Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen, sokat segített, hogy hogyan vágjak bele.
![]() Két dolgot nem látok még tisztán ![]() - Hogyan kondenzátor ez a test felé (nem látom hol megy oda a test, bár ha a kezembe fogom, akkor szerintem rögtön kiderül)? - Miért minden gyártó hegeszti a fojtók kivezetéseit (lehet hogy csere esetén sem illene lágyforrasztani)?
Dátum alapján megtaláltam ám magamtól is.
![]() Idézet: „Köszönöm szépen, sokat segített, hogy hogyan vágjak bele.” Az első része nem gúnyolódás akart lenni, hanem tényleges köszönet nyilvánítás. A második részében van egy kis humor (már aki érti), merthogy tényleg az a dilemmám, hogy milyen irányokból és mivel vágjam el, hogy jól demonstrálja a lényeget. ![]()
Szia! Én bele vágtam! Illetve szét vágtam egy rossz , zárlatos bevezető kondenzátort. Örültem hogy találkoztunk Békéscsabán. Minden jót kívánok! Íme a fotók.
Ezt fogalmazd meg érthetően, tagoltan, írásjelekkel!
Üdv!
Segítene valaki a Trafón lévő adatok értelmezésében? GAL-900E-4 A -900- feltételezem a szekunder oldali teljesítmény. köszönöm előre is.
Sziasztok!
Az ismerősöm hozott nekem egy szedett-vedett mikrohullámú sütőt. Vezeték sem volt rajta. Gondoltam egy próbát megér, hát kapott egy vezetéket, és áram alá helyeztem. A kijelzőn nem jelent meg semmi. Rámértem a betáp oldali biztire, és szakadt. Kihúztam, majd rámértem, mi van a biztosíték után. Nyilván szakadást mértem nullához és földeléshez képest is. Kimértem a kapcsolókat, mind a 3 jónak tűnik. Digitális vezérlő van benne, egy szem relével. Lehúztam a sarut a reléről, és össze kötöttem a két vezetéket ezzel imitálva egy bekapcsolt állapotot. Ekkor a betáp oldalon 10Ohm körüli értéket mértem ami gyakorlatilag a trafó primer oldala. Egy F8A-es biztosíték volt benne, ami sajnos kívül fehér így nem látok bele, hogy csak "elszakadt", vagy ténylegesen el is égett a biztosíték. Mielőtt új biztosítékot tennék bele, megkérdezném még az itteni szakikat is, akik nálam jártasabbak a mikrósütők belvilágában, hogy mit lehet még érdemes megmérni benne?
Megnézed hogy van-e a szekunder oldalon is bizti vagy kispórolták. Ha van, megnézed hogy ép-e, ha igen, akkor szinte biztos hogy a szekunder oldalon nincs zárlat, tehát ha nem megy csak magnetron hiba lehet. Ha nincs szekunder bizti, akkor meg kell mérni a nagyfesz kondit is, ha 10MΩ-ot mérsz rajta ellenállás mérésben akkor nem zárlatos, a 10MΩ a belsejében lévő kisütő ellenállás.
Ha már mérsz, megmérheted a nagyfesz diódát is, bár az ritkán megy tönkre, fogsz 12V-ot, sorba kötöd vele nyitóirányban a diódát és a multimétert, és valahol 6-8V körüli fesznek kell esnie a diódán, tehát ha 4-6V körül mutat a műszer akkor a dióda is jó.
Szia!
Köszi a választ! Mielőtt eldurrantok pár 8A-es biztit, ezekre rámérek még előtte. A magnetron fűtésére rámértem, ott is ilyen ohmos értékeket mértem, gondolom ez jó, legalább a fűtése nem szakadt. Sajnos a szekunder körön nincsen biztosíték. ![]() Ezek szerint a szekunder kör -ha zárlstos- be tudja terhelni a trafót annyira, hogy kinyomja a 8A-es betáp biztit? Mondjuk gyors biztosíték volt benne. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2023
A fűtés és fémház (anód) között is mérjél, ott szakadásnak kell lennie.
Ha nem az, akkor az átvezető kondenzátor zárlatos.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Igazából itt jön az a helyzet, amikor csak vakarom a fejem, mert a mikró működik. 2x melegítettem vele vizet, meg akkor már popcornt is pattogtattam vele. ![]() Köszönöm @Ge_Lee és @Gafly
Sziasztok
Egy 23 éves Samsung mikrohullámú sütő megadta magát. Bekapcsolás után pár másodperc múlva volt egy nagy pukk, majd a magnetron furcsa hangot kezdett kiadni, meg füst volt a mikróban. Szétszedve a magnetron előtt a kondenzátorról a testre menet egy fekete téglalap alkatrész ami szétpukkant. Érdemes vele foglalkozni, van már helyette másik vadonat új.
Sziasztok.
A mikrohullámú sütőben a jobb oldalon lévő takaró lap kigyulladt melegítés közben. A melegítés körülményeit nem ismerem,mert egy vendégem használta. Ez olyan mintha egy papírra hasonlító kártya lenne. Ezt a takarót levettem és a mikró melegít rendesen. Mi lehet ez a probléma és az említett "takarónak" mi a szerepe? Hogyan tudnám ezt pótolni? Csatolom a képet miről van szó.
https://www.google.com/search?q=mikro+csill%C3%A1mlap
Cseréld sürgősen, mert ha a trutyi/gőz bemegy belülre, az nem lesz jó...
Csillámlap. Jó szigetelő, mikrohullámot átengedi, a koszt meg nem.
Tipikusan akkor szokott vele ilyen történni, ha ráfröccsen valami. Sok helyen kapható, és nem is drága. Így ne használd, mert az áldás közvetlenül a magnetronra megy, és azt drágább cserélni.
A mikró ajtóban lévő műanyag karmot, ki lehet cserélni normálisan
vagy ez egyben van az ajtóval ?
Szia! Igen ki lehet cserélni. Ki kell pattintani azt a keretet ami eltakarja.
Nincs ehhez valami video vagy kép esetleg?
Google , youtube a barátod. parancsolj.
Bővebben: Link
Üdv! Nem gyakran bondok mikrót, de ebből szerintetek hogy jön ki a rádióhullám?
![]() Ez egy gyári magnetron, most szedtem szét a mikrót mert behalt. Egyenlőre a dióda és a kondenzátor jó, a nagyfesz biztosíték szakadt. Remélem elég azt cserélni, és a magnetron nem purcant ki. A belseje elég tisztának tűnik. Azért azt a némi olajmaradványt még lepucolom. De hogy ebből a préselt sugárzóból hogy jön ki a hullám nem értem... Ui.: Made in china, a hűtőbordát mint látható csak úgy odahányták, a minőségellenőrzésen mégis átment. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2023
Fűtésnél az átvezető kondenzátort is nézd meg zárlatra.
Annak hol kellene lenni? Ebben csak a nagyfesz kondi, nagyfesz bizti meg a dióda van a magnetron környékén. Egy kapcsolási rajzot tudsz mutatni, amiben van olyan?
Ui.: Sajnos a bizticsere nem nyert. Szikra már ugyan van, mert áthúzott a nagyfesz kondi érintkezője, de azt leszigeteltem. Új próba, még mindig nem smakkol valami mert sercegő hang, meg amper szag az van, és a magnetron is elkezdett füstölni, szóval úgy néz ki, hogy mégis csak cserés lesz az is. Ha jól követtem le kb ennyi a nagyfesz rész. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2023
Az a fehér ott a magnetron oldalán.
Ha lehúzod róla a csatlakozót, a test felé nem szabad neki vezetnie. Ha igen, akkor ő a hunyó...
A fehér csúszócsatlakozókat mondod? Az egyik sem zárlatos a test felé. Viszont a két érintkező az átvezet. De ez a fűtőszál csatlakozó, az meg úgy normális nem? Mivel olyan kicsi a fűtőszál ellenállása.
A fűtőtekercs olyan kis ellenállású, hogy gyakorlatilag meg sem tudod mérni.
Akkor valószínűleg nem ez a baj...
Akkor mégis mi lehet? Még a működtető füst is kijött belőle, bár arra vigyáztam, hogy mindig csak pár másodpercig legyen bekapcsolva. A füstölés után inkább nem is próbálkoztam tovább.
Diódát lepróbáltam labortápról, és egy LED autóizzóról, egyik irányba vezet, másikban le van zárva tehát működik. A nagyfesz kondi kapacitása 1.011µF tehát az értéke is stimmel. A benne lévő ellenállás 1MΩ. A kondi oldalán is ezek az értékek vannak feltüntetve. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2023
Sziasztok!
Egy Gorenje MO17E1W mikróba kis pohár vizet forraltam volna takarítás céljából, mire az egyszer csak robbant a túlforralás következtében, az ajtó minimálisan kinyílt. A létező összes biztosíték lement, beleértve a belső 8A betápét is. Mi okozhatta ezt a mértékű zárlatot, talán a 3 kapcsoló közül a középső bontó az ajtó kifeszülése következtében? Ugyanis olvastam már más okozta hasonló problémáról, de még nem tudtam kilogikázni a kötésüket. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2023
Nem írtam, de méregettem a magnetront, a trafót. A primer körnek 200 ohm alatt mértem, a magnetron sem mutat zárlatot a sasszi felé. Egy hibát találtam még: A primer oldalon az egyik saru el volt már színeződve, lötyögött, és a vezeték szigetelése is megégett, ez vélhetően nem most történt egy szempillantás alatt. Kipróbálni még nem tudtam, mert nem szereztem pótalkatrészeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |