Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1678 / 1679
(#) Skori hozzászólása Jún 19, 2024 / 3
 
Nem tudom, hogy elfér-e itt ilyesmi mert nem igazán elektronika, de a programozás szerintem rokon szakterület. Készítettem az otthoni szerveremre egy interneten is elérhető kis weboldalt - ami (megfelelő név+jelszó megadása után) listázza a szerver bizonyos mappáiban levő videofájlokat. Ezek közül valamelyikre rákattintva, egy kicsi M3U fájl töltődik le. Ha a firefoxban beállítottuk, hogy ezt a VLC playerrel nyissa meg automatikusan, akkor a kattintás után indul is a film, (nem kell letölteni a filmet ahhoz, hogy bele lehessen nézni). Sajnos a VLC-t egy ideje nem lehet beépíteni weboldalba - pedig ez úgy lett volna igazán ügyes, ha csak kattintok, és ugyanabban az ablakban indul el a műsor.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2024
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2024 / 1
 
Ha már "egy tranzisztoros" akkor egy teljesítmény FET, egy ellenállás és egy bemeneti csatoló kondi kell. Az még akár nagyot is szólhat.
(#) Prefector válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Miért kell Zsombi hiányzó alapismeretét ebben topikban pótolni?
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Nézd meg ezt a projektet, szerintem jó lehet VLC alternatívaként: Video.js
(#) zosza18 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2024 / 4
 
Egyszer már kibukott egy hasonló történet Zsombi felől, amit nagyon csúnyán reagált le Mindenki gyakorlatilag. Ismerve Őt, nagyon messze van a tudása a valóságtól, de attól elszántabb, hogy megértse! Ő nagyon az elején jár mindennek és azért is készít "számunkra" értelmetlen és csúnya dolgokat, de legalább nem kész megoldott projektekkel feszít a neten, hogy milyen okos. Egyszerűen csak meg akarja érteni a dolgok működését és ebben kér segítséget, nem olyan durva dolog ez szerintem. Neki segítségre van szükség a tanulás szempontjából, nem pedig lehurrogásra! Senki se úgy kezdte ahol most tart...
Én is rosszul vagyok sokszor a látványtól, de eszembe jut mikor én is ilyesmiket patkányoltam össze és örültem hogy működik, főleg ha meg is értettem a miértjét...
(#) neogeo2 válasza Skori hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Ügyes munka.
Ha van megfelelő erőforrás szabadon azon a szerveren {nem kell túl sok) akkor javaslom az emby server telepítését. Nagyjából 2000 mozifilm és egy csomó sorozat van nálam és simán lekezeli. Létezik linuxra és winre egyaránt. Ha érdekel a dolog, kérlek írj privatban és beengedlek hozzám. Itt meg tudd nézni működés közben.
(#) Skori válasza neogeo2 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
A plex-et már nézegettem régen, de nem tetszett, hogy be kell regisztrálni hozzá, ill. hogy meg kell bízni egy további külső cégben aki gyakorlatilag (ha akar) mindenhez hozzáférhet a szerveren. Ráadásul belső hálózatban (internet nélkül) nem is akart működni, mert a jelszót a saját szerverükön akarja ellenőrizni.
A video station (ami a XPenology-ra is feltehető) sajnos nem jól működik, mindenáron át akar kódolni (amihez nem elég erős a NAS, meg felesleges is), és nem is stabil, vagy VLC plugint akar használni az is (ami meg már nem működik a mai böngészőkben). Pedig amúgy tetszene (ha jól működne).

Nagyjából ezért készült az az oldal, tulajdonképpen jól is működik, csak lehetne kényelmesebb a használata.

Az emby is hasonlóan működik mint a plex, vagy beállítható úgy, hogy a gyártója szervereitől teljesen függetlenül működjön? Azért megnézném, írok privátot.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Köszönöm, kipróbáltam és tényleg le lehet vele játszani a videoókat. Sajnos ebbe az oldalba nem fogom tudni beépíteni, mert a NAS lelkivilágába nem látok bele annyira, hogy jelszóvédett https-el kiszolgálja ezeket a fájlokat, a webszerver meg alapból nem is fér hozzá ezekhez a mappákhoz. (de azért lehet, hogy majd körbejárom ezt a lehetőséget is)
Esetleg meg lehetne próbálni a video station webfelületébe beépíteni valahogyan a VLC plugin helyett a video.js-t.

Amúgy az a trükk a dologban, hogy a VLC képes SFTP-vel is lejátszani, és a szükséges SFTP hozzáférés pedig beépíthető egy M3U fájlba, amit egy sima javascript le tud generálni. A weboldal is PHP-ba épített SFTP-vel szedi össze a fájllistát a localhoston, a webfelületen megadott jelszót használva. Így a xpenology user beállításaitól fog függeni, hogy mit lát a user - azaz tök kényelmesen beállítható. A Video.js viszont csak http/https protokollt tud használni.
(#) neogeo2 válasza Skori hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Idézet:
„Az emby is hasonlóan működik mint a plex, vagy beállítható úgy, hogy a gyártója szervereitől teljesen függetlenül működjön? Azért megnézném, írok privátot.”

Válaszoltam privátban, itt hamarosan rákoppintanak az orrunkra a moderátorok... tehát ott folytathatjuk.
(#) Gafly válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 20, 2024 / 2
 
Mindenkinek igaza van, nem kívánnám személyenként szétszálazni a válaszokat:
- Tényleg jobb helye lenne az "Elektronikában kezdők kérdései" topic-ban.
- Senki nem pákával a kezében született, de ezzel legalább tanulni lehet, nagy kárt csinálni nem.
- Egy tranzisztorral, ellenállással, hangszóróval és kondenzátorral (meglévő készlet) is lehet működőképeset alkotni. Ameddig nem akkora az áram a kollektorban, hogy valamelyik irányban kifekszik a cséve, addig szólni fog, különösen például telefon füles kimenetről meghajtva.
- Zsombort személyesen ismerem, hiszen ott volt az ELBAFTA rendezvényen. Nem gond pár alapot elmagyarázni, rajzzal segíteni. Majd lehet tovább lépni később, több tranzisztor, stb...
(#) Udvari Zsombor válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
A napokban kellett vennem egy új 80W pákát, mert az előző már nem fűt, az újat pedig még nem szoktam meg (kicsit hegyesebb, mint az előző volt). Meg persze a próbálkozások során nem pucoltam le az ónt az egyik ellenállás lábairól.
(#) Lamprologus válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Köszönöm, én tudom! Arra voltam kiváncsi Zsombor hogyan állapította meg! Mert ha fordítva kötötte volna be, az is oka lehetne a kisebb hangerőnek.
(#) torokj válasza gyula84 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Szia,
Ez melyik kapcsolás?
A Karadio és a Yoradio ismerős,de szerintem ez más.
(#) Alkotó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
A tisztaság sem hátrány, de itt ettől alapvetőbb hibák sejthetőek. A forrasztás egy "gömbölyded" forma, amit a forraszanyag felületi feszültsége tesz ilyenné. Úgy tűnik, mintha nálad teljesen hiányozna a "folyasztószer", ami általában eleve van az ónban, és külön is adagolható, de mindenképpen szükséges. Ha sokszor melegíted meg ugyanazt a forrasztóanyagot, akkor eltűnik belőle ez a folyasztószer. Többfajta speciális anyag van erre a célra, de a klasszikus gyanta is remekül helytáll az esetek többségében.
Rosszul megválasztott pákahőmérséklet is okozhatja a nálad látszó katasztrofális forrasztási pontokat (ha túl meleg akkor kipárologtatja a folyasztószert, ha pedig nem elég meleg akkor nem folyik meg kellően a forraszanyag).
Végül a technológia is érdekes lehet, mert ha vezetékeket akarsz forrasztani, akkor azokat előre érdemes beónozni, mert így kevesebb hőbevitellel lehet elérni a hatékony és szép kötési minőséget.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Tegyük hozzá, hogy a fémek (pl. forraszanyag) olvadéka, szabad levegőn viszonylag gyorsan oxidálódik. Az oxiddal nem lehet rendesen forrasztani, magasabb az olvadáspontja is, és a felülete ilyen ronda lesz, mint Zsombor fotóin. A folyasztószer késlelteti az oxidácíót, mert amíg a forraszanyag olvadékának a felületén úszik, addig elzárja azt a levegő oxigénjétől, ezen kívül valamennyi oxid oldó hatása is van...
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Egy időben divat volt a "gyöngy" forrasztás, aztán "kiment a divatból" a rettenetes mennyiségű kontakthiba miatt.
Jelenleg a homorú felülelű fényes kúp a kívánatos "lábas" jószágoknál.
Kolofóniumban (is) tökéletesen igazad van...
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Köszi, elmentettem a rajzot, valamikor majd átépítem ilyenre.
Jól olvasom az alkatrészeket? Ellenállás 40Ω (40R), kondenzátor 10µf + lábára megy a hangjel pozitívja.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Meghát a 80W-os páka picit túlzás ilyesmikhez -de ha ez van, akkor ez van. De a forrasztásból úgy érzem, szabályozatlan is. Tégy elé az egyik szálra egy diódát (mondjuk egy 1N4004-et). Rogtön nem 500 fokig hevül, csak úgy 300 körülire.
(#) sonajkniz válasza szs hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Nekem egyszer sikerült olyan pillanatpákát vennem, ami nem felmelegedett egy “pillanat” alatt, hanem a másfeles rézhegyet semmisítette meg kb 3 másodperc alatt. Az üzlet kicserélte, és az új tényleg jobb volt, mert annak 2 másodperc is elég volt a hegy elpusztításához.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Az igen...
De azért úgy gondoltam, Zsombornak nem pillanatpákája van.
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
És nem gyantás ónja. Már az is sokat jelentene.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Jún 20, 2024 / 1
 
Talán a legközelebbi találkozó alkalmával Zsombornak meg kellene mutatni pár alapvető fogást, mert félő, hogy magától nem fog rájönni. Annak idején nekem is megmutatták, hogyan lehet szépen,jól megforrasztani a csőszegecsbe dugott alkatrészt, igaz akkor forrasztózsírt használt a mutató...
(#) Moderátor hozzászólása Jún 21, 2024
 
Kérjük, hogy a forrasztással és erősítő építéssel kapcsolatos beszélgetést a megfelelő szak-témában folytassátok!
(#) Udvari Zsombor válasza mex hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Ha átépítem a javasolt rajz alapján, akkor az "elektronikában kezdők" topikban fogom folytatni, mivel itt ránk lett szólva (ami valamennyire jogos).
(#) gyula84 válasza sany hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Az esp32 az usb-c-ről kapja az áramot, így nem akartam kapcsolót.
(#) btamas81 válasza Skori hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Kodi-t próbáltad már?
(#) Skori válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Emby-t próbáltam, gondolom a plex, és a kodi is hasonló...
Ami a különbség az a proci terhelés:
emby: 100%-on megy a proci a NAS-ban, lejátszás közben
emby, átkódolás letiltva: 30%-on megy a proci lejátszás közben, de némelyik filmnek nincs hangja
saját megoldás VLC-vel: 1% alatti a proci terhelés a NAS-on, és nem olyan szép és kényelmes mint az emby, viszont a VLC képminősége jobb.

Ami ebből nekem lejött, hogy az emby-hez egyszerűen kevés a NAS-om teljesítménye (J1900 proci van benne) és/vagy nem túl hatékony az emby kódja. Tehát ez akkor jöhetne szóba ha jóval erősebb NAS-t építenék annál, mint amit most használok.
A kodi-val van tapasztalatod? Milyen hardveren futtatod, és mekkora prociterhelést okoz?

Szerk: kicsit utána olvastam, a kodi az nem média szerver, hanem lejátszó.. azaz nem erre a feladatra való, és nem is lehet a XPenology-ra feltenni
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
(#) btamas81 válasza Skori hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Én kipróbáltam mindegyiket, de maradtam a plexnél. Nekem valahogy az jobban tetszik.
Emlékeim szerint a kodi is hasonló volt a plexhez.
Synology DS214play a nas, van, hogy 3tv megy egyszerre róla.
Kódolást persze letiltottam. Illetve úgy van beállítva, hogy az eredeti formátumot használja.
Azért a hálozat sem lényegtelen. Ha tudja a tv az 5G wifit azon használd.
Plexnél ami kicsit nyűgös, hogy figyelni kell a fájlnevekre, de ha jó minden akkor a sorozatokat magától egy "mappába" rendezi és mappán belül hozza az évadokat. Pl. rámész a sorozatokra, azon belül lesz mondjuk egy Yellowstone ikon és azon belül lesznek az évadok. A Nason csak be van téve vegyesen egy mappába minden, ő rendezi magának.
(#) Panhard válasza Skori hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Idézet:
„Ami ebből nekem lejött, hogy az emby-hez egyszerűen kevés a NAS-om teljesítménye”

A synology nas szinte mindenre kevés. Én is használtam Synology DS414j NAS-t, és pár év után rá kellett jönnöm, hogy csak szenvedtem vele, nagyon lassú, kevés mindenre. Egyszerű SMB fájlmegosztás gondot okoz neki. Később aztán építettem egy NAS-t. Egy HP EliteDesk 800 i5 6500 asztali gépre van telepítve az Openmediavault, azon fut konténerben az Emby és még mellette féltucat program. Nagyságrendekkel gyorsabb, valós idejű átkódolás meg sem kottyan neki. Érdemes kipróbálni egy komolyabb gépen az Openmediavault-ot.
Következő: »»   1678 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem