Fórum témák
» Több friss téma |
Egy ideje (nálam Rpi OS 10, 5.10.17 kernellel fut) nem is szükséges kézzel fixálni a port nevet
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2023
Egy kijelző érintő részéről és egy "Automation Hat" nevű eszközről van szó. Ha a kijelző "kisajátítja" az I2C buszt, lehet programozni bármerre.
Ez a kérdés inkább akkor jön elő, ha több USB-s eszközzel operálsz. Újraindítás után látszólag véletlenszerű módon kapják meg a neveket.
Közben beszéltem a gyártóval, aki azt írta, hogy a kijelzőnek elvileg már nem kell az I2C busz. De amint lesz időm végre tesztelem a dolgot
Sziasztok. Közben összeraktam a dolgot. Működik együtt a kijelző és az Automation HAT. Annyi a gond, hogy az Automation HAT-nek nincs kivezetése, hogy a kijelzőt rá tudd kötni az I2C buszra. Így a Raspberry és az Automation HAT közé betettem egy univerzális kifejtő panelt. Ez tovább is adja az egész GPIO tüskort az Automation HAT felé, illetve a rajta lévő sorkapocsba bele tudom kötni a kiejlző I2C busz vezetékeit. Így simán működnek együtt. Még kitalálok majd valami szebb megoldást, de tesztre ez így most jó
Üdv. Raspi4/Debian: hogy érdemes tobb feladatra Python programot készíteni? Egy nagyobb terjedelműt? vagy több kissebbet? Köszi
Mit értesz több feladat alatt? Ha a feladatoknak semmi közük egymáshoz, jobb külön programokat csinálni, tesztelni is egyszerűbb.
Ha eredményeket, paramétereket kell ide-oda adogatni a két folyamat között, akkor az már nem két feladat, hanem egy, de összetettebb.
Összetett feladatról van szó. Jelenleg több programmal oldom meg és az értékek átadását adatbázissal. A memória használat miatt kérdezem az egy vagy tobb programot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
Elvileg egy nagyobb program kevesebbet fogyaszt, mint több kisebb. Vannak olyan rendszerfolyamatok, amelyeket minden általad írt program használ. A kicsik annyiszor, ahányan vannak, a nagy pedig csak egyszer. Ugyanakkor ha bőven belefér a málnába (RAM, CPU, háttértár, kijelző ha van használva stb.), kb. mindegy a dolog.
szerk.: Ha sokszor írod az adatbázist, az jobban igénybe veszi a háttértárt, mintha egy programon belül folynának az adatok a RAM segítségével. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
Adatbázis kezelés nem barátja az SD kártyának.
Igen, ezt tudom. PEN drv-t használok, ezzel stabilan működik.
Akkor úgy tűnik külön programokkal sem rossz. A bővítések és tesztelések miatt találtam így célszerűnek. Viszont azt tapasztaltam hogy az idő múlásával (nonstop működik) fogy a memória, lassul a gép. Tanácsolták itt a Top paranccsal a megkeresést, de nem boldogultam.
Terminal-ba az alábbi parancsot:
Nyomd meg: az "1"-es gombot egyszer az "M" gombot kétszer a "Z" gombot egyszer a "T" gombot egyszer Így könnyen láthatóvá válik, melyik CPU mag mennyire dolgozik és az is, mennyi a szabad és a foglalt memóriaterület. A lista sorrendjét alapesetben a processzoridő szerint frissíti a top program, elvileg folyamatosan változik. Ha más rendezési sorrendet szeretnél, akkor az alábbiak szerint válassz: P: CPU M: RAM N: a folyamat PID száma T: idő Neked elvileg a CPU és a RAM szerinti rendezés lesz érdekes. A top program megkülönbözteti a kis és nagybetűket, a fenti négy rendezéhez a Shift gombot is nyomni kell. A korábban említett M, Z és T gombokat lenyomva m, z és t parancsokat küldesz a programnak. A Terminal első sorában látható, mennyi ideje fut a rendszer az utolsó újraindítás óta. Jó vadászatot!
Üdv. Abban tud valaki segíteni hogyan lehet a Raspi4/Debian USB portjait fixálni, hogy újra indítás után ne változzon a sorszámuk. Már kaptam itt egy linket, de rpi4-re nem működött.Köszönöm.
Korábban, pár sorral lentebb írtam:
Raspi, fix USB-tty nevek
Igen, köszönöm. Nem sikerült megoldanom, lehet valamit nem jól csináltam. Arra gondoltam hogy a Rpi4-nél nem működik a névadás. Nekifutok mégegyszer.
Ellenőrizd a kernel verzióját. EZ egy viszonlag új megoldás,hogy fix path-ja van ugyanazon eszköznek.
Kernel verzió: 5.10.63-v7l+ Öt Usb portot használok, 0-4. Már csak eggyet nem sikerült átnevezni.
A ttyUSB2 nem sikerül, az id_product és id_vandor beírása után már átnvezett port számát kapja. Nincs más megoldás az attributum lekérésének?
Mégegyszer köszönöm a linket. Sikerült valamennyi USB portot átnevezni, bonyodalmat az okozta hogy USB HUB-t is használok.
Üdv. Az alkalmazás-indítóból eltünt a málna ikon, hogyan lehet vissza varázsolni? Tudja valaki a megoldást? köszi.
Üdv. Raspi4/Debian/Python: AT24c32 eeprom-t szeretnék programozni. Segítséget kérek jártas fórum társaktól. Találtam 1-2 példa programot, de nem sikerült megértenem teljesen. Numerikus változókat akarok eltárolni, további programok számára.
Hogy nem maradjon megválaszolatlanul a kérdés.
24LC32 , készült hozzá egy próbanyák. I2c busz engedélyezve a raspin, próbanyák bekötve.
Tehát a 0x50 címen van az eeprom. eeprog forrás letölt: eeprog src. Fordítás sikeres. Olvassunk kicsit belőle:
Üres. Írjunk bele:
Olvassuk vissza:
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
Üdv. Köszi a segítséget. Közben találtam jó leírást, amivel némi próbálkozás után sikerült írásra olvasásra bírni az EEPROM-t, jelenleg is teszi dolgát, Én is a DS1307 óramodult használom, illetve eddig is használtam csak az AT24C32 EEPROM-ját nem.
Bővebben: Link
Üdv, Jó Estét!
Ma hivatalosan is megjelent a legújabb Raspberry Pi 5 board is! https://www.youtube.com/watch?v=jsKqQvFk7Sk
Vannak benne érdekes újítások, viszont az ára eléggé húzos.
Sziasztok,
kaptam ajándékba egy már évek óta a fiókban porosodó Pi 1-et. Azt tervezem, hogy egy egyszerű netrádiót csinálnék belőle, ehez kérnék tanácsokat. Tudtok ajánlani valamit? A netet már feltúrtam, nekem meg is van a kiválasztottam, de szeretném hallani a véleményeteket.
Sziasztok!
Egy RPI 4-et és egy hozzá tartozó LCD-t fogok összedobni de nincs meg az RPI eredeti tápja, de egy type-C-s töltöről müködik. Az RPI szépen beindul ha a tv-t használom monitorként HDMI-n keresztül, viszont az lcd-re próbáltam az usb-in csatlakozón betáplálni egy másik telefontöltőről de az a sejtésem, hogy kevés az lcd-nek az a táp mert semmit nem csinál. Namármost van egy olyan tápom ami tudja az 5V 2A-t ez egy régi router tápja volt , ezzel szerintem beindulna az LCD de nem vagyok biztos egy dologba. Vajon baj-e hogy az RPI és az lcd külön tápról kapja az áramot? (itt ugye nem lesz közös a föld se meg a +5V se)
Szia, a PI és a kijelző össze van kötve 5V-on, kell pár kötést csinálni a 40 pines GPIO felé, itt van 5V és i2c buszra csatlakozás. Ha itt az 5V vezeték nincs felrakva, akkor gondolom nem probléma, ha a kijelző másik 5V tápról megy. A két eszköz együtt tényleg nem indul el akármilyen töltővel, kipróbáltam. Ill. a kijelző se kapcsol be, ha R-Pi nélkül csak simán rádugsz egy 5V tápot, kell vezérlés is neki, az R-Pi kapcsolja be.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |