Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   186 / 187
(#) gyulank hozzászólása Kedd, 4:02 /

Hogy állították be az elsőt?

Hogy kalibrálták az első magnót, mikor még nem volt előtte egy már kalibrált magnó, amivel felvették a kalibráló szalagot, hogy azzal kalibrálják a többit? Szóval ha nincs gyárinak mondott kalibráló szalagom, de vannak kazettáim, amik közül valamit rááldoznék erre, akkor hogy kalibrálhatom?
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 6:37 / 1

Fülre.
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 7:49 /

Á, dehogy...derékszögvonalzóval beállították a fejet a szalaghoz képest.
(#) elektrorudi válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 7:55 /

Az első magnó nyilván egész sávos volt. Felvettek valamit, amit a szalagot megfordítva nyilván rosszul szólt. A fejet addig állították, amíg max. értéket nem kaptak. Megnézték mennyit tekertek a csavaron. Mondjuk 2,6 fordulatot. Utána ellenkező irányba tekertek a csavaron 1,3 fordulatot, és pontosan merőleges lett a fej.
Gafly-nak igaza van. Nekem van beállító kazettám (gyári sorszámos), és műsoros kazettáim is. Nagyon sokat vártam a beállítástól. A műsoros kazetták legtöbbje durván eltér a beállító kazettától!!! (Nem írom, hogy mindegyik, mert mindet nem ellenőriztem, de amit ellenőriztem, az jelentős +/- eltérést mutatott.)
Szóval, kiválasztottam egy kazettát, ahhoz beállítottam a fejet, és slussz. Nyilván felvenni már semmit nem akarsz kazettára. A beállításnak csak elméleti jelentősége van.
(#) gyulank válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 8:16 /

A kalibráló szalaggal se fülre kell. Nem úgy kérdeztem, hogy semmi se kelljen hozzá, bár talán hangkártya is elég hozzá, hogy jelet állítson elő, és összehasonlítsa a jeleket, vannak már ilyen hangkártyás oszcilloszkóp programok is amik megkönnyíthetik ezt, nem próbáltam egyet sem, de nem ez a lényeg, ha kell hozzá oszcilloszkóp, az is válasz, meg az is, hogy milyen kell, nem mondtam, hogy ne kelljen, akkor is volt gondolom, mikor az elsőt beállították. Valami úton-módon csak rá lehet jönni tesztszalag nélkül is, hogy hogy jó, és hogy rossz. Felvételekkel. Jó, a sebességre mondjuk nincs ötletem, de mondjuk ahány adatlapot láttam, annyi szalagsebességet. Tesztkazetták is vannak 4e-től talán többszázezer forintért is, az se mindegy milyen? Elvileg azért referencia, hogy egyformák legyenek nem? A szalag nyúlhat? Ha igen, már nem jó referencia. Persze akkor a sajátom se feltétlenül.
(#) sany válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 8:19 /

Szerintem a karibláló szalag hamarabb volt , mint maga a magnó készülek, ahhoz csináltak magnót.
(#) gyulank válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 8:34 /

Nem egészen. Én meg akarok oldani egy problémát is. Egy stúdióban ismeretlen készülékkel, ismeretlen beállítással felvett albumot akarok jól felvenni gépre. Az plusz probléma, ha ahhoz más kalibrálás kell, nyilván nem törölhetek bele. Nincs is nálam, kölcsön kell kérnem. De ahhoz is csak úgy lehetne kalibrálni akkor hogy felveszem, lejátszom, vagy 3 fejessel talán egyszerűbb. De nem jó az se, mert az túl jó kalibrálás lenne. Mert gondolom a szalagok egyformák, a sávok ugyanott vannak, csak a fej nem volt jó helyen mikor felvették. Referenciajelet meg nem vettek fel. De én akkor se fülre akarom, mert hogy nekem épp az tetszik, hogy magasabb pl., hogy jobban halljam a cint, nem biztos, hogy kevésbé torz vagy nem tudom. Az lenne a jó, ha pont úgy lenne mint a stúdióban, aztán még utána meg kéne valahogy állapítani a nyers felvételből azt is, hogy milyen NR lehetett rajta, majd felvenni kalibrálva azzal az NR-el. Mert ott a házi stúdióban jól szólt, és azt kéne akkor reprodukálni. 91 szeptember körüli felvétel.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:42
(#) elektrorudi válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 8:42 / 1

Bocsánat, elvesztettem a fonalat.
(#) gyulank válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 8:56 /

Hol??
(#) gyulank válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 9:36 /

Annyi infóm van, hogy 91 szeptemberben egy ifiház házi stúdiójában vették fel, és ott jól szólt. Plusz azt mondták az együttesnek, hogy valami nagyon komoly zajszűrés van abban a deckben, amivel felvették, de csak erre emlékeznek, hogy milyen, arra nem. Csak hozzáteszem, mert amúgy szerintem valaki beleköt, nem nem az együttesnek mondták, hogy nem emlékeznek rá, hanem az együttes nem emlékszik rá. Szóval azt kéne reprodukálni, egy másik decken, hogy jól játssza le, úgy játssza le, ahogy az vette fel és játszotta le, aztán valami spektroszkóppal vagy valahogy meg kéne állapítani, hogy milyen zajszűrést használtak, majd szerezni egy olyan decket amin van olyan, ha ezen nincs, kalibrálni a kazettához, és felvenni gépre azzal a zajszűrővel. De nem tudom, hogy hogy kell kalibrálni ahhoz, hogy úgy legyen kalibrálva, mint az volt, amivel felvették.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:37
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 11:01 /

91-ben szerencsére nem sok zajszürés volt csak a Dolby 3 verzioja. amiböl a kazettás magnon 2 szokott csak elöfordulni meg volt egy primitivebb DNS eljárás. Még egy lényeges dolog ez a zajszürés csakis a szalag okozta zajt szürte s nem a felvétel zaját.
A studioban valoszinüleg a Dolbyt használták amiböl csak a Dolby-B vagy a Dolby - C volt tipikus. Mind a kettö “hangját” ki lehet hallgatni a sziszegö hangokon es a zaj karakteren. A szalagnak a zaja mindig monoton, azaz az a jobb beállitás ahol ez a legkevésbé hallhato ( fejhallgatoval hallgasd ) és csak egy kapcsolon mulik a jo kiválasztása.
A szintet meg a mágneses szintre kell beállitani a referencia szint a szalagon 320 nWb/m. Ezt a stuiokban általában be is tartották habár elöfordulnak gondok mert a studiovilágban 2 referencia szokott elöfordulni. Az europai berendezésekben a referencia 6 dBu azaz 1,55 AC volt a 0 dB a müszereken. A tengerentuli berendezéseken viszont csak 4 dBu.
Az meg egy másik kérdés, hogyan szintezték ehhez a kazettás magnot, aminek a bemenete jobb esetben 0,775V volt vagy esetleg 100 mV (DIN csatlakozon). Ez a profi világban is sok gondot okozott.

Ha tudsz mérökazettát szerezni azon van egy szint ami 0 dB-t jelent a többi szint rendszerint 10-20 dB-lel lejjebb van ( a linearitás beállitására).Ha ilyen nincs akkor sincs nagy baj mert a kazettás magnokon nem mindig lehet a lejátszoszintet állitani, igy az többé kevésbé stimmelni fog már a Dolby miatt is. Amit te maximum állithatsz ( de inkább ne tedd ha jo magnod van) az az azimut.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:04
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 11:25 /

Eddig én is C-re gondoltam, de igazából bármi lehetett akkor már létezés alapján, mondjuk A, S, SR, DBX. És tudom, hogy csak a szalag zaját szűrte, de amiatt, hogy azzal vették fel, az megváltoztatta a hangot, és csak ugyanaz a dekóder állítja vissza a rendes hangját a zenének is.
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 11:32 /

Dolby-A (S, SR) biztos nem volt a kazettás magnon. A DBX is igen ritka volt. Ha nincs Dolby -B/C magnod akkor amugy sem tudsz segiteni a hangon. Azok nem lineáris ( söt védett) eljárások voltak amit nem egyszerü most mással helyettesiteni.
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 12:00 /

Én igazából nem tudom mivel vették fel, csak decknek neveztem. Viszont a megállapítás az első cél, ezért venném fel nyersen, majd utána, ha tudnám milyen, nyilván olyannal visszajátszani, ugyanolyan beállításokkal és pozíciókkal. De lemaradtam arról a deckről amit meg akartam venni, úgyhogy nem most lesz az se.
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 12:28 / 1

Az ugy nem fog müködni. Vagy szerzel ma egy ilyen gepet és lineárisan másolod vagy felejtsd el.
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 12:41 /

Mi hogy nem fog működni? Nem értem mire írod.
(#) 444Tibi válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 12:53 /

"91-ben szerencsére nem sok zajszürés volt csak a Dolby 3 verzioja."

Sajnos nem, pl. már 1986-ban az Orion SM250 is egy teljesen egyedi dinamikakompresszor-expander megoldást használt. Ami csakis saját magával volt kompatibilis, hiába hasonlított a DBX-re, nagyon nem úgy működött.

Amiért bekukkanottam ide,
10+ éve javítottam utoljára kazettás magnót és most megbíztak egy csodaszép Sony dual deck felújításával.

Elektronika kész, volt matatás benne elég sok, de a mechanikákba minden szíjat cserélni kéne és a gumigörgőket sem ártana.
Mivel kb. 15 éve nem csináltam ilyet, kérnék szépen kis segítséget, jelenleg honnan lehet beszerezni Budapest és környékén ékszíjakat, gumialkatrészeket?
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 12:56 /

Mert most van egy elökorrigált szalagod ami az eredeti szalag zaját tudja kompenzálni. Ha ezt most ujra másolod, akkor az uj szalag zaja már nem lesz korrigálva. Ha meg most egy Dolbys magnora másolod akkor az egy ujabb korrekciot ad az elökorrigált felvételhez, aminek az eredménye még rosszabb lesz. Azaz utánna egy Dolbys magno sem fog tudni vele mit kezdeni.
(#) Massawa válasza 444Tibi hozzászólására (») Kedd, 13:02 /

Lehet, nem ismerem az Oriont. ( irtam korábban, hogy voltak primitivebb megoldások, de Gyulánk studio felvételröl meg valami extra zajcsökkentöröl beszélt. ).
Ezek az egyszerübbek, sok esetben csak lejátszáskor müködtek, azokat aránylag egyszerü mostani technikával szimulálni.
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 13:02 /

Nem. Nekem semmim sincs. Van az énekesnél az a kazetta amit a stúdióban felvettek. Ezt venném fel gépre nyersen csak a zajszűrési mód megállapítása céljából. Majd ha ez sikerült, és találnék olyan decket ami jó és olyan zajszűrő van rajta, és ahhoz a kazettához lehet kalibrálni, akkor megint elkérném, és azzal kalibrálva, zajszűrővel felvenném gépre.
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 13:05 / 1

Milyen gépre akarod felvenni ha semmid sincs? Ha amugy is valami gépet kell szerezned akkor keress egy jot, különben teljesen felesleges lesz a munkád.
Esetleg azonnal digitalizáld, hogy megments magad ilyen gondoktol a jövöben.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:07
(#) lazsi válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 13:17 /

Az nem megoldás, hogy lejátszod egy "akármilyen, de jó minőségű" deckről és felveszed PC-re?
Bizonyára van olyan program, ami digitálisan szimulálja a zajcsökkentést?
- Csak egyszer kell lejátszani az eredetit (elvileg minden egyes lejátszás ront rajta... )
- Utána annyit próbálkozhatsz PC-n a különféle eljárásokkal, amíg meg nem találod a legjobbat.
Én nem tudok ilyen programot ajánlani, de biztosan akad itt valaki, aki tud...

Régen, amikor még volt (szalagos) magnóm, a fejeket úgy állítottam be, hogy egy általam jónak kinevezett sztereó felvételt monó állásban hallgatva addig állítottam a fejet, amíg az a bizonyos jellegzetes furcsa hang el nem tűnt. Ekkor stimmelt a két csatorna fázistolása, tehát a fej merőlegessége megegyezett a felvételkori állapottal. Vagyis a (jellemzően magas) hangok "normálisan" oltották ki egymást, ahogyan a monó állásban kell.
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 13:24 /

Számítógépre. Azt hittem egyértelmű, hogy az a gép.
(#) gyulank válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 14:16 /

Nem. Én jól akarom csinálni. És itt már az is kérdéses, hogy milyen deck a jó? Mármint azon túl, hogy milyen zajszűrés van rajta, az egyforma zajszűrők minősége sem egyforma, plusz magnók jel zaj viszonya sem egyforma, és nem tudom, mi nem adna hozzá zajt. Szóval pl. most amiket megvehettem volna, egyiken csak C volt, de alzon a C-n annyi volt a S/N mint a másikon az S-en. De van amin az S-en rosszabb mint ami a C-sen a C. A másik probléma a kalibrálás. Mert én csak szeretném felvenni jól, de nem kapnék ezért semmit. De nem tudok és nem is akarok kétmilliót költeni rá. De akinek meg van ilyen drágasága biztos nem engedné, hogy kalibráljam vagy valami, örülhetnék, ha felvehetném gépre vele úgy ahogy van, de akkor meg nem lenne jó. De egy jó, és kalibrálttal fel lehetne venni gépre nyersen, és azt később talán akár rávezetve egy jó minőségű deck dekóderére a fej helyett, lehet fel lehetne venni kalibrálás nélkül is, de azt gondolom mégúgyse engedné senki. Ezért úgy gondoltam, hogy amit magamnak veszek, azzal csak azt állapítanám meg, hogy milyen zajszűrővel lett felvéve, aztán már lehetne tudni, hogy mi kéne a jó visszajátszáshoz. Mivel ezek a zajszűrők csak arra jók amiket azzal vettek fel, olyannal úgyse nagyon találkoznék soha amiket nem B-vel vettek fel. Nagy költségeket nem áldoznék rá, nem igen hallgatnám, most 35e-et költöttem volna egyre, de azt jónak tartottam, annál rosszabbat nem tervezek venni ennyiért. De a lényeg, hogy én azt a hangzást akarom visszanyerni pont amit a stúdióban hallottak. Meg persze később a maradék zajt is kiszedni.
(#) uniman válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 14:40 /

Vannak profi, hanganyagok digitalizálással foglalkozó cégek. Rájuk kell bízni a feladatot! Ők jártasak a témában, tudják, hogy "hányas a kabát"...
(#) Udvari Zsombor válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 15:08 /

Szerintem manapság már elég fülre állítani a magnókazettánál a fejet, hogy ne legyen tompa a hangzás és szépen legyen magas tartomány is (persze jó állapotú kazettával nézve).
(#) gyulank válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 15:14 /

De én rekonstruálni akarom az eredeti hangot. Ahhoz ugyanúgy kell pont szólnia zajszűrő nélkül, mint azon amin felvették, hogy a dekóder ugyanúgy állítsa vissza, ahogy azon. Ha a dekóder előtt nem ugyanolyan, nem lesz jó.
(#) Tomi94 válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 15:16 /

Hát.. videoban elvileg egész jók ezek a helyek.. de én nemrég cseréltem fejet egy digitalizálós cégnél használt JVC deckben. Úgy keresett meg, hogy elvileg 6 éve tőlem vették a gépet, mostanra "néha gyűri a szalagokat, tisztítás nem segít". (Akkoriban megbízásra javítottam még és vettem is "felújítási alap" gépeket javítva továbbadásra, szóval simán hihető, bár én a konkrét magnóra persze rég nem emlékeztem.)

Na most a következők maradtak meg:
- Egyrészt totál mocskos volt az egész szalagpálya. Nem poros, mint amit ritkán használnak.. hanem a rosszabb szalagokról lejövő rozsdaszínű por, csak épp szétkenve valami oldószerrel (trehány tisztítási kísérlet).
- Fej erősen kopott állapotban. Gyűrésről nem is volt szó, amit ő annak vélt hallás alapján, az dropoutok egymás hegyén-hátán a kivállasodott fej miatti bizonytalan szalag-fejrés kontakt miatt.
- Úgy hozta, hogy amúgy nekik van egy "szerelőjük", aki visszaadta a gépet azzal, hogy ehhez már nem tud görgőt rendelni, ill. "valamit állított a fej körül csavarhúzóval, de sokkal jobb nem lett attól se".

Na most aki ért az igényes magnózáshoz, és belegondol a mögöttesbe, ezek hallatán feláll a szőr a hátán! Úgy vállalnak kazettáról digitalizálást jó pénzért, hogy már az első lépcsőnél, az analóg felvétel lejátszásakor elveszik egy csomó részlet, amit utólag semmilyen számítógépes hibajavító algoritmus nem hoz vissza, max. az illúzióját..
Egyrészt a koszos és kopott fej okán (nem olyan pici kopás volt, ami épp csak kezdené éreztetni a hatását).
Másrészt mert a jelek szerint fogalma nem volt az azimuthibáról a srácnak. Ismeretlen hanganyag digitalizálásakor azzal kezdeném, hogy ráállítom a fejet a kapott felvételre. Neki meg annyi volt meg ebből, hogy "valami csavart tekergetett a szerelő"...
(Harmadrészt a szakembör is megérne egy misét, aki a tökéletesen matt-puha, csak épp retkes görgőt cserélte volna valami kínai utángyártott szutyokra, a fejről meg egy szó nem esett. De ez már meg sem lep.)

Nem nevesítem a céget nem akarok pert a nyakamba, pedig amúgy illendő lenne tudatni a nagyközönséggel, mire számíthatnak.., de ez egy webkeresők első két oldalában megtalálható vállalkozás.. Persze a srác elmondása szerint leginkább családi mikrofonos felvételeket kapnak, mint archiválandó emlék, nem zenét. De aki ennyire ki akarja hozni a maximumot a régi felvételből, nem biztos, hogy elégedett lenne az így kapott eredménnyel.
(#) Tomi94 válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 15:26 /

Hogy valami neked is hasznos támponttal szolgáljak: az az "extra" zajcsökkentő még legesélyesebben dbx lehetett. (Persze fogadni nem merek rá látatlanban.) Jobb Technics deckekben előfordult a háztartási kategóriában is. Stúdiós Teac/Tascam gépekben szintén.

A felvételbe beletörölni nem kell a lejátszás kalibrációjához, az is biztos.

Első körben meghallgatnám egy ismerten jó állapotú decken, kikapcsolt zajcsökkentővel. Ha sziszegő-csattogó magasban túltengő hangot tapasztalsz, főleg a halkabb részeken, akkor valami Dolby verzió lesz. (Az lényegében annyit csinált, hogy a halkabb részeken felvételkor kiemelte, lejátszáskor vágta a magasakat. Utóbbi fázisban a sziszegő szalagzajjal együtt. Hangos részeken meg úgysem hallatszik ki a zaj..) Ezekből a jellemzőbb B,C verziókat valószínűleg a decken is megtalálod, lehet vele próbálkozni, melyikkel lesz kiegyenlítettebb a hangkép.

A dbx-es felvétel másképp szólna, ott elsősorban a dinamika az, ami hiányérzetet keltene sima lejátszáskor. És az a Dolby-k aktiválásával sem áll helyre.

Utána lehetne a pontos lejátszási szinttel játszani (belső trimmerek a deckben), de ez csak fülre tud menni egy 30+ éve ismeretlen eszközzel felvett szalag esetén. Alapvetően 1991-ben simán lehettek új vagy közel új gépek egy stúdióban. Így abból indulnék ki, hogy egy gyári állapotra állítás lesz a legközelebb a valósághoz. Többet meg úgysem lehet kideríteni. Ehhez szimplán mérőszalag szükséges 0 dB-es referencia jellel.

Az emlegetett Orion saját zajcsökkentőt, DNL-t és társait kizárnám. 1991 nem az az időszak volt, amikor ezek újdonságok lettek volna, vagy bárki bármire "nagyon komoly"-ként hivatkozott volna, ami nem az épp csak megnyitott határokon bejött nyugatról vagy Japánból. Azt most hagyjuk, hogy azóta melyik bizonyult tartósabbnak. Akkor az volt az új, a menő, az álom, a jövő ígérete..
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:28
(#) Tomi94 válasza 444Tibi hozzászólására (») Kedd, 15:32 /

Szíjakat a HQ Elektronikában vagy az Arwillban szoktam venni. Görgőből ez a forrás nekem bevált, a kiírt cím mellett minden másba is jó, ahol a szokásos 13x8x2-es méret kell. Nagy eséllyel a Sony is ilyen.
Következő: »»   186 / 187
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem