Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   81 / 93
(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Pont nem hagyom figyelmen kivul, hisz eleg erdekes a tema es regota kovetem ki es mit csinal/tesztel/fejleszt, mi az amit a kiserletezok emlitenek mint eredmeny es mi az amit nem.

Annak mintajara, ahogy emberekbol a kitarto edzes es a veleszuletett kepessegek kombinaciojanak hatasara/kovetkezmenyekent sprinter, hosszutavfuto, buvar lesz, en hiszem, hogy peldaul a hallast is olyan szintre lehet kepezni, ami egy atlagembernek UFO kategoria.
Ket dolgot emelnek ki:
1. Sajnalatos modon csak az elso kategoria merheto.
(Azt tudjuk hogy valaki akar 20+ percet is eltolthet viz alatt es tuleli, azt is tudjuk mennyi egy marathon rekordja), a masodik mar csak nagyon specialis korulmenyek kozott 'kimutathato' es nehezkesen tarthato az objektivitas.
2. Nem veletlen emlitettem a kognitiv disszonanciat. Eleg kevesen tudnak elszakadni attol, hogy a $32 ohmite ellenallas hangja nem lehet nem jobb, mint a kutya kozonseges kinai, amibol 250db kerul $1-be (direkt a koltoi tulzas).

Az viszont tisztan latszik, hogy ezekrol a kerdesekrol nem nagyon lehet egy-egy forum keretei kozott beszelni, sot az is kerdes egyaltalan van-e ertelme.
De ez mar megint a ¯\_(ツ)_/¯ kategoria
(#) deebo válasza cua hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Igen és csakis vakteszttel lehet ezt eldönteni, ha szubjektíyv érzékelés a teszt módja!

Ha tudod, hogy változtattál és neadjisten elvárásod is van, onnantól kezdve objektivitásról beszélni semmi értelme, mert képtelenség, akármennyire is akarja az ember.

Az erről való beszédnek értelme amúgy tényleg nem feltétlenül van, mert ezek az emberek nem képesek még csak a lehetőségét sem elfogadni annak, hogy emberek és bizony nagyon is befolyásolja az ítélőképességüket nagyjából minden, az elvásároktól kezdve, a hangulaton át bármilyen külső, vagy belső tényezőig. Engem felháborít, hogy idős emberek oktaktnak ki hallásról, amikor bevallotta már, hogy bizony erősen korlátozott az általa érzékelt felső határfrekvencia, mert ez így működik.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2023
(#) mcc válasza cua hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Idézet:
„Nem veletlen emlitettem a kognitiv disszonanciat. Eleg kevesen tudnak elszakadni attol, hogy a $32 ohmite ellenallas hangja nem lehet nem jobb, mint a kutya kozonseges kinai, amibol 250db kerul $1-be (direkt a koltoi tulzas).”


Mi a teendő a kognitív disszonanciával, ha egy 20Ft-os és egy 21Ft-os ellenállás között hallasz különbséget? Ne adj isten, az olcsóbb javára?
(#) cua válasza mcc hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Idézet:
„Mi a teendő a kognitív disszonanciával, ha egy 20Ft-os és egy 21Ft-os ellenállás között hallasz különbséget? Ne adj isten, az olcsóbb javára?”

Semmi. Csak szimplan bizonyitsd be magadnak, hogy hallod es meg masnap vagy egy het mulva is jobb/rosszabb az adott konfig.
Hogy mi a bizonyitek az mar mas kerdes.
En azt mondom, hogy ha markans, hallhato kulonbseg van, akkor tevedes nelkul megmondom mikor es melyiket hallom. De ehhez kell, erre van a vakteszt. Ha tudom, hogy csereltem, akkor mar akkor is hallom ha nem kellene
Persze az en fulem/agyam nem kepzett, a hallasom viszont merve jo, legalabbis jobb, mint hittem (cegnel eves szinten ingyenes a teszt, volt is erdekes beszelgetesem a zenehallgatasrol, amikor ott jartam).
Hogy megeri-e a korulmenyes, maceras bizonyitas (onigazolas, lasd feljebb), azt mar ismet mas kerdes.
(#) mcc válasza cua hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Idézet:
„Csak szimplan bizonyitsd be magadnak, hogy hallod es meg masnap vagy egy het mulva is jobb/rosszabb az adott konfig.”


Miért kell bizonyítanom? Nem elég, hogy hallom? Nincs kényszer, hátradőlsz és hallgatod a zenét...

Azért nem értem a kognitív disszonanciás hivatkozást, mert -legalábbis nálam- számos esetben fordult elő, hogy egy változtatás csak rontott a végeredményen, hiába vártam az ellenkezőjét. Nem az egód kéne, hogy értékelje az eredményt, hanem "csak" a füled.
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Jó tudóshoz méltóan kételkedni, majd valamiféleképpen alátámasztani az eredményt. Minél többször hallasz egy zeneszámot, annál többmindenre figyelsz, ez a jelenség volt az, ami engem anno nagyon megszivatott mert hallani véltem egy új hangot a zenében, aztán visszaépítettem a változtatást és utána már visszaépítve is ugyanúgy hallottam.
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Nem nem elég, ha ide akarod kiposztolni és tanulságot levonni.
(#) cua válasza mcc hozzászólására (») Aug 17, 2023 / 1
 
Ez esetben, ha ketseged sincs afelol, hogy jol hiszed, akkor tenyleg semmi teendo. En mas vagyok, szeretem vagy legalabbis szeretnem tudni, hogy amit hallok (vagy hiszem hogy hallom) az valoban egy beavatkozas eredmenye.
(#) mcc válasza cua hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
A kételkedés ebben a dologban elengedhetetlen. Én minden módosítást úgy szoktam megcsinálni, hogy meglegyen a visszalépés lehetősége. Ezt akár több alkalommal is meg szoktam tenni, néha úgy is, hogy hetek választják el a lépéseket. Sokszor jött jól ez a megoldás.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 17, 2023
 
A személyeskedő és off hozzászólások eltávolítva. Kérjük a továbbiakban is mellőzni ezeket!
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 17, 2023 / 2
 
Sajnálom hogy érdemileg nem tudok jó tanáccsal szolgálni, mert nagyon lemaradtam.

Bár nem vagyok ezotérikus, de nem is érdekel hogy ez egy létező dolog e vagy sem, igenis vannak azok a finom részletek a zenében, ami vagy előjön, vagy nem.

Megemlítek egy történetet.
Egy hét szabadság után kicsit javult a hallásom, mert nem zavart az állandó ipari zaj.

Ülök kanapén, velem szemben ott a hangforrás, úgy nagyjából a sweet point helyen ültem. Szól a zene, hallgatom. Nem tökéletes, de a hangszerek a helyükön vannak. Viszont néhány pici hangocska olyan helyről jön, ahonnan nem kellene. A másik szobából.
Na persze, biztosan bekapcsolva hagytam a kütyüt. Ott is van kis erősítő dobozokkal, meg a konyhában is. FM transmitteren keresztül az egész lakásban fogható a jel.
Átmegyek hogy kikapcsoljam, de ki van kapcsolva. Akkor a konyhában lehet. Ott is ki van kapcsolva. Vissza ülök, majd kis idő múlva ismét hallom az előszoba felől azt a kis halk részletet a zenéből. Felállok, keresem, de nem találom a forrást. Na mindegy, nem foglalkozok vele tovább. Másnap megint hallom. Nem minden zenei anyag hozza elő csak ha együtt állnak a csillagok. Nem hagy békén, ezt meg kell frjtenem. Amikor hallom ezt a hangot az olyan, mint amikor a dobfelszerelés egyik elemét a sztereó téren kívül helyeznék el, vagy valaki egy gitárral néha belepengetne az eredeti zenébe. Gondoltam talán az egyik fülem bizonyos frekvenciára már süket, ezért azokon a frekiken torzul a térérzet, ezért hallom máshonnan azokat a hangokat. Tesztelem magam fejhallgatóval, semmi baj. Nem ment el az egyik fülem.
Eltelik néhány nap, és megszűnik ez a jelenség. Fél év után újra előjön,de megint csak pár napig tart, legfeljebb egy hétig. Na de most elkaptam a bűnöst. Van egy műkandallónk. Annak a tetején évente két-három alkalommal (névnap, születésnap, nőnap) van egy szál vörös rózsa egy üveg vázában. Ez a váza alul gömb, felül szükül, majd tölcséresen kitágul. Egy rezonátor. Ha jól van hangolva, akkor azon a frekvencián a hang megszűnése után kicsit tovább rezeg. Ez elég hogy eltolja a sztereó teret. Most nemrégiben reprodukáltam szándékosan. Valóban a váza a ludas. Helmholtz rezonátor.
(#) Suba53 válasza mcc hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Szerintetek milyen egyszerű összeállításban lehet demonstrálni például azt, hogy más-más ellenállás másként "szól"?
Egy bemeneti ellenállás osztó soros tagja a jobb megoldás, vagy a visszacsatoló ágban az egyik ellenállás ?
Így csak egy elem cseréjével, esetleg ide oda kapcsolásával lehet figyelmesen hallgatva megtapasztalni, hogy egyáltalán hallok-e valami különbséget?
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2023 / 1
 
Ez teljesen jó megoldás. Először beteszel egy Yageo-t, aztán egy Sfernice-t. Meghallgatod és reménykedsz, hogy a Sfernice jobb lesz, hiszen az baromi drága...

https://www.ebay.co.uk/itm/142282995078

De ha nem hallasz semmi különbséget, akkor nem az ellenállások hangja egyforma, hanem nincs elég képzett füled... Ebből az következik, hogy teljesen felesleges bele a drága alkatrész, hiszen nem hallod a különbséget. Ez egy igazán költségkímélő megoldás...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2023
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Az osztó jó lehet. Erősítőben a visszacsatoló ellenállás azért hallható jobban, mert nincs benne a hurokban. Így a visszacsatolás nem csökkenti a változást. A kapcsolgatás nehezebb ügy...
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
És miért nem mérhető a különbség?
(#) Suba53 válasza compozit hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
A fülem képzettségével nincs gond. Együtt tanultuk a fizikát, a villamosságtant, az akusztikát, együtt hallgattunk mindenféle jó zenéket, mindenféle cuccokon, klubokban, koncerteken, ........ szinte össze vagyok nőve vele.

A kapcsolgatással mi lehetne a gond? Egyik vége fixen beforrasztva, másik végük egy kapcsolóval, hol az egyik, hol a másik kerül a jelútba.
Ez azért is jó, mert így nem telnek el hosszú másodpercek, és ha nem én kapcsolgatom, még azt sem tudom, hogy éppen melyik van bent a körben, csak arra tudok koncentrálni, hogy van-e bármilyen nüansznyi különbség a hallottakban.
(#) deebo válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2023 / 1
 
A kapcsoló kontaktjainak ellenállása ugyanúgy befolyásolná az eredményt, tehát nem a valós körülményeket tesztelnéd. Hangozhatna a válasz..

Ha kimersz a balatonból egy 5 literes vödörnyi vizet alacsonyabb lesz a vízszint? Igen, lesz bármiféle jelentőúsége? Hát nem. Az rendben van, hogy bizonyos nagyonagyfrekvenciás áramkörökben, vagy nagy érzékenységű áramkörökben (EKG például) lehet jelentősége egy precíziós alkatrésznek, de nekem senki ne mondja, hogy egy ellenállástól hallja, hogy a bal hátsó sorban égett a gyomra a fuvolásnak..
(#) majkimester válasza compozit hozzászólására (») Aug 17, 2023 / 3
 
A Vishay ultra preciziós ellenállások más célra készülnek, itt nem fontos az preciz érték, sokkal inkább más kevésbe ismert jellemzők.

Az ellenállások sem ideális alkatrészek, anyag és kivitel szerint más és más tulajdonságokkal rendelkeznek. Számtalan olyannal ami a legtöbb alkalmazásban esetleg említésre sem érdemes, de azért jó ha tudunk róla.

Ilyen a parazita induktivitás és kapacitás
Hőfokfüggés
Termikus zaj
Feszültség függés
Frekvencia függés
stb.

Érdemes átnézni EZT az oldalt a témában.
Például a metal film ellenállások a parazita induktivitás és kapacitások miatt 100 Ohm alatt induktív 470 Ohm felett capacitiv jellegűek.
Vagy egy másik kiragadott extrém példát had mutassak belőle. A carbon kompozit ellenállások frekvencia függését mutatja a mellékelt ábra. Eléggé megdöbbentő.

Hogy ezekből a sok esetben kis különbségekből mi hallható, és mit szeretnénk hallani, abba én nem szeretnék belemenni.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2023
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Az a legabszurdabb, hogy amikor előadtam, hogy miért használok DC csatolt erősítőt, akkor le lettem hurrogva, mert leszimulálták, hogy egy lábdob frekvenciatartományában, mindössze 2-3 fokos fázistolást okozott csak az AC csatolás és az semmi, de amikor elméletben és gyakorlatban sem kimutatható tipikus audiofil marhaságról adja elő valaki, hogy mennyire sokat számít, akkor az maga az igazság, pedig az én megoldásomat még számok is alátámasztották...
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Akkor mi hasonló utat jártunk be a fizikával, villamosságtannal, akusztikával együtt...

A kapcsoló a visszacsatolásban problémás, mert a váltás idejére nyílt hurokba kerülhet az erősítő, ami nem tesz jót a rákapcsolt terhelésnek...
(#) teddysnow válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Én magamról tudom, hogy "felfelé" nehezebben hallom a különbséget, mint "lefelé". Régen nem értettem mi a baj az mp3-mal. Volt ami kicsit tompább volt, mint a többi, de egy pöccintés a hangszínszabályzón és megoldva, hiszen ezért van. Később vettem CD-ket, lejátszót, erősítőt és akkor is úgy emlékeztem, hogy az mp3 is ugyan így szólt. Csak akkor vettem észre, hogy szép csendben hozzászoktam a jóhoz, amikor kezembe akadt egy régi mp3 válogatás. Vastagon volt csodálkozás, hogy ez hogy lehetett jó.
(#) dB_Thunder válasza tothbela hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Idézet:
„Ott is van kis erősítő dobozokkal, meg a konyhában is. FM transmitteren keresztül az egész lakásban fogható a jel.”

Remélem hogy csak háttérzenéléshez van használva transzmitter, és a "fő" zenehallgató rendszerbe ez nincs beiktatva!

Idézet:
„a váza a ludas. Helmholtz rezonátor.”

Múltkor azon kezdtem el gondolkozni, hogy a nem használt (de a helyiségben lévő)reflex hangdobozok mennyire nyúlnak bele az épp szóló sugárzók hangképbe....
(#) mcc válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Idézet:
„Múltkor azon kezdtem el gondolkozni, hogy a nem használt (de a helyiségben lévő)reflex hangdobozok mennyire nyúlnak bele az épp szóló sugárzók hangképbe....”


Beleszólnak. A suliban akusztika órán kiszámoltuk a 1.5literes kólásüveg rezonancia frekvenciáját
(#) Karesz 50 válasza majkimester hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
A Vishay nem titkolja el ezen adatok egy részét. A jó hírem az, hogy ezek 15 Ft-os ellenállások.
A múltkor már kitettem ezt a termikus torzítás mérést, amit mzperx-nek köszönhetünk, de nem jutott el senkinek a tudatáig a mért 60 dB-es különbség. Újabb jó hír, hogy ezek az olcsó SMM0204-es Vishay-ek alulról a negyedik görbeként (kék) szerepelnek. Ezért bátorkodom majd ezeket használni a következő kísérleti impedancia illesztő fokozatban. Aztán majd úgy szól, ahogy... : )
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Mert kontextus nélkül elég nehéz értelmezni.
(#) deebo válasza majkimester hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Idézet:
„A carbon kompozit ellenállások frekvencia függését mutatja a mellékelt ábra. Eléggé megdöbbentő.”


A kutya sem használja már ezeket.
(#) Suba53 válasza deebo hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Én is szkeptikus vagyok ebben az ügyben. De sok olyan srác van itt, akiknek tisztelem a munkáját, értelmesek, képzettek, és állítják, hogy bizony hallanak olyasmiket, amikről én is azt gondolom, hogy az elme játéka lehet.

Nekem semmibe nem kerül egy kis barkácsolással összerakni egy egyszerű kört, amiben a saját fülemmel próbálok felfedezni értelmezhető különbségeket.
Aztán majd meglátom. 25éves korom óta gyűjtögetem az elektronikai alkatrészeket. Rengeteg mindenféle ellenállásom van. Precíziósak, fémréteg, szénréteg, széntömb, huzal, cermet, stb. ezek mind lehetnek teszt alanyok.
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Nekem több sebből vérzik a mit hallok meg és nem ügy. Nincs rá időm és 2x ugyanazt a zenét egymást követő 5-10. évben hallgatom meg - néha...Elkezdem hallgatni a jó zenét, menten elkalandozom, és azon kapom magam, hogy a zenére figyelek...
(#) tothbela válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Természetesen a fő rendszerben nincs a jelútban. Az erősítő vonalkimene menne tovább a többi helységbe. Transzmitter csak azért van, mert csak lakás festéskor lesz bekábelezve a vonalszintű jel.
Az asszony is főz meg én is. Ő is hallgatja a zenét meg én is. Ha ki kell menni a konyhába megkavarni a pörköltöt, vagy a másik szobába gatyát cserélni, nem szeretnénk lemaradni a zenéről.
(#) teddysnow válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 17, 2023 /
 
Nincs ezzel baj, egyértelmű, hogy ez nem a te hobbid.
Következő: »»   81 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem