Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   725 / 727
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Pár hónapja osztotta meg. Nem töltöttem le, mert nekem nagyon száraz, csak átfutottam. Ezt a 20 oldalt elolvastam és az alján lévő hivatkozott irodalmat is átnéztem. Ez a cső nagyon komoly berendezés. De aki lovagolni akar, annak lóra kell ülnie.
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Erre próbáltam rámutatni.
(#) teddysnow válasza segítő hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Saját fülemmel már hallottam süvíteni reflex csövet. Úgy gondolom, hogy ha a kis átmérőjű csőnek van hátránya, kell legyen a túl nagy átmérőnek is. De a tévedés jogát folyamatosan fenntartom.
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
A "jobbak" exponenciális "tölcsért" használnak cső helyett. Az nem süvít, csak még nehezebb jól behangolni.

CAM02967.jpg
    
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Igen. És egy tapasztalat
(#) dB_Thunder válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Ekkora nyitás, tölcséresség már nem a süvítés ellen van!
(#) Cinema válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Túlzott erősítő-teljesítmény lehet az oka a süvítésnek, nemcsak a hangolási mód.
Ha túlhajtod a hangszórót, az mindenféle-nemkívánatos hangot adhat ki.
A reflex-dobozoknak van egy "optimális" hallgatási-térkitöltési tényezője, ahol szól ott jó-elégséges, megfelelő, vagy túlzott-e a hangja, vagy kevés. Mindkét utóbbi eset lelombozó és nem csak a hangszóró lehet a ludas.

Üdv!
(#) black1989 hozzászólása Jan 22, 2024 /
 
Sziasztok!

Hangszóró tekercseléssel kapcsolatban kérnék segítséget, ha lehet!
Minden hagszórót úgy tekercselek ,hogy megmérem a magot, és legyártatom hozzá a csévetestet, ezt szeretném elkerülni! Van e valamilyen csévetest lista, séma , akármi ami szerint sok-sok ,vagy minden létező méretet letudnám egyszerre gyártatni ? Az a baj, hogy sok idő utólérni az esztergályos szakit, így mindíg az a több idő ,míg a kész csévetestet várom, ahelyett ,hogy inkább egyszerre sokat gyártatnék le! Előre is köszönöm a segítségeket!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2024
(#) Massawa hozzászólása Feb 3, 2024 /
 
Egy jo 2 utas JBL autohangszorot kell egy dobozba épiteni ( fiamnak a koleszba). Sajnos sem a JBL honlapján, sem máshol nincs informacio, hogy nyitott vagy zárt dobozba valo. A tipusa STAGE 2 6427.
Van 2 régi kb 10 literes dobozom, most zártan épitettem be. Az autokban rendszerint azonban nem zártak a terek ahol a hangszorok vannak. Holnap viszi el majd kiprobáljuk, de lehet, hogy kell majd valami bassreflex nyilás. Van 2 másik valamivel kisebb, de jo hangu Philips hangfal, az nyitott ( bassreflex nyilás) az ugyanazon az erösitön hangosabb, viszont a JBL kellemesebb hangu.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Igen!
(#) blasz hozzászólása Feb 4, 2024 /
 
Sziasztok van egy Preludium párom most újítják fel a hangszóróit,és ha kész van el szeretném eladni,vagy cserélni nagyobbra akár ráfizetéssel is,de nem tudom mennyit érhet a 2 doboz.A magas eredeti és a Vifa mélyközép is de az előző javítása nem nagyon sikerült a mélyközépnek, igy ismét csináltatnom kell,és már meguntam.Nem hirdetem csak érdeklődöm.
Köszönöm előre is.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 4, 2024 /
 
Sziasztok,
kicsinosítottam még iskolás koromban, garázs felújításból megmaradt OSB-ből rögtönzött, közel 20 éves hangfalaimat. Először magában, natúr OSB-ben pompázott évekig az asztalomon. Abban az időben még CRT monitorom volt, ezért mágnesesen árnyékolt hangszórók kellettek bele. Így a SAL kevlár membrános hangszórójára és a 900Ft-os, DT-20 magasára esett a műszakilag indokolt választás. Költöztem, nősültem, hangszórót cseréltem, mert a kevláros gumimembránja kikeményedett, meg elkezdett súrlódni a tekercs, kicseréltem akkor 1900 Ft-ba kerülő MNC-re, ez van benne most is. A porvédőre sörös doboz alját ragasztottam, mert úgy jobban tetszett. Hatással voltak rám a régi, nagy gitár hangszórók.
Majd szintén felújítás miatt hirtelen lett sok kidobni való (vagy jó lesz az még valamire) padlószőnyeg. Rémlett, hogy talán a Garry (többek között) hangfal gyártónak is van valamilyen szövettel bevont hangfala, ezért adta magát, hogy akkor lesz nekem is. Nem kellett, hogy kész legyen, hogy lássam, hogy én ezt vissza nem teszem az asztalomra. Sittes zsák, duplán, és irány a padlás. Szintén hosszú évek következtek.
Lányom nagylányos bútorokat kapott és ezzel együtt egy TV-t is. A TV-hez van egy Xbox is amin apa is játszogat. Csak apának nem tetszik a TV hangja, ő nem ilyenen nőtt fel. Ezért a TV hangját valahogy (mert a TV nagyon nem partner benne) kifogja vezetni egy pár hangfalra, a teljes élmény érdekében.
Így a padlásról lekerült a csúnya régi jó. Porzott a padlószőnyeg ragasztója rettenetesen. Az OSB kidudorodásait körbe csiszoltam, mélyedéseket gletteltem-csiszoltam, több menetben, hogy az öntapadós fólia alatt ne látszódjon. Kapott egy keretet is ezzel 10 Literről 11-re nőtt a térfogata. Fólia ragasztása előtt tettem egy próbát, mert már jártam úgy, hogy nem tapadt. Most is így volt. Akkor bevált az a trükk, hogy alapozóval (kornat, mert az volt itthon) átkentem a horganyzott lemezt (mert horganyzott lemezre nem tapadt) és utána már jó volt. Bevált most is, átkentem a glettelt OSB-t több rétegben. A hangfal eleje Bauhaus-os fenyő polc. Többféle méretben kapható, ragasztott, fenyőfa. Ezt úgy rögzítettem, hogy a keretbe, amire ráilleszkedik az előlap, facsavarokat csavartam, úgy, hogy kiállt egy kb 1,5 centit. Ezeket a kiálló csavarfejeket hegyesre csiszoltam, FBS-el a keretet körbekentem majd az előlapot rákalapáltam. Fóliázás után persze.
Meglepően jó szól, a magas idétlen, mert tényleg katasztrófa az a magas. Az a fő baja, hogy vékony műanyag és ahogy húzzuk a csavarokat úgy deformálódik mindene és úgy változik a hangja is. Ha nincs erősen meghúzva elfogadható.
Még nincsenek a helyén, nálam a szekrény tetején férnek most el, a TV-vel lesz egy kis elszámolni valónk, mert semmi hangkimenet nincs rajta, "A" terv szerint belső hangszóróit vezetem ki. Meglájuk. Még állványt kell hozzá szereznem, mert a TV szekrényről lelógnak. És ennyi.
(#) gyulank hozzászólása Feb 28, 2024 /
 
Feltételezhetően melyik a jobb? A felső elrendezésük egyforma, 10/16cm tweeter 10/16cm hangszóró, de a 10cm-el szerelt, az bassreflex, és van benne egy 20cm-es hangszóró is. Ezen túl mennyire számít, hogy hány ohm? Készülök venni egy erősítőt, amire 6-16 ohmot írtak. A 4 kevesebb, a 4-8 ohm nem tudom mennyi, de így van ráírva.
(#) veroka válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Ezekből az adatokból semmi hasznos információ nem derül ki. Azok a hangsugárzók, amiknek a gyártó szerint a legfontosabb paramétere az, hogy neodímium mágnessel szerelték leginkább a parasztvakítás kategóriába esnek.
És hogy a feltüntetett adatokat összehasonlítsuk: A jobb oldali hangdobozra 20-20kHz átviteli sávot írtak, a bal oldalinál ez csak 40Hztől indul. Ennek legalább az érzékenységét is megadták, a nagyobb hangszórósnak pedig még azt sem.
Őszintén: egyiket sem merném jó szívvel ajánlani. Ha mindenképpen választanom kellene akkor a bal oldalit nézném meg alaposabban, mert a jobb oldali adatoknak semennyire sem hiszek, a bal oldaliak hihetőbbek - de messze nem biztos, hogy igazak is.
(#) GARFIELD13 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Szia!
A lent olvasható nevek alapján ezekre rákeresve én azt mondanám, hogy ennyi pénzért már egy régi, még a normális időkben készült igazi Hi-Fi dobozpárt is lehetne használtan venni, aminek ez a két izé a közelébe sem érhet...
Sorry, de én csak ezt tudom javasolni, ezek közül egyiket sem.
Jelzem, hogy a használt piac meg eléggé nehéz terep, mert ott is sok "csoda" van "csoda árakon", ezért olyat érdemes csak nézni amit személyesen láthatsz és meg is tudod hallgatni.

Ha esetleg nyugati irányból van szállító kapacitással rendelkező ismerős akkor ott is lehet jó vételt kifogni. Pl:
JPW Sonata
Ha nincs akkor marad a csendes szomorkodás, hogy ilyenekről lemarad az ember...
Sikeres és megfontolt választást.
Hogy miért pont ilyet linkeltem példának?
blog...

Üdv.
(#) gyulank válasza veroka hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Én se szeretem a hiányos adatokat, de ez van, és ezt csinálják a nagy márkák is. Pl. az Auna szerintem jó. Egyszer megtudakoltam egy mikrofonról, hogy mit takar az átviteli sáv, és egyenes volt a frekvenciaválasz. Hallottam Auna mikrofont streamben, és jó volt. Ennyit tudok a márkáról, a másikról ennyit se, de ez alapján az Aunában bízok, tegyük fel, hogy nem hazudik, és 20-20k-ig kb. egyenes! A hangszórók méreteiből, a feltételezett hangváltók bekötéseiből, a hangszórók számából, a hangfal kialakításából, reflex, vagy nem. Szóval egyik kérdés, hogy
3 utas, 4 ohmos, 16cm mély + 16cm közép +magas 41280cm3 amiről nem írják, hogy reflex, az elején nincs lyuk, de nem tudom, hogy mindenképp jeleznék-e, lehet hátul van, vagy
3 utas, 4-8 ohmos, 10cm mély/közép + 10cm mély/közép +magas +20cm mély és bass reflex a jobb, ami 30874cm3?
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Idézet:
„nem hazudik, és 20-20k-ig kb. egyenes”

Akusztikában és kőművességben ez a fogalom nem létezik.
(#) gyulank válasza Gafly hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Értem, hogy bele kell kötnöd, de tudom, hogy érted, hogy mit jelent az egyenes.
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Nem kell belekötnöm, kérheted a hozzászólás törlését, mint sértő tartalom.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 28, 2024 /
 
Sziasztok,
én is szeretnék egyet kérdezni: melyikkel van tapasztalat vagy ígéretesebb?

Egyik
Másik

50 Literes zárt dobozom van és tervem szerint 500-600 Hz nél váltanám.
(#) veroka válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Az, hogy mindenki ezt csinálja az nem mentség és legfőképpp neked nem jó. Viszont ha te az Aunában bízol akkor már el is döntötted a kérdést. Az, hogy mekkora dobozban vannak a hangszórók azt rengeteg minden befolyásolja (felfüggesztés lágysága, max. kitérés, jóság...), lehet hogy az egyiknek a kisebb doboz a jó, a mésiknak meg a nagyobb. Ha bízol bennük, akkor bízz abban is, hogy a nekik megfelelő dobozba szerelik a hangszórókat.
Azt viszont mindenképp tartsd észben hogy egy mikrofon karakterisztikáját nem lehet egy hangszóró karakterisztikájához hasonlítani.
(#) veroka válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
A Dayton Qts csak 0.33, az reflex dobozba való. A Monacoré 0.8, zártba az lesz a jó
(#) gyulank válasza veroka hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Nem döntöttem el. Azt írtam, hogy már végigjártam az Aunával azt, hogy azt feltételeztem, hogy azért adják meg a sávszélességet, mert rossz a karakterisztika. Megragadtad a leglényegtelenebb dolgot, a doboz űrtartalmát, oké, megbántam, hogy belekerült, de akkor olvasd úgy, hogy azt kihagyod, és van még körülötte sok más is, aminek állítólag viszont van jelentősége. Ha akkor még azt is feltételezzük, hogy akkora dobozban van, hogy jó legyen, a reflex is, akkor marad a hangszórók száma, mérete, összekötése, és a hangváltók, meg, hogy reflex vagy zárt. Ha ezeket nézzük, melyik megoldás lehet a jobb?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2024
(#) veroka válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Ezt mondom, hogy semmi olyan adatot nem adnak meg amiből el lehetne dönteni hogy melyik a jobb. A dobozok térfogatát pont te hoztad példának, de hiába hiszem el hogy minden adat teljesen megfelel a valóságnak, mert a közölt adatok lényegtelenek.
(#) gyulank válasza veroka hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Vagyis teljesen mindegy, hogy úgy 3 utas, hogy 2db. 16 centis+1db. magas és zárt, vagy úgy 3 utas, hogy 2db. 10 centis+1db. magas+1db. 20 centis, és reflex?
(#) lóri hozzászólása Feb 28, 2024 / 1
 
Sziasztok!
Végre, megint én.
Rajzoltam ilyen tökjó hangf.., akarom mondani, hangdobozokat.
A mérete kb. a Videoton Preludium-nak felel meg, meg nekem is.
Jól szól. Onnan tudom, hogy kettőt már elkértek.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2024
(#) dB_Thunder válasza lóri hozzászólására (») Feb 29, 2024 /
 
Legalább igényes az asztalos munka!
Hol árulnak még Monacor hangszórókat?
Nem túl rég kerestem volna M.N.C. hangszórót, mert azokból is volt pár használható, de gyakorlatilag eltűntek, nincs!
(#) veroka válasza gyulank hozzászólására (») Feb 29, 2024 /
 
Igen, mindegy. Ami számít, az az érzékenység. Lehet 2*16 centis mély egy dobozban, ha azok a mélyek érzéketlenek akkor a beleküldött energia nagy része csak melegíti a tekercseket. Avagy lehet benne egy jó hatásfokú 10 centis mélysugárzó, amit te mégis hangosabbnak fogsz hallani.
Amennyiben a két hangdoboz érzékenysége megegyezik, akkor a nagyobb membránfelületűt fogod hangosabbnak hallani, mert több levegőt fog megmozgatni. Ne feledd, a fejhallgatódnak csak 1-2 cm2 a membránja, mégis ugyanazokat a mélyeket fogod hallani, mint ami a 2*16 centis dobozból kijön.
(#) gyuszo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 29, 2024 /
 
Például itt : Monacor Hungária
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2024
Következő: »»   725 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem