Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmavágó építése házilag
Lapozás: OK   39 / 40
(#) szbalogh válasza hulala hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Ezt a meglévő másodlagosra tekerted vagy teljesen új tekercs?
(#) hulala válasza szbalogh hozzászólására (») Júl 2, 2021 / 1
 
Újra tekercseltem réz fazonhuzallal.
(#) Régi motoros hozzászólása Aug 29, 2021 1 /
 
Üdv.

Próbált már valaki egy gyári AWI hegesztőt kiegészíteni plazmavágó funkcióval? Úgy értem, hogy az AWI munkakábel helyett plazmavágó pisztolyt csatlakoztatni, és a gépet minden átalakítás nélkül így plazmavágóként használni? Most vettem egy gépet (Ipotools INV185PACDC) amin van HF gyújtás awi üzemmódban. Szóval elvileg a vágás is menne vele, meg az ívgyújtás is kopogtatás nélkül. Vagy nem?

Egyáltalán mi az a plusz amit tudnia kell egy gépnek a CUT üzemmódhoz?

Próbáltam youtubeon is keresni videót róla, de nem találtam, de biztos csak én vagyok pancser,
nem hiszem el, hogy valaki ne próbálta volna már ki és nincs róla videó...
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2021
(#) hulala válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 29, 2021 / 2
 
De miért nem olvasol előtte? A tanulás soha nem árt főleg a te helyzetedben. Elég jól ki van már tárgyalva a plazmavágós téma is.
(#) Régi motoros válasza hulala hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Bocsánat, akkor végigolvasok holnap 39 oldalt...
(#) hulala válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Nagyon helyes! Nem sok az a 39 oldal. "nem hiszem el, hogy valaki ne próbálta volna már ki és nincs róla videó.." ...és erre is pontos választ fogsz kapni.
(#) erbe válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Ha lusta lennél keresgélni.
Egyszerű AWI gépből soha nem lesz szalonna. Pardon, plazmavágó.
Míg AWI esetben az üresjárati feszültség 30-60 V között szokott lenni, az ívfeszültség meg 20-30 V között.
Ugyanez plazmánál üresben ~250 V, vágásnál 100 V körül.
(#) hulala hozzászólása Jan 15, 2022 /
 
Nemrégiben vettem egy gyakorlatilag új Parkside plazmavágót potom pénzért. Az árához viszonyítva majdnem tökéletes kis gép. 3 mm-es saválló lemezeket daraboltam vele és meglepően gyorsan és normális vágási felületet hagyott maga után. Most le kellett vennem a burkolatot mert kellett a hálózati csatlakozó kábele egy másik hegesztő géphez. Közben készítettem pár fényképet a belsejéről.
(#) hulala válasza hulala hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Ami nem tetszik, hogy elég sok az utánfúvás ideje és persze addig amíg tart az utánfúvási idő addig nem lehet újraindítani a gépet. Két trimmer poti van a vezérlő panelon egy relé mellett. Vajon mit lehet velük beállítani? Szeretném az utánfúvás idejét rövidebbre állítani de így tudatlanul nem akarok belepiszkálni a vezérlésbe. Vajon van valakinek tapasztalata e témában?
(#) dB_Thunder válasza hulala hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Idézet:
„utánfúvási idő addig nem lehet újraindítani a gépet”

Az enyém indul "utánfújás" közben is!
(#) hulala válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
De milyen géped van? Az is Parkside?
(#) dB_Thunder válasza hulala hozzászólására (») Jan 15, 2022 /
 
Az!
..
(#) Hetope hozzászólása Feb 1, 2023 /
 
Üdv
Érdekelne hogy egy háromfázisú plazmavágó vezérlő panelja honnan kap 235 voltot mivel a bekötő kábel csak 4 eres vagyis nincs bekötve a nulla.
(#) Phile80 válasza Hetope hozzászólására (») Feb 1, 2023 /
 
A 400V-os segédtáptrafó primer tekercsét megcsapolják 230V-nál.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 14, 2023 /
 
Tisztelt,Forumozok!
Egy Trakis UNIPLAS 2050 -plazmavago 1987-ben keszult gephez szeretnek segitseget keri.
Egy 13x1/4 menetes csatlakozas van a pisztolyhoz.Ezen megy a levego es az aram.A gep Hf egysege ehhez a bekoteshez csatlakozik.Van a gepen egy ki be kapcsolo egy potmeter a szabalyzashoz es egy nyomogomb a nagyfeszultseghez.A levegonek van egy pneomatikus releje,nincs kapcsolo hozza.Sem levego sem iv a p80 pisztolyon ,amit utolag vettem hozza. Hogyan mukodhet ez a gep?Ha bekapcsoloma gepet csak nagyfeszultsegu gomb bekapcsolasaval a Hf reszen a szikrakoznel nagyfeszultsegu ativeles van.Egyeb semmi a levego sem jon a gepbol,pedig a mero mutatja,hogy van levego.
Koszonom a segitseget.
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
Az új pisztoly nem biztos hogy ugyanolyan bekötésű mint a gépen levő aljzat. Ezen az aljzaton megy ki a nagyfesz, és ide jön be a startjel a pisztolymarkolaton levő gombtól.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
Csak pisztolyt vettél-cseréltél vagy komplett munkakábelt is?
(#) Tibo 23 válasza hulala hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Nincs meg a regi pisztoly,sem a kabel,csak a gep.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
P80-as pisztolyt munkakabellel.A pisztolyon levo kapcsolo kulon kabel van kihozva.A gepen nincs olyan hely ahol ezt csatlakoztatni lehetne.Talan a gepen levo nagyfesz kapcsolohoz kellene bekotni,ha mukodne a gep.Egyenlore nincs a gep kivezetesein feszultseg a bekapcsolas utan.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
Valoszinu a Trakis Nagykorosi gyarban keszult a gep,allitolag Amerika reszere gyartottak ,de ott nem jellemzo a 3x380V.Viszont a frekvencia 60 Hz.A Trakis Budapesti szervizeben nem ismerik ezt a gepet.Valoszinu haromfazisu hid vezerelheto felvezetos az egyeniranyito.Koszonom a hozzaszolasokat.
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Kutya fülét Amerikába. Hazai és keleti piacra. Az világosan látszik hogy eredetileg volt rajta csatlakozó,hiszen ott a rögzítőcsavarok helye. A start semmiképpen nem csatlakozik a HF részhez, az egy vezérlőkártyára megy és potenciálfüggetlen kell legyen a főáramkörtől.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Akkor így "egyszerű" a helyzet mert rá kell szerelni egy szabványos centrál aljzatot és akkor tudnád használni most forgalomban lévő plazmavágó munkakábelekkel. Persze csak úgy ha a centrálon lévő két kapcsolószál vezetékét bekötöd a vezérlő kártya megfelelő helyére. Valószínűleg ha leveszed a burkolatot a gépről még meg is találod a két lógó szálat. A pilotáram vezetékének kell még ott lennie de jobb lenne ha tényleg levennéd a burkolatot és a belsejéről, főleg a vezérlő kártyáról is készítenél fényképet. Már csak azért is érdekelne mert valószínűleg nekem is van egy ilyen vezérlő kártyám félretéve. De Pistinek igaza van mert biztosan nem az amcsiknak gyártották mivel eleve 3x380 V-os meg minek is, volt neki
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
Koszonom,hogy foglalkoztok a problemammal.
Keresem en is a hianyzo kotesi lehetosegeket,de egyenlore nincs tudasom a plazma gepekrol.A varosomban de meg a Trakis Gyarban sem talaltam segitsegre.Ahogy olvasgatom a plazmavago gepek forumjait,meg bonyolultabbnak latszik a helyzet.
Vajon a Hf egysegbol megallapithato valami biztosabb?A kepen latszik,ahogy a munkakabelhez csatlakozik a kimeno feszultseg negativ aga.Ugyanakkor a HF-rol a kabel ami talan raulteti a gyujtast a kimeno feszre.
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Bár a gépet nem ismerem pontosan, de van elképzelésem arról hogy mi hogy lehet a gépben.
Az 1. és 2. képen látható CV jelű sorkapocsba csatlakozhatott a startgomb, ezt a testre kötött védőkondenzátorokból gondolom. A 3.képen látható szabályzókártya a THE 300 hegesztőből ismerős, ez a tirisztorok gyújtását és az áramszabályozást csinálja. A 3 mágneskapcsolóból 1 a főkapcsoló, a másik kettő pedig a pilotáram-főáram közti átkapcsolást csinálhatja. A pilotnak a helyét a HF gyújtón meg kell keresni, ide csatlakozik a pisztoly gyújtóelektród kivezetése, ami a start vezetékekkel együtt van kivezetve a munkakábelból. A kivezetés vagy plazma csatlakozóba vagy csatlakozó nélkül direktbe jön ki a kábel bekötési pontján. A keresztbe fekvő huzalellenállás a pilotáram korlátozásért felel. Kell lenni méga gépben egy másik kártyának is,ami a pilotkésleltetést és a gáz utánfuvást biztosítja.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Első látásra az én elképzelésem a fénykép alapján - bár nehéz pontosan kivenni a fényképen a vezetékeket. A HF gyújtó egységen tetején lévő három csavar középső kivezetésén lévő piros vezetéket kellene végig követned mert valószínűleg az a pilot áram ami a munkakábel pilot ( piros) vezetékére kellene kötni mivel enélkül nincs gyújtó kör kialakítva azaz nincs a fáklya kialakulásához meg a feltétel. Mint láthat valamennyire a HF gyújtókör jobb oldali kivezetése a munkakábel fő vágóáram vezetékére van kötve és a bal szélső pedig a test polaritás a pilot rezisztoron és mágneskapcsolón keresztül a jobb oldali csavarra van bekötve így neked a középső a pilotra ráültetett HF mások kivezetése így tehát én azon a piros vezetéken mennék végig hol végződik. Onnan lehetne folytatni a logikát hogyan kerüljön a munkakábel pilot vezetékére.
(#) hulala válasza hulala hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Mint Pisti is írta valamennyire láthatóak a dolgok. Tirisztorok vezérlő kártyája nem olyan mint az enyém, inkább a THE hegesztőgépére hasonlít nagyon viszont a plazmavágó gázszelep, pilot áram időzítő, vezérlő már jóval közelebb van az én birtokomban lévőhöz is.

Plazma 2.png
    
(#) mpisti válasza hulala hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Köszönöm Lali a kiegészítést. Én azt a kártyát nem láttam meg, te jobb megfigyelő vagy.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Nagyon nem értek hozzá de szeretek vele foglalkozni, beleugatni... talán már betegség is de hát ezt nézzétek el nekem. Érint is mert van valahol ilyen relés kártyám, mindjárt meg is keresem nagy buzgalmamban.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 16, 2023 /
 
Ismet koszonom a hozzaszolasokat.
Egy szinten haromfazisu Trakis Co2 gepnel szekunder tirisztorokkal fontos volt a helyes fazissorrend.Az viszont mutatott eletjelet akkor is ha nem volt jo a fazissorend.Ez a plazma iv maskent mukodik.Szamomra ismeretlenul.Az awi hegesztesre hasonlitom,es nem tudom mi a kulonbseg az awi hegeszto iv es a plazmavago ive kozott.Ha kovetem a gondolatot akkor az awi gepet lehetne hasznalni plazmavagokent plazma pisztollyal.Iv van csak levego kell.Ha ez igy lenne leegyszerusodne a plazmavagashoz az aramforras kerdese.Ez persze nem resze az eredeti problemanak.Azt is olvastam valahol,hogy a plazmavavo akkor gyujt be ha a levego eltolja az elektrodat.Ehez viszont lehet nem jo a P80 pisztoly.
A legnagyobb problema az,hogy nincs egy szabad hely,vagy vezetek ami feltetelezne a gep indulasahoz a szukseges felteteleket.Ertem itt a kapocsfeszultseget uresjarasban,hisz nem csak aram feszultseg is kell az iv kialakulasahoz.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 16, 2023 /
 
A central csatlakozo csak egy vedo.Valoszinu ez az eredeti es fix csatlakozasu a munkakabel.
Következő: »»   39 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem