Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   70 / 71
(#) pipi válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 10, 2023 / 1
 
Amit én próbáltam kijelzőt az nem működött 3V-os tápról, a tápját 5V-ra kötöttem. A háttérvili is 5V+ellenállásról ment. A 3V-os jelszintek amit a procim kiadott az lcd felé elegendőnek bizonyultak, DE olyan libraryt használj, ami nem olvassa a kijelzőt, met ha a kijelző 5V-os jelszinttel pofázik a 3V-os proci felé az sok jót nem jelent!!! , vagy megszinezed a kapcsolást szinttáttevővel is...
(#) Bakman válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 10, 2023 / 1
 
Van ilyen kijelzőm, 3 V-ról nem működik, kell neki az 5 V. Ha nem felejtem el, megmérem, mekkora áram és feszültség kell a háttérvilágításhoz.
(#) mateatek válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 11, 2023 / 1
 
HD44780-as vezérlőjű LCD-k minden gond nélkül működnek 3,3 voltos tápról. Csak az órajelüket kell ennek megfelelően állítani. Az 5 voltról hajtott példányokat magasabb órajelre állítják, mint a 3,3 voltról hajtottakat. Egy ellenállás cseréje az egész. De lehet, hogy nem is kell, mert az én példányom változtatás nélkül ment.
A kontraszt feszültséget kell megoldanod, mert annak a pozitív tápnál ~3,5 volttal kisebbnek kell lenni. Ez 3,3 voltos meghajtásnál már negatív feszültség, amit valahogyan elő kell állítani.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 1, 2024 /
 
Sziasztok! Némi segítséget kérnék! Adott két(még nem 1000%-osan kész)Attila86 féle smps2 labortáp, amihez van 1-1 1602-es hd44780 alapú kijelző. Szeretnék egy olyan áramkört, ami ,,összefogja" a két panel adatait, és egy 2004 kijelzőn jeleníti meg az adatokat a 2db 1602lcd helyett. A kijelző adatai 1-2 sor, B kijelző adatai 3-4 sor. Ebben szeretnék segítséget kérni. UC programozáshoz nem értek sajnos. Tudna ebben segíteni valaki?
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Mindkét oldali program azonos, a kijelző azonos területeit használná, hiába a közös kijelző nagyobb. A két oldal kijelzőhöz kapcsolódó vezetékeit sem szabad összekötni.

Tulajdonképpen meg lehet csinálni, mikrokontrollerrel, anélkül reménytelen. Marad a két külön kijelző.
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
A pic is áramkör, ha úgy vesszük. Nekem nem az a cél hogy párhuzamosítsam a két forrást, hanem hogy a két kijelző adatai valahogy egy kijelzőn jelenjenek meg!
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Egy harmadik PIC (vagy valamilyen más mikrokontroller) fogadja a két kijelzőre szánt adatokat, majd kiírja azokat egy kijelzőre. Így lehet megoldani.
(#) niedziela válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Ha nem akarod egyszerre látni a két kijelzést, akkor egy váltó kapcsolással kijelezheted az adatokat külön külön.
Létezik ic+pár alkatrész, amivel az adatvonalakat tudod kapcsolni.
(#) proli007 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Hello! Félő, hogy olyan kérdésben próbáltok segíteni, amit fel sem tettek. Mert tudtommal Attila labortápjában, semmilyen LCD nincs és így két dolog nem tiszta. Mivel, mi módon méri a paramétereket és ami fontosabb, van-e a két táp között közös potenciálú pont..
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Talán erről van szó: PIC-es panelmérő II.
(#) nagym6 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Mindenképpen programba is bele kellene írni, mert a négysoros kijelző 3. és 4. sor címei mások, mint a -második- kétsorosé. Tehát olyan címek is kellenek, amik a jelenlegi programban nincsenek. Mint írták, egy külön kontroller mindenképpen kellene.
(#) niedziela válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2024 1 /
 
Az egész projectnek ilyen formán nincs értelme, mert ha
Idézet:
„Adott két(még nem 1000%-osan kész)Attila86 féle smps2 labortáp,”

Ez nem tartalmaz semmilyen digitális kijelzést, és van a PIC panelmérő, akkor vagy a két táphoz két panelmérőt használ az ember, vagy a két táphoz készít egy olyan panelmérőt aminek két bemenete van. Két külön panelmérő LCD kimenetéhez készíteni egy plusz elektronikát ami egy harmadik LCD-re összegzi a kijelzést.... nem feltétlen tudom kommentálni.
Annyit tudok ebben az esetben elképzelni, ha nem akarja a nulláról elkeztdeni, hogy a két panelmérő analóg részét használva, egy kontrollerben dolgozza fel egy 4 soros kijelzőre.
De megjegyzi,
Idézet:
„UC programozáshoz nem értek sajnos.”

Igy nincs hova tovább.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Vélhetően igen. (Nem szoktam nézegetni.) De sok értelme nincs a projectnek. Mert egy harmadik procival át lehet venni a mért értéket, de akkor ehhez mind kettő programját át kell írni, hogy legalább soros porton kiabálja ki a mért adatokat. Mert az LCD vezérlését azon a sok biten átvenni, lemodellezni az LCD adatávételét nem célszerű. Senki nem használja a Busy flag-et így aszinkronbajár a kettő.
Továbbá új programot is írni kell a harmadik procira. És célszerű optikai elválasztást biztosítani, hogy a két táp szabadon használható legyen. Ilyesmit, csak kínjában tenne bárki is..
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Idézet:
„Ilyesmit, csak kínjában tenne bárki is..”
Így értettem én is a "tulajdonképpen meg lehet csinálni" részt.
(#) benjami válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Elvileg meg lehet csinálni azt, hogy egy harmadik procit ráakasztasz a 2 lcd lábaira, ami szimulálja annak működését, és mindemellett egy nagyobb kijelzőn meg is jeleníti a két kijelző tartalmát. A gond csak az, hogy ez nagyobb feladat lenne mint egy több bemenetes panelmérőt megtervezni és megépíteni. Ha eltérő tápról megy a két panelmérő, akkor még a galvanikus elválasztást is meg kellene oldani legalább 6 vezetéken (ha 4 bitesen van működtetve a kijelző busy flag figyelés nélkül). A galvanikus leválasztást (ha eltérő tápról mennek) a több bemenetes esetén is meg kell oldani, ez legegyszerűbben spi adc-vel és az spi vonalak optós leválasztásával oldható meg.
(#) proba válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Vélemény: két labortáphoz 4 műszer dukál, az átkapcsolgatás csak önmagad szívatása. Ha már ennyit dolgozol vele, egy sokkal használhatóbb eszköz minimális pluszmunka. Gondolj bele élesztéshez kell a labortáp legtöbbször, ott meg minden információ együtt látása fontos. Főleg erősítőknél. ( melyik oldal mennyi áramot fogyaszt, áramkorlát esetén mennyire esik le a feszültség, mind mind olyan infó, amit nem szeretnék kapcsolgatással megtudni.) Mellékesen gyorsabban észre veszed ha rendellenesen változik valamely paraméter.
(#) benjami válasza proba hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 3
 
Én nem látok olyat a kérdezőtől, hogy bármit is szeretne átkapcsolgatni. Szerintem csak azt akarná, hogy a 2db két soros kijelző helyett 1db négy soros legyen a tápegységében (amin nyilván az a tartalom lenne ami a két kijelzőn együtt).
(#) Gafly válasza benjami hozzászólására (») Jan 2, 2024 1 /
 
Ebben neked igazad van, de druszám (is) azon értetlenkedik, hogy (valószínűleg, sőt tutira) nem közös a GND, és a kérdező beismerten nem tud uc-t programozni. Úgy már nem annyira triviális segíteni.
(#) rockersrac válasza Gafly hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Javíts ki ha tévedek, de a fórum alapvetően nem arról szólna, hogy tapasztalatokat osszunk meg egymással, és ha netán szükséges segítsünk a másiknak, vagy legalábbis megpróbálunk neki segíteni, nem pedig effektíve lehülyézzük, és nyíltan kimondjuk, hogy amúgy eszünk ágában sincs segíteni? (,,Úgy már nem annyira triviális segíteni.") Mert eddig lényegében csak azt tapasztaltam, hogy mindenki aki esetleg válaszolt, azt próbálta elmagyarázni, hogyan NEM lehet megoldani. Egyedül a kommentelők közül benjami próbált érdemileg segíteni, ő volt az aki egyáltalán végig olvasta a kérdésemet, és értelmezte. Mindenki más csak a kommentek számát szaporította feleslegesen. Így a kommenteket visszaolvasva eszembe jutott már, miért redukáltam épp minimálisra az oldalon az aktivitásomat...
(#) niedziela válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Egy halom ember elmondta, hogyan lehet megoldani, több tippet is kaptál, csak én három variációt írtam le. Segítséget kérsz, kapsz is, ahogy általában mindenki.
Probléma az jelen esetben, hogy ez amit szeretnél mikrokontroller programozást igényel amiben annak lehet segiteni aki valamennyire tud. Te a saját bevallásod szerint nem tudsz.
Azt próbáld megérteni, hogy nálad a hardver, nálad a szoftver, ha ebben nem tudsz előrelépni, akkor nincs hogy segíteni.

Idézet:
„Annyit tudok ebben az esetben elképzelni, ha nem akarja a nulláról elkeztdeni, hogy a két panelmérő analóg részét használva, egy kontrollerben dolgozza fel egy 4 soros kijelzőre.”
(#) rockersrac hozzászólása Jan 4, 2024 /
 
Sziasztok! A hd44780-i2c átalakító használható fordítva? Szóval hogy nem i2c-->hd44780, hanem 44780---->I2c? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Az a modul tulajdonképpen egy PCF8574 portbővítő IC, az IC-t az I2C lábainál fogva lehet vezérelni és kizárólag szolgaként tud viselkedni. Önmagában életképtelen, kell mellé egy mester is.

Abban az értelemben ahogy te gondolod, valószínűleg lehet használni de finoman szólva is macerás. Az I2C oldalra kell minimum egy mikrokontroller és a sebesség is kérdéses (nem böngéztem át az adatlapot, milyen sebességekre képes).
(#) benjami válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2024 /
 
Az I2C működési sebessége miatt igen nagy eséllyel nem valósítható meg (a biztos válaszhoz először egy logikai analizátorral meg kellene nézni, hogy a panelmérő milyen sebességgel működteti a kijelzőt, milyen széles E impulzusokat küld). Mindazonáltal eddig ez a legnehezebben megvalósítható ötleted. Inkább csinálj egy saját több bemenetes panelmérőt, azt sokkal egyszerűbb megvalósítani.
(#) sargarigo válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 2
 
Nem lehet vásárolni olyan panelmérőt ami rögtön azt tudja amit szeretnél? Lehet hogy gyorsabb és olcsóbb lenne keresni egy ilyet szerintem.
(#) nero9 hozzászólása Jan 25, 2024 /
 
Sziasztok!
Ugyan nem tv, de lcdvel kapcsolatos kérdés.

Van egy műszerem ami egyik napról a másikra azt csinálja hogy 3mp jó a kijelző utána 5mp vibrál és ezt ismétli a végtelenségig. Sose láttam még ilyen hibát. Hátha valaki találkozott már ilyesmivel.
Az lenne a kérdés szerintetek javitható e?
Kijelző hiba lehet ez? ( Kijelző az lenne hozzá aliról, csak nem vagyok biztos benne hogy az a baj.)
A szalagkábelt ha leveszem menet közben és vissza, olyankor mindig jól jön vissza a kép. De 3mp múlva ujra elkezdi ugyanezt a ciklust.
Van egy 5,5v mérőpont, azon 5,1v mérek.
A 3,3v ponton 3,17v.
2 elkó van benne, azok cserélve. A többi smd.
Videók:
Bővebben: Lcd1
Bővebben: Lcd2
(#) Bakman válasza nero9 hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 1
 
Ha a kijelző tápfeszültsége stabil (oszcilloszkóppal nézve), akkor valószínűleg a konkrét LCD vezérlővel, ami a kijelző része, lehet gond. A periódikusság erre utal. Mintha az órajele mászott volna el kissé. Igaz, ez az eltérés az alaplapból is jöhet. Magyarán egy határozott talán...
(#) peter810 hozzászólása Feb 7, 2024 /
 
Sziasztok adott a képen látható gepida kijelző.Ennek olyan baja van hogy nem jelenít meg semmit a kijelzőn,háttér világítás van ,ki be kapcsolható a kerékpár üzemel vele,világítás,rásegítés minden működik,ötletet kérnék.további szép napot
(#) Massawa válasza peter810 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
A menüben nem lehet állitani valahol a kontrastot? Egy PALMmal volt egyszer hasonlo gondom. Annak automatikus kontrasztszabályozása volt és a fotoellenállás ment tönkre.
(#) peter810 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Megvan a hiba a panel és a kijelző közötti összekötőkábelt kellene cserélni.mostmár erre keresek egy szakit.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) nero9 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2024 / 1
 
A kijelző volt hibás. Le volt törve a jobb alsó sarkából 2mm. Rendeltem másikat. Azzal megy. Köszi
Következő: »»   70 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem