Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   187 / 187
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 15:39 /

Ha most Dolby nélkül játszod a számitogépre akkor mit érsz el? Egy agyonkorrigált jelet kapsz amit igy igen nehéz vissza komprimálni az eredetire.
(#) gyulank válasza Tomi94 hozzászólására (») Kedd, 16:26 /

Jó én olyat néztem ki ami automatikusan állít be pár dolgot, és nem tudom, hogy az beletörölne-e állításkor, meg akkor még azt hiszem ott tartottam, hogy teszt szalag nélkül hogy lehet kalibrálni. De az egyszerűség kedvéért azért ha más nem sebesség kalibráláshoz gondolom jó lenne egy tesztszalag. De sajnos ha jól értem, nem biztos, hogy úgy volt kalibrálva a stúdiós eszköz sem, ahogy a tesztkazettára lenne. És még a fejbeállítások sem biztos, hogy ugyanolyanok. És akkor semmilyen módon nem lehet méréssel, grafikával, spektroszkóp, oszcilloszkóp, akármivel megállapítani, hogy hogy a legjobb az átvitel a felvétel lejátszásakor, csak füllel?
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 16:38 /

Ha ezt nekem akartad írni, mindig hozzátettem, hogy nyersen csak abból a célból venném fel, hogy megállapításra kerüljön a zajszűrő típusa. Azt hallgathatom, meg meg is oszthatom, azt lehet hallgatni, megnyitni ebben abban. Hátha látszanak a kiemelések frekvenciáiból, hogy melyik metódussal készült. Bár, ha azt is tökéletesen venném fel nagyon jó deckről, ha megfelelő szintre le lehetne vinni a jelet, akkor ha az eredeti szalaggal történne valami, még mindig lenne esély dekódolni, ha a dekóder elé kötném be a digitalizáltat egy megfelelő decken. Mennyit befolyásolnak a jel/zaj viszonyok? Nagyon észrevehető, ha mondjuk 79 vagy 82dB?
(#) Massawa válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 17:18 / 1

Na ez egy délibáb, kergesd csak tovább.
Egy kazettárol nem igen tudsz 80 dB zajszintet kivarázsolni meg Dolbyval sem. Az egyik zajcsökkentö sem lineáris igy igen nehéz utolag ezt fülre megmondani, müszerrel meg lehetetlen kimérni, mert ahhoz kellene az eredeti anyag.
(#) Moderátor hozzászólása Kedd, 17:30

Kérjük, hogy a topic témájához nem tartozó hozzászólásokat legyetek szívesek mellőzni!
(#) gyulank válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 17:34 /

Melyik a délibáb? Ezeket deck adatlapokból mondtam, a dbx-esen amit néztem 90+ volt. Ahogy észrevettem a jobbak zajszűrés bekapcsolása nélkül is jobbak, és kb. ugyanannyit dob rajta a zajszűrés. Csak az egyikre mondjuk 57dB-re ad mondjuk 3-at másik 60-ra.
(#) Tomi94 válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 17:36 / 1

Az auto-kalibráció beletöröl, bizony. Ehhez, amit el szeretnél érni, nem az kell, mert az autocal. arra való, hogy a felvétel készítésekor minél jobban az jöjjön vissza a szalagról, ami bement a gépbe elektromos jelként (felvételi érzékenységet és előmágnesezést állít).

A zajcsökkentős felvétel minél jobb visszajátszásához viszont a lejátszási szintet kellene minél pontosabban arra állítani, ami a felvételt készítő magnón is volt. Na ez az, ami 30+ év távlatából még azonos gépen sem biztos, hogy elérhető, nem hogy ismeretlen felvétellel.

Viszont a későbbi kérdésre: a 79 vagy 82 dB jel-zaj viszony a gyakorlatban nem lesz releváns különbség. De az eltérő lejátszási kalibráció nem is főként ezt befolyásolja, hanem a hangzási balanszt, dinamikatartományt. Mivel az eredeti szándékot sem ismerjük (hogyan kevert a felvétel készítője), marad az, hogy ahogyan a legkellemesebben szól (a digitalizáló, vagy még jobb esetben a felvétel tulajdonosa szerint). Gyakorlatban egy jól beállított, jó állapotú decken, ha az megvan, hogy Dolby C vagy dbx dekódolásra van szükség, ezen már nem kell múlnia.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:37
(#) elektrorudi válasza 444Tibi hozzászólására (») Kedd, 17:45 /

Szia Tibi!
Örülök, hogy hallok felőled.
Sajnos javítás ügyben nem tudok segíteni, csak a zajszűrő felvetésedet egészíteném ki.
Az SM250-ben NE570 compandor IC-ket használtak. Úgy tudom, annak nem volt fantázianeve. Viszont a Dolby-k és DBX mellett volt még több próbálkozás, mint pl. a HIGH-COM. A Telefunken gyártott vele magnókat. Ha "különleges" zajcsökkentő volt abban a bizonyos készülékben, akkor akár az is lehetett. Nagyon hasonlóan működött, mint az NE570.
Én '85-ben csináltam egy ilyen HIGH-COM zajcsökkentőt az egyik iskolatársamnak, az UNITRA ZK 245 magnójához. Nem beleépítettem, hanem egy külön rack méretű dobozba tettem.
(#) lazsi válasza gyulank hozzászólására (») Kedd, 18:21 / 1

Értem. (Illetve nem annyira, de nem számít...) Neked nem elég jó a "jó", neked A TÖKÉLETES kell.

Ebben az esetben igazából csak és kizárólag egyetlen lehetséges megoldás létezik számodra:
Meg kell találnod AZT a magnót, amivel felvették eredetileg.
Minden más magnóval annál csak rosszabb lehet.

Azt hiszem, nem fogsz (neked) megfelelő választ kapni...
(#) veroka válasza Tomi94 hozzászólására (») Kedd, 18:41 /

Az az extra zajcsökkentő lehet akár a JVC által kitalált és szabadalmaztatott ANRS is ami megfelel a Dolby B-nek. A Super-ANRS még a DBX-nél is jobb minőséget hozott de kevés deckbe építették be mert túl későn jött, a szalagos rögzítés már leszálló ágban volt.
(#) Udvari Zsombor válasza Tomi94 hozzászólására (») Kedd, 20:52 /

Általában csak magamnak digitalizálok, csak lejátszom az adott kazettát és teljesen nyersen mentem a fájlt (általában wav), mivel azt akarom, hogy a digitalizált verzió valamennyire visszaadja az eredeti kazetta hangulatát (tehát a szalagzajt se szűröm ki). Csupán annyit teszek, hogy kézzel elő-tekerem a kazettát, hogy a bevezető szalagoból ~1-2 másodperc maradjon. Ha nagy ritkán fejet kell állítani, akkor arra szoktam figyelni, hogy ne szóljon tompán, de mélyek is maradjanak. Nincs olyan eszközöm, ami tudna Dolby-t vagy bármi hasonlót.
(#) 444Tibi válasza Tomi94 hozzászólására (») Kedd, 21:07 /

HQ teljesen jó, autóval 20-25 perc nekem.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:07
Következő: »»   187 / 187
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem