető legnagyobb rendben van...
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

S mit gondolsz a DVB szabványokban van valami uj ilyen szempontbol?
Már igy is agyrém volt, hogy eljutottak oda ahol vannak. Talán még emlékszel a PAL szabványt sem tudták egységesiteni több mint 50 évig.
Az ilyen beavatkozások is elképesztö költségeket jelentenek, és a telekommunikácio a világ tözsdéin a legveszélyesebb lufi, csak az utobbi 20 évben vagy háromszor pukkant el, mert a befektetések nem hozták meg a remélt hasznot.
Voltak olyan technologiák, amik 9 (kilenc) honapot értek meg. Gondold el mibe került kifejleszteni a kütyüket erre a rövid idöre. Ismerek egy német hálozatot ahol erre tettek, mire sikerült a fejállomások átépitése már nem volt sem modem, sem STB arra a rendszerre, sok millio eurot buktak el. Gondolod, hogy a hitelezök adnak ilyen tapasztalatok után pénzt?
Annak idején is azért kellett a koreai mérnököket idehivni, mert több kontenernyi STB volt már a raktárokban és nem ment jol rajtuk a teletext. ( otthon természetesen müködött).
Szoval ezek csak látszolag egyszerü problémák.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2023
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Idézet:
„Légiforgalom, ahol mind a mai napig floppy lemezen viszik fel a térképet a repülőgépre”

Akkor ezért visznek fel ládákat a fedélzetre sok ezer floppyval, mert az Európa térkép több GigaB, a floppy meg csak 1,44 MegaB...
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 12, 2023 /

Nem autós térkép, a levegőben nincsenek aszfaltozott utak A Lufthansa techniknél voltam gyárlátogatáson, ott csodálkoztam rá én is a lemezolvasóra a gépen...
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2023
Következő: »»   1058 / 1165
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem