Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   367 / 372
(#) KKobra válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Nemtudom a festék nevét majd küldöm ha érdekel. Most vettem válogatás nélkül csak arra figyeltem gyorsan száradjon. Nem repedezett meg ahol elhaladt a lézer teljesen eléget a festék. Maratásnál segítettem egy puha ecsettel hogy biztosan lemarja mindenütt ahol kell. Sajnos az elsőnél nem és maradtak hibák a második tökêletes lett. Csakhogy ha területet kell leégetni akkor csíkos marad a terület. A vonalakkal nincs baj.
(#) KKobra válasza benjami hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Igen ilyen panelek én is csináltam már sokszor. A baj ezzel csak az hogy ha több kört maratok akár átfedéssel akkor kevés marad vagy semmi ha az IC két lába között még egy vezetösáv kell hogy elférjen. Már írtam hogy nekem egy aksi töltőnél átütött. Már régóta CNC géppel készítem a nyákjaimat. De a gravitűs marás elég lassú hiáb nagy a tű fordulata ha nagy a mozgatás sebessége elpattant a tű hegye. Ezért most a lézeres játék.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2024
(#) zamatőr válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

1 vonalas gravírozás 2 ugyanaz és kontúrozás 3 eltolásos kitöltés (vonalkövetés)
(#) benjami válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Ilyet tud a pcb2gcode. Ha megnézed, a szűk helyeken beszűkíti az útvonalakat, így ott keskeny marad a szigetelő sáv. További részletekhez szerintem menjünk át a másik topikba, mert ez inkább oda tartozik.

Candle.png

(#) zamatőr válasza zamatőr hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Így már jó?
(#) bbatka válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

A lézer gravírozós topikban és a nyák készítés topikban is találsz információt a festéket illetően. Nagyon nem mindegy hogy milyen festéket használsz. Alumíniumra alkalmas legyen , azért hogy a maratóanyag ne marjon be alá. Keress rá az említett topikokban a felhasználó nevemre. Használható festékek.
(#) KKobra válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /

Megnétem a festéket "Maestro akrilfesték Matt fekete 9004" Azt írja fémre fára üvegre műanyagra használható
(#) KKobra válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 9, 2024 / 1

Mikroszkóp alatt ilyen lett a nyák sajnos a lézerfejet ki kell a fúráshoz cserélni és csak szemre állítottam be hogy hol fúrjon De azért igy is elfogadható.
(#) Régi motoros válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

Ez így otthoni próbapanelek készítésére teljesen megfelelő.
Hány wattos lézerrel égeted le a festéket?
(#) KKobra válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

5.5W Nem egészen próbapanel lesz. (: Forrasztóállomás vezérlőpanel most majd a kijelző panelt is meg kell csinálnom. Sajnos Attila pdf formátumba adta meg a tervet elég nehéz a saját igényeimhez módosítani. A Photoshop-ban átdolgozom módosítom. Szerintem sokat lehetne egyszerűsíteni és könnyebben elkészíthetővé tennni. Gondolok itt vonalvasdagság forszemek átmérője. Igy is kell modosítani de csak a photoshop-ban pár apróságot.
(#) Régi motoros válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

Én azt hittem, nagyobb teljesítmény kell hozzá. Egy menetben levitte a festéket?
Akkor lehet még én is szerelek magamnak egy ilyet.
(#) KKobra válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

Az első panel íyg készült egy menetben. De balga módon levettem a munkaasztalról fúrás előtt. Nagy részét lecsipogtam tökéletes lett. Készült egy második példány amit nem marattam elég ideig (siettem) maradtak híbák benne. A harmadik panelnál semmit nem biztam a véletlenre. Kétszer ment rajta végig a lézer a maratásnál egy normál ecsettel segítettem hgy az eredmény biztosan jó legyen (tökéletes lett). Sajnos a lézert ki kell cserélni a motorra és útánna nagyon kell figyelni az X Y pozícióra. elég nyűgös de megoldható. Sajnos a lézerGRBL nem alkalmas fúrásra ): Z tengely pozícióját nem tartja renesen. Igy nem csak a fejet de szoftvert is kell váltani
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2024
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

Idézet:
„Sajnos a lézerGRBL nem alkalmas fúrásra ): Z tengely pozícióját nem tartja renesen. Igy nem csak a fejet de szoftvert is kell váltani”

Régen néztem már, de emlékeim szerint működik rendesen ha be van konfigurálva. Nálad mi a baj vele?
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

A drill kód meg van rendesen irva a Candle tökéletesen kifúrja a panelt.
Ugyan ezzel a G kóddal a LézerGRBL az első furatott éppen átfúrja a panelt. A második furat már csak a panel feléig, a harmadik már nem éri el a panelt a beállított fúrási mélység 1.4mm
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2024

Hmm érdekes jelenség...
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /

Természetesen végrehajtja a mozgásokat a Z tengely. Vagyis le fel mozog de hogy mi alaján azt nemtudom mert a G kód alapján? A G kódban a nullához képest 5mm emeli a fúrót pozíció váltásnál majd le 6,4mm vissza ujra 6.4mm lépés le fel lefel

Nem lehet, hogy valami növekményes mozgás van beállítva egyik vagy másik programnál?
Feltehetnél egy kis részt a fúró kódból.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /

Ime a G kód

Drill 1.gcode

(#) zamatőr válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /

Nem nekem írtad de szimulátoron futtatva 1mm mélyen fúr minden pozícióban.
Bővebben: Link
Régen foglalkoztam a 3018-al de emlékeim szerint több lépésben fúrta át a panelt és az egyes lépéseket lehetett állítani (egyből fúrva túl nagy volt az előtolás a fúró sebességéhez képest és megemelte a motortartót) (Nagyon gagyi a gépem , próbáltam cserélni a lineáris csapágyakat de nem lett jobb).
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2024
(#) KKobra válasza zamatőr hozzászólására (») Ápr 10, 2024 /

Hát az enyém kicsit más mint a 3018. A vezérlése a 3018 csak mechanikailag kicsit stabilabb.
A fúrás mélysége nem gond 3mm fúróval direktbe 20mm vastag rétegeltlemezt fúrtam vele.
a marásnál már más ott kell a többlépés 2-3 mm marószerszámnál.
0,6 fúró úgy megy bele az anyagba mint kés a vajba
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2024
(#) nemgyuri válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /

Szia! NYÁK fúráshoz a beállított F1200-as előtolás kicsit sok! Nyákfúrásnál 0.02 mm/ford környékére célszerű választani az előtolást. Nekem úgy tűnt - az előzőek alapján - mintha becsúszott volna a fúró a tokmányba. (Szerencsére nem tört el...)
(#) KKobra válasza nemgyuri hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

A furással semmi gond. Már mint az előtolással. Elvileg a motor 20000 fordulattal megy ha hinni lehet a leírásnak. Megfigyeltem a motor mozgását fúrás közben a forgácsolási sebesség jó! Már a harmadik panelt fúrom a LézerGRBL programmal És tökéletesen ugyan azt csinálja mint ez első alkalommal. A null pozícióbol indul a fúrásnál, megemeli a fúrót beáll a pozícióba, és elindul lefelé. Indul a motor. Az első furat már nem megy át a nyákon a második már nem éri el a nyákot. paus a lehető leg közelebbre állítom a fúrót amikor pozíció váltás van. Fojtatom a fúrást. A következő furatokat 2-3 max 4 szépen átfúrja majd ujra állítanom kell a z tengej pozícióján. Végig szenvedem a fúrást. vissza megy a 0 pozícióba az x-y tengely és a z is csak hogy a program nem tudja hogy menet közben én többször is állítottam a z tengely pozícióját. Igy a végén jó pár miliméterrel lejjebb viszi a z tengejt. Simán beletöri a panelba z tengej végpozíciójáig nyomja le.
Következésképpen tudja hol a nulla pozíció az eredeti. Tehát induló 0 pozíció jó. a Vég pozíciónál is tudja hol a 0. Csak éppen végrehajtás közben felejti el használni.
Betolja a Tokmányba? Hogyan? Ezt a fúrót? Na Neee!!
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

Ez nagyon érdekes jelenség. A G kód pedig jó. Ezt én is ki fogom próbálni.
(#) zamatőr válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

A FlatCAM programmal készült a fúrófájl és jól működött a 3018-on (CNC kódként mentette le) de már nem emlékszem melyik programmal etettem meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2024
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

A G kódddal semmi baj azt tudom. A Candle progrram ugyan ezzel a G kódal a marófejjel Tökéletesen végrehajtja a marást is és a fúrást is!
(#) KKobra válasza zamatőr hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

Én az Aspire programmal Készítem a G kódot. Csak most hogy lézerrel rajzolom a mintátt a nyákra futottam bele ebbe a két problémába. Az egyik hogy ha lézerrel csinálom a mintát a nagy felületeken ahol le kéne égetnem a festékes csíkos marad a felület. A másik pedig a fúrás.
Eygébbként a minta tökéletes lesz az így készült nyákon. A fúráshoz a lézert ki kell cserélnem a motorra. Ha sikerül pontosan belőni a null pozíciót mikor felteszem a motort akkor egy tökéletes nyák lesz az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2024
(#) pipi válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

Hali!
Nem lehet hogy gyenge a Z irányú mozgatás? Emiatt lefelé lépést veszt, felfelé meg emiatt magasabbra kerül... Mi történik, ha nyák/fúrás nélkül végigjáratod? Ha így jó, akkor a fenti eset van....
(#) Pali79 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

Korábban már írta, hogy Candle programmal ugyanaz a kód tökéletesen működik, szóval biztos a LaserGRBL kavar be valamit.
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 17, 2024 /

A lézer eleve úgy fókuszál, hogy változtatja a mélységet. Szerintem ebbe zavarodik bele a cucc.
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /

Szerintem a lasergrbl nem így működik. Alapból a Z tengelyt nem is használja, a fókuszt manuálisan kell beállítani.
Következő: »»   367 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem