Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár Pickup

Témaindító: frissadam, idő: Szept 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) gyorgyh válasza gyorgyh hozzászólására (») Nov 6, 2019 /

Közben megoldottam a problémát, a Cort oldalán letölthető a passzív bekötés is, az alapján megcsináltam, szuper lett!
(#) varttina hozzászólása Nov 15, 2021 /

Sziasztok!

20mm-es piezo lapká(k)ból szeretnék pickup-ot készíteni. Lehet-e, vagy egyáltalán érdemes-e több darabot egymásra helyezni a nagyobb kimenőjel érdekében.
(#) uniman válasza varttina hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

"Egymásra" ? Bővebben: Link
(#) vladcepes hozzászólása Jún 3, 2025 /

Gitár probléma

Sziasztok!
Remélem jó helyre rakom fel a kérdésemet.

Kb 2010-ben vásároltam egy Epiphone AJ-100CE elektró akusztikus gitárt, kaptam hozzá kábelt is.
A 2024-évig nem volt rá lehetőségem hogy kipróbáljam erősítőben. Tavaly rá kötöttük egy Parti box-ra aminek két bemenete is van, de mindkettőnél max hangerőre felhúzva éppen csak ,hogy szolt valamit,vagyis amit pengettem hangosabb volt mint az erősítő.
A Pickup-al lenne gond? ,vagy kellene ehhez egy előerősítő? Mit tudnék kezdeni ezzel? van valami más próba lehetőség hogy megtudjam hogy a pickup a hibás?
Válaszokat köszönöm!
(#) Massawa válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Mi az a Parti bix? Egy gitárhoz gitárerösitö kell min 1 MOhmos bemenettel.,
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2025
(#) vladcepes válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Értem!
PARTYBOX ,azt írja rajta a bemenetnél hogy Mikrofon - Gitár. Értemén hogy ez nem Gitár erősítő (nem is szeretnék színpadra állni ilyesmivel ) ,de ezek szerint nem használható? Kellene hozzá előerősítő?

Amúgy is akarok egy Elektromos Gitár + Erősítő beruházásra ,csak kérdés volt hogy ez így miért nem használható.

Igy nehéz valamit mondani mert halvány fogalmam sincs mi az a partybox. Ha gitár felüli Jack hegyéhez érsz akkor az erösitönek nagyon bugnia kell. A mikrofon meg a gitár nem ugyanaz.
Elemet raktál a gitárba?

Na majd hétvégén kipróbálom ezt a "Jack hegyéhez érsz akkor az erősítőnek nagyon búgnia kell."-dolgot. Ebbe a gitárba nem jár elem. Csak a Jack dugó van a szíj felfogó résznél. Na de otthon le kamerázom a gitár belsejét.

Én csak olyan Epiphone gitárt ismerek amin vannak gombok és azokba mindbe kell az elem, mert a pickup kapacitiv ami nem megy helyi táp nélkül. Vannak gombok a gitárodon?

Nincsenek gombok. Ilyen: Bővebben: Link Bővebben: Link még kábelt is kaptam hozzá anno. De ha gondolod otthon körbe fotózom.

Én csak ezeket ismerem ( több fajta van a barátom zenekarában és ezekben mindbe kell elem.

Thoman epiphone

S ha jol látom még olcsobb is mi a tied.
Amugy a gitárt illik azonnal kiprobálni.
( még valamit nézz meg. A kábel azon a végén ( ha nem egyforma) ami a gitárba megy csak 2 polusu lehet a Jack ( csucs meg a henger) mert azok a Jack foglalatok 3 polusuak és a jackdugonak kell rövidrezárni a testet a pickup ( vagy a belsö erösitö) hideg végével. Azaz a 3 polusu jack ezt nem tudja. ( belül kellene átkötni).
Szoval nem tudom a tiedébe mit büvészkedtek, mert van többfajta elektronikával meg pickuppal. Lehet, hogy a tied külsö tápot igényel ( amit a PARTYBOX nem tud. Lehet, hogy a mikrobemeneten van feszültség probáld ki ott is.).

Ja látom amit írsz. (ott a Fishman Feliratos ) .Érdekes ,hát nem tudom az enyémmel mi a helyzet.

"Lehet, hogy a mikrobemeneten van feszültség próbáld ki ott is " ezt nem értem. Egy kijövetele van ahol a szíjat hátul rá teszed, egy nagy Jack dugós. (ennyi)
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Meg kérdeztem az Mi - t ez a válasza.

Én pontosan ismerem azt Jack foglalatot a gitáron. Az 3 polusu és kétféle képpen lehet bekötni.
Sok modern mikrofon is külsö tápot kiván, azaz azokhoz is a kábelen jut el a táp, és ugyanazon a kábelen jön ki a jel is ( akár kéteres kábel is lehet). Az a dugasz arra is szolgál ( ha olyan a gitár) hogy lekapcsolja a belsö elektronikát az elemröl ha kihuzod a jacket. ( a tiedében ezek szerint nincs mit lekapcsolni, de a foglalat ott van - hogy utolag is be lehessen épiteni valamit).

Most már nagyon idegesített, le engedtem a húrokat és a telot bele nyomtam
Még jó hogy nem szól erösítőbe.
Szerintem vételkor nem néztem meg (ki emlékszik már ezelőtt 20 évre). Azért meg nézem majd a
számlát kíváncsiságból. Csak a drót van benne semmi más.

Nem az MIvel kellett volna konzultálnod hanem mondjuk az eladoval vagy magával a gitàrral ( 5 év azért mem kevés idö ilyesmire).
Szoval lehet, hogy a gitárodban csak egy pici elektret mikrofon van ( a Fishmanban is van ilyen). Ehhez mindenképpen táp kell ( az erösitöböl). Azaz ha a partybox ezt nem tudja akkor ott kell egy kis modifikácio. ( egy ellenállás meg talán egy kondi).( a legrosszabb esetben ezt kivülröl is meg lehet oldani).

Meg oldanám kívülről ha tudnám mekkora ellenállás +kondi, és melyik láb hova menjen a Jack-nél. Meg néztem a Jack 2 pólusos.

Vigyázz mert a kapacitiv áramszedö az csak egy darab (kb 10 cm , 3 mm-s) szigeteletlen árnyékolt kábel befrézelve a húrokat tartó fadarabba. Ehhez mindenképpen erösitö kell és nem is akármilyen a kábelen relativ magas feszültségnek kell lennie, hogy müködjön. Egy kicsit át lettél verve, mert az ilyen kábel pickup csak nagyon rövid lehet ( 20-30 cm). Valoszinü valaki kisporolta az erösitöt. Egy Fishman jo, de kiprobálhatsz más hasonlot is. Nem tul drága.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Mindenképpen elemes megoldás kell. Ezt nem lehet külsö tápról megoldani.

Köszönöm! Esetleg egy link hogy mégis mit keressek?
(#) tothbela válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Ne ess azért kétségbe. Ez piezo hangszedő, híd alá szerelhető. Kimenő jelszint párszáz mV, de több MOhm fogadó impedanciát igényel. Egy kis elemes előerősítő megoldja a problémát. Sok olyan akusztikus gitárt láttam, ahol nem akarták szétfűrészelni a testet, így egy kombinált hevedertartó+jack kimenet opcióval tették elektromossá a hangszert. Ez nem átverés, mert én sem áldoznék fel egy 300 ezres gitárt egy 10 ezres beépíthető erősítő érdekében.
(#) vladcepes válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Köszönöm! " Egy kis elemes előerősítő" ok csak tudnám milyet keressek.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

A partiboxon van usb csatlakozó. Egy aktív jack kábel kellene. Ennek a gitár felőli végébe egy jfet fokozat kell, az erősítő felől pedig egy leválasztó kondi, meg egy herélt usb dugó. Ha van érdeklődés, csinálok rajzot.
(#) vladcepes válasza tothbela hozzászólására (») Jún 3, 2025 /

Persze van érdeklődés. Viszont van kérdés. "Jfet fokozat passz mi az. Levalszto kondi? Usb dugó az lenne. Köszönöm a rajzot. Esetleg utána lehet lesz kérdésem.

A googlenak több az intelligenciája mint az AI-nek

Itt van ami neked kell Fishman presys

Lehet, hogy a hangszerboltban is be tudják neked szerezni. Ez minden tud. Ott van benne pickupkábel is, meg a mikro is plusz az EQ, a feedbackölö meg keverö is.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem