Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2472 / 2488
(#) mlaci989 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Dec 28, 2023 /
 
Köszönöm az útbaigazítást.
(#) Karesz 50 válasza Poli hozzászólására (») Dec 28, 2023 / 1
 
Jajj.... nem rád gondoltam, Te nagyon kedves vagy.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2023
(#) szamóca hozzászólása Dec 29, 2023 /
 
Üdv! STK alapú műhelyerősítőimet 25év szolgálat után nyugdíjaznám. Mivel erősítőpanelek vannak a múltamból, ezért arra gondoltam, hogy egy mindent egybe projekt keretében beépítenék egy USB-s hangdekóder modult is a dobozolás során. A kérdésem, hogy tudtok-e ajánlani ilyen jobb hangminőségű modult, vagy csak ezek az egyszerű pár ezer Forintos Ali-sok léteznek ezekből?
(#) mek-elek válasza szamóca hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Én az ES9038q2m ajánlom a duál mono szimmetrikus kimenete miatt. Jómagam az analóg részét lesöpörtem, hogy szétválasszam a csatornákat rajta. Nekem az YJ-s változata van meg (YJES9038q2m). Sajnos a koxális, és az optikai bemenete mechanikailag megerősítésre szorúlnak a panelen. Nekem Burson V6-okkal megy. Az utóbbi időben igen felment az ára.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Üdv! Nekem ez vált be.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Hú, köszi srácok. Lehet nem jól fogalmaztam. Az nem baj ha BT-t is tud, de olyan kellene amin van USB-A pendrive bemenet, mert arról nyomatnám leginkább. Az csak hab a tortán ha valami kijelzője is lenne. Az olcsóbbak közül vettem már kétfélét is, de az egyik nagyon kaka minőség, a másik meg egy csaj minden szám után, bekapcsoláskor, váltáskor kínaiul gagyarászik.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2023
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Dec 29, 2023 / 1
 
Bocs, az USB-t elnéztem. Annyira megszoktam, hogy a műhelyben telefonról bluetooth-szon hallgatok zenét.
Ebből hármat is használok teljes megelégedéssel. A kedvezőtlen földrajzi adottságom ellenére a rádióvétel is elfogadható, legalábbis jobb mint egy alsó polcos táskarádióé. Ha ezt választod szívesen leírom a táplálással kapcsolatos tapasztalataimat. Kerülöm a mechanikusan csatlakozó jelhordozókat, a WBT-MP3-ra csak egy próba erejéig kötöttem pendrive-ot, azon kívül, hogy működik nincs más tapasztalatom.

WBT-MP3.jpg
    
(#) adapter válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2023 / 1
 
Nekem annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy a a PEN-drivra valamiért háklis, több darabot egyáltalán nem lát, mindegy milyen fájl van rajta (értsd: mp3, flac,). Nem találtam összefüggést a mérete vagy bármilyen paramétere között. (Ha emlékeim nem csalnak, FAT fájlrenszer volt rajtuk...) Leginkább SD kártyát használok benne...[off][/off]
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 29, 2023 / 1
 
Üdv kolegák!

Egy American audio V3000 es végfok került az asztalomra. A hibája hogy egyszercsak alapzajossá vált a kimenet. Az oszcilloszkópon látható a zaj jellege. Érdekesség hogy mindkét csatornán teljesen azonos a zajszint és a mintája is. Ha 6,3 as Jack el a bemenetére kötök jelforrást némileg tompul az amplitúdója kb 60% ra de meg nem szűnik. Honnan eredhet ez a zaj?
(#) pucuka válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Ez nem zaj, ez zavar. Valami gerjedés féle, csillapított rezgés. Ez a szkópod legérzékenyebb állása? Mekkora a jel nagysága, és mi van a két csúcs között?
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Szia!
Nekem ilyen van a kocsiban. Egy sima magnós fejegységem volt, de át lett alakítva. A motor helyett egy dugasztáp vezetékes kapja a 12V-ot. A magnó korrektor kimenete meg lett bontva, oda csatlakozik egy ellenállásos jelszóval egy sztereó 3,5-ös jack. Ez a két kábel megy a modulra. Pendrive fóbiája az nálam is jelentkezett, dadog róla a flac. De micro Sd kártyáról vígan zenél. Jelenleg egy 64GB kártya van benne, gond nélkül kezeli. Jelenleg több mint 50 CD anyag van rajta flac formátumban. Semmi bajom vele.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2023 / 2
 
Na, találtam egy egyszerűt párezerért, amit meg is rendeltem.
De sajna tovább kutakodtam. (nem kellett volna)
És találtam egy nagyon jót, igaz ötször annyiért.
Most megint építgethetek.
(#) david87 hozzászólása Dec 30, 2023 /
 
Sziasztok!
Emlékeztek régebben kinlódtunk ezzel a T. AmpS150 - el.
Készen van működik mind két oldala. Hibája az volt hogy sztereó módban egyik csatorna halkabb volt. Jó lett
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Szia István!
Engem érdekelne a táp szűrése, mert BT módban a kütyüm kissé füttyös.
A másoknál előforduló USB problémákat valószínűleg a nagy tárkapacitás okozhatja.
Ha jól emlékszem max. 8 Gb-os Pendrive-t tud kezelni.
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 31, 2023 / 1
 
Szia!
Ennél, de általában a digitális jelforrásoknál törekedjünk arra, hogy minden más az erősítőhöz kapcsolódó áramkörtől független tápot biztosítsunk. Ez lehet egy pár VA-es NYÁK-trafó, vagy kallódó trafós(!) telefontöltő, mint például a Nokia ACP-7E.

Ha nem kap az eszköz galvanikusan elválasztott táplálást, akkor a jeltest és a táptest között földhurok jön létre. Ebben az esetben a kimeneti jeltest és a pozitív betáp közé a lehető legrövidebb lábbal kössünk be egy 1000 µF kondenzátort és ellenálláson keresztül csatlakozzunk a pozitív tápfeszültséghez. A WBT-MP3 és társai legnagyobb áramfelvétele tapasztalatom szerint 100-110 mA. Figyelembe véve, hogy a benne található 5 V-os feszültségstabilizátor miatt legalább 7 V-ot igényel, az ellenállást válasszuk annyiszor 10 Ω-ra, ahány volttal több a tápunk 8 V-nál.
12 V-os járműbe építve például 47 Ω-ot használok. Célszerű azért ellenőrizni a modulba érkező feszültséget valamennyi üzemmódban, eléri-e a 7 V-ot.
A táp negatív a jeltesten érkezik, ami minél rövidebb vezeték legyen!
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Köszönöm !
Boldog Új Évet !
(#) Fats Domino hozzászólása Jan 2, 2024 /
 
Üdv! 7.2-es erősítőm nem használt kimenetét le kell zárnom, ha nincs rajta terhelés ??
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Nem kell lezárni, semmi baja nem lesz tőle ha üresen marad.
(#) Fats Domino válasza Gafly hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Köszi! Még valami: a kimenteket azonos impedanciájú hangdobozokkal kell terhelni?
(#) superlac hozzászólása Jan 5, 2024 /
 
Sziasztok!


Hozzám került egy Hiwatt G200R ami zajos volt. 2 csatornás, effekt loop-s dupla gain-s motyó.
Első körben hangerőtől független volt a zaj. Tápszürést cserélve ez a hiba eltünt. Most azt produkálja, hogy hangerő növelésével zajos a motyó. Mindkét csatornán és gain állásban. Kihúzott kábellel, a hangerőlet maxra tekerve csak sörétzaj van, tehát ez tuti nem földhurka.
Az erősítő returnbe menve, teljesen zajtalan a cucc, így a hiba az előfokozatban van valahol. Spektrum analizátorral mérve a zaj 2khz-s. Én arra gyanakszom, hogy valahol jelföld hiány van. Vagyis a zaj jellege ezt az elképzelésem erősíti. TL072-k vannak benne, ledes torzítással, egy általános gitárerősítő kapcsolás. A tápfeszek jók, ezen végig mentem! Rossz és korrodált forrasztást nem találtam. Jelkeresővel, a bemenetnél lévő első fokozat kimenetén már rajta van a zaj.Valakinek valami ötlete, tanácsa merre keresgéljek? Bármilyen segítséget megköszönök!
(#) mek-elek válasza superlac hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Igaz vitatott dolog, de az én véleményem, hogy egy ilyen több, mint 20 éves dolognál kapásból cserélném benne az összes elektrolit kondit. Kezdve a pufferekkel, és mindent csak ez után...
(#) superlac válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Délelőtt agyaltam még rajta, jelkeresővel végig mentem az egész nyákon, csak a "fő" jelutat bogarászva, végig ott a zaj. Sávszélesség kitolással még nem próbálkoztam (10 nanós akasztása a betápra közvetlen az IC re forrasztva).
A torz csatiban a fóliákat kidobáltam, Wima került a helyére, illetve a tápszűrésben is az összes szűrőkondi ki lett cserélve. A hiba még mindig jelen van, kövi lépés amit te is mondasz, elkók kukába és megnézem úgy. Ami fura, 470 nanós elkók is vannak benne, nem értem a csatolók miért nem 1 mikrósak és fóliák. Sajnos kapcsolási rajz nincs róla sehol, szóval elég kakás a javítás. Ős régi módszer, forgatom a nyákot és nézem mi hova megy....
(#) tothbela válasza superlac hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 1
 
Azt írod, hogy a bemeneti fokozat után már ott a zaj. Vissza kellene rajzolni a bemeneti fokozatot.

Az erősítő ahogy írod, TL072-kre épül. A 4-es lábon a testhez képest -15V (-12 vagy amit használ az erősítő), a 8-as lábon +15V (12) van. A többin 0V kell legyen. Ezeket óvatosan mérd meg. Ha az IC meghibásodik, ezek az értékek elmászhatnak. Bemeneti fokozat áll nem ritka, hogy valami elszálhat. A mérési eredménytől függően lehet tovább kutakodni.
(#) superlac válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
A tápfeszeken túl vagyok, a pozitív +15.1 a negatív oldal -14.8. Ezt betudom a műszerem pontatlanságának. Holnap esetleg rámérek üresjáratban a stabikra. Ha úgy 15-15, akkor a betápban van valami gebasz. Viszont zaj szempontjából a beborult táp releváns.
(#) superlac válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Jut eszembe, csak kíváncsiságból, a bemeneti első TL072-t kiszedtem és tokot raktam a helyére. Cserélgettem az IC-ket, bármit rakok oda, a zaj ott csücsül. Viszont jó móka volt, NE5532-vel megtáltosodott a torz csati : )
Még 1 infó, a bemeneti TL072 (fotón a bemenethez legközelebbi IC) másik oldala a torz csati GAIN1 torzítását adja. A fotón az utána lévő IC pedig a GAIN2-t basztatja, ennek az egyik oldala közös a GAIN1-2-vel.
(#) Massawa válasza superlac hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Az a 2 kHz az nem zaj, hanem fütty, azaz valahol van valamilyen visszacsatolás amitöl gerjed az elöfokozat. Ott kellene megnéznek az alkatrészeket, amik visszacsatolást okoznak, vagy forditva nem csillapitják a fokozat erösitését. Ahogy látom itt hangszinszabályzok meg erösites szabályzo is van ( gain ). Elöször azokat vizsgáld milyen hatásaal vannak arra 2 kHz-re. Abbol már következtetni lehet, honnan jön a zaj - a fokazat elöl vagy utánna keletkezik.
Majd innen már be lehet határolni merre kell a hibát keresni.
(#) tothbela válasza superlac hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 1
 
Ezek a kommersz stabok 5% szórásúak, de nem is kell nagyobb pontosság. Az a táp az jó így.

Csatlakoztass egy jack kábelt a bemenetre, de ne dugd gitárba, hanem zárd rövidre a végét. Elméletileg nem szabadna zajongania. Ha mégis, akkor a bemenet környékéről egy közeli képet kérnék a panelról, ahol megpróbálom bejelölni a kritikus pontokat.


Bocs, a képen éppen látszik ez a rész. Nem kell újabb fotó.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
(#) david87 hozzászólása Jan 10, 2024 /
 
Sziasztok!
Vettem egy ilyet Bővebben: Link
Tápom van egy trafó 22V AC 220 VA meg van egy kapcsoló üzemű tápom ami 15V DC 4 A
melyik lenne jó hozzá?
Meg az adatlapját hiába szöcskéztem nem derült fény hogy hány ohm-on 100w mekkora feszültségről.
lehet kidobott pénz volt ez az erősitő.
(#) Massawa válasza david87 hozzászólására (») Jan 10, 2024 /
 
Parancsolj.

XH-M190 adatlap.
(#) david87 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
Ezt megtaláltam én is.
Következő: »»   2472 / 2488
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem