Fórum témák
» Több friss téma |
Bútorokon (láttam már szekrényben és ágyban is) gyakran alkalmazzák amikor összehúzós megoldás kell és sima csavarral nem megy.
A bútor összeállításkor előnyös, ha az anya nem lötyög a furatba, a szóbanforgó "blacklash" kivitelnél pedig biztosítani kell a feszített rész szabad elmozdulását tengelyirányban. Ez a kettő mm emelkedésű orsó esetén minimum kettő mm-el nagyobb furatot jelent, ha össze is akarja az emberfia rakni...
De fölösleges már az ötletelés, megoldotta erőből...
Ez mind szép és jó! És mégsem az. Látod a lapot 70x140x20 a menetes órsó 70mm hosszan megy át a lapon egyik oldal a másiktól 70mm. Sokkal egyszerűbb ha ráforrasztom akár lágy vagy kemény forrasztóval egy nagyobb ovális alátétre ahol a rögzítő furatok 20mm vannak egymástol.
Igazábol azért tettem fel a kérdést mert bosszant hogy............. Nézd meg ezt a gyári z tengelyt hát ez sem egy világbajnok! Nem is használtam fel. Egy 120mm erőkar mekkorát feszit az y tengelyen. Az Y tengelytől a spindli tengelye 120mm. Az enyém közel a fele 70mm A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2024
Igazad van, ennél a kivitelnél lépcsős furat kellene a bakelit lapodba. (Az anya szerelése körülményes lenne, de nem megoldhatatlan.) Az anyát egy laposvasra csavaroznám és azt a bakelitra. Forrasztást hanyagolnám, mert könnyen ferde lehet.
Elfogadtam a javaslatot laposvara csavaroztam. Viszont az összeszerelésnél történt valami mallőr. A vezérlés megadta magát.
Rendeltem egy újabbat.
Ez szomorú! Tudod mi volt az ok? Talán javítható.
Csak sejtem. Valszeg a táp + ága hozzáért a testhez (a vázhoz ) közben a bedugtam az Usb-t.
De végül is már mindegy 13 E bánja. van itthon arduino vezérlő kártyával és egy nemtom milyen CNC vezérlő bord de ezek egyik sem vezérli a lézert csak kapcsolgatja. A tönre ment lapon a fő csipp pillanatok alatt tűz forró. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2024
A kottyanás minden CNC gépen tipikus es csak nagyon ritkán probálják mechanikusan megoldani. Már az én matuzsálemi gépemben is ( cca 20 éves) a meghajto szoftwareben kell kompenzálnia mmechanikus hibát (kotyogás, irányváltás). Nem hinném, hogy az ujabból hiányozna.
Amit most beépítettem az első tesztek alapján úgytünik sokat javított a kottyanáson. Lehet hogy van a grbl 1.1 programban lehetöség a szoftveres korrekcióra. Én örülök ha pontos mozgást be tudom állítani
CNC NYÁK-raSziasztok, van olyan ajánlott kisebb nem túl drága CNC ami NYÁK marásra és fúrásra alkalmas? Alapterület egyenlőre nem érdekes mekkora, kisebb panelekhez kellene egyenlőre. Ha nagyobbat tud az sem gond.
Ezt a Proxxon átalakítást például 300kforintért árulják...
Nem is kapkodnak érte.
Miért kezdenél házilag nyákot marni , amikor a kínai 5 dollárért 10db ot küld .
Már ennyire lement az áruk? melyik oldal ahonnan szoktál rendelni?
Az a helyzet, hogy sokan úgy gondolják, hogy nyák marásra bármi is jó. Ezzel szemben viszont az a helyzet, hogy ha nem tud legalább század miliméternyi pontosságot, akkor csak nagy kompromisszumokkal lesz alkalmas nyák gyártásra, kb mint amikor filccel meg tussal rajzolgattuk a nyákokat. Az is működött, működik csak nem akarj smd alkatrészeket használni, mert már egy IC láb közötti átvezetés is feladja a leckét rendesen.
Tudom, hogy bármi nem jó. De nem kell túl erős motor, és nem kell Z-ben nagy átfogási tartomány, és relatív nem kell nagy XY tér sem.
5db 2$ 100x100mm-es 2 oldalas panel esetén. 4-6 rétegű panel esetén 2$ 50x50mm-es panel esetén. + kuponok is vannak. Én most rendeltem 4 rétegű panelt <50x50mm, SMD beültetéssel 8,31$, 5db, postával együtt... Neked valami nagyon félre ment a 15$ postával. Csak panelek esetén nekem eddig mindig 1,5-2$ volt a postázás, épp most néztem, már a 300. Rendelésemen túl vagyok.
Ha sajnálod az időt megnézni az árakat gyártass nyugodtan itthon , itt legalább kapsz forintért 1db ot és olcsó 3000 a posta(20000 a nyák . lehet választani) ...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2024
Nyilván nem is a nagyságra gondoltam. Ahhoz, hogy a nagy fordulattól ne rezegjen be a megmunkálás alatt, masszív váz kell. Az ismétlési pontossághoz, tisztességes orsók, anyák és csapágyazás kell. Ezen áll vagy bukik az egész, hogy mire lesz alkalmas a gép. A korábban linkelt proxxon, jó alap lehet, újonnan 150 körül. Mondjuk a +150 cncsítés kicsit vicces. Van rajta 3db 3000forintos léptető, 3D nyomtatott közdarabbal, gondolom valami arduino vezérlő és A4988 vagy hasonló meghajtó. Anyag költségben kb 20ezer, csak össze kell legózni.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2024
Az anyagárat is erősen nagyolva becsülted. A fejlesztésbe fektetett idejét sem számoltad. Szerintem reális ár ha kis tételbe készül.
Idézet: A hestore-ban bruttó 33-ra jön ki az anyag, ettől jóval olcsóbban is beszerezhető... Ha annyira jó árban van, akkor már lecsaptak volna rá. „Az anyagárat is erősen nagyolva becsülted.”
Az MF70 cnc-vé átalakítása szerintem nem jó irány. Nekem van egy ilyen marógépem,és a hagyományos módú használatának is vannak korlátai.
A keresztasztal M6-os menetes szálakkal működik, a "csapágyazását" a műanyag végzáróelemek biztosítják, kritikán aluli minőségben, sorjás alátétek,önzáró anya,stb... A menetes szálak műanyag anyában futnak,az viszont idáig kottymentes. A szánok beállítására oda kell figyelni,de a sárgaréz hézagoló lemez,és az eloxált profil nem igazán jó párosítás kenés nélkül. Tehát kenni, és sűrűn takarítani kell, akkor lehet pontosan dolgozni rajta. Az eredeti főorsót le kellett cserélnem, mert a csapágyfészek már eredetileg sem volt kottymentes, úgyhogy műanyagok marásán kívül másra nem volt használható. Most egy ~300W-nak kikiáltott kínai kefés orsó van rajta, + külső csapágyazást tettem rá,így már csendben van akár réz marására is tudom használni. grbl-Mega-5XSziasztok,Építettem egy 5 tengelyes CNC-t amit egy Arduino MEGA vezérel. Az Arduinora a grbl-Mega-5X programot telepítettem. A programban be állítottam a "COREXY"-t. A programban amit használok (Universa gcode sender), a tengelyek mozgása megfelelően működnek a végállás kapcsolókkal együtt, viszont a problémám az lenne, hogy az X tengely HOME -hoz mind a két motort kellene vezérelnie, de csak az egyiket vezérli és így átlós mozgást végez, és ugyan ez a probléma az Y tengely HOME-nál is. Valaki esetleg találkozott ezzel a problémával, tudna esetleg segíteni valaki?
Nem ismerem a programot, de az én gépeimen is a HOME mindig 2 motort vezérel az egyiken egyenesen 3-a mert a Z is a HOME pozicioba megy. Valoszinü ezt igy definiálták a HOME funkciora. Nálam van egy relative HOME funkcio ami nem a gép mechanikus kiindulási pontjába visz (REF HOME), hanem az adott munka kiindulási pontjára, azaz azzal kezdem a munkát, hogy kézzel odaviszem a marofejet ahol a munkadarab 0 pontja van ( X,Y, Z) majd innen kezdi a marást. Elötte van egy un PARK pozicio, ami csak a Z tengelyre van hatással amit megemel egy beállithato értékre. Azaz itt lehet a mundarabot cserélni. Van egy harmadik fix pozicio a szerszámcserére. Ezt nem használom.
Nem értem, hogy egy tengely működtetésekor, hogyan lehet átlósan mozgást végezni? Az X az egyik egyenes, az Y a másik. Ha csak egy tengely működik akkor valamelyik irányban egyenesen kellene mennie.
Ha esetleg tennél fel pár képet a gépről, felépítéséről pontosabb képet kapnánk a problémáról.
Szia
Az X és az Y tengely mozgatásához A és B motornak is működnie kell egyszerre az a COREXY mozgás, itt vagy egy kicsi leírás hozzá: Bővebben: Link .
Ja így már értem. Nem ismerem sem ezt a programot, sem ezt az elrendezést, de szerintem azért van keveredés, mert alapból az A, B, C motorok az egyes tengelyek hosszati elfordulását szolgálnák.
Maga a mozgás jól működik, de amint nyomok egy HOME-ot elkzed átlósan menni a végállás kapcsolóig, mert csak az egyik motort működteti, sima mozgásnál megy mind a kettő motor ahogy kell.
Szerintem a HOME funkcióba van valami elírás, de még nem találtam meg, ezért is kérdeztem, hogy hátha valaki foglakozott már ezzel a programmal. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2025
Na ez elég bonyolult. Valoszinü, hogy a HOME funkciobol hiányzik a motorok EN összekapcsolása, azaz egy paranccsal mindkét motort engedélyezni kell. ( lehet, hogy a motoro STEP jeleit is mindkét motorra kell küldeni).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |