Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio
 
Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   8 / 10
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Nemcsak neki. De... "Szerintem csak volt az a pénz, amiért korpásodott a haja! " És ezt csak Neked, ha nem voltam érthető.
(#) kistee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Korrekt!
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Sajnos csak ez az egy Technics prospektusom van tán 2003-ból. Akkoriban volt egy kis pénzem élvezkedni, és az utolsó pillanatban került egy PS7 cédéjátszó és egy AZ-6-os. 7-es már nem volt, és a 6-ost is Debrecenből hozták fel, mármint az utolsó hármat. Én még kilencvenért kaptam. A maradék kettő százért ment el karácsonykor. 1-2 évig voltam velük boldog. Csodás dolog volt velük CD-ről kazettára venni. Csúcsindikátor az összes számra, vagy a kiválasztott listára, automatikus előmágnesezés, számléptető, stb
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Idézet:
„Ez olyan kijelentés volt, mintha azt állítanád, hogy az autónak a motorja és a kereke a lényeg, meg az út amin megy. Ami a kettő között van az csak szócséplés.”

Nagyon jó a hasonlat! Ezt még senki nem fogalmazta meg ilyen frappánsan! Gratula! Hatványozottan fenntartom a véleményemet
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Ha ezt te leszólásnak értelmezted, akkor OK. Bár szerintem csak az akkori korok, ( meg a maiak ) "független" újságírásáról alkotott szarkasztikus véleményt.
(#) teddysnow válasza segítő hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
De még milyen jó! Simán be lehetne tenni a topik címe alá, hogy miről is van szó.
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Hogy melyik oldalon állok: egy 220 lóerős autóval sivatagosítom a bolygót.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2023
(#) Karesz 50 hozzászólása Jan 12, 2024 / 5
 
Ennek a gyászhírnek úgy érzem ebben a topic-ban van méltó helye.
Tőlünk is kijár Darvas Lászlónak egy főhajtás és egy perc néma csend.
(#) segítő hozzászólása Jan 13, 2024 /
 
Igazi polihisztor volt. Szekám Pál nyugodj békében.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 15, 2024 /
 
Darvas a hányatott sorsú audiofil
Temetni jöttem Caesart nem dicsérni, írta Shakespeare.
Én nem vagyok Shakespeare, bár igyekszem audiofilként gondolkodni. Ez egy olyan út, ahol jut hideg meleg annak, aki ezen az úton jár, és a tapasztalatait közölni meri másnak a vélt javára. És ez így volt van, lesz a társadalmunkban, mivel mindenki a saját vélt igazát igyekszik előbbre tartani. Darvas a tapasztalatait közölte, és nem akart senkit semmire rábeszélni!
-
Idézet:
„Darvas elég sok hülyeséget összehord mostanában. Ez a 0.1 mm átmérőjű ezüst hangszóróvezeték végképp kiverte nálam a biztosítékot.”

-
Idézet:
„[quote]Régen minden hülyeségét végig csináltunk. Mai szemmel a 90%-a értelmetlen volt.”
De voltak vitathatatlan érdemei. Rengeteg dolgot vezetett be a köztudatba: állványok, alátétek, tüskék, vezetékek saját hangja... stb. Máig nagy tisztelője vagyok.
A Hifi Magazinnak azóta sincs utódlapja kis hazánkban.” [/quote]
-
Idézet:
„Darvasnak - saját szubjektív véleményem szerint - vagy a fülével van baj, vagy az ízlésével. Igor barátommal, jártunk nála a 80-as évek közepén (vittünk magunkkal végfokot is). Boldog izgalommal vártuk, hogy végre meghallgathassuk élőben a híres Spendor BC1-et. Nem is emlékszem semmi másra az egészből, csak a Spendor-okra. Hatalmas csalódás volt mindkettőnk számára.”


Én is voltam csövest meghallgatni profinál, és szakboltban is. Nekem is volt saját véleményem.
Mondtam is a fiamnak (másnak nem), hogy nem cserélném el egyiket sem a VF4-emre.
Azért ezekben is volt tapasztalat. NEM VAGYUNK EGYFORMÁK, de mindenkinek jár a tisztelet!
Ugyan az audiofil szemlélet lehet közös néhányunkban, de akkor sem biztos, hogy azonosak az elvárásaink.
No meg az írás is lehet megélhetési forma, és nem biztos, hogy az író a saját történetét közli csupán.
De a lényeg szerintem az érdeklődés felkeltése!
Olyan ez, mint a svédasztal, mindenki vehet belőle kedvére valót, kötelezettség nélkül.

Az ezüstdrót kincse
Anyagrész a mellékletben. Az írás ideje óta eltelt pár év. Utólag mindenki lehet okosabb...
A megváltozott lehetőségek magukban is komoly perspektívát jelentenek. Hangsúlyoznám az olvasónak ez nem a tagadás témája, hanem a tapasztalatoké. A „mester” még úttörő lehetett a témában, így nem illeti bírálat egy-két, ma már „felszínes” elképzeléséért az ezüstvezeték hangját illetően.
Nem tudhatta, hogy mit számít az ezüstvezeték hangjában a bejáratás. Ha tudta volna, akkor hallhatta volna, amint megszűnik a keménysége, karcossága, és egy lágy, részletgazdag, elkenődés nélküli hangkép lesz az eredmény.
Vezetékek vastagságának jelentősége. Kinek-kinek, egyéni elvárás. Nem vagyok a témában sűrű, de annyi tapasztalatom akad pár hangfal átkábelezéséből, hogy nem semmi vékony drótokkal kerültek a magyar hangfalak gyártásra, akkoriban (80 körül). Még jónak is véltük az Akai GX-el a HS400-at. Amikor felújítottam egyet, valamikor a 2010-es években 2,5 ezüstözött OFC kábellel, összekötőt, és hangfalon belül is, elhűltem, milyen vékony madzagokkal volt eredetileg gyártva.
Az audiofil életút menet közben alakul ki. A dolgok változnak, az információk gyarapodnak, és
mindenki saját maga dönheti el, hogy merre tovább.

Elment hát a vén varázsló,
végre nincs ma itt a mester!
Szellemeit én varázslom
élni-halni most az egyszer!
Ellestem igéit s
hókuszpókuszát,
s bűverővel én is
művelek csodát!
Rajta! rajta!
Szedd a lábad,
töltsd a kádat
feredőre!
Gazdag árral fürge habja
hadd zuhogjon, fuss! előre!

(Goethe: A bűvészinas Kardos László fordítása)



(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 15, 2024 /
 
Szépen megfogalmaztad.
Igaz, hogy nem mindenben értettem vele egyet az utóbbi időben, de maradjon ez most már az én saram.
A '80-as évek hiánygazdálkodós "átkosában" komoly kihívást jelentett itt vidéken - abból néhány darab Hifi Magazinból, ami ide "jutott" - egy-egy példányt megszerezni. A legelső számért (amiről akkoriban még a rádió-reklámból szereztünk tudomást) szó szerint körbe bicikliztem a megye összes városát két nap leforgása alatt, de nem sikerült megszereznem. Az összes többit igen... és ma is féltve őrzött kincseim közé tartoznak ezek az újságok. Még ma is emlékszem szinte mindegyik cikkre. Több ezer oldal... és faltam minden szavát/betűjét amikor az új szám megjelent.
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 15, 2024 /
 
Személyesen is vagy 2x találkoztunk. A teszteket nem vállaltam, de ha informácio kellett stb. akkor itt ott azért felhivott. Én akkor a pult másik oldalán álltam, amikor az egyik lemezünk valamilyen minöségi dijat nyert Angliában és valamilyen svéd magazin referenciának minösitette.
Akkoriban még nem volt olyan egyszerü utazni, igy a lemez alkotoit ki sem engedték még egy beszélgetésre sem. Söt ha jol emlékszem valaki teljesen ismeretlen vette át a londoni ünnepségen az ujság minösitö oklevelét. Ekkor hivott Darvas, hogy mutassuk be a lemezt, amit lemondtunk ( több okbol, de ez most nem lényeges, szerintem meg is értette miért. Senki otthon a studioban meg egy oklevelet sem kapott).

Gyakorlatilag ma sem tudjuk (aki meg él közülünk) miért lett pontosan az a lemez olyan jo és sokaknak tetszö. Az tény, hogy sok munka volt, jo zenekarral, neves karmesterrel, de ha minden munkára ilyen lehetöséget kapott volna a stáb, akkor talán több jo lemez is összejött volna. Sajnos nekem már eltünt a lemezem (a stáb 3 darabot kapott ingyen). Azt hiszem elajándékoztam valakinek, maga a felvett zene nem igen volt a kedvencem ( és eleget hallottam akkor a felvétel meg a gyártás folyamán).

Nyugodjon békében!
(#) Suba53 hozzászólása Jan 15, 2024 /
 
Egy általam kedvelt bölcs JÓGI mondta: Kétféle ember van. Aki már elment, és aki még nem.
Mi is elég közel ülünk már a kijárathoz.

R.I.P. Darvas László!
(#) Ódenka hozzászólása Jan 15, 2024 /
 
Egy német műszaki fórumon így emlékeznek meg elment tagjaiktól, akik sokat tettek a fórum színvonaláért, olvasókért. Had legyen itt is a pár szó:

Ne állj sírva a síromnál, nem fekszem ott mély álomban. Én vagyok a szél a háborgó tengeren.

Én vagyok a csillogó, friss havon. Én vagyok a napfény, egy érett mezőn. Én vagyok az eső, amely az

égből hullik. Ne sírj a síromnál, nem vagyok ott. Nem haltam meg, nem mentem el.
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Ezt ma tudtam meg, Karácsonykor elment, búcsú nélkül.
Sok szép elektronikai, erősítő tervei végleg megálltak. Az út szép és jó volt, ennyi jutott.
Barátom, Ikka56
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Az élet már csak ilyen, folytatódik...

Változó világban élünk…
Amikor először vettem pár éve ezt a kábelt, másképp nézett ki. Igaz, akkor Neotech high performance Symmetric Interconnect Cable. OCC Pure Silver/Teflon Insulation. NA13192 volt a műanyag külső köpenyén ráírva, alatta szövet, alatta sűrű árnyékoló harisnya. Most meg műanyag háló van kívül, és alatta gumiszagú gumi, és azon a szöveg a gumin van. A többi azonosnak látszik. A felirat rajta Neotech NEI-1001 UPOCC SILVER INDIVIDUAL TEFLON INSULATED AIR TUBE DESIGN EXCELLENT PURITY SOUND REPRODUKTION INTERCOCCECT CABLE.
Na de a belseje a lényeg, az, ami legbelül van, ami nem Kínai vörösrézfólia!
Mielőtt valakinek nagyképűségnek tűnne e dolog, tapasztalatomból adódik e vélekedés. Ha audiofil elképzelései vannak valakinek, jobb hangzást mutat, ha a paneltől, mint elektromos vezetőtől, és szigetelőtől elzárkózik. Volt már róla szó, nem néz ki jól az audiofil elvek betartása az építés során, a minél rövidebb kábelezéssel, alkatrészlábakkal elérni a kapcsolás megvalósítását, valamint az egészet, elszigetelni a paneltől, stb. Ehhez nincs számítógépes paneltervezés, meg az olcsó kész kínai panelra lazán sorba felrakott alkatrészekben gyönyörködés. Csak a kritika jut, és persze az extra hangzás, amit csak az építő ismer, és jó esetben egy-két cimborája. Nem mondom, hogy a kettő között nem lehet kompromisszum, de annak az árát nem ismerem, és a korom miatt ezzel nem foglalkozom. No meg nincs cégem, hogy az eladás haszna foglalkoztasson. Elég, ha nekem jó minőségűnek vélt módon zenét hallgatok.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
És ha már zene...
Elakadva a munkámban, olvasgattam itt-ott. Úgy gondolom, a nóta a régi. Változatlan divat egy-egy készülék dicsérete, figyelmen kívül hagyva a zenei felvételek sokaságát, azok képességeit. Mivel jómagam jobbára fejhallgatóval hallgatok zenét, így kiesik
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
így kiesik a helyiségakusztika, a hangfal képessége, a kábelezés fajtája, és a szomszédok hozzáállása a zenehallgatási igényeimhez. Viszont mindent jól hallani, ami a felvételen van. Itt említeném Tóth Béla fórumtársunkat, aki nekem egyszer azt mondta: ha sok felvételed van, és azokat szeretnéd a legelőnyösebben meghallgatni olykor, egy erősítő nem lesz elég ehhez.
Szóval tervezek építeni egy hibrid füleserősítőt. Ennek oka egy CD. Hónapokig falat fúrtak nálunk. Hogy megmaradjon lelki egyensúlyom, elővettem a Nana Mouskouri CD-met, hogy felborzolódott idegrendszerem ellazítsa. Ám hiába a hölgy kellemes hangja a kiséret nekem karcos volt. Elővettem a HD650-em, - valamivel jobb volt, de így is kevés. Mondom magamban, lehet, hogy e CD-t csövesekhez tervezték volna? Mivel nem szeretem a megválaszolatlan kérdéseket, hát belevágok úgy május táján az építésbe. Jó lett volna kimenő trafóval építeni, de nincs 2db Hammondra 160 ezrem, így maradt a hibrid.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Nem kell oda hammond, ha sikerül venned vasat akkor meg tudod tekerni magadnak. Nem emlékszem már pontosan, de nekem pár éve kb. 10-ből megvolt 1db kimenő ha a saját munkámat nem számolom. Egyébként, ha csöves hangra vágysz, nézelődtem minap ennél az eladónál, ha nem kutyaütők és nem mezei vasra tekerték a kimenőt, akkor nem érdemes építeni mert ennyiből az alkatrészeket sem veszed meg. Van nála nagyon sok minden, üres esztétikus erősítő dobozok, kész erősítők, ültetett panelek, üres nyákok stb.
A hibridnek nem lesz csöves hangja, meg ha jól emlékszem, a csöves füleshez nem kell kimenő sem, mert a fülest anélkül is meg tudja hajtani arra alkalmas kapcsolás.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
No nem a vita miatt, de ahány építés, annyi hangzás. Vannak tervek, és én csak a magam módján a végrehajtó leszek a tervezéshez szükséges tudás híján. Ám eddig azt tapasztaltam, hogy nem is olyan rossz, ahogy építek. Mármint a hangzás szerint. Kipróbálnám magam, hogy ebben a kategóriában is, hogy mire vagyok képes. Úgy tűnik nem lesz átlagos a hangja. A Hammond 0,5dB-es linearitású. Nem átlagos alkatrészekkel építem majd meg.
(#) CHZ válasza nosmo king hozzászólására (») Márc 8, 2024 / 1
 
Idézet:
„olyan kemény magasal hogy neki lehet támasztani a biciklit.”

Számomra ez mindent megmagyaráz, hajrá!
(#) mek-elek válasza nosmo king hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Kedves nosmo! Félre érted a dolgokat. Nem a rendszer ami meghatározza az "audiofilt", hanem a személyisége. Az elvárás ebből fakad. A részletek igénye nem egy cikk, amit meglehet venni, és már van is. Az sok évi munka eredménye, képzése az agynak, és így nő a feldolgozó képessége, teherbírása. Szóval elég összetett dolog.
(#) nosmo king válasza CHZ hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
ezt nem kell tulgondolni. annyit jelent hogy 20khz n is tartani tudja 0 db t. bármeddig. és nem halálozik el és nem esik 10khz fölött 6db vel mint egy kimenö trafos csöves cucc.
(#) nosmo king válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
tehát ha én ugy érzem hogy amit hallgatok az high end akkor az az is.
oké meggyöztél. nekem ez a hozzáállás tetszik.
(#) CHZ válasza nosmo king hozzászólására (») Márc 8, 2024 / 1
 
Én nem így értelmezem, kemény magas engem fáraszt, hallgathatatlan hosszútávon.
20kHz feletti magas átvitel nem=kemény magasakkal.
(#) CHZ válasza nosmo king hozzászólására (») Márc 8, 2024 /
 
Igazad van, hajrá!
(#) nosmo king hozzászólása Márc 8, 2024 /
 
Az elöbb félbehagytam a mondani valom egy elég fontos momentummal. Miért hallgathatatlan az összes magyar rádio. Az hogy a hangminöség egy rakás @ (128 mp3 néha 64mp3) mindent elmagyaráz. de ez nem magyaráz el mindet arrol hogy a müsoranyag hallgathatatlan és hugyagyuak csinálják.. itt van két példa:
Bővebben: Link
ez nem rosz de
Bővebben: Link
azért ez egész más. sajnos is ez egy megnyomoritott youtub. de képzeld el ezt egy maxi bakeliton
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2024
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 16, 2024 /
 
Egy kis audiofilia…
A múlt évben épített EVAmp-ME fejhallgató erősítőm átépítés alatt áll. Az átépítés oka alapvetően kedves fórumtársam javaslata, annak előnyeinek megtapasztalása. Ez a paneltől való teljes elszigetelődés. A munkálatok során bizonyossá vált, hogy nem lesz elég a hossza a megmaradt ezüstvezetékeknek ugyanis nem érnek el a szimmetrikus fokozattól az erősítő panelig. Elmentem tehát a BOLTBA és kénytelen-kelletlen vásároltam 0,3m-t az előzőekben már jelzett NEI-1001 kábelből. Most már azonban kellett is volna belőle. A képeken ízelítő a bontás folyamatából. Az erek 0,9mm. Az elejét jelölni szoktam.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 16, 2024 /
 
És ha már…
Nemrég váltottam pár szót az egyik fórumtársunkkal. Téma a rajzok, és a megépítés milyensége.
Ami elgondolkodtatott, azt mondta, hogy nem érti mitől audiofilek Király Tibor kapcsolásai…
Ugyanis sokaknak nem jött be!
Én Tibor jó pár kapcsolását kipróbáltam. Nem gondolom, hogy a védelmemre szorulna, de e dolog szembe megy az én tapasztalataimmal. Amennyiben ez valós dolog lenne, a kérdés, ennek mi az oka? Én úgy vélem, a dolog nyitja az egyéni hozzáállásban van. Lehet beszélni arról, hogy egy kapcsolás alkalmas-e audiofil építésre, de a meghatározó az a személy, akit egyáltalán audiofilnek mondhatunk. Mert Ő lesz, aki meghatározza az audiofil építés mikéntjét. Hiába a jó hús, ha valaki nem tud főzni. Mi lenne Tibor rajzaiban a „jó hús”? - hát a kevés alkatrész! Kevés alkatrész, kevesebb hangzásra gyakorolt hatás. Nem mindegy, hogy egy becsatoló kondi 100nF, vagy 10uF. Ugyanis a nagyobbnak megfizethetetlen az ára, ha minőség darabbal akarjuk adott kapcsolást megépíteni. Egy Dale CPF 1% ellenállás átlagos ára 5-600Ft.
Azért nem mindegy, hogy mennyi kell belőle.
Persze még hosszan lehetne sorolni az audiofil építés összetevőit. Szóval magában a kapcsolás nem audiofil, de eltérő módon azzá lehet tenni, kinek-kinek a saját kasszája szerint.
Rég volt, FH4, egyszerű kis kapcsolás volt. Négyet is csináltam belőle, csak úgy. Egyet a fiamnak a csövese elé szintszabályzónak. Akkoriban váltottam le az Amerikai 2,5 sodrott OFC ezüst bandázst is tartalmazó kábelecskéit. Hát gondoltam egyet, és szétbontottam egy darabkát
és ráforrasztottam a fóliára, mindenhol. Hallhatóan megnőtt a dinamikája, és nem kellett hűteni az OPA2134-eket. Amikor lett a Grado SR125, lett a Canamp hozzá. Olvastam, hogy volt, akinek nem tetszett a klón hangja. De azt is olvastam, hogy volt, aki javasolta bele az OPA606, meg a végére végére a 2SD882. Amikor ezt olvastam, már megvolt a Canamp, de duál monóban, az említett kábellel huzalozva, 4x6800µF-al megépítve. Így külön hallhattam a 606, és a 2SD882 pozitív hatását külön-külön.
Összegezve, csak azt tudom mondani, a kapcsolás csupán jó nyersanyag lehet egy jó hangú építéshez.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 17, 2024 /
 
Pontosítanék, a NEI-1001 kábel három csokrában 4ér van. A szigeteletlen átmérőik: 0,4+0,52+0,65+0,8mm. A kért (elszámolt) hossznál nem adtak kevesebbet. Az bruttó árat figyelembe véve a cm hossz értéke az átmérő szerint változó.
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem