Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   369 / 372
(#) KKobra válasza JZoli hozzászólására (») Máj 5, 2024 /

Perc nem másodperc. Rosszul írtam?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
(#) zamatőr válasza KKobra hozzászólására (») Máj 5, 2024 /

Hasonló holtjáték kiküszöbölőt keress:
Bővebben: Link
Ha orsót is cserélnél egybekezdésüt válassz, jobb lesz a felbontás .
A lényeg a rugós tag szétfeszíti az anyákat így "nincs " holtjáték.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Máj 5, 2024 /

(#) mex válasza KKobra hozzászólására (») Máj 5, 2024 /

Ha nem cseréled az orsókat, akkor a kettő darabból álló, "anti backlash" anyákat kell beszerezni, ahogy zamatőr fórumtárs írta. Egészen addig jól működnek, míg nem koszolódik el a lineáris sín,onnantól viszont a feszítő rugó alakváltozása miatt ismét pontatlanság a végeredmény...
Lézerre szerintem jó megoldás, egyéb, nagyobb nyomatékú felhasználásra már nem alkalmas.
(#) bbatka válasza KKobra hozzászólására (») Máj 5, 2024 /

Eleve én 0,05mm sávtávolságot hagyok a tervezés során ha tudom hogy lézeres nyák fog készülni. Egyébként 0,25mm szoktam hagyni az autorouternek. Bele számolom azt, amit a lézer pluszban elvisz. Legutoljára a lézerpont mérete 0,25mm x 0,1mm volt. Azt látod a linkelt képen. Majd a jövőben ezen finomítanom kell ha 0,5mm lábtávolságú IC-nek készül a nyák.
(#) KKobra válasza bbatka hozzászólására (») Máj 5, 2024 /

Én eddig nem állítgattam a lézer pont méretét. A lehető leg kisebb legyen a sebességgel manipulálok igy hogy kicsi a pont oda koncetrálódik a lézer minden ereje. Esetemben 5w csak és ez elég kevés. Maga a cnc a 3018 mintájára készült de a lineális csapágyak sokkal stabilabbak az x y tengely lineális csapágya SKF a Z tengely egy az egyben acél rúd rajata a gojós persej a motorok Mema 17 az sem egy erőgép a méret nem 30x18. Kicsit megnőveltem a mretet a megmunkálható felület 400x245mm. Az első masinám a méretet kivéve egy az egy ben a 30x18-as volt addig még le nem zajlott az első próbaüzem. Akkor megálapítottam hogy jó játék de semmire nem jó.
Mechanikailag átépítettem de sok apró hiba mardt benne mint kiderült. Mint például a trapézmenetes orsón az anya. Vagy hogy a menetes orsót csak egy helyen csapágyaztam a motor oldalon nem. vagy hogy a végállások nincsenek konfigurálva a 0 pozíció csak szoftverből állítható.
Elvileg készül egy sokkal nagyobb masina is a munkafelület 800x600mm a Z tengely 300mm.
megvannak a lineális csapágyak a motorok (vexta pk266) a vezérlés a motorvezérlők. Elvileg a tengelyek mozgatása jelenleg bordás szíjj de ..... nem tartom elég stabilnak és pontosnak kellene valami stabil alap. Még azt sem tudom hogy legyen munkaasztal mozgatható vagy ........ Számítok rátok ebben is hogy ha ......
(#) bbatka válasza KKobra hozzászólására (») Máj 6, 2024 /

A festék égetéshez 5W az bőven sok. Úgy emlékszem hogy én 400mW-al dolgozok. Valamelyik topikba tettem be egy G kódot.
(#) KKobra válasza bbatka hozzászólására (») Máj 6, 2024 /

Az lehet de nem mindegy mennyi idő alatt készül el egy nyák. Más egy 400mw lézert vezérelni mint egy 5000mw. Ha jól emlékszem a 400mw-os csak ki be kapcsolgat TTL vezérlés, mig az 5w lézer dinamikus vezérlésű PWM.
(#) bbatka válasza KKobra hozzászólására (») Máj 7, 2024 /

Félreérted. Ezért mondtam hogy érdemes megkeresni a G kódot, amit feltettem. A lézerem 6,2W-os, de az alacsony kitöltés miatt kb.400mW megy ki rajta. Szerintem a festék amit használsz nem jó és talán a lézer teljesítményből is vissza vehetnél. Ezt a lézert használom.
(#) KKobra válasza bbatka hozzászólására (») Máj 20, 2024 /

Elkészült a nyák! Minden olyan amilyet vártam ezzel a módszerrel. Gyengeáramú panelnek tökéletes. Maratva, fúrva, műszerrel ellenőrizve. Kár hogy a szöveget tükrözni kellett volna
(#) bbatka válasza KKobra hozzászólására (») Máj 20, 2024 /

Jó lett, de hallgass rám. Váltsd le a festéket. Nem kell hogy kormos legyen a nyák.
(#) KKobra válasza bbatka hozzászólására (») Máj 20, 2024 /

Megnéztem a festéket kicsit jobban. A wery well nem jó. Maestro jó nem kormol. Elsőre maestrót vettem az bejött.
(#) bbatka válasza KKobra hozzászólására (») Máj 21, 2024 /

Mondjuk én a Motip-et javasoltam. Kimondottan az alumíniumra való iparit. Nem drága.
(#) JZoli válasza bbatka hozzászólására (») Máj 21, 2024 /

A Motip egy gyártó, több festékkel (maxi Color, Very Well, stb). Melyik lenne jó szerinted?
(#) bbatka válasza JZoli hozzászólására (») Máj 21, 2024 /

Kicsit fentebb linkeltem. Ipari széria között találod. A szín mindegy vagy legalábbis a sárga és fekete ugyanúgy jó.

MOTIP Ipari festék spay
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2024
(#) KKobra hozzászólása Jún 22, 2024 /

Vásároltam T8 trapézmenetes orsóra kottyanás mentes anyát! Arra nem számítottam hogy aki megálmodta az tervezés gátlót szedett. Mutatok képeket. Szerintetek hogyan kell beépíteni?
kifurtam a bakelit lermezt 8,5mm fúróval és besűjjesztettem az anyának a helyét 14,5mm. Mikor összeraktam szembesültem azzal hogy nem lehet rögzíteni, mert a rögzítő furatok 16mm átmérőjű körön vannak. A képeken látszik miről írok.
(#) pipi válasza KKobra hozzászólására (») Jún 22, 2024 /

Mert nem 14mm-re kell hanem a még kisebb átmérőre, Vagy mint a 4. képeden

(#) mex válasza pipi hozzászólására (») Jún 22, 2024 /

A helyedben kifúrnák egy bakelit lemez szélességével megegyező laposvasdarabot, (20-30mm lehet?) 14mm fúróval,beledugva a peremes anyát, átjelölnék kettő rögzítőfuratot, melyekbe menetet vágnék, majd a peremtől csavarfejnyi távolságra is készítenék furatokat, elég lenne oda is kettő, amivel azután az egészet tudod a bakelit hordozóra szerelni. A laposvas hosszát utólag méretre lehet szabni.
(#) KKobra válasza pipi hozzászólására (») Jún 22, 2024 /

Hogyan fér el a csavar feje? Csak úgy kérdezem! Vagy mondjuk mit csináljak azzal a 30mm ami kilóg ha fordítva teszem nem az anyagba süjjesztem be? Tegyem messzebb a motort 30mm, vagy a csapágyat? Vagy legyen kissebb a megmunkálható terület?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2024
(#) KKobra válasza mex hozzászólására (») Jún 22, 2024 /

Szóval tervezzem meg amit más jól ba... t. Valahogy majd megoldom de ez akkor is sz. r. És még bosszantó is! Bele forrasztom (ezüstel) egy ovális alátétbe amin távolabb vannak a furatok.
Ki kell javítsam amiért valaki sok pénzt kapott.

Nézd lehet mint a négyes képen? Hát persze hogy nem.

Szerintem akkor nincs gond, ha a két anya távolsága nem haladja meg a zártszelvényed, vagy akármi vastagságát, az anyát két oldalról be tudod tenni, furatot meg a rugó átmérőre kell méretezni, vagy ha vékony az anyag amihez csavarozod, akkor a rugó alá méretezheted. Csavaranya ha nem fr, akkor levághatsz a pereméből, de jobb ha menetet vágsz.

megnézted az alis linken a fotót? Az "anyag" a két anya között van...

Gyönyörű a kép! Kár hogy hülyeség mert nem lehet úgy! Adobe Photoshop mindent tud.
Akkor sem tudod rőgzíteni a rugó átmérője 13mm nem lehet kifúrni átszakad. Tehát ez egy pocsék árú!
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2024

Ne aggódj meg tudom oldani!! De nem mókolok. Nem zártszelvény amire rögzíteném hanem egy 70x140x20 mm bakelit lap erre lesz felfogatva a Z tengely vagyis ez az Y tengely. Egy meglévő saját építésű CNC-n cserélgetem ki a normál T8 anyákat kottyanásmentesre mert nem volt elég a pontosság
(#) nemgyuri válasza KKobra hozzászólására (») Jún 23, 2024 /

Idézet:
„Kár hogy hülyeség mert nem lehet úgy! Adobe Photoshop mindent tud.”

Megfelelő pontossággal kell dolgozni. ( és nincs átszakadás!)
16-os osztókörön 4db M3 (lehet M2,5 is), a központ furat pedig D13 minusz néhány tized. A rugó külső átmérője 11.8 - összenyomva nyilván nagyobb, de gondolom belefér a 13-ba.
(#) bbb válasza KKobra hozzászólására (») Jún 23, 2024 /

Ezt úgy kellene felfogatnod, hogy a rugó méretére fúrod a lyukat, azaz 12mm-est fúrsz. Ebbe NEM tudod betenni a másik felét, az tény. Azonban tudsz vágni (fúrni) egy megfelelően nagy méretű lyukat a lap felületére merőlegesen, ahova pont befér ez a darabka. Amikor összerakod, akkor a sorrend az, hogy ezt az ellendarabot berakod a nagy lyukba, betolod a rugót a 12mm-es lyukon, ekkor már ki se esik, s utána tudod rögzíteni a nagyobb fejet.
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Jún 23, 2024 /

Igazi nyakatekert megoldás.
(#) Régi motoros válasza KKobra hozzászólására (») Jún 23, 2024 /

Mentő megoldás lehet még, hogy az anyán lévő rögzítő lyukat oválisra reszeled / faragod,
még akár úgy is, hogy kiszakítod teljesen. Így tudsz nagyobb körosztóra felfogatócsavart fúrni.
Következő: »»   369 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem