Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   180 / 181
(#) RockFonok hozzászólása Okt 15, 2023 /
 
Sziasztok!


TEAC W-1200 mitől nyúzza a szalagokat és rongálja?


2 Éves, elkezdte nyúzni a szalagokat és halkan szólni stereo hang monó lesz és rongálja a szalagot lejátszás közben.
Eredeti kazettákat tönkretette az egyiket már amikkor ki csomagoltam a deck-et már akkor nyúzta.
Olyan sokat nem használtam hogy piszkos legyen.
Meg is tisztítottam 2 honnapja és az után már nem tette tönkre a szalagokat, tegnap ki próbáltam újból és most megint tönkre tett egy kazettát, úgyhogy nem tudom miért csinálja megint a tiszta a fej és a görgő stb.

Van egy Renkforce TP-1000 Deck-em és egy Auna 388-DAB+ Mini Hifi is van és egyszer se tettek tönkre egy kazettát sem (le is kopogom), és sokkal olcsóbbak voltak mint a Teac.

1 Évig semmi baja nem volt a Teac deck-nek aztán lejárt a garancia akkor már jött a gond, pedig elvártam volna 180 ezer Ft-ért hogy működjön rendesen, de láttam YouTube-on sok probléma van vele és Amazonon is rosszakat írnak róla.

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=iO6oUyzjBi0
Ha szerencsém van 2 perc zene hallgatás során egyszer csak meg javul és vissza jön stereoba a hang de van hogy az is segít ha le állítom és vissza kapcsolom.
(#) CHZ válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Szia!
Nyomógörgő, vagy jobboldali kuplung hiba okozhatja.
(#) Massawa válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 15, 2023 1 /
 
Akkor ilyet vegyél!
(#) RockFonok válasza Massawa hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
De milyent?
Nem linkeltél semmit.

Nem tudom mért jártam ilyen rosszul ezzel a deckel pedig a Teac nagy híres márka, meg 180 ezerért vettem 2 éve.
(#) Massawa válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Bocs a link lemaradt.

Kazettás magno meg gramo
(#) Tomi94 válasza RockFonok hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Semmi ilyesmit nem szabad újonnan venni már - ezek az "új" kazettás deckek huszonéves raktárban ragadt alkatrész-készletek összelegózva, amit anno már nem lehetett eladni, most meg bíznak benne, hogy mégis, mert hát "analóg reneszánsz" van. Na hát aki ezzel találkozik először, mint kazettás deck, az nem valószínű, hogy beleszeret az analóg világba. A hifihez köze nincs sem a mechanika stabilitásának, sem a legolcsóbb rádiósmagnókba még épp megfelelő fejeknek. A márka sem jelent semmit, rég eladták valami távol-keleti gyárnak ezek használati jogát. De új fejlesztés, új gyártás nincs, nem is lesz, mert hiába van - nézzük mondjuk csak ezt az országot, arányaiban megfelel a világnak - tízezer ember, aki venne új kazettás decket, ha közben 5 millió fő, aki kétévente lecseréli az okostelefonját. Amire ráadásul kész gyártósorok vannak felépítve, nem pedig a gyártástervezéstől és az anyagbeszerzéstől kellene újrakezdeni a folyamatot - mert a régi gyártósorokat biztos nem tartották meg akkor, amikor úgy tűnt, végleg leáldozott ennek a technológiának. Ez nagy elektronikai vállalatként értelmezhetetlen réteg-igény.

Marad a használt gép vásárlása, és utána pénzt nem sajnálva az ország pár tényleges felújítójához elküldés renoválásra. A 180-ból már egy közép-felső kategória határán mozgó gép simán kijön felújítással együtt. És sokkal jobban szól, és sokkal tovább fog jól működni utána. De ezt is már leírtam neked több topikban az ilyen gagyi újkori cuccokkal kapcsolatban.

Ha mindenképp ezzel akarsz valamit kezdeni: a szalaggyűrés arra utal, hogy túl erős a felcsévélő kuplung ereje, esetleg kopott a görgő. (Kopottsággal egyenértékű az is, hogy keveset ment, de felkeményedett előtte állásában. Mint írtam, nem új készletek ezek.)
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2023
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
* végét már nem rakta bele a kiegészítésbe, gondolom lejárt az idő:

A görgőt méret után talán be lehet szerezni, ha az a gond. A kuplungot meg házilag is vissza lehet szabályozni a tárcsákat összenyomó rugó megrövidítésével. Garanciális szervizbe nem nagyon vinném: ők csak másik, huszonéve legyártott darabot pattintanak be az eredetije helyére. Az sem biztos, hogy jobb lenne ettől.
(#) didyman válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ezek vadiúj gyártású futóművek. Az egykori Tanashin fejlesztésű, olcsó mechanikát másolata le egy vagy két cég és az ő berkeiken belül készülnek ezek. Az eredeti Tanashin sokkal jobb minőségű, pedig az is az alja volt régen. Nyilván a felhasznált gumik kaucsuktartalma minimális, a fejek vajpuhák, a motorok a nevenincsnél is borzasztóbbak, de amíg a fej jó, jobb szíjakkal, motorral egészen meglepően jó tud lenni. Pár évig.
(#) Tomi94 válasza didyman hozzászólására (») Okt 29, 2023 /
 
Akkor tulajdonképp kell venni hozzá egy noname huszonéves rádiós magnót, kiszedni belőle a mechanikát, áttenni rá a deck motortartó elemét és a gerjesztett törlőfejhez való fejtartó elemet, aztán jobb mint újkorában.

A fejet és a gumit még csak-csak értem, hogy ezek anyagtartalmán is spórolnak, de azt fel nem fogom, ha már tényleg új gyártás, akkor a motort miért nem cserélik ki egy BLDC-re? Párnaponta készülhet belőle milliós darabszám számítógép ventillátorként vezérlővel egybeépítve, nem hiszem, hogy túl drága lenne műanyaglapát helyett egy szíjtárcsát tenni a végére. És akkor legalább eggyel kevesebb kopó-súrlódó alkatrész lenne a mechanikában..
(#) pokpeti hozzászólása Nov 2, 2023 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy nem leharcolt Sony TC-KE300-as deckem. Kb. 18-20 éve nem használtam. Most elővettem ennyi idő után. A két szíj ami benne volt mind elért. Ezeket cseréltem, ékszíj tárcsákat takarítottam. Illetve a gumigörgőt is megpucoltam. A deck elindult. Viszont kicsit nyávogósnak találom a hangját, illtve több kazettát el kezd játszani majd kb 1 másodpec után megáll, mintha nem bírna a szalaggal. (Tény hogy a kazetták sem újak, de érzésre nem szorul, csévélés megy illetve walkmannal pl. le tudom játszani.) Mi lehet a probléma? orvosolható a dolog?
Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) somitomi válasza pokpeti hozzászólására (») Nov 2, 2023 / 1
 
Elsőre 0 utánanézéssel tipp: nyomógörgő nem keményedett meg, nincs hordósra kopva?
(#) Tomi94 válasza pokpeti hozzászólására (») Nov 2, 2023 / 2
 
Szia!

Sony-s "alapismeretek" ebből a korszakból:

-Szíjak szétkenődnek, elrohadnak - de ezt gondolom tapasztaltad.. Ehhez a kétmotoros mechanikához amúgy 65-66 mm átmérőjű lapos, és 22-23 mm átmérőjű ékszíj kell.

- Ilyen kategóriás gépeikben kivétel nélkül csereérett mára a nyomógörgő. (A fém "maggal" rendelkezőkön picit jobb a gumi is, de az csak a felsőkategóriába került. Ezek az alaptípusú görgők kőkeményre tudnak száradni állásukban is, alig marad tapadásuk.) Szerencsére a szokványos 13x8x2 mm-es méretű a görgője, kapható sok helyen új gyártásból is. (Pl. ez jó lesz hozzá. A 6.3 mm-t ő a gumi szélességénél mérte, én a 8-at a fehér műanyag szélességénél. Tapasztalatból tudom, hogy jó ezekbe, nem csak a BRG-be.)

- Motorja, ha már az EG530-as széria van benne, akkor jó lesz valószínűleg (pláne ha nem ment sokat), ha még a régi kékeszöld címkés MMI-6S2LK... sorozatú, akkor esélyesen megszorul, csikorog, nyávogást kelt - azokban sajnos tönkre szokott menni a csapágyazás.

- Elég jellemző az is, hogy a csévélő motor tengelyén a fogaskerék megreped - ez a mechanika-vezérlés tévesztéséhez vezet (elforog a tengely a fogaskerékben, és máshová kapcsol, mint azt a motor elfordulásával anno időzítették). Tipikus következménye, hogy leállításkor "belepördít" a leeresztő orsóba, a szalag meglazul, aztán a következő indításkor, mire feszessé válna és elkezdené újra húzni az orsót, a forgásérzékelő inkább leállítja a működést, szalagszakadást feltételezve. Ez az alkatrész eBay-ről rendelhető utángyártottként, vagy ha van olyan szerszámod, akkor a fogaskerék nem fogazott peremére készít(tet)hetsz összefogó fémgyűrűt is. (A ragasztást nem javaslom, mert jó az esély arra, hogy a foghézag a repedés körül megnő és ez akadozáshoz, kopogáshoz vezethet.)

Ha nem ezért áll meg, akkor még a következők a gyanúsítottak:

- vagy a forgásérzékelő nem stabil (ezt onnan is láthatod, hogy a számláló megáll már picit előbb, mint a mechanika kikapcsolása) - javítása: orsók vagy a hátsó kispanel levétele a mechanikáról, és az optikai kapuk (ez kis tranzisztorszerű fekete alkatrész sárgásfehér
műanyag bakon) + az orsók hátulján a tárcsák takarítása szükséges. Inkább csak száraz vattával, szemüvegtörlő kendővel - oldószerek a festéket is oldhatják róla..
- vagy a kazetta tetejénél levő rézlapos kapcsolók kontaktosak, és néha kihagy az érintkezés, azt látja a deck, hogy nincs is bent kazetta. Ezt meg párszáz mA-re korlátozott áramforrásról (lehet ez egy megfelelő tápegység, ceruzaelem + ellenállás is) "kiégetéssel" lehet helyrehozni (a spray általában nem elég neki, a szétszedés-takarítás pedig mára nem biztonságos, könnyen törik a belseje). Persze eközben a deck főpaneljáról le kell választani a mecha panelját.

Szóval igényel a széria némi törődést mára (ezt a kétmotoros futóművet amúgy a 90-es évek első harmadától a kazettás korszak végéig használták, szóval jól ismerem..), de amúgy ha a fej még jó állapotú, akkor egy teljesen korrekt hangú készülék, az autokalibrációt lefuttatva a felvétele is felér sok drágább magnóéval.
(#) pokpeti válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 3, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget. Végig nézem pontról pontra. Ami biztos hogy a kis kapcsolók kontaktosak mert ha bezárom az ajtót a kazettával, sokszor villog a visszajelző piktogram, mintha nem érzékelné a kazettát. A szíjak sajnos valóban lekvárként kenődtek szét a belsejében...Nem gondoltam volna hogy egy kikímélt cucc ha leállítják álltó helyben ennyi problémát tud produkálni. De mással kapcsolatban is észre vettem hogy ami szépen el van téve és nincs használva, hibásan ébred csipkerózsika álmából....tehát mindent használni kell!
(#) papacica hozzászólása Nov 5, 2023 / 3
 
hát hali mindenkinek,újra itt vagyok 1-2 év kihagyás után

feltámadás denon drw 850
egy donor hozzá ,és elna ,rubicon, panasonic kondik, és szól mint az álom
(#) gépromboló válasza pokpeti hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Röhögni fogsz, de egy kávédaráló is képes 40 év alatt behalni. Persze ezen is segít a szétszedés és a csapágyak kenése. Egy-két éve vettem soha nem használt retro kávédarálót, elindítottam, felsikított, mint a gyermek, ki rémeket álmodott. Szétkaptam, megkentem, összeraktam. Teszi a dolgát. És hogy ON is legyek, ugyanezt érdemes a magnók motorjával is megcsinálni. Bontatlan Sanyo motor csicsergett, mint a pacsirta. Megkentem, kisangyal lett.
(#) gépromboló válasza papacica hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Szép darab! Sok jó zenét kívánok hozzá.
(#) berez hozzászólása Dec 16, 2023 /
 
Sziasztok ,elővettem tesztelni pár db régi kazettás magnót ,és azt csinálják,ha 3/4-ig benyomom a play gombot szól,de ha addig nyomom ,hogy beakadjon valami és bennt is maradjon egyből megáll.
Felcsévélő forog rendesen,erős is.Tisztítás olajzás megvolt.
(#) zolika60 válasza berez hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Milyen magnó?
(#) berez válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Noname az egyik,Sony diktafon a másik Thomson hordozható a 3.
(#) zolika60 válasza berez hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
"Pillanat állj" gomb nincs benyomva rajtuk? Furcsa lenne három különböző típusú magnó ugyanazzal a hibával.
(#) berez válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Nem ,csak a play van benyomva én is csodálkozom ,mindegyik 20 évet állt
(#) zolika60 válasza berez hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Tegyél fel képet róluk.
(#) mecsei laszlo hozzászólása Jan 2, 2024 /
 
Sziasztok van egy CONDOR C5500 kazettás deck.Problémám az vele, hogy nem tudok felvételt késziteni vele,lejátszás mükődik.
(#) mecsei laszlo hozzászólása Jan 2, 2024 /
 
Valaki esetleg meg tudná javítani?
(#) CHZ válasza mecsei laszlo hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Szia!
Biztos meg tudjak javitani.
Miert nem tudsz felvenni vele, mi a kontkret hibajelenseg?
(#) mecsei laszlo válasza CHZ hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Konkrétan van a deck-ben egy behúzó tekercs(elektromágnes)ami kapcsolná a felvétel funkciot de nem húz be, nem kap áramot a tekercs nem szakadt.Kézel behúzom de ugy se inditja el a felvételt,érintö gombos.
(#) CHZ válasza mecsei laszlo hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Elso, ellenorizni kellene a torlesgatlo kapcsolot.
(#) mecsei laszlo válasza CHZ hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
ellenőriztem már ,és jó a törlésgátlo kapcsoló(mikrokapcsóló)
(#) CHZ válasza mecsei laszlo hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Akkor tapfeszultsegeket kellene ellenorizni.
(#) mecsei laszlo válasza CHZ hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
tápot néztem de még nem követem végig hogy honant nincs tovább áram .
Következő: »»   180 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem