Fórum témák
» Több friss téma |
A beállításnál a GCode fülnél a többszöri végrehajtásnál a LézerGRBL program beavatkozhat.
Elnézést ha rosszul értelmeztem. A LézerGRBL-el rosszul működő G kódot felraknád -megnézném nálam mit csinál. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024
Ez szerintem csak akkor játszik ha képből vagy egyéb állományból maga a LaserGRBL generálja a kódot. Ha eleve G kódot töltesz be, abba nem nyúlhatna bele. Legalábbis szerintem, mert ha igen, akkor az nagyon gáz.
Kicsivel fentebb már tett be fúró G kódot. Nagyon érdekel mi lesz ennek a megoldása, vagy lesz-e egyáltalán.
Én kiszedném az összes Z-re vonatkozó infót és megnézném úgy először fix fókusszal. A furatokat külön kezelném.
Lefuttattam a 3018-as gépen LaserGRBL v6.2.1 programmal . Gravírtűt használtam kb 0.5mm mélyen ,hogy jobban látszódjon az eredmény . Végigment és minden furatot "bejelölt" .
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2024
Akkor valami nálam hibázzik. Ujra megpróbáltam a candle programmal a fúrást. Sajnos kiderült hogy nem csak a LézerGLBR programban hibázik hanem a Candle programban is ugyan úgy viselkedik. Most akkor keresgélhetem mi a nyűgje a masinámnak. Első körben 2 tippem van.
Megpróbálom a vezérlőt frissíteni. Ha nem jön be akkor a motorvezérlőre tippelnék. Esetleg Táp? De azt nem tartom valószinűnek. A csíkozást megoldottam. 20 lépés/mm de még a kép felbontéson is kell mókolnom mert itt ot maradt hiba A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2024
Nem lehet hogy a z tengelynél összecserélted a step-dir jelet a motormeghajtón ?
A LightBurn-al szerkesztett G kódban nem játszik a felbontás szerintem mert a képet kontúrozom akkor körberajzolja (vonal) és innentől kezdve már nem kép. Vannak a vonallal határolt területek amiket akár 0.01 mm el is kitölthetsz.
Nem ismerem a 3018-as géped mechanikáját, de lehet, hogy a "Z" tengely mozgatásánál van hiba. (Ha csúszás miatt a meghajtás és a szerszám kapcsolata hibádzik, vagy lépést téveszt a motorod.) Ezt írtad "majd ujra állítanom kell a z tengej pozícióján". A feltett G kódos programod hibátlan leszámítva a bődületes előtolást. 1200mm/min-es előtolással simán túlterhelheted a gépedet. (12000ford/min-es fordulat és 1200mm/min-es előtolás fordulatonként 0,1mm-t jelent. pl. 0,8 mm átmérőjű fúróval a 0,03mm/fordulat is sok lehet!)
Álló fúrót is át lehet tolni a NYÁK-on, ha pontosan van megvezetve -ez kb lyukasztás Hidd el csak segíteni akartam.
Lehet hogy igazad van az előtolással kapcsolatban ehhez nem értek. Az előtolés Nagyságát nem érzékelem. Semmi nem utal rá, könnyedén erölködés nélkül megy a fórás. A masinám annyiban a 3018 hogy a vezérlése az. Semmijen más nem. Lefuttattam a dril kódot Kikapcsolt motorral és hagytam végig csinálni a programot. Hibátlanul ment végog. A bekapcsolt motorral hibázik csak.
Szinte biztos hogy a táp.
Ami most van a masinán az egy üzletben kapható 24V 5A -es tápegység. Rájöttem miért nem tapasztaltam eddig ezt a hibát! Ismeritek skori rezonáns tápját? Régebben megépítettem és azzal müködtettem a CNC-t de úgy gondoltam hogy a kimeneten nem szürt a feszültség és lecseréltem egy "gyári" tápra. Rosszul tettem!! Nem kellett volna. Rájöttem hogy a vezérlést nem befojásolhatja mert az az USB-n kapja a tápot.
Ismét én kérek segítséget. Azeddigi gondjaim megoldódtak és jöttek újabbak.
A program lézerGRBL Teszek fel képeket. A beállításokkal addig variáltam hogy egészen türhető lett.. Hibázzik de miért? Csak tippjeim vannak. Nézzétek meg a képeket. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2024
Ezeknek az egyenetlen bemarásoknak, szőrözéseknek a forrása nagy valószínűséggel az x, illetve az y tengelyek holtjátéka, és a marómotor csapágyazása.
És nagy valószínűséggel a rugalmas tengelykapcsoló is rásegít a "szőrözésre" Használj helyette műanyagbetétes körmös kapcsolókat .
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2024
Marómotor? Igen az is lehetne. Kár hogy semmi köze a dologhoz. Mivel lézerrel készült. Nyáklemez festékkel lefújva majd lézerrel eltávolítva a festékazokról a helyekről ahol nincsen szükség vezető felületre. Marást majd peroxid elvégzi. A cnc-vel csak a mintázat és a fúrás.
Rugalmas tengelykapcsoló? Nem lehetetlen de a tengely vége rögzítve van a csapágyba. Talán inkább a menetes orsó és az anya ami az orsón van. Készült egy újabb mintázat az éjjel. Szemre és a kép alapján sokat javított az újabb beállítás. A lézer oda vissza mozgásánál tapasztalható eltérés nagyon minimális, talán 0,03mm.
Igen a menetes orsó és a motor közt a spirál kuplung ... A kisgépemnél nekem is bajok voltak amíg le nem cseréltem körmösre a kuplungokat . A mozgó tömeg és a rugalmas összekötés nem "barátok" erre én is akkor jöttem rá amikor egy törés miatt cserélni kellett a kuplungot és körmösre cseréltem .
Bővebben: Link A kottyanás (backlass ?) beállítása is segíthet ha van ilyen opció a beállításokban . A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2024
Értem én. Vagy mégse? A menetes orsó egyik vége a motoron a tengelykapcsoló. Ez a tengely vég elmozdulhat kereszt irányba . A másik vége az orsónak egy csapágy, ez a vég se kereszt, se hossz irányba nem mozdulhatna. Az orsó vége rögzítve van a csapágyhoz 2db hernyócsavarral. De már olyan kis mértékű elmozdulást keresünk ami bármi lehet. Semmi nem zárható ki. Beszerzem a kuplungot és aprecíziós anyát az orsókra. De ez hosszabb folyamat lesz.
A végcsapágy elvileg nem enged tengely irányú kottyanást de (tényleg nem kizárható ez sem ) . A kis cnc-n csak fúrtam a nyákot de nem volt probléma a pontossággal (gagyi végcsapágyakal )
Idézet: „Marómotor? Igen az is lehetne. Kár hogy semmi köze a dologhoz.” Így van ebben ezt benéztem... ![]() Most viszont megnéztem az x tengely tengelykapcsolóját, és látom, hogy a hajtott oldalon valóban csak a motor funkcionál csapágyként is. Ez és a helikális tengelykapcsoló nem jó párosítás, érdemes lenne egy csapágyazott bakot tenni a tengelykapcsoló után. Vagy amit kaqkk fórumtárs is javasolt: merev betétes tengelykapcsoló, és a holtjátékok megszüntetése. Ha esetleg van egy indikátorórád, akkor könnyen kiderítheted mennyi a lógás az egyes irányokban.
Jó a meglátásod. Ideiglenesen segítene a kisebb sebességű mozgatás vagy az irányváltások dinamizmusának(gyorsulásának) csökkentése. Nekem ezzel nem volt problémám, de több évvel ezelőtt úgy emlékszem a vezérlő szoftverben mintha úgy láttam volna, hogy ezt lehet állítani, ami nálam a Mach3. Gondolom nála más a szoftver, de meg kell néznie hogy ezt lehet-e állítani.
Ez érdekes amit írsz. Kisebb sebesség? Próbáltam egészen kis sebességnél 100 mm/sec. A lég utóbbi 1000 mm/sec amiről a kép készült. A legutóbbi lett a leg jobb. Igaz mikroszkóppal nem néztem de az IC lábak között a leg vékonyabb vonal is jó lett. Míg az előzőek nél nem értékelhető az IC lábak közti vonal. ( Megszakad vagy teljesen hiányzott). De van még beállítás amit nem próbáltam ki. Egyébként a nyák terv JPG formátumban van meg csak.
Lemostam a festéket a nyákról oldószerrel nézd a képet. Így nem látszik annyira a vonalak szőrössége. Ha lemarattam volna peroxiddal tökéletesen használható lenne.
Szerintem csinálj először negatívot a képből, mert így pont a vonalakat és forrpontokat maratod le, a szigetelő részen meg ott marad festék alatt a réz. Na meg tükrözni sem ártana (ha a terven jó a felirat iránya), mert a felirat is tükrözve van.
Nem figyeltél eléggé. Ahol sötét azon a részen le volt égetve a festék ahol fényes ott festék volt rajta azért fehér. Fentebb van egy fotó. Arról lett törölve a festék. A sötét része a mostani képnek korom amit S lézer hagy magaután.
Lehet. Ennyire rézszínű festékkel még sosem találkoztam (vagy csak a fotón ilyen ?). A tükörkép viszont még érvényes, hacsak nem telefonnal selfie módban fotóztad az ellenség megtévesztése végett.
Amit én használok festéket abból semmi nem marad a nyákon. Nem kell tisztítani maratás előtt. A NYÁK készítős és a Lézer gravírozós topikban megtalálod a hozzászólásaimban a festék típusát a használt paraméterekkel együtt. Lényegesebben kisebb sebességet és lézer teljesítményt használok, ezért körbe kontúrozást használtam.
Festék eredmény tisztítás nélkül A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2024
Én nem variáltam a festékkel. Amit taléltam azzal fujtam le. Tisztitani nem kell egyiket sem ha jó a lézer erőssége. Sósav 20% hidrogénperoxid 30% semmi vacakolás Ha kormos hanem nemszámít 5 perc alatt készen van. Legutóbb egy piros akril festéket használtam előtte feketét. Sajnos a lézerem még nem légcsatornás nem fújja a levegőt pontosan a fókúszpontra csak simán hűtés vn rajta az pedig édes kevés hogy elfújja a kormot. Még egy apróság ha a lézer nem pont akkor a IC lábak közötti vetősáv mérete nem jön ki elviszi a lézer.
Kicsi matek a IC lábak között van 2,25mm a furat 0,6 legalább 0.5 kell a furat mellett amihez forrasztani tudsz az ugye 1,6 a láb között elmenő vonal legyen 0,4 akkor van 2,0 a láb és a vezetősáv között kell elválasztás mind két oldalon 0,1 akkor az 2,2mm Tehát marad 0,05 Jó a matek?
Ezek a sebességek nem jók, de szerintem nem jól írtad. Milyen gép ez ami egy másodperc alatt 1 métert meg tud tenni? De még a 10 cm is nagyon sok!
Elkezdtem méregetni mi mennyit mozdulhat el aminek nem kellene elmozdulni a. Megtaláltam a hibát! A trapézmenetes orsón mozdul el az anya. Érdekes módon az Y tengelyen jelentősen az X tengelyen alig. Ennek fényében mindegyik tengelyen kicserélem. Az orsó T8 tudnátok javasolni milyenre cseréljem. Ha lehet az orsót nem cserélném
|
Bejelentkezés
Hirdetés |