Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Hibás a rajzod. A trafó hálózatos oldali kis szekundere lóg a semmiben. Annak a táp IC kondiját kellene töltögetnie. Nem kell neki 4007-es dióda, hiszen 16-20 V körüli feszültséget egyenirányít, de nem árt, ha gyors.
Az R3 - 2,7 Ohm-os környéke is zavaros. ![]() Mekkora a kimenő teljesítmény? Szerintem 6 A 800 V-os FET is megfelelne, bár 60 W-os notebook tápban találtam már 4A-est és 11 A-est is.
Igen, tényleg hibás. A 47µF feletti ellenállás elko + helyett testre megy. 12V 200W
A 4007 csak tipp, nem tudoom elolvasni, de olyan a tokozás. (trafó alatt van.) A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Videomagnó tápegységeSziasztok! Van egy videomagnóm, aminek a mechanikája meghibásodott, és amikor a hiba történt, akkor a display szaporán el kezdett villogni, majd minden elsötétült. Füst meg ilyenek nem voltak. Azóta a magnó mechanikáját rendbetettem, de a tápegység az teljesen süket. Műszerrel végig mértem minden kijövő pontot, de semmi. Szeretném rendbetenni a videót, de a kapcsolóüzemű tápegységhez nem igazán értek. Miket kellene kimérni a tápegységben, hogy behatároljam a hibát? Kondik rendben vannak, nincsenek felfuvódva. Szemrevételezve a panelt, semmi gyanúsat nem látok. Csak nincs kijövő feszültség, illetve feszültségek.
A videomagnok többségében 2 egymástol ( részben) független tápegység van. A kisebbik müködteti a tunert, a belsö orát meg dekodolo áramkört ami programozás szerint figyeli a bemeneti jeleket és inditja a felvételt. Ez kapcsolja fötápot. A magno fökapcsolja sem mindig a fötápot kapcsolja, hanem ennek a készenléti áramkörnek az egyik bemenetét, azaz a fökapcsoloval nem mindig tudod befolyásolni a menö felvételt. Ezek a dolgok többnyire egy erre kifejlesztett prociban vannak, nem biztos, hogy elérhetö minden informácio. Azaz itt valoszinüleg nem teljesülnek a feltételek, és nem indul a táp. Azonkivül van még pár biztositek is, általában öngyogyulo polimer, de egy komolyabb tulterhelés végzetes lehet . Nem tudjuk mi történt a mechanikával, lehet, hogy abbol is blokkolo jelek jöhetnek. Egyet még mérj meg: kerül-e a táp bemenetére 230 V.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:01
Megtaláltam a tápegység kapcsolási rajzát, legalábbis az elektrotanya szerint ez az. A mechanikának a hibálya az volt, hogy a bolygómű egyik fogaskerekéről lenyalódott az összes fog, a fogaskerekek szinkronja pedig ment a Nirvánába. Sikerült beszereznem a tönkre ment kerék új verzióját, és a youtube egyik videójában egy szakember a Panasonictól lépésről lépésre bemutatta, és elmagyarázta, hogy kell a mechanikát újra működésre bírni. Ehhez gyakorlatilag mindent le kellett bontani az alu vázról, és újraépíteni mindent. Harmadszorra sikerült is. Tökéletesen megy a mechanika, manuálisan persze, de ezt is a szakember mutatta, hogy kell letesztelni. Ami a tápegységet illeti: Ez egy külön fém dobozban van, és a hálózati 230V-ot ebbe a dobozba kell bedugaszolni. Innen már a szükséges feszültségek mennek az alaplapra. Én értem, mit mondasz, láttam, és van is olyan videóm, ami az általad vázolt módon működik, de szerintem ez nem olyan. Talán sikerül értelmezni a mellékelt kapcsolás alapján azt a környezetet, ahol a hiba található. Mivel egyáltalán semmiféle feszültséget nem ad ki magából, én a primer oldalt gyanusítom, de lehet, hogy tévedek. A biztosítékok jók (2van) benne, megmértem. A hálózati feszültség pedig megjelenik a bemeneten.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |