Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   122 / 122
(#) erbe válasza Sinike hozzászólására (») Ápr 20, 2025 /

Hibás a rajzod. A trafó hálózatos oldali kis szekundere lóg a semmiben. Annak a táp IC kondiját kellene töltögetnie. Nem kell neki 4007-es dióda, hiszen 16-20 V körüli feszültséget egyenirányít, de nem árt, ha gyors.
Az R3 - 2,7 Ohm-os környéke is zavaros.
Mekkora a kimenő teljesítmény? Szerintem 6 A 800 V-os FET is megfelelne, bár 60 W-os notebook tápban találtam már 4A-est és 11 A-est is.
(#) Sinike válasza erbe hozzászólására (») Ápr 21, 2025 /

Igen, tényleg hibás. A 47µF feletti ellenállás elko + helyett testre megy. 12V 200W
A 4007 csak tipp, nem tudoom elolvasni, de olyan a tokozás. (trafó alatt van.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
(#) ferci válasza Sinike hozzászólására (») Ápr 21, 2025 /

UF4002....4006.
(#) dvdguru hozzászólása Máj 31, 2025 /

Videomagnó tápegysége

Sziasztok! Van egy videomagnóm, aminek a mechanikája meghibásodott, és amikor a hiba történt, akkor a display szaporán el kezdett villogni, majd minden elsötétült. Füst meg ilyenek nem voltak. Azóta a magnó mechanikáját rendbetettem, de a tápegység az teljesen süket. Műszerrel végig mértem minden kijövő pontot, de semmi. Szeretném rendbetenni a videót, de a kapcsolóüzemű tápegységhez nem igazán értek. Miket kellene kimérni a tápegységben, hogy behatároljam a hibát? Kondik rendben vannak, nincsenek felfuvódva. Szemrevételezve a panelt, semmi gyanúsat nem látok. Csak nincs kijövő feszültség, illetve feszültségek.
(#) Massawa válasza dvdguru hozzászólására (») Máj 31, 2025 /

A videomagnok többségében 2 egymástol ( részben) független tápegység van. A kisebbik müködteti a tunert, a belsö orát meg dekodolo áramkört ami programozás szerint figyeli a bemeneti jeleket és inditja a felvételt. Ez kapcsolja fötápot. A magno fökapcsolja sem mindig a fötápot kapcsolja, hanem ennek a készenléti áramkörnek az egyik bemenetét, azaz a fökapcsoloval nem mindig tudod befolyásolni a menö felvételt. Ezek a dolgok többnyire egy erre kifejlesztett prociban vannak, nem biztos, hogy elérhetö minden informácio. Azaz itt valoszinüleg nem teljesülnek a feltételek, és nem indul a táp. Azonkivül van még pár biztositek is, általában öngyogyulo polimer, de egy komolyabb tulterhelés végzetes lehet . Nem tudjuk mi történt a mechanikával, lehet, hogy abbol is blokkolo jelek jöhetnek. Egyet még mérj meg: kerül-e a táp bemenetére 230 V.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2025
(#) dvdguru válasza Massawa hozzászólására (») Máj 31, 2025 /

Megtaláltam a tápegység kapcsolási rajzát, legalábbis az elektrotanya szerint ez az. A mechanikának a hibálya az volt, hogy a bolygómű egyik fogaskerekéről lenyalódott az összes fog, a fogaskerekek szinkronja pedig ment a Nirvánába. Sikerült beszereznem a tönkre ment kerék új verzióját, és a youtube egyik videójában egy szakember a Panasonictól lépésről lépésre bemutatta, és elmagyarázta, hogy kell a mechanikát újra működésre bírni. Ehhez gyakorlatilag mindent le kellett bontani az alu vázról, és újraépíteni mindent. Harmadszorra sikerült is. Tökéletesen megy a mechanika, manuálisan persze, de ezt is a szakember mutatta, hogy kell letesztelni. Ami a tápegységet illeti: Ez egy külön fém dobozban van, és a hálózati 230V-ot ebbe a dobozba kell bedugaszolni. Innen már a szükséges feszültségek mennek az alaplapra. Én értem, mit mondasz, láttam, és van is olyan videóm, ami az általad vázolt módon működik, de szerintem ez nem olyan. Talán sikerül értelmezni a mellékelt kapcsolás alapján azt a környezetet, ahol a hiba található. Mivel egyáltalán semmiféle feszültséget nem ad ki magából, én a primer oldalt gyanusítom, de lehet, hogy tévedek. A biztosítékok jók (2van) benne, megmértem. A hálózati feszültség pedig megjelenik a bemeneten.
(#) Massawa válasza dvdguru hozzászólására (») Máj 31, 2025 /

Legalább azon a Graetzen mérd meg mekkora a feszültség. Néhány 100 Voltnak kell ott lennie DC.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2025
(#) tothgyula hozzászólása Kedd, 15:34 /

ZTECH 12V-os Pb.akkuhoz 230V-os invertert keresek

ZTECH 12V-os Pb. akkuhoz (6-DZM-12) inverter keresek,amely 230V-os váltakozó feszültséget ad. Áramszünet esetén használnám laptophoz,okos telefonhoz. Létezik-e esetleg gyári készülék,hol keressem? Köszönöm.
(#) Régi motoros válasza tothgyula hozzászólására (») Kedd, 22:01 /

(#) tothgyula válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 12:08 /

Nagyon köszönöm.Nézegettem a tipusokat, és azt miből tudom meg,hogy a leadott 230V-os jel szinuszos vagy nem?Én a Lvyuan Car Invertert 12/220/110V, 300W-ot választanám.
(#) erbe válasza tothgyula hozzászólására (») Sze, 15:13 /

Laptophoz, okos telefonok töltésére nem kell szinuszos inverter. A legolcsóbb, legkisebb is megteszi. Ha igaz, úgyis a 300 W-os a legkisebb. Szünetmentes akad 250 VA-es is, ami úgy 150-180 W.
Itt pl. akadnak kisebbek.
Ha már kínai lúd, legyen soványabb!
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:13
(#) Régi motoros válasza tothgyula hozzászólására (») Sze, 23:16 /

Például úgy, hogy a keresés után odaírod hogy "pure sine".
Viszont ilyen kis teljesítményben az nem nagyon jellemző, vagy ha akad, az drágább lesz.
Ha laptophoz kell, akkor viszont ahogy már erbe írta, nem szükséges tiszta szinuszos...

Ui.: Bár egy 12Ah-s akkuval nem biztos hogy túl sokra mész.
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:18
(#) tothgyula válasza Régi motoros hozzászólására (») Csü, 9:19 /

T! erbe és Régi motoros! Köszönöm a válaszokat.
A 150W-os autós átalakítót választottam. Kosárba tettem,jött egy ellenőrző köd. Elfogadva.Ezután mi a teendőm,hogy biztosan azt kapjam amit rendeltem.
Még eddig nem éltem ezzel a lehetőséggel,ezért kérdezem. Köszönöm.
(#) tothgyula válasza tothgyula hozzászólására (») Csü, 9:21 /

Még annyit,hogy van 3db. ZTECH akkum (5évesek e-kerékpárom van 36V-os),párhuzamosan kötném a 3db.akkut.
(#) Régi motoros válasza tothgyula hozzászólására (») Szo, 9:57 /

Hol rendeltek meg? Ha már visszaigazolták, akkor már csak várni kell.
Aliexpressen szokott még csomagkövetési szám is járni a vásárlástól számított pár nap után.
(#) SzilCsong hozzászólása 8:12 /

2153 IC

Sziasztok

2153
Adott, egy 2153D IC-vel szerelt tápegység, ami elszállt, vitt mindent graetz, NTC, fet-ek, IC.
Cseréltem mindent és működik, de arra számítottam, hogy 24V-ot ad ki, de ez olyan 14.6V körül termel és terhelhető is.
Hőkamerával megnézve, csak az IC tápjának az ellenállása melegszik, tehát nagy valószínűséggel jól működik, de mégis, melyik áramköri elem határozza meg a kimeneti feszültséget?
Egy hasonló táppal összehasonlítva, ami viszont 24V-os, semmi eltérést nem látok.
(#) ferci válasza SzilCsong hozzászólására (») 8:23 /

Szia!
Valószínű, hogy a szekunder oldalon találsz egy TL431-et és annak a beállítása stabilizál - vagy csak zeneres és egy optó csatlakozik a "primer " oldalhoz.
Természetesen a trafó szekundere az első, mire tervezték.
(#) Régi motoros válasza SzilCsong hozzászólására (») 9:09 /

Elsődlegesen a transzformátor áttétel aránya.
Következő: »»   122 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem