Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   610 / 611
(#) reloop válasza SlyChocolate hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

A méretezés kiinduló pontja, hány Ohm-os a hangszóród?
Kész erősítő modult szeretnél vásárolni?
(#) SlyChocolate válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

A hangszóróm jelenleg 4ohm.
De még az is lehet ha már felújítom a mély ládát az cserélve lesz egyszer......
A kész modulal semmi bajom de ahogy írtad alaktrészeket kellene cserélni.
Akkor nyílván egy építő kit lenne a hasznosabb. Igaz?
(#) reloop válasza SlyChocolate hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Elég egy sima TDA7294. Ha építenél, akkor az E2-t ajánlom.
KIT-nél meg kell oldani (általában megoldható) a jel és a teljesítményföld szétválasztását, hogy ne búgjon az erősítő.

Jól látom, hogy a hangszóró az a táp vagy teljesítmény föld és a hangszóró KI közzé van kötve?
Kell nekem ez a potméteres dolog?
Hisz a jelforrásom rca kimenetéről jön a jel ami nyílván hangerő vagyis kinemeti szint szabályzott maximum 2V-ig.
Pontosabban egy pioneer autórádió sub kimenete.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2025

Írtad:
"Az építési gyakorlat azt mutatta, összetett készülékekben búgás lép fel, ami a közös tápegységes sztereó erősítőknél óhatatlanul kialakuló földhurokra vezethető vissza."

Újabb kérdés ez egydarab monóban hasznát panel esetén is fenn áll?
Itt nincs táp közösködés másik végfokkal sőt semmi mással.
(#) reloop válasza SlyChocolate hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

A jel és teljesítményföld szétválasztása akkor válik fontossá egy monoblokk erősítőben, ha például egy meglévő STK-t szeretnél kiváltani.
(#) steve68 hozzászólása Szo, 13:16 /

erősítő zaja

Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Megépítettem a 7294 hídkapcsolását sztereóban. Bekapcsoláskor mind a két oldalnak van bizonyos zaja. Ha egy picit felhúzom a hangerőpotit, akkor csökken és teljsen elviselhető, de full levéve zavaró. A trafó toroid- graetz kocka 2x 10 000µF szűréssel, +- 15V, a hálózati földelési pont csak a sasszira van rátéve, a trafótekercs középmegcsapolása pedig az elkók közös pontjával és a testponttal közös, tehát földelés nem árintkezik a testtel.
Előre is köszönöm, ha van ötletetek.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Szo, 14:29 /

Szia! A zaj sustorgás, vagy 100 Hz-es búgás?
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 16:15 /

Búgás
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Szo, 16:37 /

Első lépésben a búgás helyét határoljuk be!
Az erősítő panel bemeneti csatlakozójánál kösd össze a jel és a test bekötési pontokat.
Ha így is búg, akkor a panelben és a táp huzalozásában keressük a hibát. Ha ezzel a rövidre zárt bemenettel csendes, akkor a rövidzárat visszük előrébb: poti csúszka, poti bemenet, bemeneti csatlakozók.
Mint írod, az erősítő test nincs összekötve a fém házzal és a fémház megkapja az érintésvédelmi földet. A kettőt szerencsésebb összekötni kivéve azt az esetet, ha ez az összeköttetés már megvalósult a jelforrásban.
Az összekötésre praktikus kapcsolót használnod (ground lift néven ismert megoldás) és legyen kb. 1 M ellenállás fixen a ház és az erősítő test között a sztatikus feszültség elvezetésére.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 17:47 /

Betettem a panel bemenetére a rövidzárat és búg. Viszont az normális, hogy az erősítő testpont és a hálózati földpont között 26V-ot mérek váltóban, illetve, ha a dugaszolóaljzatot megfordítom a konnektorban, 86V-ot?
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Szo, 18:37 /

A trafó primer és szekunder tekercsei között óhatatlanul van egy kis kapacitív kapcsolat. Ezt mutatja ki a nagy bementi ellenállású voltmérőd. Ha a két pontot összekötöd pár száz Ohm ellenállással, ez a feszültség el fog tűnni.
A következő lépésben válaszd szét a két végfok bemeneti testet. Ezzel megszűnik egy földhurok. Ha ettől zajtalan lesz, akkor ezt a hurkot fogjuk kezelni. Ha zajos marad, akkor mutasd meg a NYÁK rajzot és azt, hogyan huzaloztad a 10000 µF kondikat.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 19:35 /

A bemeneti testet csak úgy tudtam szétválasztani, ha ez egyik panel feszültségeit lekötöttem, mert egy táp van és a közös GND kell a két táphoz.Viszont így egy-egy oldalnál jóval kisebb a brumm, meghallgattam mindkét oldalt külön táppal. Ha a táp közös össze van kötve a testtel, hogy tudjuk szétválasztani? Csatolom a táp paneltervét.

TDAtáp.jpg

(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Szo, 21:27 /

A pufferek majdnem tökéletesen vannak összekötve. Kicsit javíthatsz a szűrésén, ha C8-C9 azonos hosszúságú vezetősávot kap. A mellékelt ábrán a piros X vágás, az ívelt vonal átkötés 1-1,5-ös huzallal.
Kérlek mutasd meg a végfok NYÁK-rajzát! Tennék javaslatot a földhurok csillapítására és a maradék búgás kiküszöbölésére. Ez utóbbi gyakran a helyi tápszűrő kondik elnagyolt vezetősáv-kialakításából származik. A hidalt kapcsolást eddig sikerült csiszolnom Bővebben: Link
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 21:38 /

Rendben, megcsinálom a tápban az átkötést és küldöm a rajzokat.
Kérdezném még: az eredeti földelés és testelés külön választása maradhat, vagy azt is új alapokra helyezzük?
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Szo, 23:43 /

Nézd meg a jelforrásodnak védőföldeléses-e a csatlakozója és a védőföld, valamint a kimeneti test között sípol-e a szakadásvizsgáló. Ha igen, akkor maradjon így az erősítő.
A NYÁK-ot igyekeztem a legkevesebb módosítással javítani. A hatásosságáról majd várom a beszámolódat. Az egyik módosítás, a plusz-mínusz táp bekötési pontja kerüljön rá közvetlenül a kondenzátorok lábára. A másik, a bementi test áthelyezése a szűrő kondi mögé.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 10:40 /

A jelforrásom pillanatnyilag egy asztali CD játszó, kettős szigetelésű, kvázi nincs földelése.
Megcsinálom az átkötésekez.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 11:00 /

A háztartási audio eszközök nagy többsége kettős szigetelésű. Az erősítő testet rákötheted a sasszira. Ha rugalmasabb megoldást szeretnél, akkor az alábbi ábra szerint építs be kapcsolót.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 16:59 /

Megcsináltam minden átkötést és nem lett jó. Most kialakítottam egy csillagpontot az ELKO lábán és onnan összefűztem külön vezetékkel minden gnd-t, testet, sasszit és a földelési pontot, az egyik oldal még mindig búg.
(#) steve68 válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 17:13 /

És a panelen a bemenetek rövidzárral ellátva.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 17:14 /

Amelyik oldal búg, arról kösd le a bemenet jel és test ágát, csak tápot kapjon és hangszórót. Legyen fent a bementi rövidzár.!
Ha így is búgást észlelsz, akkor a táp huzalozást és a NYÁK-ot fogjuk felülvizsgálni.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 17:42 /

Bemeneten rövidzár, táp rajta, búg.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 17:45 /

Le tudnád fotózni ennek búgós panelnek a forrasztási és az alkatrész oldalát?
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 18:53 /

Persze, le tudom, de most tudod mire lettem figyelmes? Külön- külön egész elviselhető a brumm, ha indítom az egyik oldalt teljesen jó, és ha ráindítom a másikat akkor nő meg és természetesen fordított indításnál is.
(#) steve68 válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 19:44 /

És mindez rövidzárt bemenetekkel.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 20:44 /

A bemenetről lekötötted a testvezetéket? Ha esetleg nem, akkor földhurok is okozhatja a jelenséget. A bemeneti rövidzár ez ellen nem véd.
Kézenfekvő megoldás lenne a táp puffer megduplázása, de nem adnám fel ilyen könnyen a szakszerű megoldást.

Ha a plusz-mínusz tápot közvetlen a kondenzátorra kötve, kevésnek bizonyul a két hídnak a 10000 µF puffer, az is megeshet, hogy a két tápoldalon jelentősen eltér a kondik valós kapacitása.
Van eszközöd kapacitásméréshez? Ennek hiányában a kisülés időtartamának szimmetriáját vizsgáld meg, feltűnik-e jelentős különbség a tápoldalak között?

Egyelőre csak érdeklődöm, van-e a fiókodban párban 100-470 µF kondi az erősítő panelen lévő 2200 µF kiváltására? Nekem oda mindig elég volt 100 µF Bővebben: Link Nagyobb kondi, nagyobb szűrőáram, ez nem tesz jó az olyan panelnek, ahol a jel és a teljesítményföld egybe van ömlesztve. A hídnál ráadásul a teljesítmény föld nem is kap gyakorlati szerepet, mert hangszóróáram nem folyik rajta.

Privátban épp a napokban hánytorgatták fel, miért ócsárolom szegény Pedro munkáit (ezt a NYÁK-ot is Ő tervezte). Igyekszem majd az észrevételeimet és módosító javaslataimat a lehető legtapintatosabban megfogalmazni. Előre is elnézést kérek, ha emiatt néhol nyakatekert leszek.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:45
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 21:19 /

A bemeneten nincs csatlakozóvezeték, panelon rövidzár csak, így nincs bejövő föld.
Van még itthon egy komplett 2x4700µF-os egységem, de a panelen lévő elkókat is ki tudom cserélni szerintem, megcsinálom. Azokra én is gondoltam, mert az igazából nem a feszültség simítása miatt van benne, ha jól gondolom.
(#) reloop válasza steve68 hozzászólására (») Vas, 22:04 /

Egyelőre ne cseréld ki a kondenzátorokat!
Vegyük el a paneltől az amúgy is felesleges teljesítményföldet! Az eljárás igen egyszerű.
A pufferek felől soros 22 Ω ellenálláson keresztül kösd be a testet.
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 14:25 /

Az ellenállás teljesítménye nem fontos?
(#) steve68 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 19:03 /

Bemenetek rövidrezárva, 22 ohm betéve, a zaj nagyjából a felére esett, tudunk még rajta finomítani esetleg?
Következő: »»   610 / 611
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem