Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem kicsit faramucinak tűnik első olvasatra. Ha az egyik burkolatelemhez hozzáér a trafó egyik kivezetése, akkor az összekötések viszik tovább a hibát a többi készülékházra.
Ugyanakkor ez csak kósza feltételezés részemről, lehet, hogy simán szabályos/szabványos valamilyen extra védelemmel (pl. IT rendszer kialakítással). Ha így lehet, akkor a körítés többe kerülhet a kelleténél.
Nekem logikusnak tűnik.
Leválasztó trafóra kötött egyetlen fémházas berendezés esetén nincs életveszély, ha az egyik pólus kikerül a fémházra. Két berendezés esetén is akkor van életveszély, ha az egyik berendezésen az egyik pólus, a másik berendezésen pedig a másik pólus kerül ki a fémházra (és persze olyan közel vannak egymáshoz, hogy mindkettő megérinthető). Ha viszont a berendezések fémházai össze vannak kötve (SZIGORÚAN TILOS, hogy ezek védőföldhöz legyenek kötve), akkor a leválasztó trafó kimenetén zárlat alakul ki. Ez a zárlat a leválasztó trafó szekunderén (vagy még inkább primerén) lévő kismegszakítót tudja működtetni. További feltétel persze, hogy a trafón keresztül ki tudjon alakulni akkora zárlati áram, ami tudja működtetni a kismegszakítót, és nem a trafó ég le. Felhasználói kérésre módosítva. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2025
Moderátor által szerkesztve
Az lenne a lényeg, hogy a biztonság jobb legyen mint trafó nélkül. Trafóval, és egyenpotenciálra hozással, egyszeres testzárlat esetén, még nincs probléma, minden működik tovább, és nem válik veszélyessé sem (trafó nélkül az egyszeres testzárlat is probléma ami jó esetben aktiválja a védelmet). Kétszeres testzárlat esetén sem rázhat a készülékház, hiszen azonos potenciálon vannak - ha nincs földelve akkor az egész földfüggetlen marad és akkor sem ráz, ha földelt is, akkor pedig minden készülékház földpotenciálon lesz (és akkor sem ráz) - persze a védelemnek ilyenkor aktiválódnia kell.
Volt ilyesmi az ÉV tananyagban, de az már vagy 25 éve volt, úgyhogy fakultak az emlékek. Abban biztos vagyok, hogy bizonyos feltételek betartásával használható több eszköz a leválasztó trafóról, de a pontos leírásra nem emlékszem. Viszont józan paraszti ésszel végiggondolva, egyenpotenciálra hozás esetén, nem lesz kevésbé biztonságon mint a sima hálózatot használva. Nyilván érdemes lehet valamiféle egyszerű hibaérzékelést kialakítani, ami már egyszeres (nem csak zárlatot hanem) szivárgást is képes jelezni, még azelőtt, hogy bármi probléma fellépne. (pl. két kisáramú jelzőglimm az EPH vezetékre kötve - vagy pl trafó közép és EPH vezeték közé bekötött jelzőglimm) Azt nem vitatom, hogy kritikus helyeken a törpefeszültség használata a biztonságosabb. Sokféle világítás van ami 12...24V DC-ről működik (led szalagok stb..) valószínűleg ilyet használnék inkább. Ugyanakkor a leválasztó trafós megoldást is jobbnak tartom annál (+eph), mintha simán 230V-os hálózatot vezetne ki. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2025
Így már érthető, köszönöm kendre256-nak is.
Led csillárSziasztok!Adott ez a csillár, mely 60-60db sorba kötött ledet tartalmaz. A drivere tönkrement és nem nagyon találok olyant, ami kb. 550V-ot ad ki magából. Azt szeretném kérdezni, meg lehetne ezt oldani sima mezei kapacitív előtéttel valahogy? Nyilván a 60 db ledet ét kéne kötnöm 2x30db-ra csoportonként (hideg fehér és meleg fehéret is). Feltételezem, hogy kell hozzá egy graetz híd, egy soros ellenállás és egy kapacitív tag, de mekkorák? Sajnálnám elfüstölni a próbálkozások közben. Az adattáblán max.80W szerepel így feltételezem, hogy olyan 1W-os ledek lehetnek ezek. Köszönöm szépen a segítséget! A hozzászólás módosítva: Sze, 8:51
60 LED-hez kb. 168 volt kellhet...2x60 páthuzamosan kötötthöz is. 2,8V/ LED
Nem biztos, mert ugyanilyen méretben van 6 V-os, 9 V-os, stb. LED is.
Én is kaptam olyan driver hibás Osram fénycsöveket, amikben 9 V-os 2835-ös LED-ek vannak.
Ez igaz...de egy multiméterrel ohmmérő állásban pislákolásra bírható, ha 3V-os...
Csak azért írtam, mert vannak netes fotók a lámpa tápjáról...azon e körüli feszültség olvasható. A lámpa típuscímkéjét megmutathatnád...köszi. Az eredeti tápja nincs meg? A hozzászólás módosítva: Sze, 12:04
Köszönöm szépen a segítséget!
Mutatom a típuscímkét. Az eredeti driver semmilyen adattal nincsen ellátva és távirányítós, 2 részből álló kivitel. A kettő egység vagy 6 érrel kapcsolódik, valószínűleg a távirányító rész döglött meg, mert a driver részen mérek ilyen 520V DC-t. Mivel nem ismerem a kapcsolást, nem tudom szétválasztani a kettőt. Próbaképpen vettem egy aliexpresses drivert, csatoltam róla képet. Ez meghajtja ugyan a 60db ledet, de szerintem kevésbé fényes, mivel a multiméterrel DC állásban csak 320V-ot mérek a kimenetén, ami a ledsorra megy. (plusz ez is távirányítós, bizonytalan működéssel) Ilyenkor a ledeken darabonként olyan 5,2...5,4V-ot mérek multiméterrel. Ezért gondoltam egy sima mezei, atombiztosan működő soros kondenzátoros cuccra, nem kell bizonytalankodó távirányító.
I = P / V
Vagyis 80/230=~0,34A. Ennyit adhatsz rá maximum. A LED-et nem érdekli a feszültség, neki áramerősség kell. De ez már annyiszor le lett írva... ..... .....
Itt a legfontosabb adat, a 280mA. Tehát ez egy áramgenerátoros tápegység. Talán érdemes lenne megpróbálni a javítását. Hátha sikerülne.
Sőtt a kimenő feszültsége is fel van tüntetve!
180-240 V 280mA itt tudja leadni a 280mA-t. Dugd össze és mérd meg mekkora a LED-re kijutó feszültség? Üdv. M.
Köszi...de úgy tűnik, a második képpel a fiúkat jól megzavartad! Azt hiszik az az eredeti tápegység...
Mi az eredeti driverre is ránéznénk, talán valaki felismeri. A hozzászólás módosítva: Sze, 16:13
Elnézést, igen, ez nem az eredeti tápegység, jól mondod
![]() Csatolom tehát az EREDETIT, ezen mérek 520V DC-t multiméterrel. Gondolom valami PWM-es cucc lehet, innen megy át a sok derót a döglött távirányítós részhez.
Hoppá időközben a panel adataira keresve találtam ezt a képet!
Na itt végre van felirat meg adatok. Ezek alapján gondoltam valami ilyen áramkört csinálni, kérdés milyen kondi, ellenállás, stb. adatokkal lenne megfelelő. A hozzászólás módosítva: Sze, 23:54
A GND és a V+ között mit mérsz?
370 V kellene legyen, ha itt méred az 500 körülit ott a hiba. Mi van a GND és 16 V között? Én mindenképp megjavítanám, mert akkor megmaradna a 2 szín változtathatóság. Üdv. M.
Csak az ellenállásnak több tíz wattosnak kéne lennie...
Számold csak ki: https://www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/?prog=led_elotet_soros
Szia! Nézz szét itt: Bővebben: Link
Nekem sok léve üzemelnek ilyen megoldások itthon. A méretezést is megtalálod itt.
Valami nem jó, lásd melléklet.
Megnéztem itthon 4 féle böngészővel, nem látok problémát.
Ez így van. Sok éve a házban mindenhol ilyen világítás van. Hát a cosfi nagyon rossz, de legalább kapacitív. Meg jó sok felharmónikust termel...
Megpróbálhatod sima http-vel https helyett. Link
Ez elég szakmai, de itt tudod-tudjátok megnézni, hogy milyen böngészőkkel lehet sikeres a TLS: https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=skori.hu Meg még nagyon sok mindent.
Egy-két percig várni kell, míg elkészül (elküld egy csomó kérést a vizsgált szervernek), majd kinyitogatni a szekciókat, aztán legörgetni, és ott lesz egy hosszú listában. (A "no SNI" nem hiba, ha csak egy host van konfigurálva a szervereden.)
Ahhoz képest hogy a weblapom, az előző tárhelyén csak sima http-vel ment, ez is előrelépés
![]() skori.hu értékelése: A- Link Az otthoni NAS-om értékelése: B Link www.hobbielektronika.hu értékelése: B Link prohardver.hu értékelése: A Link facebook.com értékelése: B Link elektrotanya.com értékelése: B Link gmail.com értékelése: B Link Ezek után azt hiszem, hogy nincs okom komolyabban aggódni emiatt.
Igen, én is megnéztem annak idején jó pár cég oldalát, mikor a saját VPS-emet telepítettem/állítottam be. Nálam kb. 95 %-os (dolgoztam vele), de még mindig van egy-két csúnya figyelmeztetés. : -) Az ingyenes certificate-et a Let's Encrypt biztosítja, csak 3 hónaponként frissíteni kell, de nem nagy ügy.
A NAS-odat lehet, hogy csak az húzza le, hogy a TLS 1.0 és a TLS 1.1 még engedélyezve van rajta. Hogy egy sérülékenység mennyire kihasználható, mekkora az esélye egy problémának, az külön kérdés. A HE szerveréét pl. a "forward secrecy" hiánya húzza le, ami azt jelenti, hogy ha egy privát kulcs nyilvánosságra kerül, kompromittálódik, akkor elvileg évek múlva is vissza lehet fejteni egy korábban rögzített, azzal a kulccsal titkosított adatfolyamot (ellentéte az "ephemeral kulcscsere"). Na, ennek a jelentősége itt... nem sok. Egy hárombetűs hivatalnál nyilván több. És ez csak a webserver; az SSH más protokollt használt, az sshd-t pl. külön kell beállítani. A hozzászólás módosítva: Csü, 15:59
Csak az a gáz, hogy ezzel rossz topikban vagyunk. : -)
Igen ideje befejezni az OFF-ot
![]() még1MbR - sikerült megfejteni a méretezés az előtétkondis ledmeghatóhoz? Annak idején valamelyik börzén vettem egy marék barna színű 640nF-os MPP kondit, ezzel készült már több előtétkondis meghajtó, de legutóbb egy szobaventillátor motorjának 1,2µF-os kondiját is két ilyennel váltottam ki. Eddig még egyetlen egy ilyen kondim sem ment tönkre... A hozzászólás módosítva: Csü, 16:45
Nagyon szépen köszönöm a linket, este alaposan átolvasom, klasszul le van írva minden, ahogy átfutottam!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |